Wednesday 13 February 2013

က်န္းမာေသာႏွလံုးကို ပိုင္ဆိုင္ႏုိင္ရန္

 by ပိုပိုေဇာ္(သဘာဝအားအင္) on Thursday, February 14, 2013 at 7:07am


၁။ ေဆးလိပ္ျဖတ္ပါ။

အေမရိကန္ႏုိင္ငံေရာဂါထိိန္း ခ်ဳပ္ကာကြယ္ေရးဗဟုိ (CDC) က ေဆးလိပ္ေသာက္ျခင္းသည္ ႏွလံုး ေသြးေၾကာက်ဥ္းေရာဂါျဖစ္ႏုိင္ေခ် ႏွစ္ ဆမွ ေလးဆထိ ပိုႏုိင္ေၾကာင္း သတိ ေပးခဲ့သည္။ အိႏိၵယ၌ လူဦးေရ ၂၈၅ သန္းခန္႔ ေဆးလိပ္ေသာက္ၿပီး ၉၂သန္းခန္႔မွာ ေဆးလိပ္ေသာက္ျခင္းက ႏွလံုးကို အႏၲရာယ္ေပးႏုိင္ေၾကာင္း မသိၾကေပ။
ထု႔ိျပင္ ေဆးလိပ္ ေသာက္ျခင္းက ကင္ဆာအမ်ိဳးမ်ိဳးကို ျဖစ္ေစသည့္အျပင္ ခႏၶာကုိယ္၏အဂၤါ အႏွံ႔ကိုလည္း အႏၲရာယျ္ဖစ္ေစသည္။ ထုိမွ်သာမက တစ္ႏွစ္လွ်င္ သူတစ္ ပါး၏ေဆးလိပ္ေငြ႕ဒဏ္ေၾကာင့္ အသက္ဆံုး႐ံႈးသူ ၆၀၀၀၀၀ ခန္႔ရွိၿပီး ၁၀၀၀၀၀ ခန္႔မွာ ကေလးမ်ားျဖစ္ၾက ၿပီး ကေလးမ်ား၏ ၈၇ရာခိုင္ႏႈန္း ခန္႔မွာ ႏွလံုးေရာဂါေၾကာင့္ ေသ ဆံုးၾကျခင္းျဖစ္ပါသည္။ ဒါေၾကာင့္ ကုိယ္တိုင္သာမက အမ်ားကို ေဆး လိပ္ျဖတ္ရန္ တိုက္တြန္းသင့္ပါသည္။
၂။ အလယ္အလတ္ပမာဏခန္႔ ေသာက္ပါ။

အရက္ႏွင့္ပတ္သက္ၿပီး ႏွလံုး အေပၚသက္ေရာက္မႈမ်ားမွာ အျငင္း ပြားဖြယ္ရာပင္ ျဖစ္ပါသည္။ သုိ႔ ေသာ္ ေလ့လာမႈအမ်ားစုအရ အလယ္ အလတ္ခန္႔ေသာက္သံုးမ်ားသည္ လံုး၀မေသာက္သူမ်ားထက္ေရာ အလြန္အကၽြံေသာက္သူမ်ားထက္ပါ ႏွလံုးက်န္းမာေရးပိုေကာင္းေၾကာင္း ေတြ႕ရသည္။ အလယ္အလတ္ေသာက္ သံုးမႈဆုိသည္မွာ တစ္ရက္လွ်င္ ဘီယာ 330 ml သုိ႔မဟုတ္ အရက္ 60 ml သုိ႔မဟုတ္ 100 ml ခန္႔ကို ဆိုလုိသည္။ အရက္ကို ကာလရွည္ၾကာ အလြန္အကၽြံေသာက္ သူမ်ားသာမက တစ္ခါတစ္ရံ အလြန္အကၽြံေသာက္သူ မ်ားတြင္ပါ ႏွလံုး ေရာဂါျဖစ္ပြားႏုိင္ေခ် မ်ားေလသည္။

၃။ ေခၽြးထြက္သည္အထိ အလုပ္လုပ္ ေပးပါ သို႔မဟုတ္ ေလ့က်င့္ခန္း လုပ္ပါ။

ကမၻာတစ္၀န္းတြင္ ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ေစေသာအဓိကတရားခံမွာ ကိုယ္ လက္လႈပ္ရွားမႈနည္းျခင္းျဖစ္ၿပီး ေလ့ က်င့္ခန္းမလုပ္ျခငး္က ခႏၶာကိုယ္၌ ကိုလက္စထေရာမ်ားပံုလာေစၿပီး ေသြးေၾကာမ်ားထဲ၌ စုပံုကာ ေသြးစီး ဆင္းမႈကို အေႏွာင့္အယွက္ျဖစ္ေစ ကာ ေသြးတိုးႏွင့္ႏွလံုးေရာဂါတို႔ကို ျဖစ္ပြားေစသည္။ ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္ ျခင္းက ကုိယ္အေလးခ်ိန္က်႐ံုသာမက ေသြးတိုးလည္း က်ေစကာ ႏွလံုးညႇစ္ အားကိုပို၍ေကာင္းေစသည့္အျပင္ စိတ္ဖိစီးမႈကို ေလ်ာ့နည္းေစသည့္ အန္ေဒၚဖင္းေဟာ္မုန္းကို ထြက္ေစ သည္။

၄။ အခ်ိန္မွ်တစြာ အိပ္ပါ။

ဟာသတစ္ခုအရဆုိလွ်င္ ယခုကဲ့ သုိ႔အ၀လြန္မႈအား ေသာမတ္အယ္ဒီ ဆင္ရဲ႕လွ်ပ္စစ္မီးသီးေတြမွာ တာ၀န္ရွိ ေပသည္။ အေၾကာငး္မွာ မီးသီးမ်ား ေပၚထြက္လာသည့္အတြက္ အလုပ္ကို အခ်ိန္လြန္သည္အထိ အဆင္ေျပစြာ လုပ္ႏုိင္ေသာေၾကာင့္ ျဖစ္သည္ဟု ဆုိ သည္။ ေလ့လာမႈမ်ားအရ ကၽြန္ေတာ္ တို႔၏ခႏၶာကုိယ္ဇီ၀နရီသည္ အစပုိင္း၌ သဘာ၀အလင္းအေရာင္ႏွင့္ လုိက္ ေလ်ာညီေထြျဖစ္ေစရန္ စီစဥ္ထားၿပီး သဘာ၀မဟုတ္သည့္အလင္းမ်ားႏွင့္ ကာလရွည္ၾကာထိေတြ႕သည့္အခါ ယင္းနရီပ်က္သြားၿပီး။ အအိပ္ မမွန္ ျခင္း၊ အစားမမွန္ျခင္းတုိ႔ျဖစ္ေစကာ အ၀လြန္ျခင္း၊ ေသြးတုိးျခင္းတို႔ကို ျဖစ္ေစသည္။ ထို႔ ေၾကာင့္ လံုေလာက္ စြာ အိပ္စက္ျခင္းကလည္း ႏွလံုးက်န္း မာေရးအတြက္ မရွိမျဖစ္လိုအပ္ေသာ အေလ့အက်င့္တစ္ခု ျဖစ္ေလသည္။

၅။ ျပည့္၀ဆီ၊ ပံုေျပာင္းဆီမ်ား စားသံုး ျခင္းေလ်ာ့ပါ။

အဆီ၌ ျပည့္၀ဆီႏွင့္မျပည့္၀ဆီ ဟူ၍ အေျခခံအားျဖင့္ ႏွစ္မ်ိဳးရွိၿပီး၊ ျပည့္၀ဆီမ်ားအား ေထာပတ္၊ အနီ ေရာင္အသားမ်ား၊ ႏုိ႔ထြက္ပစၥည္းမ်ား တြင္ ေတြ႕ရေလ့ရွိၿပီး ၎င္းတို႔က မေကာင္းေသာအဆီ LDL ကို တက္ ေစသည္။ ပံုေျပာင္းဆီမ်ားမွာလည္း သက္ေရာက္မႈအတူတူပင္ျဖစ္ၿပီး ပံု ေျပာင္းဆီမ်ားအား အသင့္လုပ္ထား ေသာအစာမ်ားတြင္ ေတြ႕ရေလ့ရွိ သည္။ ထို႔ေၾကာင့္ အာဟာရပညာရွင္ တို႔က ယင္းအစာမ်ားအား ေရွာင္ခုိင္း ျခင္းျဖစ္သည္။ မျပည့္၀ဆီ၌ မုိႏုိဆီ (သံလြင္ဆီ၊ ေျမပဲဆီ၊ အခြံမာသီးဆီ)ႏွင့္ ပိုလီဆီ(ႏွမ္းဆီ၊ ၀ါေစ့ဆီ၊ ပဲပုတ္ဆီ) ဆုိၿပီး ႏွစ္မ်ိဳးရွိ၍ ယင္းႏွစ္မ်ိဳးလံုးက မေကာင္းေသာအဆီကို က်ေစၿပီး ေကာင္းေသာအဆီမ်ားကို တက္ေစ သည္။ ထို႔ျပင္ Omega-3 အဆီမွာ ပိုလီျပည့္၀ဆီျဖစ္ေသာ္လည္း လူ႔ခႏၶာ ကုိယ္မွ မထုတ္ႏုိင္ေသာေၾကာင့္ စား သံုးသင့္သည္။ Omega-3 fatty acid ပါေသာအစာမ်ားမွာ အဆီမ်ား ေသာငါး၊အပင္မွရေသာဆီႏွင့္ ပင္ လယ္ေနသတၱ၀ါတို႔ျဖစ္ၾကသည္။

၆။ ဆားႏွင့္သၾကားစားသံုးမႈ ေလွ်ာ့ ပါ။

ဆားကို လိုအပ္သေလာက္သာ စားသံုးသင့္ပါသည္။ အလြန္အကၽြံ စားသံုးမႈက ေသြးတုိးႏွလံုးစသည့္ ေရာဂါမ်ားႏွင့္ဆက္စပ္ေနေပသည္။ ေပါင္မုန္႔၊ ေထာပတ္၊ ေခါက္ဆြဲေျခာက္ စသည့္အစာမ်ားက အရသာ မငန္ေန လွ်င္ေတာင္ ကၽြန္ေတာ္တို႔၏ ဆား စားသံုးမႈကို ပုိျမင့္တက္ေစပါသည္။
သၾကားကလည္း လူသိမမ်ားေသး သည့္တရားခံတစ္ခုျဖစ္သည္။ ကၽြမ္း က်င္သူမ်ားအဆိုအရ သၾကားအ လြယ္ရျခင္းကလည္း အ၀လြန္ ျခင္းကို ျဖစ္ေစသည့္အဓိကတရားခံျဖစ္ ေၾကာင္း ယံုၾကည္ၾကသည္။ အ ေၾကာင္းမွာ အ၀လြန္ျခင္းသည္ ခႏၶာ ကုိယ္ထဲ၌ ဂလူးစ္ကုိ႔မ်ားလာေသာ ေၾကာင့္ ျဖစ္ေလသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ကိတ္မုန္႔၊ ခ်ိဳခ်ဥ္၊ အခ်ိဳရည္၊ ေရခဲမုန္႔မ်ားအစား အသီးအရြက္မ်ား ကို မ်ားမ်ားစားသင့္ပါသည္။ အာဟာ ရပညာရွင္မ်ားက တစ္ရက္လွ်င္ အသီးအရြက္ 400 g ခန္႔ စားသင့္ ေၾကာင္း အႀကံျပဳခဲ့သည္။

အပိန္ေလး
ref: MNT
credit>>>Health Updates JournalVol-2,No-5

No comments:

Post a Comment