Saturday, 8 February 2014

Probiotic အစားအစာမ်ား

by #ပိုပိုေဇာ္(သဘာဝအားအင္)February 7, 2014 at 1:24pm

(၁)ေဂၚဖီအခ်ဥ္

ယင္းတြင္ ဗီတာမင္ B,A,E,C  တို႔ပါ၀င္၍ ဓာတ္မတည့္ေသာ လကၡဏာမ်ားကို ေလ်ာ့ခ်ေပးႏုိင္သည္။

(၂)ေခ်ာကလက္အမည္း

Probiotic ကို ေခ်ာ့ကလက္ အမည္းတြင္ အျခားႏို႔ႏွင့္ ႏုိ႔ထြက္ ပစၥည္းမ်ားထက္ ေလးဆပို၍ ပါ၀င္သည္။


(၃)ကင္ခ်ီ

ကိုရီးယားကင္ခ်ီတြင္ ဘီတာက႐ိုတင္း၊ ကယ္လ္စီယမ္၊ သံဓာတ္၊ ဗီတာမင္ A,C,B1, B2 တို႔ ပါ၀င္သည္။ မိမိေန႔စဥ္ စားေနၾက အစာႏွင့္ကင္ခ်ီကို တြဲ၍ စားသံုးပါက ဤေရာဂါ တိုက္ဖ်က္ေပးေသာ ဘက္တီးရီးယားမ်ား ေပါက္ဖြားမႈကို အားေပးသည္။

(၄)သနပ္မ်ား

အိမ္တြင္ ျပဳလုပ္ၿပီး ေနေရာင္ ျပစားသံုးရသည့္ အခ်ဥ္သနပ္မ်ား ဥပမာ သရက္သီး၊ ေဂၚဖီပန္းသနပ္၊ သံပရာသီးအစရွိသည့္ သနပ္မ်ားသည္ အေကာင္းဆံုး Probiotic   အေျခခံသည့္ အစားအစာမ်ားျဖစ္ၾကသည္။

(၅) စပီ႐ူလုိင္းနား၊ စိမ္းျပာေရညိွ၊ ေက်ာက္ေက်ာ

စပီ႐ူလုိင္းနား၊ စိမ္းျပာေရညိွ၊ ေက်ာက္ေက်ာတို႔တြင္ Lactobacillus  ႏွင့္ Bifidobacteria  ပါရွိၿပီး အစာေျခလမ္းေၾကာင္းလႈပ္ရွားမႈကို တုိးတက္ေစေသာ အစားအစာမ်ား  ျဖစ္ၿပီး အင္အားကို  ျပန္တက္ေစသည္။

(၆)ဒိန္ခ်ဥ္

အထူးသျဖင့္ ဆိတ္ႏုိ႔ျဖင့္ ျပဳလုပ္ေသာဒိန္ခ်ဥ္၊ႏို႔၊ ခ်ိစ္တို႔တြင္ thermophillus, bifudus, bulgaricus  ႏွင့္ acidophilus ျမင့္မားစြာ ပါ၀င္ၿပီး Probiotic  အစာ တစ္မ်ိဳးျဖစ္သည္။

ေဒါန
photo copy from google search
credit to >>Health Updates Journal No. 98

No comments:

Post a Comment