Friday, 8 November 2013

သင္လံုး၀သတိမထားမိဘဲ သင့္ကို အ၀လြန္ေစေသာအခ်က္မ်ား

by ပိုပိုေဇာ္(သဘာဝအားအင္)November 9, 2013 at 5:41am

(၁) စိတ္ဖိစီးမႈ

စိတ္ဖိစီးမႈ မ်ားျခင္းကေတာ့ သင္ဘာလို႔ လြယ္လြယ္နဲ႔ အေလးခ်ိန္ မက်တာလဲဆုိတဲ့ အေၾကာင္းထဲမွာ တစ္ခုအပါအ၀င္ပါပဲ။ စိတ္ဖိစီးမႈမ်ားျခင္းအားျဖင့္ အစာစားခ်င္စိတ္ကို ပိုျဖစ္႐ံုသာမက Cortisol  လုိ႔ေခၚတဲ့ ေဟာ္မုန္းတစ္မ်ိဳးကို ထြက္ေစၿပီး ယင္းက ၀မ္းဗိုက္တစ္၀ုိက္မွာ အဆီပိုေတြ ပိုမိုစုေဆာင္းမိေစႏုိင္ပါတယ္။


(၂) အျပင္းအထန္ အစားအေသာက္ေလ်ာ့ခ်ျခင္း

ကုိယ္အေလးခ်ိန္က်ဖို႔အတြက္ အျပင္းအထန္ အစားအေသာက္ ေလ်ာ့ခ်တာက အဆီသာမက ႂကြက္သားေတြနဲ႔တစ္သွ်ဴးေတြပါ ေလ်ာ့က်သြားပါတယ္။ ရလာဒ္ကေတာ့ ခႏၶာကုိယ္ရဲ႕ဇီ၀႐ုပ္ျဖစ္စဥ္ ေႏွးေကြးသြားၿပီး သင့္အစားေလ်ာ့ခ်မႈကို ရပ္လုိက္တဲ့အခါမွာ ဇီ၀႐ုပ္ျဖစ္စဥ္ ေႏွးေကြးေနတဲ့အတြက္ အေလးခ်ိန္ သိသာစြာတုိးလာႏုိင္ပါတယ္။  

ဘာလုပ္ၾကမလဲ

က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညြတ္တဲ့ အစာစားမႈအေလ့အက်င့္ကို တျဖည္း ျဖည္းက်င့္ယူပါ။ ခႏၶာကုိယ္က ျဖည္း ျဖညး္ေႏွးေႏွးေျပာင္းလဲမႈကို ပိုၿပီး ေကာင္းေကာင္းမြန္မြန္ တံု႔ျပန္ပါ တယ္။

(၃) ဘံုဘုိင္ေရ  

အဂၤလန္မွာေတာ့ ဘံုဘုိင္ေရ အားလံုးရဲ႕ ၁၀% ခန္႔ဟာ ဖလို႐ိုက္ခတ္ထားၿပီး ယင္းက သင့္သြားက်န္းမာေရးအတြက္ အဆင္ေျပေသာ္လည္း ကိုယ္အေလးခ်ိန္က်ဖုိ႔ အတြက္ေတာ့ အဆင္မေျပပါဘူး။ အေၾကာင္းကေတာ့ ဖလုိ႐ိုက္က ခႏၶာကုိယ္ကေန ဘုိင္အုိဒင္းမစုပ္ယူႏုိင္ေအာင္ တားထားတဲ့အတြက္ သုိင္းရြိဳက္ေဟာ္မုန္းထုတ္မႈအား ေလ်ာ့က်ေစၿပီး  ရလဒ္အေနနဲ႔ ဇီ၀႐ုပ္ျဖစ္စဥ္ ေႏွးေကြးသြားတာပါပဲ။  

ဘာလုပ္ၾကမလဲ

ဖလုိ႐ိုက္ခတ္ထားတဲ့ေရအစား သဘာ၀ေရသန္႔ကို ေျပာင္းေသာက္ပါ။

(၄) allergy   (ဓာတ္မတည့္မႈ)

အလာဂ်ီရွိတတ္တဲ့သူေတြဟာ ဓာတ္မတည့္မႈ သက္သာေစဖို႔အတြက္  (antihistamine)  ေဆးေတြသံုးေလ့ရွိၿပီး ယင္းေဆးေတြက အစား အေသာက္စားခ်င္စိတ္ကို ပိုမုိျဖစ္ေပၚေစပါတယ္။

ဘာလုပ္ၾကမလဲ

ဓာတ္မတည့္မႈ သက္သာဖုိ႔ ေဆးေသာက္မယ့္အစား   သဘာ၀နည္းနဲ႔ရင္ဆုိင္ႏုိင္ဖုိ႔ ႀကိဳးစားသင့္ပါတယ္။

(၅)အိပ္စက္ခ်ိန္မလံုေလာက္ျခင္း

အိပ္စက္ခ်ိန္မလံုေလာက္ျခင္းကလည္း သင့္ရဲ႕ဇီ၀႐ုပ္ျဖစ္စဥ္ကို ေႏွးေကြးေစၿပီး ကယ္လုိရီေလာင္ကၽြမ္းမႈ နည္းေစကာ ပင္ပန္းႏြမ္းနယ္မႈျဖစ္ေပၚေစၿပီး ယင္းကိုသက္သာေစရန္အတြက္ အခ်ိဳဓာတ္ ပိုမုိစားမိေစကာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ပိုတုိးေစပါတယ္။  

ဘာလုပ္ၾကမလဲ

တစ္ရက္ကို ၇ နာရီမွ ၈ နာရီထိ အိပ္ျဖစ္ေအာင္ ႀကိဳးစားသင့္ပါတယ္။

အပိန္ေလး
ref:Netdoctor.co.uk
credit to >>Health Updates Journal November 6 , 2013

No comments:

Post a Comment