Friday 29 March 2013

ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ပြားႏုိင္ေျခမ်ားေသာ သင့္စားေသာက္မႈကို ျပင္ဆင္ရေအာင္

 by ပိုပိုေဇာ္(သဘာဝအားအင္) (Notes) on Friday, March 29, 2013 at 4:35pm

သင္ရဲ႕ စားေသာက္မႈပံုစံက ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈကို ဦးတည္ေစတယ္ဆုိတာ သင္သိပါရဲ႕လား။ ေအာက္ပါအတုိင္း စားေသာက္တာက ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ပြားႏိုင္ေျခကို မ်ားေစပါတယ္။

(၁) အေရာင္စံု အသီးအရြက္မ်ား မစားသံုးျခင္း

အေရာင္စံုတဲ့ အသီးအရြက္ေတြမွာ အမွ်င္ဓာတ္၊ ဗီတာမင္၊ သတၱဳဓာတ္နဲ႔ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ေတြအျပင္ ပိုတက္စီယမ္ကိုလည္း မ်ားစြာ ရရွိႏုိင္ပါတယ္။ အသီးအရြက္ေတြကေန ရရွိတဲ့ ပိုတက္စီယမ္က ခႏၶာကုိယ္တြင္း ဆုိဒီယမ္ကို ထိန္းညိႇေပးၿပီး ေသြးဖိအားကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ အခ်ဥ္ဓာတ္ရွိတဲ့ အသီးေတြ၊ ငွက္ေပ်ာသီး၊ အာလူး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးနဲ႔ ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိးေတြကေန ပိုတက္စီယမ္ကို မ်ားစြာ ရရွိႏုိင္ပါတယ္။ ပန္းသီး၊ သစ္ေတာ္သီး၊ သခြားသီးနဲ႔ ေဂၚဖီထုပ္စတဲ့ အသီးအႏွံ စားသံုးသူေတြက မစားသံုးသူေတြထက္ ေလျဖတ္ႏိုင္ေျခ ၅၂ ရာခိုင္ႏႈန္း ပိုမိုမ်ားပါတယ္။

(၂) က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီၫြတ္ေသာ အဆီမစားသံုးျခင္း

ဟင္းသီးဟင္းရြက္က ရတဲ့အဆီက သင့္ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ တျခားအစိတ္အပိုင္းေတြထက္ ႏွလံုးက်န္းမာေရးကို ပိုမိုေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ သံလြင္ဆီ၊ ေျမပဲဆီ၊ ေနၾကာဆီ၊ ႏွမ္းဆီစတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ဆီေတြမွာ မိုႏိုမျပည့္ဝဆီေတြ မ်ားစြာပါဝင္ၿပီး ခႏၶာကုိယ္တြင္းမွာ မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာကို ေလ်ာ့နည္းေစကာ ေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာကို ျမႇင့္တင္ေပးတာေၾကာင့္ ႏွလံုးက်န္းမာေရးကို မ်ားစြာ အေထာက္အကူ ျဖစ္ေစပါတယ္။

(၃) ႏုိ႔ႏွင့္ ႏုိ႔ထြက္ပစၥည္းမ်ား မစားသံုးျခင္း

အမ်ားစုက ကယ္လိုရီမ်ားမ်ား ရမွာစိုးတာ၊ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလွ်ာ့ခ်ခ်င္တာေတြေၾကာင့္ ႏုိ႔နဲ႔ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းေတြကို မစားဘဲ ေရွာင္တတ္ၾကပါတယ္။ အဆီနည္း ဒါမွမဟုတ္ အဆီထုတ္ထားတဲ့ ႏုိ႔၊ ဒိန္ခ်ဥ္၊ ခ်ိစ္စတာေတြက ကယ္လိုရီနဲ႔ အဆီပါဝင္မႈ နည္းတာေၾကာင့္ စားသံုးသင့္ပါတယ္။ အမ်ဳိးသမီးေတြေရာ အမ်ဳိးသားေတြမွာပါ အဆီနည္းတဲ့ ဒါမွမဟုတ္ အဆီထုတ္ထားတဲ့ ႏုိ႔နဲ႔ ႏုိ႔ထြက္ ပစၥည္းေတြစားသံုးပါက ႏွလံုးေရာဂါနဲ႔ ဆီးခ်ဳိေသြးခ်ဳိေရာဂါ ျဖစ္ပြားႏုိင္ေျခ ေလ်ာ့နည္းတာကို သုေတသနေတြမွာ ေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္။ ေသြးဆံုးၿပီး အမ်ဳိးသမီး ရွစ္ေသာင္းေက်ာ္ကို ေလ့လာခဲ့တဲ့ လတ္တေလာ ေလ့လာမႈအရ ႏို႔နဲ႔ႏို႔ထြက္ပစၥည္း မစားသံုးသူေတြက ႏွလံုးေရာဂါနဲ႔ ဆီးခ်ဳိေသြးခ်ဳိ ေရာဂါျဖစ္ပြားႏုိင္ေျခ ၅၀ ရာခိုင္ႏႈန္း ပိုမ်ားတာကုိ ေတြ႕ခဲ့ပါတယ္။

(၄) က်န္းမာေရးႏွင့္ မညီၫြတ္ေသာ သေရစာမ်ား စားသံုးျခင္း

အသင့္စား အစားအစာေတြမွာ သၾကားနဲ႔ ဆားပါဝင္မႈ မ်ားတာေၾကာင့္ ေသြးဖိအားကို ျမင့္တက္ေစတဲ့အျပင္ ေသြးတြင္းမွာ ထ႐ြိဳင္ဂလစ္စ႐ိုက္ အဆီေတြလည္း မ်ားလာေစပါတယ္။ အဆင္သင့္ အစာေတြက အဆင့္ဆင့္ ျပဳျပင္ထားတဲ့ ကာဗုိဟိုက္ဒရိတ္ေတြနဲ႔ လုပ္ထားတာေၾကာင့္ အစာကို စားၿပီးရင္း စားခ်င္စိတ္ ျဖစ္ေပၚတာေၾကာင့္ အစာပိုစားမိေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ သင့္အေနနဲ႔ သေရစာစားမယ္ဆုိရင္ အေစ့အဆန္ စားေပးတာက ေသြးတြင္း မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာကုိ ေလွ်ာ့ခ်ေပးၿပီး ႏွလံုးက်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူ ျဖစ္ေစပါတယ္။

(၅) အမွ်င္ဓာတ္ မ်ားမ်ားရေအာင္ စားသံုးမႈနည္းျခင္း

ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိးကေန ပ႐ိုတင္းနဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္ကို အဓိက ရရွိႏုိင္ပါတယ္။ ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိးက ရတဲ့အမွ်င္ဓာတ္က ေပ်ာ္ဝင္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ျဖစ္ၿပီး ေသြးတြင္းမေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာ ပမာဏကို ေလ်ာ့နည္းေစပါတယ္။ အုတ္ဂ်ဳံနဲ႔ ဘာလီေတြကေနလည္း ေပ်ာ္ဝင္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္က ရရွိႏုိင္ၿပီး ေသြးေၾကာအတြင္း တြယ္ကပ္ေနတဲ့ အဆီေတြကို ေပ်ာ္ဝင္ေစတာေၾကာင့္ ႏွလံုးနဲ႔ ေသြးေၾကာေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈမရွိေအာင္ ကာကြယ္ႏုိင္ပါတယ္။  

(၆) ဟင္းခတ္ အေမႊးအႀကိဳင္မ်ား မစားသံုးျခင္း

အေမရိကန္ ႏွလံုးအဖြဲ႕အစည္းက တစ္ေန႔ကုိ ဆား ၁၅၀၀ မီလီဂရမ္ထက္ ပိုမစားဖုိ႔ တုိက္တြန္းထားပါတယ္။ အစားအေသာက္ေတြ ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ရာမွာ ဆားအျပင္ ဟင္းခတ္ အေမႊးအႀကိဳင္ေတြကိုပါ အစပ္အဟပ္တည့္ေအာင္ တြဲဖက္ ခ်က္ျပဳတ္တာေၾကာင့္ ဆားေပါ့ေနေပမယ့္ အေမႊးအႀကိဳင္ေတြနဲ႔ စားခ်င္စိတ္ျဖစ္လာေအာင္ ဆြဲေဆာင္ႏုိင္ပါတယ္။  

(၇) အခ်ဳိရည္မ်ား ေသာက္သံုးျခင္း

အားျဖည့္ အခ်ဳိရည္ေတြမွာ သၾကားမ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ အမ်ဳိးသမီးေတြက တစ္ေန႔ကို သၾကား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေျခာက္ဇြန္း (၁၀၀ ကယ္လိုရီ) နဲ႔ အမ်ဳိးသားေတြက တစ္ေန႔ကုိ သၾကား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ကိုးဇြန္း (၁၅၀ ကယ္လိုရီ) စားသံုးတတ္ၾကပါတယ္။ အားျဖည့္အခ်ဳိရည္ ၁၂ ေအာင္စမွာ သၾကားလက္ဖက္ရည္ဇြန္း ရွစ္ဇြန္း (၁၃၀ ကယ္လိုရီ) ပါဝင္ပါတယ္။ သင္က သၾကားစားသံုးတာ မ်ားပါက ေသြးတြင္း ထ႐ိုင္ဂလစ္စ႐ိုက္ အဆီပမာဏ မ်ားလာပါတယ္။ ဒီအဆီက ေသြးကို ျပစ္ခဲေစတာေၾကာင့္ ႏွလံုးနဲ႔ ေသြးေၾကာဆိုင္ရာ ေနာက္ဆက္တြဲ ျပႆနာေတြကို ျဖစ္ေပၚေစပါတယ္။

(၈) နံနက္စာတြင္ ေကာ္ဖီတစ္ခြက္ မပါဝင္ျခင္း

အမ်ားစုက ေကာ္ဖီေသာက္တာက က်န္းမာေရးနဲ႔ မညီၫြတ္ဘူးလို႔ ထင္ျမင္တတ္ၾကပါတယ္။ တကယ္ေတာ့ ေကာ္ဖီမွာက အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ေတြ မ်ားစြာပါဝင္ၿပီး ခႏၶာကုိယ္မွာ ေရာင္ရမ္းမႈေတြကို ေလ်ာ့နည္းေစပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ ႏွလံုးေရာဂါျဖစ္ေစတဲ့ ေရာင္ရမ္းမႈေတြ မျဖစ္ေအာင္ တားဆီးႏုိင္ပါတယ္။ ေကာ္ဖီေသာက္တာက ႏွလံုးက်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူ ျဖစ္ေစတာ မဟုတ္ေပမယ့္ တစ္ေန႔ကို ေကာ္ဖီတစ္ခြက္၊ ဒါမွမဟုတ္ ႏွစ္ခြက္ေသာက္တာက ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ပြားႏုိင္ေျခကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးပါတယ္။ ေကာ္ဖီေသာက္တဲ့အခါ သၾကားေလ်ာ့ထည့္ဖုိ႔ေတာ့ လုိပါတယ္။
ဇာျခည္ဝင္း (ေဆးဝါးတကၠသိုလ္)
Ref: Good Health
Source>>> http://www.yatanarpon.com.mm/cp/goodhealth/article-78653

No comments:

Post a Comment