by ပိုပိုေဇာ္(သဘာဝအားအင္) on Monday, February 25, 2013 at 5:23am
ခ်ယ္ရီသီးမ်ား (Cherries)
ခ်ယ္ရီသီးမွာ ေရာဂါ အမ်ားအျပားကို ေပ်ာက္ေစႏုိင္တဲ့ စူပါအာနိသင္ရွိပါတယ္။ ေရာင္ရမ္းနာနဲ႔ ကင္ဆာကိုႏွိမ္နင္းႏုိင္တဲ့အစြမ္းရွိတယ္။ ခ်ယ္ရီသီးမွာပါတဲ့ကြာဆဲတင္(Quercetin) ႏွင့္ ဓာတ္မတည့္အက္စစ္ (Ellagic Acid) အဖုအက်ိတ္ကို ထိန္းခ်ဳပ္ႏုိင္တဲ့အျပင္ ကင္ဆာဆဲလ္ေတြ သူ႔ဘာသူ သတ္ေသေအာင္ ဖန္တီးေပးတယ္။ အဲဒီလို ဖန္တီးရာမွာလည္း
က်န္းမာေနတဲ့ ဆဲလ္ေတြကို မဖ်က္ဆီးဘူး။ အဲဒီအသီးမွာ ဗိုင္းရပ္နဲ႔ ဘက္တီးရီးယားႏွိမ္နင္းႏုိင္တဲ့အစြမ္း ရွိတယ္။
ခ်ယ္ရီသီးမွာပါတဲ့ အန္သိုစီယာနင္ဓာတ္ေရာ (Anthocianin) ဟာ ေသြးထဲရွိယူရစ္အက္စစ္ကို ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္တဲ့အတြက္ေဂါက္ေရာဂါ(Gout) ကို ကာကြယ္ကုသႏုိင္တယ္။ အဲဒီ ဓာတ္ေရာေၾကာင့္ အူမႀကီးကင္ဆာကိုလည္း ကာကြယ္ႏုိင္တယ္လို႔ သုေတသီေတြက ယံုၾကည္တယ္။
ေရာင္ရမ္းနာက်င္မႈကို သက္သာေစတဲ့အျပင္ ပံုမွန္မွီ၀ဲရင္ ႏွလံုးတုိက္ခိုက္မႈ (HeartAttack) နဲ႔ ေလသင္တုန္း(Stroke) ျဖစ္မႈ
ကို ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္တယ္။တ႐ုတ္ေဆးပညာမွာေတာ့ ေဂါက္ေရာဂါ၊အဆစ္ေရာင္ရမ္းနာ၊အ႐ိုးေရာဂါမ်ားနဲ႔ ေသြးအားနည္းေရာဂါမ်ားအတြက္
ကုထံုးအျဖစ္ အသံုးျပဳတယ္။ ခ်ယ္ရီသီးဟာ ေရာဂါႀကီးေတြ ကာကြယ္ကုသႏုိင္တဲ့အျပင္ အရသာရွိတဲ့ ဓာတ္စာလည္း
ျဖစ္တယ္။
မွီ၀ဲရမယ့္ ပမာဏ-ေဒသရာသီအလိုက္ ခ်ယ္ရီသီးေပၚခ်ိန္မွာ ေန႔စဥ္မွီ၀ဲပါ။က်န္တဲ့ရာသီခ်ိန္ေတြမွာ စားသံုးဖို႔ ခ်ယ္ရီ
သီးအိတ္တစ္လံုးကို ေရခဲေသတၱာထဲမွာထည့္ထားပါ။ ရာႏႈန္းျပည့္ အာဟာရတန္ဖိုး မပ်က္တဲ့အျပင္ ေဖ်ာ္ရည္၊ ဒိန္ခ်ဥ္နဲ႔
အုတ္ဂ်ဳံဘီစကြတ္နဲ႔ဆိုရင္ အလြန္လုိက္ဖက္ပါတယ္။
• မွတ္သားစရာအခ်က္ကေလးမ်ား
ပိုးသတ္ေဆးလြတ္ ခ်ယ္ရီသီး၀ယ္ႏုိင္ရင္ ပိုေကာင္းတယ္။ မ်ားေသာအားျဖင့္ ခ်ယ္ရီသီးေတြဟာ ပိုးသတ္ေဆးအ
မ်ားႀကီးသံုးထားတဲ့အတြက္ စင္ေအာင္ေဆးဖို႔ မေမ့ပါနဲ႔။
•မင္းသုတ
ref: 12 Foods With Super Healing Powers Whole Foods That Help Fight Disease
ခ်ယ္ရီသီးမ်ား (Cherries)
ခ်ယ္ရီသီးမွာ ေရာဂါ အမ်ားအျပားကို ေပ်ာက္ေစႏုိင္တဲ့ စူပါအာနိသင္ရွိပါတယ္။ ေရာင္ရမ္းနာနဲ႔ ကင္ဆာကိုႏွိမ္နင္းႏုိင္တဲ့အစြမ္းရွိတယ္။ ခ်ယ္ရီသီးမွာပါတဲ့ကြာဆဲတင္(Quercetin) ႏွင့္ ဓာတ္မတည့္အက္စစ္ (Ellagic Acid) အဖုအက်ိတ္ကို ထိန္းခ်ဳပ္ႏုိင္တဲ့အျပင္ ကင္ဆာဆဲလ္ေတြ သူ႔ဘာသူ သတ္ေသေအာင္ ဖန္တီးေပးတယ္။ အဲဒီလို ဖန္တီးရာမွာလည္း
က်န္းမာေနတဲ့ ဆဲလ္ေတြကို မဖ်က္ဆီးဘူး။ အဲဒီအသီးမွာ ဗိုင္းရပ္နဲ႔ ဘက္တီးရီးယားႏွိမ္နင္းႏုိင္တဲ့အစြမ္း ရွိတယ္။
ခ်ယ္ရီသီးမွာပါတဲ့ အန္သိုစီယာနင္ဓာတ္ေရာ (Anthocianin) ဟာ ေသြးထဲရွိယူရစ္အက္စစ္ကို ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္တဲ့အတြက္ေဂါက္ေရာဂါ(Gout) ကို ကာကြယ္ကုသႏုိင္တယ္။ အဲဒီ ဓာတ္ေရာေၾကာင့္ အူမႀကီးကင္ဆာကိုလည္း ကာကြယ္ႏုိင္တယ္လို႔ သုေတသီေတြက ယံုၾကည္တယ္။
ေရာင္ရမ္းနာက်င္မႈကို သက္သာေစတဲ့အျပင္ ပံုမွန္မွီ၀ဲရင္ ႏွလံုးတုိက္ခိုက္မႈ (HeartAttack) နဲ႔ ေလသင္တုန္း(Stroke) ျဖစ္မႈ
ကို ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္တယ္။တ႐ုတ္ေဆးပညာမွာေတာ့ ေဂါက္ေရာဂါ၊အဆစ္ေရာင္ရမ္းနာ၊အ႐ိုးေရာဂါမ်ားနဲ႔ ေသြးအားနည္းေရာဂါမ်ားအတြက္
ကုထံုးအျဖစ္ အသံုးျပဳတယ္။ ခ်ယ္ရီသီးဟာ ေရာဂါႀကီးေတြ ကာကြယ္ကုသႏုိင္တဲ့အျပင္ အရသာရွိတဲ့ ဓာတ္စာလည္း
ျဖစ္တယ္။
မွီ၀ဲရမယ့္ ပမာဏ-ေဒသရာသီအလိုက္ ခ်ယ္ရီသီးေပၚခ်ိန္မွာ ေန႔စဥ္မွီ၀ဲပါ။က်န္တဲ့ရာသီခ်ိန္ေတြမွာ စားသံုးဖို႔ ခ်ယ္ရီ
သီးအိတ္တစ္လံုးကို ေရခဲေသတၱာထဲမွာထည့္ထားပါ။ ရာႏႈန္းျပည့္ အာဟာရတန္ဖိုး မပ်က္တဲ့အျပင္ ေဖ်ာ္ရည္၊ ဒိန္ခ်ဥ္နဲ႔
အုတ္ဂ်ဳံဘီစကြတ္နဲ႔ဆိုရင္ အလြန္လုိက္ဖက္ပါတယ္။
• မွတ္သားစရာအခ်က္ကေလးမ်ား
ပိုးသတ္ေဆးလြတ္ ခ်ယ္ရီသီး၀ယ္ႏုိင္ရင္ ပိုေကာင္းတယ္။ မ်ားေသာအားျဖင့္ ခ်ယ္ရီသီးေတြဟာ ပိုးသတ္ေဆးအ
မ်ားႀကီးသံုးထားတဲ့အတြက္ စင္ေအာင္ေဆးဖို႔ မေမ့ပါနဲ႔။
•မင္းသုတ
ref: 12 Foods With Super Healing Powers Whole Foods That Help Fight Disease
No comments:
Post a Comment