Monday, 23 December 2013

မည္သူတို႔တြင္ ဆီးခ်ိဳ၊ ေသြးခ်ိဳေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေခ် ရွိသနည္း

by ပိုပိုေဇာ္(သဘာဝအားအင္)December 24, 2013 at 4:20am

ဆီးခ်ိဳ ေသြးခ်ိဳေရာဂါဆိုတာ ဘာလဲ?

ခႏၶာကိုယ္ထဲတြင္ ေသြးအခ်ိဳဓာတ္မ်ားေနလွ်င္ ဆီးခ်ိဳ ေသြးခ်ိဳေရာဂါရွိသည္ဟု ဆိုႏိုင္ေပသည္။ ကုသမႈ မခံယူပါက အခ်ိန္ၾကာျမင့္လာသည္ႏွင့္အမွ် ဆီးခ်ိဳ ေသြးခ်ိဳ၏ ေနာက္ဆက္တြဲ ဆိုးက်ိဳးမ်ားသည္ ခႏၶာကိုယ္ အစိတ္အပိုင္းမ်ား၊ အထူးသျဖင့္ မ်က္စိ(သို႔) ေသြးေၾကာမ်ားကို ထိခိုက္ေစႏိုင္သည္။ ဆီးခ်ိဳ ေသြးခ်ိဳေရာဂါ ျဖစ္ေစရန္ တြန္းအားေပးေသာ အခ်က္မ်ား (Risk Factors) လူတဦး၏ ေနထိုင္မႈပံုစံႏွင့္ ပတ္ဝန္းက်င္ အေၾကာင္းအရာမ်ားသည္ ေရာဂါတခု ျဖစ္ေစရန္ တြန္းအားေပးေသာ အခ်က္မ်ားပင္ ျဖစ္သည္။ ဆီးခ်ိဳ၊ ေသြးခ်ိဳေရာဂါျဖစ္ေစရန္ တြန္းအားေပးေသာ အခ်က္မ်ားကို သံုးပိုင္းခြဲျခားႏိုင္သည္။
 

လူေနမႈ ပံုစံ (သို႔) လူ႔ပတ္ဝန္းက်င္  

ေအာက္ပါအခ်က္မ်ားသည္ ဆီးခ်ိဳ ေသြးခ်ိဳေရာဂါျဖစ္ေစရန္ ပိုမို၍ တြန္းအားေပးႏိုင္သည္။
* အဝလြန္ျခင္း။
* က်န္းမာေရးႏွင့္ မညီညြတ္ေသာ အစားအစာမ်ား စားသံုးျခင္း၊ ဥပမာ-အဆီႏွင့္ သၾကားဓာတ္မ်ား အလြန္အကၽြံစားျခင္း၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ အစားနည္းျခင္း။
* ကိုယ္လက္လႈပ္ရွားမႈ နည္းပါးျခင္း။
* အသက္ႀကီးလာသည္ႏွင့္အမွ် ေရာဂါျဖစ္ႏို္င္ေခ် မ်ားျပားလာျခင္း။

မ်ိဳးရိုးဗီဇႏွင့္ ဆိုင္ေသာအခ်က္မ်ား

* ေဆြမ်ိဳးရင္းခ်ာထဲတြင္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါရွိေနပါက သင့္အတြက္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါျဖစ္ႏို္င္ေခ် မ်ားႏိုင္ေပသည္။
* အခ်ိဳ႔ေသာ လူမ်ိဳးစုမ်ားသည္ အျခားလူမ်ိဳးစုမ်ားထက္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါအျဖစ္မ်ားၾကသည္။  
* အမႊာတဦးတြင္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါရွိပါက က်န္အမႊာတေယာက္တြင္လည္း ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳ ေရာဂါ ျဖစ္လာႏိုင္ေပသည္။  

ကိုယ္တြင္း ဓာတ္ဖြဲ႔စည္းမႈ (ေဟာ္မုန္းဓာတ္ေျပာင္းလဲမႈ) ႏွင့္ ဆိုင္ေသာ တြန္းအားေပးႏိုင္သည့္ အခ်က္မ်ား

* ကိုယ္ခႏၶာတြင္ သၾကားဓာတ္ တုံ႔ျပန္မႈ ပ်က္ယြင္းျခင္း၊ (Impaired Glucose Tolerance) ထိုသို႔ေသာ အေျခအေနတြင္ ေသြး၏ အခ်ိဳဓာတ္သည္ သာမန္ထက္ ျမင့္တက္ေနေပမည္။  
* ကုိယ္ဝန္ရွိျခင္း အခ်ိဳ႔ေသာ အမ်ိဳးသမီးမ်ား ကိုယ္ဝန္ရွိခ်ိန္တြင္ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္တြင္း ဆီးခ်ိဳေရာဂါ ျဖစ္တတ္သည္၊ ထိုသို႔ေသာ အမ်ိဳးမီးမ်ားတြင္ ေနာင္တခ်ိန္ ဆီးခ်ိဳ ေသြးခ်ိဳ ေရာဂါ ျဖစ္လာႏိုင္ေပသည္။

ေရာဂါျဖစ္ေစရန္ တြန္းအားေပးသည့္ အခ်က္မ်ားကို ေလ်ာ့နည္းေစရန္  

အထက္တြင္ ေဖာ္ျပခဲ့ေသာ အခ်ိဳ႔အေျခအေနမ်ားသည္ ျပဳျပင္ေျပာင္းလဲ၍ မရႏိုင္ေသာ္လည္း ေအာက္ပါအခ်က္မ်ားကို ေျပာင္းလဲျခင္းျဖင့္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါကို ကာကြယ္ႏိုင္ပါသည္။ * က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီညြတ္ေသာ အစားအစာမ်ားကို စားသံုးရန္ အခ်ိဳနဲ႔ အဆီ ပါဝင္မႈနည္းေသာ အစားအစာမ်ာၚႏွင့္ လတ္ဆတ္၍ အမွ်င္ပါဝင္မႈမ်ားေသာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား။

ေရွာင္ၾကဥ္ရန္

အခ်ိဳမုန္႔၊ အခ်ိဳရည္၊ အခ်ိဳမႈန္႔၊ အဆီမ်ားေသာ အစားအစာမ်ား၊ အရက္။  

* ေလ့က်င့္ခန္း မွန္မွန္လုပ္ပါ၊ လမ္းေလွ်ာက္ျခင္း၊ ပန္းပင္စိုက္ပ်ိဳးျခင္း ကဲ့သို႔ေသာ သက္သာေသာ ေလ့က်င့္ခန္းမ်ိဳးနဲ႔  စတင္၍ ထို႔ထက္ပိုျပီး ျပင္းထန္ေသာ ေလ့က်င့္ခန္းမ်ိဳးသို႔ တိုးၾကည့္ပါ။  
အထက္ေဖာ္ျပပါ အခ်က္မ်ားထက္ ပိုမိုသိလိုပါက သင္၏ဆရာဝန္ႏွင့္ တိုင္ပင္ပါ။  

ေဒါက္တာ ဘုန္းျမင့္ဝင္း
photo copy from google search
credit to >>မဂၤလာသတင္းစဥ္

No comments:

Post a Comment