Wednesday, 10 April 2013

ေသြးတုိးေရာဂါကို ကာကြယ္ဖုိ႔ ေသြးဖိအား ပံုမွန္ျဖစ္ေစရန္ ထိန္းသိမ္းေပးႏိုင္ေသာ အစားအစာမ်ား

 by ပိုပိုေဇာ္(သဘာဝအားအင္)on Wednesday, April 10, 2013 at 6:01pm

ေသြးတိုးေရာဂါဆုိတာ အသံတိတ္ လူသတ္သမားပါ။ ေသြးတုိးေရာဂါကို ကာကြယ္ဖုိ႔ သင့္ခႏၶာကုိယ္တြင္း ေသြးဖိအားကို ပံုမွန္ျဖစ္ေအာင္ ထိန္းထားႏုိင္ဖုိ႔ လိုပါတယ္။

(၁) လိေမၼာ္သီး

လိေမၼာ္သီးမွာ ဗီတာမင္စီ မ်ားစြာပါဝင္ၿပီး ဗီတာမင္စီက ေသြးဖိအားျမင့္တက္မႈ မရွိေအာင္ ထိန္းသိမ္းေပးပါတယ္။ လိေမၼာ္သီးကို ေဖ်ာ္ရည္လုပ္ေသာက္ပါက ဗီတာမင္စီ မ်ားစြာရရွိၿပီး အသီးအတုိင္းစားပါက အမွ်င္ဓာတ္ကုိပါ ရရွိႏိုင္ပါတယ္။

အျခားမွ ရရွိႏုိင္သည္မ်ား

ဗီတာမင္စီကုိ လိေမၼာ္သီးအျပင္ မာလကာသီး၊ စေတာ္ဘယ္ရီသီး၊ ဂရိတ္ဖ႐ုသီး၊ ကီဝီသီး၊ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးနဲ႔ င႐ုတ္သီး စတာေတြကေနလည္း ရရွိႏိုင္ပါတယ္။

(၂) အဆီထုတ္ထားေသာ ႏြားႏုိ႔

အဆီထုတ္ထားတဲ့ ႏြားႏုိ႔ေသာက္သံုးတာက သင့္အ႐ိုးေတြ သန္မာေစပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ႏြားႏုိ႔မွာ ကယ္လ္စီယမ္၊ ပိုတက္စီယမ္၊ မဂၢနီဆီယမ္ေတြ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ေသြးဖိအားကိုလည္း ေလ်ာ့နည္းေစပါတယ္။

အျခားမွ ရရွိႏုိင္သည္မ်ား

အေစ့အဆန္ေတြ၊ ေကာက္ႏွံတစ္ခုလံုး ပါဝင္တဲ့ ေပါင္မုန္႔၊ ကယ္လ္စီယမ္ ျဖည့္စြက္ထားတဲ့ ေဖ်ာ္ရည္ေတြကေနလည္း ကယ္လ္စီယမ္ကို ရရွိႏိုင္ပါတယ္။

(၃) ငွက္ေပ်ာသီး

ငွက္ေပ်ာသီး စားသံုးတာက ေသြးဖိအားကို အမွန္တကယ္ ေလ်ာ့နည္းေစပါတယ္။ ငွက္ေပ်ာသီးမွာ ပိုတက္စီယမ္နဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္ေတြ မ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ ပိုတက္စီယမ္ႂကြယ္ဝတဲ့ အစားအစာေတြက ေသြးဖိအားကို ေလ်ာ့နည္းေစၿပီး ပံုမွန္ေသြးဖိအားျဖစ္ေအာင္ ထိန္းေပးပါတယ္။

အျခားမွ ရရွိႏုိင္သည္မ်ား

အာလူး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ တ႐ုတ္ဆီးသီးနဲ႔ ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိးကေနလည္း ပိုတက္စီယမ္ကို ရရွိႏုိင္ပါတယ္။

(၄) ကန္စြန္းဥ

ကန္စြန္းဥမွာ ပိုတက္စီယမ္မ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ ပိုတက္စီယမ္က ခႏၶာကိုယ္တြင္း ပိုလွ်ံေနတဲ့ ဆုိဒီယမ္ေတြကို ေက်ာက္ကပ္ကေန စြန္႔ထုတ္ဖုိ႔ အားေပးပါတယ္။ ခႏၶာကိုယ္တြင္းမွာ ပိုလွ်ံေနတဲ့ ဆိုဒီယမ္ေတြကို ဖယ္ရွားလိုက္ၿပီး ေသြးဖိအားကို ထိန္းညႇိေပးပါတယ္။ အခြံမႏႊာဘဲ စားေပးပါက အမွ်င္ဓာတ္ပါ ပိုမိုရရွိေစပါတယ္။

အျခားမွ ရရွိႏုိင္သည္မ်ား

မုန္လာဥ၊ ပဲျဖဴေလး၊ အဆီထုတ္ထားတဲ့ ဒိန္ခ်ဥ္ေတြကေန ပိုတက္စီယမ္ကို ရရွိႏုိင္ပါတယ္။

(၅) ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္မ်ား

ဟင္းခ်က္တဲ့အခါ ဟင္းလ်ာေတြကုိ စားခ်င့္စဖြယ္ျဖစ္ေအာင္ အေမႊးအႀကိဳင္ ခတ္တတ္ၾကပါတယ္။ ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္ေတြ ထည့္ခ်က္ၿပီး စားသံုးတာက ေသြးဖိအားကို ေလ်ာ့နည္းေစပါတယ္။

အျခားမွ ရရွိႏုိင္သည္မ်ား

ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ရွလကာရည္၊ ေရွာက္ရည္ေတြဟာလည္း ေသြးဖိအား က်ဆင္းေစဖုိ႔ ကူညီေပးပါတယ္။

(၆) ဆယ္လ္မြန္ငါး

ဆယ္လ္မြန္ငါးမွာ အိုမီဂါ-၃ အဆီပါဝင္ၿပီး ေသြးဖိအားကို ေလ်ာ့နည္းေစတာ၊ ေသြးတြင္းေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာကို ျမင့္ေပးတာ၊ မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးတာ၊ ေသြးခဲျဖစ္ေပၚမႈကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးတာ စတဲ့ စြမ္းအင္ေတြ ေပးစြမ္းၿပီး က်န္းမာေစဖုိ႔ အေထာက္အကူျပဳပါတယ္။ တစ္ပတ္ကို ဆယ္လ္မြန္ငါး ၃-၅ ေအာင္စေလာက္ စားသံုးသင့္ပါတယ္။

အျခားမွ ရရွိႏုိင္သည္မ်ား

ဆာဒင္းငါး၊ ဂုန္ေလွ်ာ္ေစ့ စတာေတြကေနလည္း အိုမီဂါ-၃ ကို ရရွိႏုိင္ပါတယ္။

(၇) ေခ်ာကလက္အညိဳေရာင္

ေခ်ာကလက္မွာ စိတ္ခံစားမႈေကာင္းေစတဲ့ အရာေတြ ပါဝင္တဲ့အျပင္ ေသြးဖိအားကို ေလ်ာ့နည္းေစၿပီး ေလျဖတ္ႏုိင္ေျခကို ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္တဲ့ ဖေလဗိုႏြိဳက္ေတြ မ်ားစြာပါဝင္ပါတယ္။ အညိဳေရာင္ေခ်ာကလက္က ေသြးေၾကာနံရံေတြ ေပ်ာ့ေပ်ာင္းေစၿပီး ေသြးဖိအားကို ေလ်ာ့နည္းေစပါတယ္။

အျခားမွ ရရွိႏုိင္သည္မ်ား

ကုိကိုး ပူပူတစ္ခြက္ကို သၾကားမထည့္ဘဲ ေသာက္သံုးပါကလည္း ေသြးဖိအားကို ေလ်ာ့နည္းေစပါတယ္။

ဇာျခည္ဝင္း(ေဆးဝါးတကၠသိုလ္)
Ref>>> Good Health Journal No.431(3.4.2013)


1 comment:

  1. ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ဗ်ာ..သၾကၤန္မွာ..ေပ်ာ္ႏိုင္ပါေစ.

    ReplyDelete