Friday 22 February 2013

သင့္ကို ပိုမိုက်န္းမာလာေစမည့္ နံနက္စာ

by ပိုပိုေဇာ္(သဘာဝအားအင္) on Friday, February 22, 2013 at 9:43am

အစားအေသာက္စားသံုးတာနဲ႔ ပတ္သက္ၿပီး “နံနက္စာကို ဘုရင္ႀကီးလိုစားပါ။ ေန႔လယ္စာကို သာမန္လူလိုစားပါ။ ညစာကို သူေတာင္းစားလိုစားပါ” ဆိုတဲ့ ဆို႐ိုးစကားေလးကို ၾကားဖူးပါတယ္။ အဲဒီနည္းအတိုင္းစားရင္ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫႊတ္တယ္လို႔ ဆုိပါတယ္။ နံနက္စားကို ဘုရင္ႀကီးတစ္ပါးလို မစားႏိုင္ရင္ေတာင္ က်န္းမာေအာင္ စားႏိုင္တဲ့ နံနက္စာေျခာက္မ်ဳိးအေၾကာင္း ေဖာ္ျပေပးလုိက္ပါတယ္။


၁။ ဘလူးဘယ္ရီးသီးပါေသာ ေကြကာ

ခရမ္းေရာင္ ဘလူးဘယ္ရီးသီးေတြထဲမွာ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ပါဝင္မႈမ်ားတာေၾကာင့္ ဦးေႏွာက္လုပ္ငန္းထိခိုက္မႈ ေႏွးေကြးၿပီး မွတ္ဥာဏ္အားေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ နံနက္စာအေနနဲ႔ ေကြကာထဲဘူးဘယ္ရီးသီးထည့္ၿပီး စားသင့္တာပါ။

၂။ ဂရိတ္ဖ႐ုသီး

ဂရိတ္ဖ႐ုသီးမွာ ေဖာလိတ္ပါဝင္မႈမ်ားတာေၾကာင့္ ေလျဖတ္ႏိုင္တဲ့ အႏၲရာယ္ကို သိသိသာသာ ေလ်ာ့က်ေစႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ သင္ဟာ ေဆးဝါးေသာက္သံုးေနရရင္ေတာ့ သတိထားပါ။ ဂရိတ္ဖ႐ုသီးနဲ႔ ဂရိတ္ဖ႐ုေဖ်ာ္ရည္ဟာ ေဆးဝါးတခ်ဳိ႕နဲ႔ ဓာတ္ျပဳမႈ ျဖစ္ေစႏိုင္တာေၾကာင့္ ဆရာဝန္နဲ႔ တိုင္ပင္ၿပီးမွ စားပါ။

၃။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဖ်ာ္ရည္

နံနက္မွာ လိေမၼာ္ရည္အစား ဆားပါဝင္မႈ နည္းတဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ေဖ်ာ္ရည္ တစ္ဖန္ခြက္ေသာက္ပါ။ ဒီေဖ်ာ္ရည္က ပို ဗိုက္ျပည့္ေစကာ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ျမင့္တက္ႏိုင္ေျခနည္းပါတယ္။ အာဟာရဓာတ္နဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္လည္း ပိုရရွိေစပါတယ္။

၄။ သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္

သစ္သီးေတြျဖစ္တဲ့ စေတာ့ဘယ္ရီ၊ ပန္းသီး၊ သစ္ေတာ္စတာေတြကို ေမႊစက္ထဲထည့္ ေမႊကာ အဆီမပါ ႏို႔ခြက္တစ္ဝက္၊ ငွက္ေပ်ာသီးတစ္လံုးတို႔ ေရာထည့္ေပးပါ။ ယင္းသစ္သီးေဖ်ာ္ရည္ကို ေသာက္ေပးႏိုင္ပါတယ္။

၅။ ေကာက္ႏွံစာ

အမွ်င္ဓာတ္ပါဝင္မႈမ်ားတဲ့ ဆန္လံုးညိဳ၊ အညိဳေရာင္ေခါက္ဆဲြနဲ႔ ေပါင္မုန္႔ညိဳေတြကို နံနက္စာအျဖစ္ စားေပးႏိုင္ပါတယ္။

၆။ အစၥေရးစတိုင္ နံနက္စာ

သၾကာပါတဲ့ ေကြကာ၊ ကစီဓာတ္မ်ားတဲ့ ေပါင္မုန္႔၊ အဆီမ်ားတဲ့အသားအစား အစၥေရးလူမ်ဳိးေတြ စားေလ့ရွိတဲ့ နံနက္စာကို စားေပးႏို္င္ပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ သစ္သီး၊ အဆီနည္းဒိန္ခဲ၊ ပဲ စတာေတြနဲ႔ အညိဳေရာင္ေပါင္မုန္႔ တဲြစားတာ ျဖစ္ပါတယ္။

Ref: Good Health
Last Updated (Wednesday, 30 January 2013 03:26)

No comments:

Post a Comment