by ပိုပိုေဇာ္(သဘာဝအားအင္) on Monday, February 11, 2013 at 7:53pm
(၁) အမွ်င္ဓါတ္ၾကြယ္ဝသည္႕အစားအစာမ်ား
ေကြကာအုတ္ကဲ့သို႔အမွ်င္ဓါတ္ၾကြယ္ဝသည္႕အစားအစာမ်ားသည္ဆိုးက်ိဳးျဖစ္ေစေသာ ကိုလက္စထေရာ (bad cholesterol) မ်ားကို ေလွ်ာ့ ခ်ေပးႏိုင္သည္။ေပ်ာ္ဝင္ႏိုင္ေသာအမွ်င္ဓါတ္ (soluble fibre) မ်ားကေသြးတြင္းသို႔ကိုလက္စထေရာစုပ္ယူျခင္းကိုဟန္႔တားႏိုင္သည္။ေပ်ာ္ဝင္ႏိုင္ေသာအမွ်င္ဓါတ္ကို ေန႔စဥ္ ၅ ဂရမ္ခန္႔ စားသံုးေပးႏိုင္ပါကအလြန္ အက်ိဳးရွိေစသည္။ ေပါင္မုန္႔၊
ကိတ္မုန္႔လံုးကေလးမ်ားႏွင့္နံနက္စာမုန္႔အမ်ား စုတြင္ေပ်ာ္ဝင္ႏိုင္ေသာအမွ်င္ဓါတ္ ၾကြယ္ဝစြာပါရွိသည္။
(၂) သံလြင္ဆီ
သံလြင္ဆီတြင္ကိုလက္စထေရာက်ေစသည့္ပစၥည္းမ်ား၊ အက်ိဳးျပဳ ကိုလက္စထေရာကိုထိန္းသိမ္းၿပီး ဆိုးက်ိဳးေပးေသာ ကိုလက္စထေရာ မ်ားကိုသာေလ်ာ့က်ေစသည္႕ဓါတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္း (antioxidant) မ်ားပါဝင္သည္။ လက္ရွိသံုးေနသည္႕ဟင္းခ်က္ဆီမ်ားေနရာတြင္ သံလြင္ဆီကိုေန႔စဥ္ ၂၃ ဂရမ္ခန္႔စားသံုးေပး ပါကဆိုးက်ိဳးျဖစ္ေစ သည့္သြးတြင္းအဆီဓါတ္မ်ားကိုေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္သည္။
(၃)လက္ဖက္စိမ္း
လက္ဖက္စိမ္းရည္တစ္ခြက္ေသာက္ျခင္းသည္ေသြးတြင္းအဆီဓါတ္မ်ားကိုသိသာစြာေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္ ေၾကာင္း အာဟာရေဗဒကြ်မ္းက်င္သူမ်ား ကဆို သည္။လက္ဖက္စိမ္းတြင္ကိုလက္စထေရာမ်ားေသြးတြင္းစုပ္ ယူျခင္းကိုေလွ်ာ့ ခ်ေပးသည္႕ Folic acid ဓါတ္ၾကြယ္ဝစြာပါဝင္သည္ ။ေသြးခဲျခင္းကို ဟန္႔တားေပးေသာ ေၾကာင့္ႏွလံုးလုပ္ငန္းမ်ားေကာင္းစြာလည္ပတ္ေစႏိုင္ၿပီး ေလျဖတ္ေဝဒနာႏွင့္အျခားႏွလံုးေသြးေၾကာေရာဂါ မ်ားမွကာကြယ္ေပးသည္။
(၄) အခြံမာသီးအေစ့မ်ား
အာဟာရေဗဒပညာရွင္မ်ား၏ အဆိုအရအခြံမာသီးအေစ့မ်ား သည္ေသြးတြင္းသို႔ကိုလက္စထေရာစုပ္ ယူျခင္းကို ပိတ္ဆို႔ၿပီး triglyceride အဆီဓါတ္မ်ားကိုေလွ်ာ့ခ်ေပးေသာေၾကာင့္ႏွလံုးေရာဂါမ်ားျဖစ္ပြားမႈ အႏၱရာယ္မွေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္သည္။ ပ႐ိုတိန္း၊ အမွ်င္ဓါတ္၊ ဗိုက္တာမင္ မ်ားႏွင့္ဧကမျပည္႕ဝဆီ (monoun saturated fat) မ်ားပါဝင္ေသာေၾကာင့္ ကိုလက္စထေရာပါဝင္မႈနည္းပါး၍အာဟာရမွ်တသည္႕ အစားအစာ အမ်ိဳးအစားျဖစ္သည္။သစ္အယ္သီး၊မက္မြန္သီးတို႔ကဲ့သို႔ အခြံမာသီးအေစ့ မ်ားသည္က်န္းမာ ေရးႏွင့္ညီညြတ္ေသာသေရစာမ်ား ျဖစ္သည္။
(၅) ပဲပိစပ္
ပဲပိစပ္သည္ ေဈးႏႈန္းခ်ိဳသာ၍ အာဟာရျပည့္ဝေသာ အစားအစာ တစ္ခုျဖစ္သည္။ပဲပိစပ္တြင္ေသြး တြင္းကိုလက္စထေရာကို ၁၀ ရာႏႈန္း ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္ သည္႕ isoflavone ဓါတ္မ်ားပါဝင္သည္။ ဗိုက္တာမင္မ်ား၊ ကယ္လ္စီယမ္၊ေဖာ့စေဖာရပ္ႏွင့္ သံဓါတ္မ်ား လည္းပါဝင္ သည္။တိရစၦာန္မွရေသာ အဆီမ်ားအစားပဲ ပိစပ္အဆီ အစားထိုးသံုးစြဲႏိုင္ သည္။
ေဇာ္ကို
Ref: MNT
Source>>>Health Updates JournalVol-2,No-3
(၁) အမွ်င္ဓါတ္ၾကြယ္ဝသည္႕အစားအစာမ်ား
ေကြကာအုတ္ကဲ့သို႔အမွ်င္ဓါတ္ၾကြယ္ဝသည္႕အစားအစာမ်ားသည္ဆိုးက်ိဳးျဖစ္ေစေသာ ကိုလက္စထေရာ (bad cholesterol) မ်ားကို ေလွ်ာ့ ခ်ေပးႏိုင္သည္။ေပ်ာ္ဝင္ႏိုင္ေသာအမွ်င္ဓါတ္ (soluble fibre) မ်ားကေသြးတြင္းသို႔ကိုလက္စထေရာစုပ္ယူျခင္းကိုဟန္႔တားႏိုင္သည္။ေပ်ာ္ဝင္ႏိုင္ေသာအမွ်င္ဓါတ္ကို ေန႔စဥ္ ၅ ဂရမ္ခန္႔ စားသံုးေပးႏိုင္ပါကအလြန္ အက်ိဳးရွိေစသည္။ ေပါင္မုန္႔၊
ကိတ္မုန္႔လံုးကေလးမ်ားႏွင့္နံနက္စာမုန္႔အမ်ား စုတြင္ေပ်ာ္ဝင္ႏိုင္ေသာအမွ်င္ဓါတ္ ၾကြယ္ဝစြာပါရွိသည္။
(၂) သံလြင္ဆီ
သံလြင္ဆီတြင္ကိုလက္စထေရာက်ေစသည့္ပစၥည္းမ်ား၊ အက်ိဳးျပဳ ကိုလက္စထေရာကိုထိန္းသိမ္းၿပီး ဆိုးက်ိဳးေပးေသာ ကိုလက္စထေရာ မ်ားကိုသာေလ်ာ့က်ေစသည္႕ဓါတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္း (antioxidant) မ်ားပါဝင္သည္။ လက္ရွိသံုးေနသည္႕ဟင္းခ်က္ဆီမ်ားေနရာတြင္ သံလြင္ဆီကိုေန႔စဥ္ ၂၃ ဂရမ္ခန္႔စားသံုးေပး ပါကဆိုးက်ိဳးျဖစ္ေစ သည့္သြးတြင္းအဆီဓါတ္မ်ားကိုေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္သည္။
(၃)လက္ဖက္စိမ္း
လက္ဖက္စိမ္းရည္တစ္ခြက္ေသာက္ျခင္းသည္ေသြးတြင္းအဆီဓါတ္မ်ားကိုသိသာစြာေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္ ေၾကာင္း အာဟာရေဗဒကြ်မ္းက်င္သူမ်ား ကဆို သည္။လက္ဖက္စိမ္းတြင္ကိုလက္စထေရာမ်ားေသြးတြင္းစုပ္ ယူျခင္းကိုေလွ်ာ့ ခ်ေပးသည္႕ Folic acid ဓါတ္ၾကြယ္ဝစြာပါဝင္သည္ ။ေသြးခဲျခင္းကို ဟန္႔တားေပးေသာ ေၾကာင့္ႏွလံုးလုပ္ငန္းမ်ားေကာင္းစြာလည္ပတ္ေစႏိုင္ၿပီး ေလျဖတ္ေဝဒနာႏွင့္အျခားႏွလံုးေသြးေၾကာေရာဂါ မ်ားမွကာကြယ္ေပးသည္။
(၄) အခြံမာသီးအေစ့မ်ား
အာဟာရေဗဒပညာရွင္မ်ား၏ အဆိုအရအခြံမာသီးအေစ့မ်ား သည္ေသြးတြင္းသို႔ကိုလက္စထေရာစုပ္ ယူျခင္းကို ပိတ္ဆို႔ၿပီး triglyceride အဆီဓါတ္မ်ားကိုေလွ်ာ့ခ်ေပးေသာေၾကာင့္ႏွလံုးေရာဂါမ်ားျဖစ္ပြားမႈ အႏၱရာယ္မွေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္သည္။ ပ႐ိုတိန္း၊ အမွ်င္ဓါတ္၊ ဗိုက္တာမင္ မ်ားႏွင့္ဧကမျပည္႕ဝဆီ (monoun saturated fat) မ်ားပါဝင္ေသာေၾကာင့္ ကိုလက္စထေရာပါဝင္မႈနည္းပါး၍အာဟာရမွ်တသည္႕ အစားအစာ အမ်ိဳးအစားျဖစ္သည္။သစ္အယ္သီး၊မက္မြန္သီးတို႔ကဲ့သို႔ အခြံမာသီးအေစ့ မ်ားသည္က်န္းမာ ေရးႏွင့္ညီညြတ္ေသာသေရစာမ်ား ျဖစ္သည္။
(၅) ပဲပိစပ္
ပဲပိစပ္သည္ ေဈးႏႈန္းခ်ိဳသာ၍ အာဟာရျပည့္ဝေသာ အစားအစာ တစ္ခုျဖစ္သည္။ပဲပိစပ္တြင္ေသြး တြင္းကိုလက္စထေရာကို ၁၀ ရာႏႈန္း ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္ သည္႕ isoflavone ဓါတ္မ်ားပါဝင္သည္။ ဗိုက္တာမင္မ်ား၊ ကယ္လ္စီယမ္၊ေဖာ့စေဖာရပ္ႏွင့္ သံဓါတ္မ်ား လည္းပါဝင္ သည္။တိရစၦာန္မွရေသာ အဆီမ်ားအစားပဲ ပိစပ္အဆီ အစားထိုးသံုးစြဲႏိုင္ သည္။
ေဇာ္ကို
Ref: MNT
Source>>>Health Updates JournalVol-2,No-3
No comments:
Post a Comment