Friday, 14 February 2014

သခြားေမႊးသီး၏ က်န္းမာေရး အာနိသင္ ၁၀ မ်ဳိး

by #ပိုပိုေဇာ္(သဘာဝအားအင္)February 15, 2014 at 5:34am

သခြားေမႊးသီးဟာ သစ္သီးေတြ အားလံုးအနက္ ဗီတာမင္ေအ အမ်ားဆံုးပါဝင္တဲ့ သစ္သီးျဖစ္ပါတယ္။  သခြားေမႊးသီး တစ္ခြက္ (၁၇၇ဂရမ္) မွာ ဗီတာမင္ေအ (အဓိကအားျဖင့္  ဘီတာကယ္႐ိုတင္း ပံုစံနဲ႔) ၅၉၈၇ အိုင္ယူ ပါဝင္ပါတယ္။

(၁) အသားအေရကို က်န္းမာလွပေစပါတယ္

ဗီတာမင္ေအ ပါဝင္မႈ မ်ားလြန္းတာေၾကာင့္ လြန္ကဲစြာ မစားသင့္ေပမယ့္ သခြားေမႊးသီး အသင့္အတင့္ စားေပးတာေၾကာင့္ ရရွိတဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြက အႏၲရာယ္ကင္းပါတယ္။ ၿပီးရင္ ဝက္ၿခံနဲ႔ အေရးေၾကာင္းေတြကို သက္သာေစပါတယ္။ သခြားေမႊးသီးကို တစ္ခြက္စာ ပမာဏ စား႐ံုနဲ႔ တစ္ေန႔တာ မွီဝဲသင့္တဲ့ ဗီတာမင္ေအ ပမာဏရဲ႕ ၁၀၀ ရာခိုင္ႏႈန္းေက်ာ္ ရရွိႏိုင္ပါတယ္။ (ဗီတာမင္ေအ ၁၂၀ ရာခိုင္ႏႈန္း ပါဝင္ပါတယ္။)


(၂) အျမင္အာ႐ံုကို ေကာင္းေစပါတယ္္္

ဗီတာမင္ေအက အျမင္အာ႐ံုကို ထိန္းေပးၿပီး အျမင္အာ႐ံုကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။

(၃) ကူးစက္ပိုးေတြကို တြန္းလွန္ႏိုင္ပါတယ္

သခြားေမႊးသီးကို ေဖ်ာ္ရည္ေဖ်ာ္တိုက္ေပးရင္ ကေလးေတြရဲ႕ ကိုယ္ခံစြမ္းအားစနစ္ကို အားေကာင္းေစၿပီး ဗိုင္းရပ္စ္ေတြကို တြန္းလွန္ေပးတာေၾကာင့္ နာမက်န္းမႈကို မျဖစ္ေစႏိုင္ပါဘူး။ သခြားေမႊးသီးမွာ ဗီတာမင္စီ ၁၀၈ ရာခိုင္ႏႈန္း ပါဝင္ပါတယ္။

(၄) သြားေတြနဲ႔ သြားဖံုးေတြကို က်န္းမာေစပါတယ္

သြားနဲ႔တာနဲ႔ သြားဖံုးမွ ေသြးထြက္တာက ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ဗီတာမင္စီ ခ်ဳိ႕တဲ့ေနေၾကာင္း ျပသေနပါတယ္။ သခြားေမႊးသီးလို ဗီတာမင္စီ ေပါမ်ားတဲ့ သစ္သီးကို စားေပးတာေၾကာင့္ အၿပံဳးလွလွ ၿပံဳးႏိုင္ေစပါတယ္။

(၅) ေသြးအားနည္းျခင္း မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္

ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ေဖာလိတ္ဓာတ္နဲ႔ ဗီတာမင္ B12 တို႔ ခ်ဳိ႕တဲ့မႈေၾကာင့္ ေသြးအားနည္းေရာဂါ ရတတ္ပါတယ္။ ေဖာလိတ္ဓာတ္ ခ်ဳိ႕တဲ့မႈေၾကာင့္ ေသြးနီဥေတြက ပံုမွန္ အရြယ္အစားထက္ ပိုမိုႀကီးမားလာပါတယ္။ သခြားေမႊးသီးမွာ ဗီတာမင္ေက၊ ဗီတာမင္ B6 ၊ ႏိုင္ယာစင္၊ အမွ်င္ဓာတ္၊ မဂၢနီဆီယမ္နဲ႔ သိုင္ယာမင္းဓာတ္တို႔ မ်ားစြာ ပါဝင္ေနပါတယ္။

(၆) အနာကို ခပ္ျမန္ျမန္ က်က္ေစပါတယ္

ဗီတာမင္စီဟာ အႏၲရာယ္အကင္းဆံုးနဲ႔ အထိေရာက္ဆံုး အာဟာရဓာတ္တစ္မ်ဳိး ျဖစ္ပါတယ္။ သခြားေမႊးသီးမွာ ဗီတာမင္စီ မ်ားစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ သခြားေမႊးသီးကို စားေပးရင္ ေကာ္လာဂ်င္ ျဖစ္ေပၚမႈ မ်ားေစၿပီး အေရျပားနဲ႔ အမာရြတ္တစ္သွ်ဴးေတြကို အားေကာင္းေစပါတယ္။

(၇) ေသြးဖိအားကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္

သခြားေမႊးသီးမွာ ပါတဲ့ ပိုတက္စီယမ္က ငွက္ေပ်ာသီးမွာပါတဲ့ ပိုတက္စီယမ္နီးပါး ရွိပါတယ္။ ပိုတက္စီယမ္ ၁၄ ရာခိုင္ႏႈန္း ပါဝင္တဲ့ သခြားေမႊးသီးကို စားေပးရင္ ခႏၶာကိုယ္တြင္းက ဆိုဒီယမ္ဓာတ္ကို ေလ်ာ့က်ေစၿပီး ေသြးတိုးေရာဂါကို ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ပါတယ္။

(၈) ေျခေထာက္ႂကြက္တက္တာကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္

သခြားေမႊးသီးမွာပါတဲ့ ပိုတက္စီယမ္ဟာ ႂကြက္သားနဲ႔ နာ့ဗ္ေၾကာေတြကို အားေကာင္းေစပါတယ္။ ပိုတက္စီယမ္ဓာတ္ ခ်ဳိ႕တဲ့ရင္ ႂကြက္သား အားနည္းမႈနဲ႔ ႂကြက္တက္မႈတို႔ကို ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။

(၉) မ်ဳိးေအာင္မႈကို အားေကာင္းေစပါတယ္

ကေလးရဖို႔ ႀကိဳးစားေနသလား။ သခြားေမႊးသီးဟာ ေဖာလိတ္ဓာတ္ အမ်ားဆံုး ပါဝင္တဲ့ သစ္သီးတစ္မ်ဳိး ျဖစ္တယ္ဆိုတာ မေမ့ပါနဲ႔။ ေဖာလစ္အက္စစ္လို႔ေခၚတဲ့ ေဖာလိတ္ဓာတ္ဟာ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ခ်ိန္အတြက္ အေရးပါပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ ေမြးလာတဲ့ ကေလးေတြမွာ နာ့ဗ္ေၾကာစနစ္ ျပႆနာေတြ ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။

(၁၀) ဆီးလမ္းေၾကာင္း ပိုးဝင္မႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္

သခြားေမႊးသီးမွာ ေရဓာတ္ ပါဝင္မႈ ျမင့္မားတာေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္တြင္း စနစ္ထဲမွ ဘက္တီးရီးယားေတြကို ဖယ္ထုတ္ႏိုင္ပါတယ္။ ဗီတာမင္စီ ပါဝင္မႈ ျမင့္မားတာေၾကာင့္ ဆီးထဲက အက္စစ္အဆင့္ကို တိုးေစၿပီး ဆီးလမ္းေၾကာင္းရွိ ပိုးမႊားေတြကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။

ၾကယ္စင္
photo copy from google search
originally posted by Good Health
Source: http://news.yatanarpon.com.mm/cp/goodhealth/news-61412

No comments:

Post a Comment