Saturday, 26 October 2013

ပင္စိမ္းရြက္၏ ေဆးဖက္ဝင္အစြမ္း

by ပိုပိုေဇာ္(သဘာဝအားအင္)October 27, 2013 at 9:18am

ပင္စိမ္းရြက္မွာ ေရာဂါကာကြယ္ႏိုင္စြမ္းနဲ႔ က်န္းမာေရး ေကာင္းမြန္ေစတဲ့ အစြမ္းေတြပါဝင္တာေၾကာင့္ ေဆးဖက္ဝင္ အပင္တစ္မ်ဳိးအျဖစ္ အသိအမွတ္ျပဳထားၾကတာပါ။ 

ေရာင္ရမ္းမႈက်ေစတဲ့ အစြမ္းရွိပါတယ္

ပင္စိမ္းရြက္မွာ eugenol, citronellol, linalool, citral, limonene နဲ႔ terpineol ဆိုတဲ့ က်န္းမာေရးအက်ဳိးျပဳ မရွိမျဖစ္ဆီေတြ ပါဝင္ပါတယ္။ ဒီဓာတ္ေပါင္းေတြက ေရာင္ရမ္းမႈက်ေစတဲ့ အစြမ္းနဲ႔ ဘက္တီးရီးယား ဆန္႔က်င္တဲ့ ဂုဏ္သတၱိေတြ ရွိၾကပါတယ္။ ပင္စိမ္းမွာပါတဲ့ ယူဂ်ီေနာ (Eugenol) ဟာ အ႐ိုးအဆစ္ေရာင္နာ၊ ႐ူမတြိဳက္ အဆစ္ေရာင္နာနဲ႔ အူလမ္းေၾကာင္း ေရာင္ရမ္းမႈတို႔ကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။


အေထြေထြ က်န္းမာေရးကုိ ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္

ပင္စိမ္းရြက္မွာ ကယ္လိုရီပါဝင္မႈ အလြန္နည္းပါးၿပီး ေသြးတြင္း ကိုလက္စထေရာ မပါပါဘူး။ ဒါ့အျပင္ မရွိမျဖစ္ အာဟာရဓာတ္၊ သတၱဳဓာတ္နဲ႔ ဗီတာမင္ေတြ အလြန္မ်ားစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ က်န္းမာေရးကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ 

ဓာတ္တိုးပစၥည္းေတြကို တြန္းလွန္ေပးပါတယ္

ပင္စိမ္းရြက္မွာ ဘီတာကယ္႐ိုတင္း၊ ဗီတာမင္ေအ၊ ခရစ္ပတိုဇန္သင္း၊ လူတင္နဲ႔ ဇီဇန္သင္းတို႔ မ်ားစြာပါဝင္ပါတယ္။ ဒီျဒပ္ေပါင္းေတြက ဓာတ္တိုးပစၥည္း ဖရီးရယ္ဒီကယ္ေတြကို ဆန္႔က်င္ႏိုင္တဲ့ အစြမ္းရွိတာေၾကာင့္ အိုမင္းမႈနဲ႔ တျခားေရာဂါျဖစ္စဥ္ေတြကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ 

သက္ႀကီးခ်ိန္မွာ ျဖစ္တတ္တဲ့ မက္ကူလာ ယိုယြင္းပ်က္စီးမႈကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္

ပင္စိမ္းရြက္မွာ အဝါေရာင္ ဖေလဗိုးႏြိဳက္ျဒပ္ေပါင္း ဇီဇန္သင္း ပါဝင္တာေၾကာင့္ မ်က္စိအာ႐ံုခံလႊာဆီကို အႏၲရာယ္ရွိတဲ့ ခရမ္းလြန္ေရာင္ျခည္ ေရာက္ရွိမႈမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ႏိုင္ပါတယ္။ ပင္စိမ္းအပါအဝင္ သစ္သီးဝလံနဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြမွာ ပါဝင္တဲ့ ဇီဇန္သင္းျဒပ္ေပါင္းဟာ အသက္ႀကီးခ်ိန္မွာ ျဖစ္တတ္တဲ့ မက္ကူလာ ယိုယြင္းပ်က္စီးမႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ႏိုင္ပါတယ္။ 

အဆုတ္နဲ႔ ခံတြင္းကင္ဆာေတြ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္

ပင္စိမ္းမွာ ဗီတာမင္ေအပါဝင္ၿပီး ဗီတာမင္ေအဟာ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ အစြမ္းရွိတာေၾကာင့္ အေရျပားနဲ႔ အေျမႇးပါးေတြကို က်န္းမာေစပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အဆုတ္နဲ႔ ခံတြင္းကင္ဆာေတြ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ 

အ႐ိုးသန္စြမ္းေစပါတယ္

ပင္စိမ္းမွာ ဗီတာမင္ေက ပါဝင္ၿပီး ေသြးခဲေစတဲ့ျဖစ္စဥ္မွာ အေရးပါသလို အ႐ိုးရွိသတၱဳဓာတ္ ျဖစ္ေပၚေရးကို အားေပးကူညီတာေၾကာင့္ အ႐ိုးေတြကို သန္စြမ္းေစပါတယ္။ 

ႏွလံုးခုန္ႏႈန္းနဲ႔ ေသြးဖိအားကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္

ပင္စိမ္းရြက္မွာ ပိုတက္စီယမ္၊ မဂၢနိစ္၊ ေၾကးနီနဲ႔ မဂၢနီစီယမ္စတဲ့ သတၱဳဓာတ္ေတြမ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ ပိုတက္စီယမ္က ဆဲလ္ေတြနဲ႔ ခႏၶာကိုယ္တြင္း အရည္ေတြထဲမွာ ပါဝင္တဲ့ အေရးႀကီးဓာတ္တစ္မ်ဳိး ျဖစ္ၿပီး ႏွလံုးခုန္ႏႈန္းနဲ႔ ေသြးဖိအားကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးပါတယ္။ မဂၢနီစီယမ္က အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ အင္ဇိုင္းအတြက္ တြဲဖက္ပစၥည္းအေနနဲ႔ ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ လုပ္ေဆာင္ပါတယ္။ 

ေသြးအားေကာင္းေစပါတယ္

ပင္စိမ္းရြက္မွာ သံဓာတ္ပါဝင္မႈ အေကာင္းဆံုး ျဖစ္ပါတယ္။ ပင္စိမ္းရြက္ ၁၀၀ ဂရမ္မွာ သံဓာတ္ ၃ ဒသမ ၁၇ မီလီဂရမ္ ပါဝင္ပါတယ္။ (ဒါက တစ္ေန႔တာ မွီဝဲသင့္တဲ့ သံဓာတ္ပမာဏရဲ႕ ၂၆ ရာခိုင္ႏႈန္း ရွိပါတယ္။) သံဓာတ္ဟာ ေသြးနီဥထဲမွာ ပါဝင္တဲ့ ေဟမိုဂလိုဘင္ အစိတ္အပိုင္းတစ္ခု ျဖစ္ၿပီး ေသြးရဲ႕ ေအာက္ဆီဂ်င္ သယ္ယူႏိုင္စြမ္းကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ ကူးစက္ပိုးေတြကို တားဆီးႏိုင္ပါတယ္။ 

ေရာဂါပိုးေတြကို တြန္းလွန္ႏိုင္ပါတယ္

ပင္စိမ္းအဆီမွာ ေရာဂါပိုးေတြျဖစ္တဲ့ Staphylococcus, Enterococci, shigella နဲ႔ Pseudomonas တို႔လို ပိုးေတြကို တြန္းလွန္ေပးတာေၾကာင့္ ေရာဂါပိုးကင္းစင္ေစပါတယ္။ ပင္စိမ္းရြက္ကို ေရေႏြးၾကမ္းထဲစိမ္ၿပီး ေသာက္ေပးရင္ ပ်ဳိ႕ခ်င္အန္ခ်င္စိတ္ကို သက္သာေစၿပီး  အနာကင္းေစတဲ့အစြမ္း ရွိပါတယ္။     

ၾကယ္စင္
by Good Health
http://news.yatanarpon.com.mm/news/news-59193

No comments:

Post a Comment