Friday, 8 February 2013

ေဆး၀ါးျဖစ္ေစေသာ အသီးမ်ား

 by ပိုပိုေဇာ္(သဘာဝအားအင္) on Saturday, February 9, 2013 at 6:42am


အစာလဲေဆး  ေဆးလဲ အစာဆိုတဲ႔ ဆိုရိုးနဲ႔အညီ ကၽြန္မတို႕ ပတ္၀န္းက်င္မွာ လြယ္လြယ္ကူကူ ရႏိုင္တဲ႔ အသီးေတြထဲမွာ ေဆးဘက္၀င္တဲ႔ အသီးတစ္ခ်ိဳ႕အေၾကာင္း ေဖာ္ျပခ်င္ပါတယ္.. ၄င္းအသီးေတြကို ပံုမွန္ စားသံုးျခင္းအားျဖင္႔ က်န္းမာေရးအတြက္ အက်ိဳးသက္ေရာက္မႈေတြ ရွိေနတဲ႔အတြက္ေၾကာင္႔ ဘယ္လိုအသီးေတြက ဘယ္လို အက်ဳိးရွိေစတယ္ ဆိုတာေလး ဖတ္မွတ္ထားမိတာေတြထဲကမွ အသီးတစ္ခ်ဳိ႔အေၾကာင္း ျပန္လည္ ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္။
 


ကီ၀ီသီး (Kiwi Fruit)

အစိမ္းေရာင္ ကီ၀ီသီးဟာ ေသးငယ္ေပမဲ႕ အက်ိဳးမ်ားတဲ႔ အသီးျဖစ္တယ္လို႔ဆိုပါတယ္. ပိုတက္ဆီယမ္၊ မဂၢနီစီယမ္၊ ဗီတာမင္ အီး နဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္ေတြ ၾကြယ္၀စြာ ပါရွိတဲ႔အျပင္ ဗီတာမင္ စီ မွာ လိေမၼာ္သီးထပ္ပင္ ၂ဆ ပိုမို ပါ၀င္မႈ မ်ားျပားပါတယ္.. ကီ၀ီသီးဟာ အသက္ရွဴ အဂၤါအဖြဲ႕အစည္းကို အားေကာင္းေစတဲ႔အတြက္ ပန္းနာရင္ၾကပ္ ေရာဂါရွိသူမ်ား စားသံုးသင္႔တဲ႔ အသီးျဖစ္ပါတယ္.. ေသြးထဲမွ အဆီမ်ား ပိတ္ဆို႕ျခင္းကို ေလ်ာ႔ခ်ေပးႏိုင္စြမ္း ရွိပါတယ္.. ပိုတက္စီယမ္၊ မဂၢနီစီယမ္၊ ေကာ႔ပါး စသည္႔ သတၱဳဓာတ္မ်ား ၾကြယ္၀စြာ ပါရွိျခင္းေၾကာင္႔ ေသြးအားနည္းေရာဂါျဖစ္ပြားျခင္းကိုလည္း ကာကြယ္ေပးႏိုင္စြမ္း ရွိျပီး ခႏၶာကိုယ္အတြင္း စီးဆင္း ေနေသာ ေသြးအျပစ္အက်ဲကို ထိန္းညွိေပးႏိုင္စြမ္း ရွိေၾကာင္း သိရပါတယ္.. ခႏၶာကိုယ္အတြင္း ဇီ၀ရုပ္ျဖစ္ပ်က္ျခင္းနဲ႔ အာရံုေၾကာအဖြဲ႕အစည္းမ်ားကို အားေကာင္းေစႏိုင္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။

ႏြယ္ပင္မ်ိဳးျဖစ္တဲ႔ ကီ၀ီသီးရဲ႕ မူလေပါက္ဖြားရာေဒသဟာ တရုတ္ျပည္လို႔ သိရျပီး တရုတ္မူရင္း မ်ိဳးႏြယ္ျဖစ္တာေၾကာင္႔ အမ်ိဳးသား အသီးအႏွံအျဖစ္ ေၾကာ္ျငာျခင္းခံရပါတယ္... ယခင္က တရုတ္အမည္ Chinese gooseberry လို႕ အမည္တြင္ရာမွ ၁၉၀၀ ခုႏွစ္ေနာက္ပိုင္း နယူးဇီလန္ႏိုင္ငံကို ေရာက္ရွိသြားျပီး  ၄င္းမွတစ္ဆင္႔ အျခားႏိုင္ငံအသီးသီးကို ပ်ံ႕ႏွံ႕ေရာက္ရွိသြားပါတယ္. အဲဒီေတာ႔မွ ကီ၀ီသီးလို႔ အမည္တြင္လာကာ လူသိမ်ား ထင္ရွားလာတာ ျဖစ္ပါတယ္.. ငွက္ေပ်ာသီး၊ နာနတ္သီးနဲ႔ စေတာ္ဘယ္ရီတို႔ရဲ႕ အရသာမ်ဳိး ေပါင္းစပ္ပါ၀င္ျပီး အခ်ဥ္ဓာတ္ကဲတဲ႔ အရသာေၾကာင္႔ အေဖ်ာ္ယမကာအျဖစ္ ထုတ္လုပ္လာၾကပါတယ္. တရုတ္ျပည္မွာေတာ႔ ဟန္မင္းဆက္ လက္ထက္ကတည္းက ကီ၀ီသီးကေန ၀ိုင္ အရက္ ခ်က္လုပ္ခဲ႔ၾကတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္..

ပန္းသီး

ပန္းသီးဟာ သက္ေစာင္႔တဲ႔ အသီးလို႔ ေျပာရ ေလာက္ေအာင္ လူရဲ႕ ခႏၶာကိုယ္ကို အက်ိဳး ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္.. ဗီတာမင္ စီ ပါ၀င္မႈ နည္းပါးေသာ္လည္း ဓါတ္တိုးဆန္႕က်င္ပစၥည္းနဲ႔ flavonoids ပါ၀င္မႈတို႕က ဗီတာမင္စီရဲ႕ လုပ္ေဆာင္ခ်က္ကို ပိုမို အစြမ္းထက္ေစျပီး အူမၾကီးကင္ဆာ၊ အဆုပ္ကင္ဆာ၊ ဆီးခ်ိဳ၊ ပန္းနာ ရင္ၾကပ္ေရာဂါ၊ နလံုးေလရိုက္ၿခင္းနင့္၊ ေလသင္တုန္း ၿဖတ္ၿခင္း တို႕ကို ျဖစ္ႏိုင္ေျခ နည္းပါးေစပါတယ္. ပန္းသီးတစ္လံုးတြင္ အမွ်င္ဓာတ္ ပမာဏ ၅ဂရမ္ခန္႔ ပါ၀င္ျပီး အာဟာရဓာတ္မ်ား ေပါင္းစပ္ ပါ၀င္ေန ေသာေၾကာင္႔ ၄င္းတြင္ အရိုးကို သန္မာေစေသာ ဗီတာမင္ ေက၊ နာက်င္ေရာင္ရမ္းျခင္းကို သက္သာေစေသာ  ဓာတ္တစ္မ်ိဳးတို႕လည္း ပါ၀င္ပါတယ္. ထို႔ျပင္ အစာစားခ်င္စိတ္ကို ထိန္းခ်ဳပ္လိုသူမ်ား၊ ၀ိတ္ေလ်ာ႔လိုသူမ်ား အစားမစားမီ နာရီ၀က္အလိုတြင္ ပန္းသီးတစ္လံုးကို စားသင္႔ေၾကာင္း သိရပါတယ္။။
 
စေတာ္ဘယ္ရီ
 
စေတာ္ဘယ္ရီသီးမွာ အလြန္ ေကာင္းမြန္ ျမင္႔မားတဲ႔ ဓါတ္တိုးဆန္႕က်င္ပစၥည္းပါ၀င္တဲ႔ အတြက္ စားသံုးသူေတြအတြက္ အလြန္အက်ိဳးမ်ားေစတဲ႔အသီး ျဖစ္ပါတယ္ ခႏၶာကိုယ္ကို ေရာဂါျဖစ္ပြားမႈကေန အကာအကြယ္ ေပးတဲ႔ အသီးလို႔ေတာင္ တင္စား ၾကပါတယ္.. ၄င္းဟာ ကင္ဆာျဖစ္ျခင္း၊ ေသြးဖိအားျမွင္႕တက္ျခင္း၊ တုတ္ေကြး ျဖစ္ျခင္း၊ ေသြးေၾကာပိတ္ဆို႔ျခင္းတို႕မွ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ျပီး ဦးေႏွာက္အတြင္းရွိ ဆဲလ္မ်ားကို အားေကာင္းေစတယ္လို႔ သိရပါတယ္.. ဘယ္ရီသီး အားလံုးဟာ က်န္းမာေရးအတြက္ အလြန္ ေကာင္းမြန္ျပီး ဓါတ္တိုးဆန္႕က်င္ ပစၥည္းေတြ ပါ၀င္မႈေၾကာင္႔ လူကို ႏုပ်ိဳေစႏိုင္တယ္ လို႔ ဆိုပါတယ္.. ဒီလိုဆိုရင္ျဖင္႔ စေတာ္ဘယ္ရီအပါအ၀င္ ဘယ္ရီသီးကို မ်ားမ်ား စားသင္႔ပါတယ္ေနာ္။
 
လိေမၼာ္သီး

တစ္ရက္ကို လိေမၼာ္သီး ၂လံုးမွ ၄လံုးခန္႔ စားေပးျခင္း အားျဖင္႔ အေအးမိေရာဂါမ်ား ျဖစ္ပြားျခင္းကို ကာကြယ္ ေပးႏိုင္ပါတယ္. လိေမၼာ္သီးမွာ ကိုလက္စထေရာကို ေလ်ာ႕ခ်ေပးျခင္း၊ ေက်ာက္ကပ္တြင္ တည္ေနေသာ ေက်ာက္မ်ားကို ေပ်ာ္က်ေစျခင္း၊ အူမၾကီး ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားျခင္းကို ေလွ်ာ႔နည္းေစျခင္း စတဲ႔ အစြမ္း သတၱိမ်ား ပါ၀င္ပါတယ္..  ကယ္လ္စီယမ္ ပါ၀င္ျခင္း ေၾကာင္႔ အရိုးမ်ားကို သန္မာအားေကာင္းေစျခင္း၊ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္းမ်ားေၾကာင္႕ ဆဲလ္မ်ား ပ်က္စီးျခင္းမွ ကာကြယ္ျခင္း၊ ေသြးထဲတြင္ ေဟမိုဂလိုဘင္ ထုတ္လုပ္ျခင္းကို ကူညီေပးျခင္း ၊ ႏွလံုးေသြးေၾကာမ်ားကို ေကာင္းမြန္ေစျခင္း စသည္႔အက်ိဳးသက္ေရာက္မႈမ်ား ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။
 
ဖရဲသီး
 
ေရဓာတ္ပါ၀င္မႈ ၉၀% ရွိေသာေၾကာင္႔ ဖရဲသီးဟာ အသားအေရကို စိုေျပ ေခ်ာမြတ္ ေစရံုသာမက အစာ ေျခဖ်က္ျခင္းကိုလည္း အားေကာင္းေစ ႏိုင္ပါတယ္.. ဖရဲသီးမွာ သဘာ၀ SPF ပါ၀င္မႈေၾကာင္႕ ေနေရာင္ျခည္တြင္ပါ၀င္ေသာ ခရမ္းလြန္ေရာင္ျခည္ကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္စြမ္း ရွိတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္.. ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားျခင္း၊ မ်က္စိအားနည္းျခင္း၊ ေရာဂါ ဘယ ျဖစ္ပြားျခင္း တို႔မွ ကာကြယ္ေစႏိုင္တဲ႔ အက်ိဳး ေက်းဇူးမ်ား ရွိပါတယ္။ ဖရဲသီးတြင္ ပါ၀င္ေသာ လိုင္ကိုပိန္းမွာ ႏွလံုးေရာဂါျဖစ္ပြားျခင္း ၊ အမ်ိဳးသား မ်ားတြင္ ျဖစ္တတ္ေသာ ကင္ဆာေရာဂါကို ေလွ်ာ႔နည္းေစျခင္း၊ ဗီတာမင္ B6, A,C တို႕ ပါ၀င္ျပီး  ကိုယ္ခံစြမ္းအားကို ျမင္႕မားေစျခင္း ၊ အဖ်ားအနာ ေလ်ာ႔နည္းေစျခင္း တို႕ကို အက်ိဳးျပဳႏိုင္ပါတယ္။
 
သေဘာၤသီး
 
ဗီတာမင္စီ နဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္မ်ား ပါ၀င္မႈေၾကာင္႔ ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္.. ထုိ႕ေၾကာင္႔လည္း ၀မ္းမွန္မွန္သြားခ်င္သူမ်ား သေဘာၤသီးကို မ်ားမ်ား စားေပးသင္႔ပါတယ္..  သေဘၤာသီးဟာ အစာေခ်ဖ်က္ျခင္းကို အေထာက္အကူမ်ားစြာ ေပးႏုိင္ျပီး အူမၾကီးကင္ဆာ ျဖစ္ပြားမႈကိုလည္း ကာကြယ္ေပး ႏိုင္တယ္လို႔ သိရပါတယ္.. အေရျပားေပၚမွ ဆဲလ္အေသမ်ားကို ေပ်ာ္၀င္ေစႏိုင္ေသာေၾကာင္႔ ပိတ္ဆို႕ေနေသာ အေပါက္မ်ားကို ပြင္႔ေစႏုိင္စြမ္း ရွိတာေၾကာင္႔ အသားအေရကို ေတာက္ပေခ်ာမြတ္ေစႏိုင္ပါတယ္.. ကိုလက္စထေရာကို ေလ်ာ႕ခ်ေပးႏိုင္စြမ္း ရွိပါတယ္..

နဂါးေမာက္သီး ( Dragon fruit)

လွ်ားေစာင္းလက္ပတ္ အႏြယ္၀င္ နားဂါးေမာက္သီးပင္ဟာ ေတာင္ အေမရိကတိုက္နဲ႕ မကၠစီကို ေဒသတို႔မွာ စတင္ ေတြ႔ရွိခဲ႔ၾကျပီး ယခုအခါမွာေတာ႔ အာရွႏိုင္ငံမ်ားျဖစ္တဲ႔ ထိုင္း၊ ဗီယက္နမ္၊ ဖိလိပိုင္တို႔မွာ စီးပြားျဖစ္ ေျမာက္ျမားစြာ စိုက္ပ်ိဳးလာၾကျပီ ျဖစ္ပါတယ္။ ကၽြန္မတို႔ ျမန္မာႏိုင္ငံမွာေတာ႕ နဂါးေမာက္သီးဟာ ေခတ္စားလာတာ မၾကာေသးဘူးလို႔ ဆိုရပါမယ္.. ယခင္ကေတာ႔ ႏိုင္ငံျခားကေနသာ တင္သြင္းလာတာ ျဖစ္ျပီး ခုေနာက္ပိုင္းမွာမွ ျပည္တြင္းမွာ အထူးသျဖင္႕ ရွမ္းျပည္နယ္ဘက္ေတြမွာ စိုက္ပ်ဳိးလာၾကတာ ေတြ႔ရွိရျပီး ရန္ကုန္မွာေတာ႔ ေျမပေဒသာကၽြန္းထဲမွာ အပင္တစ္ခ်ဳိ႔ ေတြ႕ခဲ႔ရပါတယ္..

အရသာအေနနဲ႔ ထူးထူးျခားျခား ေကာင္းလွတယ္ မဆိုႏိုင္ေပမဲ႕ က်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းမြန္တာမို႔ ထင္ရွားလာတဲ႔အသီးလည္း ျဖစ္ပါတယ္.. အရည္ရႊမ္းျပီး အနည္းငယ္ခ်ိဳတဲ႔ အရသာရွိပါတယ္။ အနက္ေရာင္ အေစ႔ေလးေပါင္း ေျမာက္ျမားစြာပါ၀င္ျပီး နဂါးေမာက္သီး အမွည္႔အခြံဟာ အမ်ား အားျဖင္႔ နီရဲတဲ႔ အေရာင္အဆင္း ရွိျပီး အ၀ါေရာင္ လည္း ရွိတတ္ပါတယ္.. အတြင္းသားမွာ အျဖဴေရာင္နဲ႔ အနီေရာင္ ႏွစ္မ်ိဳး ရွိပါတယ္။

နဂါးေမာက္သီးဟာ ေသြးတြင္းရွိ သၾကားဓာတ္ကို ေလ်ာ႔ခ်ေပးႏိုင္စြမ္း ရွိေသာေၾကာင္႔ ေသြးတိုး ဆီးခ်ိဳးသမားအတြက္ အလြန္သင္႔ေတာ္တဲ႔ အသီးျဖစ္ပါတယ္.. ကင္ဆာျဖစ္ေစႏိုင္ေသာ ဓာတ္တိုး ပစၥည္းကို ေလ်ာ႕ခ်ေပးႏိုင္ေသာေၾကာင္႔ ကင္ဆာကိုကာကြယ္ေပးျခင္း၊ ကိုလက္စထေရာကို ေလွ်ာ႕ခ်ေပးႏိုင္ျခင္း၊ အသားအေရကို ေခ်ာမြတ္စိုေျပေစျခင္း၊ အစာစားခ်င္စိတ္ကို တိုးပြားေစျခင္း၊ အစာေျခဖ်က္ျခင္းကို အားေပးျခင္း၊ အဆီမ်ားကို ေျခဖ်က္ျခင္း၊ သြားႏွင္႔ အရိုးမ်ားကို ခိုင္မာေစျခင္း၊ မွတ္ဥာဏ္အားႏွင္႔ မ်က္လံုးအားေကာင္းေစျခင္း၊ ဒဏ္ရာမ်ားကို သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစျခင္း စတဲ႔ ေကာင္းက်ဳိးမ်ားစြာ ေပးႏိုင္တဲ႔ အသီးျဖစ္ပါတယ္..  နလံထ လူမမာမ်ားအတြက္ အထူးသင္႕ေလ်ာ္ေသာ အသီး ျဖစ္ပါတယ္..

ကၽြန္မတို႔ ပတ္၀န္းက်င္မွာ အလြယ္တကူေတြ႔ရတဲ႔ အသီးအႏွံေတြဟာ က်န္းမာေရးအတြက္ ေဆးတစ္လက္အျဖစ္ အသံုး၀င္တယ္ဆိုရင္ျဖင္႔ ေငြကုန္ေၾကးက် မမ်ားလွတဲ႔ အသီးအႏွံေတြကို ေန႔စဥ္ စားသံုးေပးျခင္းအားျဖင္႔ ၀င္ေရာက္လာႏုိင္တဲ႔ ေရာဂါေဘးတို႕ကေန ကာကြယ္သင္႔ၾကတယ္ မဟုတ္ပါလားေနာ္။

သက္ရွည္က်န္းမာ စိတ္ခ်မ္းသာၾကပါေစရွင္။
ေခ်ာ(အစိမ္းေရာင္လြင္ျပင္)

source>>> http://www.missgreenlady.com/2011/01/blog-post_31.html

No comments:

Post a Comment