Thursday 26 December 2013

ၾကက္အသည္းအျမစ္စားသံုးျခင္းႏွင့္ ေကာင္းက်ိဳးဆိုးက်ိဳးမ်ား

by ပိုပိုေဇာ္(သဘာဝအားအင္)December 26, 2013 at 10:27pm

အစားအစာမ်ားတြင္ ေကာင္းက်ိဳးႏွင့္ဆိုးက်ိဳးႏွစ္မ်ိဳး ဒြန္တြဲရွိေနသည့္အေလ်ာက္ ယခုတစ္ပတ္တြင္ ၾကက္အသည္းအျမစ္၏ အာဟာရကို ေဖာ္ျပလုိက္ရပါသည္။

(၁)ၾကက္၊ ၾကက္ဆင္အသည္းအျမစ္တြင္ ၆၉ မွ ၇၁ mg ဆုိဒီယမ္ပါ၀င္ၿပီး ဆုိဒီယမ္ပါ၀င္မႈနည္းပါးသည္။ ဆိုဒီယမ္ပါ၀င္မႈႏႈန္းမ်ားလွ်င္ ေသြးတုိးႏွလံုးျဖစ္ေစသည္။ သုိ႔ျဖစ္၍ အဆင့္သင့္စား အစားအေသာက္ မ်ားျဖစ္သည့္ ၀က္၊ၾကက္အူေခ်ာင္း၊ ၀က္ေပါင္ေျခာက္တု႔ိကဲ့သို႔ ဥပါဒ္မမ်ားေစပါ။


(၂)သံဓာတ္အေနျဖင့္ (2.5 mg ) ပါ၀င္သည္။ သံဓာတ္ကမရွိမျဖစ္ လုိအပ္ေသာေသြးနီဥမ်ားကို ျဖစ္ေစသည္။ သံဓာတ္လုိအပ္ပါက အနီးမီးယားျဖစ္ေစသည္။

(၃) ၾကက္၊ၾကက္ဆင္အသည္းအျမစ္တုိ႔က ဇင့္ (3mg )့နီးပါးပါ၀င္သျဖင့္ ကိုယ္အားစနစ္အတြက္ ျဖည့္ဆည္းေပးႏုိင္သည္။ Selenium ပါ၀င္ၿပီး ယင္းက အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္၏ ခြန္အားျဖစ္သည့္ဗီတာမင္ C ႏွင့္ E တို႔ကို ခႏၶာကိုယ္အား ေပးစြမ္းသည္။ အသည္းအျမစ္တြင္ Choline လည္း ပါ၀င္ၿပီး ႏွလံုးအားေကာင္းေစသည္။ Niacin အေျခခံဓာတ္မ်ားျဖစ္သည့္ ဗီတာမင္ B3 ၊ B12 ၊ B6 တို႔ပါ၀င္ သည့္အတြက္ အာဟာရခ်ိဳ႕တဲ့မႈကို ကာကြယ္ေပးသည္။

HT
photo copy from google search
credit to>>Health Updates Journal No. 97

No comments:

Post a Comment