by #ပိုပိုေဇာ္(သဘာဝအားအင္)February 3, 2014 at 2:38pm
ၾကက္သြန္နီ လွီးရင္ မ်က္ရည္က် ရလို႔ ဆိုၿပီး ဟင္းလ်ာထဲ ထည့္မခ်က္ဘူး လို႔မ်ား စိတ္မကူး လိုက္ပါနဲ႔။ ၾကက္သြန္နီက သင့္ က်န္းမာေရး အတြက္ ေကာင္းမြန္ ေစႏိုင္တာ ေၾကာင့္ပါ။ ၾကက္သြန္နီမွာ အစြမ္းထက္ ဆာလဖာ ျဒပ္ေပါင္းေတြ ပါဝင္ ေနတာေၾကာင့္ အနံ႔စူးရွ ေနတတ္ ေပမယ့္ က်န္းမာေရး အတြက္ေတာ့ တကယ္ ေကာင္းပါတယ္။
ေလ့လာမႈ ေပါင္းမ်ားစြာအရ ၾကက္သြန္နီဟာ ဆီးခ်ဳိ ေသြးခ်ဳိ ေရာဂါရွိတဲ့ တိရစၦာန္ေတြရဲ႕ ျမင့္မားေနတဲ့ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ကို ေလွ်ာ့ခ် ေပးႏိုင္ေၾကာင္း သိရပါတယ္။ ဆီးခ်ဳိ ေသြးခ်ဳိ ေရာဂါ ရွိတဲ့ ႂကြက္ ေတြကို ေလ့လာခဲ့တဲ့ အီဂ်စ္ ေလ့လာမႈ တစ္ရပ္ အရ ၾကက္သြန္နီ Juice ဟာ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ကို ၇ဝ ရာခိုင္ႏႈန္းအထိ ေလွ်ာ့ခ် ေပးႏိုင္တာကို အံ့ၾသဖြယ္ရာ ေတြ႕ရွိခဲ့ရပါတယ္။ အိႏၵိယမွာ လုပ္တဲ့ ေလ့လာမႈ တစ္ရပ္အရ ဆီးခ်ဳိ ေသြးခ်ဳိ ေရာဂါ ရွိသူေတြဟာ တစ္ေန႔ကို ၾကက္သြန္နီ ႏွစ္ေအာင္စခန္႔ စားလိုက္တဲ့ အခါမွာ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ သိသိသာသာ ေလ်ာ့က်မႈ ရွိတာကို ေတြ႕ရပါတယ္။
ေလ့လာမႈေတြအရ ၾကက္သြန္နီထဲ မွာပါတဲ့ ဆာလဖာ ျဒပ္ေပါင္းေကာ အင္တီ ေအာက္ဆီးဒင့္ ေတြပါ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ ျမင့္တက္ျခင္းရဲ႕ ေဘးထြက္ ဆိုးက်ဳိးေတြကို ေလ်ာ့က် ေစေၾကာင္း ေတြ႕ရွိခဲ့ ရပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီ ေတြဟာ ေသြးတြင္း ေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာ (HDL) ကို ျမင့္တက္ ေစဟန္ ရွိပါတယ္။ ေလ့လာမႈ တစ္ရပ္အရ ဖေလဗိုႏြိဳက္ ေပါမ်ားစြာ ပါဝင္တဲ့ တျခား အစာေတြနဲ႔ အတူ ၾကက္သြန္နီ အမ်ားဆံုး စားသူေတြဟာ ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ႏႈန္းကို ၂ဝ ရာခိုင္ႏႈန္း ေလ်ာ့က် ေစေၾကာင္း သိရပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီမွာ ဆာလဖာ ျဒပ္ေပါင္း ပါဝင္တာေၾကာင့္ အက္စပရင္ ေဆးျပားလိုပဲ အႏၲရာယ္ရွိတဲ့ ေသြးခဲျခင္း ျဖစ္စဥ္ကို ေလ်ာ့က် ေစပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ေသြးတိုးျခင္း ကိုလည္း ေလ်ာ့က် ေစပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီဟာ ခ႐ိုမီယမ္ဓာတ္ အေပါမ်ားဆံုး အစားအစာေတြ ထဲမွာ ပါဝင္ ေနတာေၾကာင့္ အင္ဆူလင္အေပၚ ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ တုံ႔ျပန္မႈကို အားေကာင္း ေစပါတယ္။
ၾကက္သြန္နီထဲမွာပါတဲ့ ဆာလဖာျဒပ္ေပါင္းနဲ႔ ဖေလဗိုႏြိဳက္ေတြဟာ ကင္ဆာ အမ်ဳိးမ်ဳိး မျဖစ္ေအာင္လည္း ကာကြယ္ ေပးႏိုင္စြမ္း ရွိပါတယ္။ တ႐ုတ္ ေလ့လာမႈ တစ္ရပ္အရ ႏုပ္ႏုပ္ စဥ္းထားတဲ့ ၾကက္သြန္နီ ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းကို ေန႔စဥ္ စားေပးတဲ့ အမ်ဳိးသားေတြဟာ စားႏႈန္း ၾကက္သြန္နီ၏ က်န္းမာေရး အက်ဳိးေက်းဇူး နည္းတဲ့ အမ်ဳိးသား ေတြနဲ႔ ယွဥ္ရင္ ဆီးက်ိတ္ ကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို တစ္ဝက္ နီးပါး ေလွ်ာ့ခ်ေပး ႏိုင္တာကို ေတြ႕ရွိခဲ့ ရပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီမွာ ပါဝင္တဲ့ ဖေလဗိုႏြိဳက္ေတြဟာ အဆုတ္ ကင္ဆာ အႏၲရာယ္ကိုလည္း ေလ်ာ့က် ေစႏိုင္ပါတယ္။ ေလ့လာမႈ တခ်ဳိ႕ အရ ၾကက္သြန္နီဟာ အ႐ိုးေတြရဲ႕ တည္ေဆာက္မႈကို အားေကာင္း ေစၿပီး အ႐ိုးပါးေရာဂါ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ ေပးႏိုင္ပါတယ္။
ၾကက္သြန္နီမွာ ပါဝင္တဲ့ ဆာလဖာ ျဒပ္ေပါင္း ေတြဟာ ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလ်ာ့က်ေစတဲ့ အာနိသင္ ရွိတာေၾကာင့္ အဆစ္ ေရာင္ရမ္းနာေၾကာင့္ ခံစားရတတ္တဲ့ ကိုက္ခဲ နာက်င္မႈနဲ႔ ေရာင္ရမ္း မႈတို႔ကို သက္သာ ေစပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီေတြမွာ ဗီတာမင္စီနဲ႔ ဘီတာကယ္႐ိုတင္းလည္း ပါဝင္ေနပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီလွီးတဲ့အခါ မ်က္ရည္မ်ားမ်ားက်ေလ၊ အဲဒီ ၾကက္သြန္နီက က်န္းမာေရး အက်ဳိးေက်းဇူး ပိုရွိေလေလပါ။ ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာၿပီး မလွီးခင္မွာ ေရနဲ႔ စင္ၾကယ္ေအာင္ ေဆးေၾကာေပးပါ။ ၾကက္သြန္နီဆိုတာ ေျမႀကီးေအာက္မွာ ေပါက္တာေၾကာင့္ အႏၲရာယ္ရွိတဲ့ ဘက္တီးရီးယား ပိုးေတြ ကပ္ညိ ေနႏိုင္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီကို ေအးျမ ေျခာက္ေသြ႕တဲ့ ေနရာမွာ သိမ္းထားပါ။ ေရခဲေသတၱာထဲနဲ႔ အာလူးသီးေတြ အနားမွာ မထားပါနဲ႔။ အာလူးသီးဟာ အစိုျပန္ တတ္တာေၾကာင့္ ၾကက္သြန္နီေတြ ျမန္ျမန္ ပုပ္လြယ္ ႏိုင္လို႔ပါ။
ၾကယ္စင္
photo copy from google search
originally posted by Good Health
Source: http://news.yatanarpon.com.mm/news/news-6393
ၾကက္သြန္နီ လွီးရင္ မ်က္ရည္က် ရလို႔ ဆိုၿပီး ဟင္းလ်ာထဲ ထည့္မခ်က္ဘူး လို႔မ်ား စိတ္မကူး လိုက္ပါနဲ႔။ ၾကက္သြန္နီက သင့္ က်န္းမာေရး အတြက္ ေကာင္းမြန္ ေစႏိုင္တာ ေၾကာင့္ပါ။ ၾကက္သြန္နီမွာ အစြမ္းထက္ ဆာလဖာ ျဒပ္ေပါင္းေတြ ပါဝင္ ေနတာေၾကာင့္ အနံ႔စူးရွ ေနတတ္ ေပမယ့္ က်န္းမာေရး အတြက္ေတာ့ တကယ္ ေကာင္းပါတယ္။
ေလ့လာမႈ ေပါင္းမ်ားစြာအရ ၾကက္သြန္နီဟာ ဆီးခ်ဳိ ေသြးခ်ဳိ ေရာဂါရွိတဲ့ တိရစၦာန္ေတြရဲ႕ ျမင့္မားေနတဲ့ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ကို ေလွ်ာ့ခ် ေပးႏိုင္ေၾကာင္း သိရပါတယ္။ ဆီးခ်ဳိ ေသြးခ်ဳိ ေရာဂါ ရွိတဲ့ ႂကြက္ ေတြကို ေလ့လာခဲ့တဲ့ အီဂ်စ္ ေလ့လာမႈ တစ္ရပ္ အရ ၾကက္သြန္နီ Juice ဟာ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ကို ၇ဝ ရာခိုင္ႏႈန္းအထိ ေလွ်ာ့ခ် ေပးႏိုင္တာကို အံ့ၾသဖြယ္ရာ ေတြ႕ရွိခဲ့ရပါတယ္။ အိႏၵိယမွာ လုပ္တဲ့ ေလ့လာမႈ တစ္ရပ္အရ ဆီးခ်ဳိ ေသြးခ်ဳိ ေရာဂါ ရွိသူေတြဟာ တစ္ေန႔ကို ၾကက္သြန္နီ ႏွစ္ေအာင္စခန္႔ စားလိုက္တဲ့ အခါမွာ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ သိသိသာသာ ေလ်ာ့က်မႈ ရွိတာကို ေတြ႕ရပါတယ္။
ေလ့လာမႈေတြအရ ၾကက္သြန္နီထဲ မွာပါတဲ့ ဆာလဖာ ျဒပ္ေပါင္းေကာ အင္တီ ေအာက္ဆီးဒင့္ ေတြပါ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ ျမင့္တက္ျခင္းရဲ႕ ေဘးထြက္ ဆိုးက်ဳိးေတြကို ေလ်ာ့က် ေစေၾကာင္း ေတြ႕ရွိခဲ့ ရပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီ ေတြဟာ ေသြးတြင္း ေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာ (HDL) ကို ျမင့္တက္ ေစဟန္ ရွိပါတယ္။ ေလ့လာမႈ တစ္ရပ္အရ ဖေလဗိုႏြိဳက္ ေပါမ်ားစြာ ပါဝင္တဲ့ တျခား အစာေတြနဲ႔ အတူ ၾကက္သြန္နီ အမ်ားဆံုး စားသူေတြဟာ ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ႏႈန္းကို ၂ဝ ရာခိုင္ႏႈန္း ေလ်ာ့က် ေစေၾကာင္း သိရပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီမွာ ဆာလဖာ ျဒပ္ေပါင္း ပါဝင္တာေၾကာင့္ အက္စပရင္ ေဆးျပားလိုပဲ အႏၲရာယ္ရွိတဲ့ ေသြးခဲျခင္း ျဖစ္စဥ္ကို ေလ်ာ့က် ေစပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ေသြးတိုးျခင္း ကိုလည္း ေလ်ာ့က် ေစပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီဟာ ခ႐ိုမီယမ္ဓာတ္ အေပါမ်ားဆံုး အစားအစာေတြ ထဲမွာ ပါဝင္ ေနတာေၾကာင့္ အင္ဆူလင္အေပၚ ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ တုံ႔ျပန္မႈကို အားေကာင္း ေစပါတယ္။
ၾကက္သြန္နီထဲမွာပါတဲ့ ဆာလဖာျဒပ္ေပါင္းနဲ႔ ဖေလဗိုႏြိဳက္ေတြဟာ ကင္ဆာ အမ်ဳိးမ်ဳိး မျဖစ္ေအာင္လည္း ကာကြယ္ ေပးႏိုင္စြမ္း ရွိပါတယ္။ တ႐ုတ္ ေလ့လာမႈ တစ္ရပ္အရ ႏုပ္ႏုပ္ စဥ္းထားတဲ့ ၾကက္သြန္နီ ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းကို ေန႔စဥ္ စားေပးတဲ့ အမ်ဳိးသားေတြဟာ စားႏႈန္း ၾကက္သြန္နီ၏ က်န္းမာေရး အက်ဳိးေက်းဇူး နည္းတဲ့ အမ်ဳိးသား ေတြနဲ႔ ယွဥ္ရင္ ဆီးက်ိတ္ ကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို တစ္ဝက္ နီးပါး ေလွ်ာ့ခ်ေပး ႏိုင္တာကို ေတြ႕ရွိခဲ့ ရပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီမွာ ပါဝင္တဲ့ ဖေလဗိုႏြိဳက္ေတြဟာ အဆုတ္ ကင္ဆာ အႏၲရာယ္ကိုလည္း ေလ်ာ့က် ေစႏိုင္ပါတယ္။ ေလ့လာမႈ တခ်ဳိ႕ အရ ၾကက္သြန္နီဟာ အ႐ိုးေတြရဲ႕ တည္ေဆာက္မႈကို အားေကာင္း ေစၿပီး အ႐ိုးပါးေရာဂါ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ ေပးႏိုင္ပါတယ္။
ၾကက္သြန္နီမွာ ပါဝင္တဲ့ ဆာလဖာ ျဒပ္ေပါင္း ေတြဟာ ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလ်ာ့က်ေစတဲ့ အာနိသင္ ရွိတာေၾကာင့္ အဆစ္ ေရာင္ရမ္းနာေၾကာင့္ ခံစားရတတ္တဲ့ ကိုက္ခဲ နာက်င္မႈနဲ႔ ေရာင္ရမ္း မႈတို႔ကို သက္သာ ေစပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီေတြမွာ ဗီတာမင္စီနဲ႔ ဘီတာကယ္႐ိုတင္းလည္း ပါဝင္ေနပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီလွီးတဲ့အခါ မ်က္ရည္မ်ားမ်ားက်ေလ၊ အဲဒီ ၾကက္သြန္နီက က်န္းမာေရး အက်ဳိးေက်းဇူး ပိုရွိေလေလပါ။ ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာၿပီး မလွီးခင္မွာ ေရနဲ႔ စင္ၾကယ္ေအာင္ ေဆးေၾကာေပးပါ။ ၾကက္သြန္နီဆိုတာ ေျမႀကီးေအာက္မွာ ေပါက္တာေၾကာင့္ အႏၲရာယ္ရွိတဲ့ ဘက္တီးရီးယား ပိုးေတြ ကပ္ညိ ေနႏိုင္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီကို ေအးျမ ေျခာက္ေသြ႕တဲ့ ေနရာမွာ သိမ္းထားပါ။ ေရခဲေသတၱာထဲနဲ႔ အာလူးသီးေတြ အနားမွာ မထားပါနဲ႔။ အာလူးသီးဟာ အစိုျပန္ တတ္တာေၾကာင့္ ၾကက္သြန္နီေတြ ျမန္ျမန္ ပုပ္လြယ္ ႏိုင္လို႔ပါ။
ၾကယ္စင္
photo copy from google search
originally posted by Good Health
Source: http://news.yatanarpon.com.mm/news/news-6393
No comments:
Post a Comment