by ပိုပိုေဇာ္(သဘာဝအားအင္) on Friday, February 8, 2013 at 4:52am
ကုလားပဲကို စြယ္စံုရတဲ့ ဟင္းအမည္တစ္မ်ဳိးလို႔ ဆိုရမွာပါ။ ဟင္းခ်ဳိအျဖစ္ ခ်က္ေသာက္လို႔ ရသလို ကုလားပဲသုပ္၊ ကုလားပဲျခမ္းေၾကာ္ စသျဖင့္လည္း စားႏိုင္ပါတယ္။ ကုလားပဲ စားတာေၾကာင့္ ေအာက္ပါ အက်ဳိးေက်းဇူးေတြကို ရရွိေစပါတယ္။
(၁) ဆာေလာင္မႈကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးပါတယ္
ကုလားပဲမွာ အမွ်င္ဓာတ္နဲ႔ ပ႐ိုတင္းဓာတ္မ်ားစြာ ပါဝင္ၿပီး Glycemic Index နည္းပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ တစ္ေန႔မွာ ကုလားပဲဟင္း ခြက္တစ္ဝက္စာခန္႔ စားေပးရင္ ၾကာၾကာ ဗိုက္ျပည့္ေစၿပီး အစာမ်ားမ်ား မစားျဖစ္ေအာင္ ထိန္းေပးပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ကယ္လိုရီ နည္းနည္းစားျဖစ္ကာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ မတက္ေအာင္ ထိန္းေပးႏိုင္ပါတယ္။
(၂) ေသြးတြင္း မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္
ေန႔စဥ္စားတဲ့ အစားအေသာက္ထဲမွာ ကုလားပဲဟင္း ခြက္ရဲ႕ ေလးပံုသံုးပံု ထည့္စားတာေၾကာင့္ အမွ်င္ဓာတ္ကို ရရွိေစကာ မေကာင္းတဲ့ ကုိလက္စထေရာကို ေလ်ာ့က်ေစသလို ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။
(၃) အစာေျခလမ္းေၾကာင္းရဲ႕ လုပ္ငန္းေတြကို ပံ့ပိုးေပးပါတယ္
ကုလားပဲမွာ ပါဝင္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ဟာ အစာေျခ လမ္းေၾကာင္းစနစ္ကို က်န္းမာေစတဲ့အျပင္ အူမႀကီးရွိ ဆဲလ္ေတြကို က်န္းမာေစပါတယ္။ အူမႀကီးဆဲလ္ေတြ က်န္းမာတာေၾကာင့္ လုပ္ငန္းေဆာင္တာ ပိုေကာင္းမြန္ၿပီး အူမႀကီးကင္ဆာ အပါအဝင္ အူမႀကီးေရာဂါျဖစ္ႏႈန္းကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။
(၄) အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ဂုဏ္သတၱိရွိပါတယ္
ကုလားပဲမွာ ဆာပိုနင္လို႔ေခၚတဲ့ ဖိုင္တိုကမ္မီကယ္ ပါဝင္တာေၾကာင့္ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ဂုဏ္သတၱိရွိပါတယ္။ ကုလားပဲမွာ ဗီတာမင္စီ၊ ဗီတာမင္B6 နဲ႔ သြပ္ဓာတ္တို႔အျပင္ ေဖာလိတ္ဓာတ္လည္း မ်ားစြာပါဝင္ပါတယ္။ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ေတြက တစ္ကိုယ္လံုးရွိ ႏွလံုးေသြးေၾကာစနစ္၊ အသက္႐ွဴလမ္းေၾကာင္းစနစ္နဲ႔ နာ့ဗ္ေၾကာစနစ္ေတြကို ေထာက္ပံ့ေပးတာေၾကာင့္ ႏွလံုးေရာဂါ၊ အဆုတ္ေရာဂါစတဲ့ ေရာဂါေဝဒနာေတြရဲ႕ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။
(၅) ႏွလံုးေသြးေၾကာေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္
ကုလားပဲကို ေန႔စဥ္ အနည္းငယ္စားတာက ေသြးတြင္းမေကာင္းတဲ့ အဆီေတြကို ေလ်ာ့က်ေစတာေၾကာင့္ ႏွလံုးေသြးေၾကာရဲ႕ လုပ္ငန္းေဆာင္တာေတြကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ ကုလားပဲမွာပါတဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ဟာ ေသြးေၾကာနံရံကို က်န္းမာေစတာေၾကာင့္ ေသြးလွည့္ပတ္စီးဆင္းမႈကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။
(၆) ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ကို ဟန္ခ်က္ညီမွ်ေစပါတယ္
ကုလားပဲမွာ ပါဝင္တဲ့ ပ႐ိုတင္းနဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္ႏွစ္မ်ဳိးဟာ အစာေျခလမ္းေၾကာင္း စနစ္အတြင္း ေသြးလည့္ပတ္စီးဆင္းမႈကို ေကာင္းေစၿပီး အစာေခ်ဖ်က္မႈကို ပံုမွန္ျဖစ္ေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အစာက ထြက္လာတဲ့ သၾကားဓာတ္ကို ေကာင္းေကာင္း ထိန္းခ်ဳပ္ႏိုင္ပါတယ္။ ဗီတာမင္နဲ႔ သတၱဳဓာတ္ ပါဝင္မႈေၾကာင့္ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္အေပၚ အစာေျခစနစ္ရဲ႕ သက္ေရာက္မႈကို ဟန္ခ်က္ညီမွ်ေစပါတယ္။
(၇) ကယ္လိုရီရယူမႈကို ထိန္းေပးပါတယ္
ကုလားပဲနဲ႔ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ထိန္းသိမ္းႏိုင္စြမ္းအၾကား ဆက္စပ္မႈကို ေလ့လာခဲ့တဲ့အခါ ကုလားပဲစားရင္ စိတ္ေက်နပ္မႈ ရရွိေစကာ ဆာေလာင္မႈနဲ႔ အစာစားခ်င္စိတ္ကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးတာေၾကာင့္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ထိန္းေပးႏိုင္ေၾကာင္း သိရပါတယ္။ ကုလားပဲဟာ အစာေၾကညက္ေစကာ ကယ္လိုရီရယူမႈကိုလည္း ထိန္းခ်ဳပ္ေပးပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့က်လိုသူေတြနဲ႔ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ထိန္းေနသူတို႔အတြက္ ကုလားပဲဟင္းကို စားေပးၿပီး တျခားကယ္လိုရီမ်ားတဲ့ အစာေတြကို ေလွ်ာ့စားသင့္ပါတယ္။
Ref:Good Health
Source:http://www.yatanarpon.com.mm/cp/goodhealth/article-66487
ကုလားပဲကို စြယ္စံုရတဲ့ ဟင္းအမည္တစ္မ်ဳိးလို႔ ဆိုရမွာပါ။ ဟင္းခ်ဳိအျဖစ္ ခ်က္ေသာက္လို႔ ရသလို ကုလားပဲသုပ္၊ ကုလားပဲျခမ္းေၾကာ္ စသျဖင့္လည္း စားႏိုင္ပါတယ္။ ကုလားပဲ စားတာေၾကာင့္ ေအာက္ပါ အက်ဳိးေက်းဇူးေတြကို ရရွိေစပါတယ္။
(၁) ဆာေလာင္မႈကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးပါတယ္
ကုလားပဲမွာ အမွ်င္ဓာတ္နဲ႔ ပ႐ိုတင္းဓာတ္မ်ားစြာ ပါဝင္ၿပီး Glycemic Index နည္းပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ တစ္ေန႔မွာ ကုလားပဲဟင္း ခြက္တစ္ဝက္စာခန္႔ စားေပးရင္ ၾကာၾကာ ဗိုက္ျပည့္ေစၿပီး အစာမ်ားမ်ား မစားျဖစ္ေအာင္ ထိန္းေပးပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ကယ္လိုရီ နည္းနည္းစားျဖစ္ကာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ မတက္ေအာင္ ထိန္းေပးႏိုင္ပါတယ္။
(၂) ေသြးတြင္း မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္
ေန႔စဥ္စားတဲ့ အစားအေသာက္ထဲမွာ ကုလားပဲဟင္း ခြက္ရဲ႕ ေလးပံုသံုးပံု ထည့္စားတာေၾကာင့္ အမွ်င္ဓာတ္ကို ရရွိေစကာ မေကာင္းတဲ့ ကုိလက္စထေရာကို ေလ်ာ့က်ေစသလို ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။
(၃) အစာေျခလမ္းေၾကာင္းရဲ႕ လုပ္ငန္းေတြကို ပံ့ပိုးေပးပါတယ္
ကုလားပဲမွာ ပါဝင္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ဟာ အစာေျခ လမ္းေၾကာင္းစနစ္ကို က်န္းမာေစတဲ့အျပင္ အူမႀကီးရွိ ဆဲလ္ေတြကို က်န္းမာေစပါတယ္။ အူမႀကီးဆဲလ္ေတြ က်န္းမာတာေၾကာင့္ လုပ္ငန္းေဆာင္တာ ပိုေကာင္းမြန္ၿပီး အူမႀကီးကင္ဆာ အပါအဝင္ အူမႀကီးေရာဂါျဖစ္ႏႈန္းကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။
(၄) အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ဂုဏ္သတၱိရွိပါတယ္
ကုလားပဲမွာ ဆာပိုနင္လို႔ေခၚတဲ့ ဖိုင္တိုကမ္မီကယ္ ပါဝင္တာေၾကာင့္ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ဂုဏ္သတၱိရွိပါတယ္။ ကုလားပဲမွာ ဗီတာမင္စီ၊ ဗီတာမင္B6 နဲ႔ သြပ္ဓာတ္တို႔အျပင္ ေဖာလိတ္ဓာတ္လည္း မ်ားစြာပါဝင္ပါတယ္။ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ေတြက တစ္ကိုယ္လံုးရွိ ႏွလံုးေသြးေၾကာစနစ္၊ အသက္႐ွဴလမ္းေၾကာင္းစနစ္နဲ႔ နာ့ဗ္ေၾကာစနစ္ေတြကို ေထာက္ပံ့ေပးတာေၾကာင့္ ႏွလံုးေရာဂါ၊ အဆုတ္ေရာဂါစတဲ့ ေရာဂါေဝဒနာေတြရဲ႕ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။
(၅) ႏွလံုးေသြးေၾကာေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္
ကုလားပဲကို ေန႔စဥ္ အနည္းငယ္စားတာက ေသြးတြင္းမေကာင္းတဲ့ အဆီေတြကို ေလ်ာ့က်ေစတာေၾကာင့္ ႏွလံုးေသြးေၾကာရဲ႕ လုပ္ငန္းေဆာင္တာေတြကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ ကုလားပဲမွာပါတဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ဟာ ေသြးေၾကာနံရံကို က်န္းမာေစတာေၾကာင့္ ေသြးလွည့္ပတ္စီးဆင္းမႈကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။
(၆) ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ကို ဟန္ခ်က္ညီမွ်ေစပါတယ္
ကုလားပဲမွာ ပါဝင္တဲ့ ပ႐ိုတင္းနဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္ႏွစ္မ်ဳိးဟာ အစာေျခလမ္းေၾကာင္း စနစ္အတြင္း ေသြးလည့္ပတ္စီးဆင္းမႈကို ေကာင္းေစၿပီး အစာေခ်ဖ်က္မႈကို ပံုမွန္ျဖစ္ေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အစာက ထြက္လာတဲ့ သၾကားဓာတ္ကို ေကာင္းေကာင္း ထိန္းခ်ဳပ္ႏိုင္ပါတယ္။ ဗီတာမင္နဲ႔ သတၱဳဓာတ္ ပါဝင္မႈေၾကာင့္ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္အေပၚ အစာေျခစနစ္ရဲ႕ သက္ေရာက္မႈကို ဟန္ခ်က္ညီမွ်ေစပါတယ္။
(၇) ကယ္လိုရီရယူမႈကို ထိန္းေပးပါတယ္
ကုလားပဲနဲ႔ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ထိန္းသိမ္းႏိုင္စြမ္းအၾကား ဆက္စပ္မႈကို ေလ့လာခဲ့တဲ့အခါ ကုလားပဲစားရင္ စိတ္ေက်နပ္မႈ ရရွိေစကာ ဆာေလာင္မႈနဲ႔ အစာစားခ်င္စိတ္ကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးတာေၾကာင့္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ထိန္းေပးႏိုင္ေၾကာင္း သိရပါတယ္။ ကုလားပဲဟာ အစာေၾကညက္ေစကာ ကယ္လိုရီရယူမႈကိုလည္း ထိန္းခ်ဳပ္ေပးပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့က်လိုသူေတြနဲ႔ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ထိန္းေနသူတို႔အတြက္ ကုလားပဲဟင္းကို စားေပးၿပီး တျခားကယ္လိုရီမ်ားတဲ့ အစာေတြကို ေလွ်ာ့စားသင့္ပါတယ္။
Ref:Good Health
Source:http://www.yatanarpon.com.mm/cp/goodhealth/article-66487
No comments:
Post a Comment