by ပိုပိုေဇာ္(သဘာဝအားအင္) on Monday, February 11, 2013 at 4:45pm
အစားအစာပူပူကို ပလတ္စတစ္ပန္းကန္ခြက္ေယာက္မ်ားတြင္ ထည့္သြင္းစားသံုးျခင္းက ေက်ာက္ကပ္ေက်ာက္ တည္ေစႏိုင္၏ ။
ပလတ္စတစ္အသံုးေဆာင္မ်ားသည္ လြယ္လင့္တကူအသံုးျပဳႏိုင္ျခင္း၊ စြန္႔ပစ္ႏိုင္ျခင္းေၾကာင့္ ယေန႕ေခတ္ကာလတြင္ တြင္က်ယ္လာေသာပစၥည္းမ်ားျဖစ္သည္။ ပလတ္စတစ္ပန္းကန္ မ်ားသည္ေပ်ာ္ပြဲစားထြက္ရာတြင္ လည္းေကာင္း၊အလြယ္စာမ်ားကို ထုတ္ပိုးရာတြင္လည္းေကာင္းလြယ္ လင့္တကူအသံုးျပဳလာၾကသည္။
သုေတသနတစ္ရပ္တြင္ေဖာ္ျပထားမႈအရ မယ္လမင္းပစၥည္းမ်ား၊ ပလတ္စတစ္အသံုး အေဆာင္မ်ား တြင္အစားအစာပူပူကို ထည့္သြင္းအသံုးျပဳျခင္းသည္ ေက်ာက္ကပ္က်န္းမာေရးကို ထိခိုက္ေစေၾကာင္းသိရွိရ သည္။ထိုင္၀မ္သုေတသီမ်ားကပလတ္ စတစ္ပန္းကန္မ်ားတြင္အပူခ်ိန္ျမင့္ ေသာအစားအစာကိုထည့္သြင္းစား သံုးျခင္းသည္ေက်ာက္ကပ္ေက်ာက္ တည္ေစႏိုင္ေၾကာင္းကိုေလ့လာႏိုင္ ခဲ့သည္။ေလ့လာမႈတြင္ေခါက္ဆြဲပူပူ စားသံုးသူမ်ားကိုေလ့လာခဲ့ျခင္းျဖစ္သည္။
အုပ္စုႏွစ္စုခြဲ၍ေလ့လာခဲ့ျခင္းျဖစ္ၿပီး ပထမအုပ္စုကိုပလတ္စတစ္ ပန္း ကန္ထဲတြင္စားသံုးေစခဲ့ၿပီး ဒုတိယအုပ္စုတြင္ ေႂကြပန္းကန္မ်ားကို အသံုးျပဳေစခဲ့သည္။ စားသံုးၿပီးခ်ိန္ႏွစ္နာရီ တိုင္းတြင္ဆီးနမူနာမ်ားကိုရယူခဲ့ၿပီး၁၂ နာရီၾကာ သည္အထိေျခာက္ႀကိမ္တိုင္ ရယူခဲ့သည္။
သံုးပတ္ၾကာသည့္အခါအုပ္စု ႏွစ္စုအသံုးျပဳသည့္ ပန္းကန္အမ်ိဳး အစားကိုေျပာင္းလဲၿပီးျပန္လည္၍ဆီး နမူနာရယူခဲ့သည္။ထို႕ေနာက္ရလဒ္ မ်ားကိုထုတ္ျပန္ခဲ့ရာပလတ္စတစ္ပန္း ကန္မ်ားကိုအသံုးျပဳၿပီးေခါက္ဆြဲပူပူ မ်ားကိုစားသံုးသူမ်ားတြင္ဆီးနမူနာ၌ ပလတ္ စတစ္ကြန္ေပါင္း 8.5 microgram ပမာဏကိုေတြ႕ရွိခဲ့ၿပီး ေႂကြ ပန္းကန္အသံုးျပဳစားသံုးသူမ်ား၏ ဆီးနမူနာတြင္မူအႏၱရာယ္ရွိေသာ အဆိုပါ ကြန္ေပါင္းမ်ားကို မေတြ႕ရွိခဲ့ေၾကာင္း ထုတ္ျပန္ထားသည္။ ထိုင္၀မ္၊ Kaohsiung Medical University မွသုေတသီ Dr. Chia Fang Wu က အစားအစာပူပူကို ပလတ္စတစ္ပန္းကန္ခြက္ေယာက္မ်ားတြင္ ထည့္သြင္းစား သံုးျခင္းသည္ေက်ာက္ကပ္တြင္ ပလတ္စတစ္ ကြန္ေပါင္းမ်ားကို အနည္ထိုင္ေစေၾကာင္း၊ပလတ္စတစ္ခြက္ ႏွင့္အပူခ်ိန္ျမင့္ေသာ အစားအစာမ်ား ေပါင္းစပ္လိုက္ပါကၾကာလာလွ်င္ေက်ာက္ ကပ္တြင္း၀ယ္ ေက်ာက္တည္လာႏိုင္ေၾကာင္း၊ ခဏတာအခ်ိန္အတြင္း၌ အဆိုပါအာနိသင္ကသိသာထင္ရွား မည္မဟုတ္ေသာ္လည္းၾကာလာသည္ ႏွင့္ဆီးသြားရခက္ခဲျခင္း၊ ဆီးေက်ာက္ တည္ျခင္းမ်ားကိုေတြ႕ၾကံဳရ ႏိုင္ၿပီးခြဲ စိတ္ရသည့္အေျခအေနသို႕ပင္ေရာက္ရွိ ႏိုင္ေၾကာင္းရွင္းျပထားပါသည္။
သို႔ေသာ္လည္းေႂကြပန္းကန္ ခြက္ေယာက္မ်ားကိုအသံုးျပဳျခင္းကမူ အဆိုပါအာနိသင္ကို မေတြ႕ရဘဲအစား အစာပူပူမ်ား ထည့္သြင္းရန္သင့္ေတာ္ေၾကာင္း၊ တိရစၦာန္မ်ားတြင္ေလ့လာ မႈအရ ပလတ္စတစ္ကေက်ာက္ကပ္ ပ်က္စီးျခင္း၊ ေက်ာက္တည္ျခင္းႏွင့္ ကင္ဆာေရာဂါမ်ားကိုျဖစ္ေစႏိုင္သည္ ကိုေတြ႕ရွိခဲ့ၿပီးျဖစ္ေၾကာင္း ေဖာ္ျပထား သည္။
ယခု ေလ့လာမႈကို Journal JAMA Internal Medicine တြင္ေဖာ္ျပထားျခင္းျဖစ္သည္။
ၿငိမ္းေအး
Ref: ANI
source >>>http://www.facebook.com/HealthUpdatesJournal
အစားအစာပူပူကို ပလတ္စတစ္ပန္းကန္ခြက္ေယာက္မ်ားတြင္ ထည့္သြင္းစားသံုးျခင္းက ေက်ာက္ကပ္ေက်ာက္ တည္ေစႏိုင္၏ ။
ပလတ္စတစ္အသံုးေဆာင္မ်ားသည္ လြယ္လင့္တကူအသံုးျပဳႏိုင္ျခင္း၊ စြန္႔ပစ္ႏိုင္ျခင္းေၾကာင့္ ယေန႕ေခတ္ကာလတြင္ တြင္က်ယ္လာေသာပစၥည္းမ်ားျဖစ္သည္။ ပလတ္စတစ္ပန္းကန္ မ်ားသည္ေပ်ာ္ပြဲစားထြက္ရာတြင္ လည္းေကာင္း၊အလြယ္စာမ်ားကို ထုတ္ပိုးရာတြင္လည္းေကာင္းလြယ္ လင့္တကူအသံုးျပဳလာၾကသည္။
သုေတသနတစ္ရပ္တြင္ေဖာ္ျပထားမႈအရ မယ္လမင္းပစၥည္းမ်ား၊ ပလတ္စတစ္အသံုး အေဆာင္မ်ား တြင္အစားအစာပူပူကို ထည့္သြင္းအသံုးျပဳျခင္းသည္ ေက်ာက္ကပ္က်န္းမာေရးကို ထိခိုက္ေစေၾကာင္းသိရွိရ သည္။ထိုင္၀မ္သုေတသီမ်ားကပလတ္ စတစ္ပန္းကန္မ်ားတြင္အပူခ်ိန္ျမင့္ ေသာအစားအစာကိုထည့္သြင္းစား သံုးျခင္းသည္ေက်ာက္ကပ္ေက်ာက္ တည္ေစႏိုင္ေၾကာင္းကိုေလ့လာႏိုင္ ခဲ့သည္။ေလ့လာမႈတြင္ေခါက္ဆြဲပူပူ စားသံုးသူမ်ားကိုေလ့လာခဲ့ျခင္းျဖစ္သည္။
အုပ္စုႏွစ္စုခြဲ၍ေလ့လာခဲ့ျခင္းျဖစ္ၿပီး ပထမအုပ္စုကိုပလတ္စတစ္ ပန္း ကန္ထဲတြင္စားသံုးေစခဲ့ၿပီး ဒုတိယအုပ္စုတြင္ ေႂကြပန္းကန္မ်ားကို အသံုးျပဳေစခဲ့သည္။ စားသံုးၿပီးခ်ိန္ႏွစ္နာရီ တိုင္းတြင္ဆီးနမူနာမ်ားကိုရယူခဲ့ၿပီး၁၂ နာရီၾကာ သည္အထိေျခာက္ႀကိမ္တိုင္ ရယူခဲ့သည္။
သံုးပတ္ၾကာသည့္အခါအုပ္စု ႏွစ္စုအသံုးျပဳသည့္ ပန္းကန္အမ်ိဳး အစားကိုေျပာင္းလဲၿပီးျပန္လည္၍ဆီး နမူနာရယူခဲ့သည္။ထို႕ေနာက္ရလဒ္ မ်ားကိုထုတ္ျပန္ခဲ့ရာပလတ္စတစ္ပန္း ကန္မ်ားကိုအသံုးျပဳၿပီးေခါက္ဆြဲပူပူ မ်ားကိုစားသံုးသူမ်ားတြင္ဆီးနမူနာ၌ ပလတ္ စတစ္ကြန္ေပါင္း 8.5 microgram ပမာဏကိုေတြ႕ရွိခဲ့ၿပီး ေႂကြ ပန္းကန္အသံုးျပဳစားသံုးသူမ်ား၏ ဆီးနမူနာတြင္မူအႏၱရာယ္ရွိေသာ အဆိုပါ ကြန္ေပါင္းမ်ားကို မေတြ႕ရွိခဲ့ေၾကာင္း ထုတ္ျပန္ထားသည္။ ထိုင္၀မ္၊ Kaohsiung Medical University မွသုေတသီ Dr. Chia Fang Wu က အစားအစာပူပူကို ပလတ္စတစ္ပန္းကန္ခြက္ေယာက္မ်ားတြင္ ထည့္သြင္းစား သံုးျခင္းသည္ေက်ာက္ကပ္တြင္ ပလတ္စတစ္ ကြန္ေပါင္းမ်ားကို အနည္ထိုင္ေစေၾကာင္း၊ပလတ္စတစ္ခြက္ ႏွင့္အပူခ်ိန္ျမင့္ေသာ အစားအစာမ်ား ေပါင္းစပ္လိုက္ပါကၾကာလာလွ်င္ေက်ာက္ ကပ္တြင္း၀ယ္ ေက်ာက္တည္လာႏိုင္ေၾကာင္း၊ ခဏတာအခ်ိန္အတြင္း၌ အဆိုပါအာနိသင္ကသိသာထင္ရွား မည္မဟုတ္ေသာ္လည္းၾကာလာသည္ ႏွင့္ဆီးသြားရခက္ခဲျခင္း၊ ဆီးေက်ာက္ တည္ျခင္းမ်ားကိုေတြ႕ၾကံဳရ ႏိုင္ၿပီးခြဲ စိတ္ရသည့္အေျခအေနသို႕ပင္ေရာက္ရွိ ႏိုင္ေၾကာင္းရွင္းျပထားပါသည္။
သို႔ေသာ္လည္းေႂကြပန္းကန္ ခြက္ေယာက္မ်ားကိုအသံုးျပဳျခင္းကမူ အဆိုပါအာနိသင္ကို မေတြ႕ရဘဲအစား အစာပူပူမ်ား ထည့္သြင္းရန္သင့္ေတာ္ေၾကာင္း၊ တိရစၦာန္မ်ားတြင္ေလ့လာ မႈအရ ပလတ္စတစ္ကေက်ာက္ကပ္ ပ်က္စီးျခင္း၊ ေက်ာက္တည္ျခင္းႏွင့္ ကင္ဆာေရာဂါမ်ားကိုျဖစ္ေစႏိုင္သည္ ကိုေတြ႕ရွိခဲ့ၿပီးျဖစ္ေၾကာင္း ေဖာ္ျပထား သည္။
ယခု ေလ့လာမႈကို Journal JAMA Internal Medicine တြင္ေဖာ္ျပထားျခင္းျဖစ္သည္။
ၿငိမ္းေအး
Ref: ANI
source >>>http://www.facebook.com/HealthUpdatesJournal
No comments:
Post a Comment