Saturday, 12 October 2013

က်န္းမာေရးႏွင့္ မညီၫြတ္ေသာ အေလ့အထအခ်ဳိ႕မွ ရရွိႏိုင္ေသာ ေကာင္းက်ဳိးမ်ား

by ပိုပိုေဇာ္(သဘာဝအားအင္)October 12, 2013 at 11:05pm
 
အစာစားၿပီးတုိင္း အခ်ဳိပြဲ စားျခင္း

အခ်ဳိစာေတြကို ႀကိဳက္ႏွစ္သက္လုိ႔ စားသံုးတာက ကိုယ္အေလးခ်ိန္ တက္ေစတယ္ ဆုိေပမယ့္ သင္စားတဲ့ ပမာဏကို ထိန္းခ်ဳပ္စားႏုိင္ဖုိ႔ အလြန္အေရးႀကီးပါတယ္။ တစ္ေန႔တာ ရရွိတဲ့ ကယ္လုိရီရဲ႕ ၈၀ ရာခိုင္ႏႈန္းကို မနက္၊ ေန႔လယ္နဲ႔ ညစာေတြကေန ရရွိၿပီး ၂၀ ရာခုိင္ႏႈန္းကိုေတာ့ သေရစာက ေနရရွိပါတယ္။ အခ်ဳိစာကို လံုးဝ မစားဘဲ ေရွာင္စရာ မလုိပါဘူး။ ပမာဏကို ထိန္းခ်ဳပ္ စားဖုိ႔ေတာ့ လုိပါတယ္။  

ေျပာင္းဖူးေပါက္ေပါက္ စားေလ့ရွိျခင္း

ေျပာင္းဖူးက ေကာက္ႏွံတစ္ခုလံုး ပါဝင္စာပဲ ျဖစ္တာေၾကာင့္ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္တဲ့အစာပါ။ ႐ုပ္ရွင္ၾကည့္ရင္း ေျပာင္းဖူးေပါက္ေပါက္ စားတဲ့အက်င့္ကေတာ့ မေကာင္းပါဘူး။ ေျပာင္းဖူးေပါက္ေပါက္ကို က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္ဖုိ႔ဆိုရင္ ေထာပတ္၊ ခ်ိစ္နဲ႔ သၾကားေတြနဲ႔ ေဖာက္ထားတာမ်ဳိး မျဖစ္ရပါဘူး။တစ္ေန႔ ၈ နာရီေအာက္ ေလ်ာ့နည္းၿပီး  

အိပ္ျခင္း

တစ္ေန႔ကို ၈ နာရီေအာက္ ေလ်ာ့နည္းၿပီး အိပ္စက္ေနလို႔ က်န္းမာေရး ထိခိုက္မွာ ေတြးပူေနမိလား။ တစ္ေန႔ကို ၄-၅ နာရီသာ အိပ္စက္သူ တခ်ဳိ႕က ေန႔သစ္ေတြကို ရွင္သန္ႏုိးၾကားစြာ ႏိုးထႏိုင္ၾကပါတယ္။ အိပ္ခ်ိန္နည္းလို႔ က်န္းမာေရး ထိခိုက္မွာပဲဆုိတဲ့ စိုးရိမ္စိတ္ကို စိတ္ထဲ စြဲမေနဖုိ႔ေတာ့ လိုပါတယ္။  

ေခ်ာကလက္မစ္ရွိတ္ ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ျခင္း

ေခ်ာကလက္ ႀကိဳက္သူေတြအတြက္ သတင္းေကာင္း တစ္ခုပါ။ ေခ်ာကလက္မစ္ရွိတ္မွာ ပါဝင္တဲ့ သၾကားက ပန္းသီးေဖ်ာ္ရည္နဲ႔ ယွဥ္ၾကည့္ရင္ အတူတူေလာက္ပဲ ရွိပါတယ္။ ေခ်ာကလက္မစ္ရွိတ္ တစ္ခြက္ကေန အာဟာရ ၁၆ မ်ဳိး ရရွိႏုိင္ၿပီး ပန္းသီးေဖ်ာ္ရည္ တစ္ခြက္ကေန အာဟာရဓာတ္ ႏွစ္မ်ဳိးသာ ရရွိႏုိင္ပါတယ္။ အဆီပါဝင္မႈ နည္းတဲ့ ေခ်ာကလက္မစ္ရွိတ္ကုိ ေရြးခ်ယ္ေသာက္ပါ။  

မနက္စာတြင္ ၾကက္ဥစားျခင္း

ၾကက္ဥစားသံုးတာက အာဟာရ အျပည့္အဝ ရရွိႏုိင္ၿပီး ကုန္က်စရိတ္နည္းလို႔ စားသံုးသူအတြက္လည္း တြက္ေျခကိုက္ပါတယ္။ ၾကက္ဥတစ္လံုးမွာ ကယ္လိုရီ ၇၀ နဲ႔ သံဓာတ္၊ ပ႐ိုတင္း၊ ဗီတာမင္ ေအ၊ ဒီ၊ ဘီ ၁၂ ေတြ ပါဝင္ပါတယ္။ တစ္ေန႔ကို ၾကက္ဥတစ္လံုး စားသံုးသူေတြဟာ ႏွလံုးက်န္းမာေရး အထူးေကာင္းမြန္တယ္လုိ႔ သုေတသနတခ်ဳိ႕မွာ ေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္။ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္တဲ့ မနက္စာျဖစ္ဖုိ႔ ၾကက္ဥတစ္လံုး၊ သစ္သီးတခ်ဳိ႕နဲ႔ ေကာက္ႏွံေကြကာ၊ ႏြားႏုိ႔ စတာေတြ ပါဝင္ေအာင္ စားပါ။  

အဆီ စားသံုးျခင္း

အသက္ရွည္လိုရင္ အဆီနည္းတဲ့ အစာေတြကိုပဲ စားဖုိ႔ မလိုပါဘူး။ ကေနဒါမွာ ျပဳလုပ္တဲ့ သုေတသနမွာ ဆယ္စုႏွစ္တစ္ခု အတြင္းမွာ အဆီကို ၁၅ ရာခိုင္ႏႈန္း ေလ်ာ့နည္း စားေသာက္ေပမယ့္ အဝလြန္သူဦးေရ ေလ်ာ့နည္း မသြားဘူးဆိုတာ ေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္။ အဆီကို လံုးဝ မစားဘဲ ေရွာင္တာမ်ဳိးေတာ့ မလုပ္ပါနဲ႔။ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္တဲ့ အဆီေတြကိုေတာ့ စားဖုိ႔ လိုပါတယ္။ အေစ့အဆန္ေတြကရတဲ့ အဆီ၊ ငါးအဆီေတြက ႏွလံုးက်န္းမာေရးကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။


အမဲသားကင္ မၾကာခဏ စားသံုးျခင္း

အနီေရာင္အသား ျဖစ္တဲ့ အမဲသားကင္ စားသံုးတာက က်န္းမာေရးနဲ႔ မညီၫြတ္ဘူးလုိ႔ သင္သိထားပါလိမ့္မယ္။ အမဲသားကင္ အနည္းငယ္ ပမာဏစားတာက သံဓာတ္၊ ဇင့္နဲ႔ ဗီတာမင္ ဘီ-၁၂ ေတြကို ရရွိတာေၾကာင့္ စားသင့္တယ္လို႔ တိုရမ္တုိမွ အာဟာရ ပညာရွင္ေရဇာက ေျပာပါတယ္။ အမဲသားကို ႀကိဳက္ႏွစ္သက္သူေတြ အေနနဲ႔ အလြန္အကၽြံ စားသံုးတာ မဟုတ္ရင္ ေသြးတြင္း ကိုလက္စထေရာ ပမာဏ မမ်ားေစဖုိ႔ အဆီဖယ္ၿပီး စားပါ။  

ထမင္းတစ္နပ္ႏွင့္ တစ္နပ္ၾကားတြင္ သေရစာစားျခင္း

သေရစာ စားတတ္တဲ့အက်င့္က ကိုယ္အေလးခ်ိန္ က်ဆင္းေစတာေၾကာင့္ နည္းလမ္းေကာင္း တစ္ခုပါ။ ဟုတ္ပါ့မလားလုိ႔ သင္ေတြးမိေကာင္း ေတြးမိပါလိမ့္မယ္။ ပမာဏနဲ႔ သင္စားတဲ့ သေရစာေပၚေတာ့ မူတည္ပါတယ္။ သေရစာက ကယ္လိုရီနည္းၿပီး အမွ်င္ဓာတ္မ်ားတဲ့ အေစ့အဆန္နဲ႔ သစ္သီးေတြကို စားသံုးေပးပါ။  

ကစီဓာတ္ စားသံုးျခင္း

ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့ခ်လိုသူေတြ အစားအစာ ေလွ်ာ့ခ်စားေသာက္ရာမွာ ကစီဓာတ္ကို သင့္တင့္ေအာင္ စားသံုးတာက ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကုိ ထိန္းခ်ဳပ္ႏုိင္တာကို ေတြ႕ရပါတယ္။ ကေနဒါႏုိင္ငံမွ အာဟာရဆုိင္ရာ သုေတသီေတြရဲ႕ ေလ့လာမႈအရ ကစီဓာတ္ကို အလြန္အမင္း ေလွ်ာ့ခ်စားေသာက္တာ၊ အလြန္အကၽြံ စားသံုးတာေတြက ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္မႈ မရွိတာကို ေတြ႕ရပါတယ္။ ကုိယ္အေလးခ်ိန္ကို ထိန္းသိမ္းဖုိ႔ဆုိရင္ေတာ့ ကစီဓာတ္ကုိ သင့္တင့္တဲ့ ပမာဏ စားသံုးဖုိ႔ လိုတယ္လုိ႔ သုေတသနကို ဦးေဆာင္ျပဳလုပ္သူ အန္ဝါမားခ်န္႔က ေျပာပါတယ္။  

အာလူးကို ႏွစ္ၿခိဳက္စြာ စားသံုးျခင္း

အာလူးေၾကာ္က က်န္းမာေရး မညီၫြတ္ဘူး ဆုိေပမယ့္ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္ေအာင္ စားမယ္ဆုိရင္ အာလူးကေန ဗီတာမင္စီ၊ ပိုတက္စီယမ္နဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္ေတြကို ရရွိႏုိင္ပါတယ္။ အာလူးကုိ ျပဳတ္ၿပီး အရသာထည့္ကာ ေထာင္းစားတာ၊ အာလူးမီးဖုတ္ၿပီး သုပ္စားတာက က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္လုိ႔ စားသံုးဖုိ႔ သင့္ေတာ္ပါတယ္။

ဇာျခည္ဝင္း (ေဆးဝါးတကၠသိုလ္)
by Good Health
http://www.yatanarpon.com.mm/news/news-86100

No comments:

Post a Comment