Tuesday, 4 February 2014

သခြားသီး၏ က်န္းမာေရး အက်ဳိးေက်းဇူးမ်ား

by #ပိုပိုေဇာ္(သဘာဝအားအင္)February 4, 2014 at 4:01pm

သခြားသီးက ကမ႓ာေပၚမွာ ေရပန္းစားတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ထဲမွာ တစ္မ်ဳိး အပါအဝင္ ျဖစ္ပါတယ္။  သခြားသီးမွာ က်န္းမာေရး၊ အသားအေရနဲ႔ အလွအပဆိုင္ရာ အာနိသင္ေတြ ရွိတာေၾကာင့္ သခြားသီးအေၾကာင္းကို အထူးအေထြ ေျပာေနစရာေတာ့ လိုမယ္ မထင္ပါဘူး။ သခြားသီးမွာ အဆီနဲ႔ ကယ္လိုရီ ပါဝင္မႈ နည္းပါးၿပီး ဗီတာမင္နဲ႔ သတၱဳဓာတ္ အေျမာက္အျမား ပါဝင္တာေၾကာင့္ သခြားသီးရဲ႕ တိက်တဲ့ က်န္းမာေရးအက်ဳိးေက်းဇူးေတြကို သိႏိုင္ဖို႔အတြက္ ေရးသားလိုက္ရပါတယ္။


(၁) ေရဓာတ္ ျပည့္ဝေစပါတယ္

သခြားသီးဟာ အပူဒဏ္ကို တြန္းလွန္ႏိုင္ၿပီး ေအးျမေစတဲ့ သစ္သီးပါ။ အေၾကာင္းကေတာ့ သခြားသီးမွာ ေရဓာတ္ ၉၀ ရာခိုင္ႏႈန္းေက်ာ္ ပိုမိုပါဝင္တာေၾကာင့္ ျဖစ္ပါတယ္။ သခြားသီးကို စားရင္ ခႏၶာကိုယ္အတြင္းမွ အဆိပ္ေတြကို ထြက္ရွိသြားေစပါတယ္။

(၂) အသားအေရကို က်န္းမာေတာက္ပေစပါတယ္

သခြားသီးမွာ အသားအေရကို က်န္းမာေစတဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြ အမ်ားအျပား ပါဝင္ေနပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ သခြားသီးကို အသားအေရ တင္းရင္းလွပေစတဲ့ မ်က္ႏွာေပါင္းတင္ပစၥည္းအျဖစ္ အသံုးျပဳေနၾကတာပါ။ သခြားသီးကို ပါးပါးလွီးၿပီး မ်က္ဝန္းေပၚမွာ ကပ္ေပးရင္ မိနစ္အနည္းငယ္ၾကာတဲ့အခါမွာ မ်က္ဝန္းေတြကို ေအးျမလန္းဆန္းေစၿပီး မ်က္ဝန္းေအာက္မွာ ေဖာင္းအစ္တာနဲ႔ တြဲက်တာေတြကို ေလ်ာ့ပါးေစပါတယ္။

(၃) ကင္ဆာကို တြန္းလွန္ေပးႏိုင္ပါတယ္

သခြားသီးမွာ ကင္ဆာကို တြန္းလွန္ေပးႏိုင္တဲ့ လစ္ဂနင္ဓာတ္ေတြ ပါဝင္တာေၾကာင့္ မမ်ဳိးဥအိမ္ကင္ဆာ၊ သားအိမ္ကင္ဆာ၊ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာနဲ႔ ရင္သားကင္ဆာေတြလို ကင္ဆာအမ်ဳိးမ်ဳိးရဲ႕ အႏၲရာယ္ကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။

(၄) ေသြးဖိအားကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးပါတယ္

သခြားသီးေဖ်ာ္ရည္ကို ေသာက္ေပးတာက ေသြးဖိအားကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ အေၾကာင္းကေတာ့ သခြားသီးမွာ အမွ်င္ဓာတ္၊ မဂၢနီဆီယမ္ဓာတ္နဲ႔ ပိုတက္စီယမ္ဓာတ္တို႔ အမ်ားအျပား ပါဝင္ေနတာေၾကာင့္ပါ။ ေသြးဖိအား အနိမ့္၊ အျမင့္ကို ထိန္းခ်ဳပ္ႏိုင္ဖို႔ သခြားသီးေဖ်ာ္ရည္ကို ေသာက္ႏိုင္ပါတယ္။

(၅) သြားနဲ႔ သြားဖံုးေရာဂါေတြကို ကုသေပးႏိုင္ပါတယ္

သခြားသီးေဖ်ာ္ရည္ကို ေသာက္သံုးတာက သြားနဲ႔ သြားဖံုးဆိုင္ရာ ေဝဒနာေတြကို ေလ်ာ့ပါးသက္သာေစပါတယ္။

(၆) အစာေၾကညက္ေစပါတယ္

သခြားသီးေဖ်ာ္ရည္ရဲ႕ ေနာက္ထပ္ အေရးပါတဲ့ အက်ဳိးေက်းဇူးတစ္ရပ္က အစာအိမ္အနာ၊ အစာအိမ္ေရာင္တာ၊ ရင္ပူတာနဲ႔ အက္စစ္ဆန္တက္မႈမ်ားတာ စတဲ့ အစာေျခလမ္းေၾကာင္းဆိုင္ရာ ေဝဒနာေတြကို ကုသႏိုင္တာပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ သခြားသီးေဖ်ာ္ရည္က အစာေျခစနစ္မွ အဆိပ္ေတြကို အျပင္ထြက္ေစတဲ့နည္းနဲ႔ အစာေၾကညက္ေစပါတယ္။ နာတာရွည္ ဝမ္းခ်ဳပ္ေနသူေတြ အေနနဲ႔ ေန႔စဥ္ သခြားသီးစားေပးပါက ဝမ္းမွန္မွန္ သြားေစႏိုင္ပါတယ္။

(၇) အဆစ္ေတြကို သန္စြမ္းေစပါတယ္

သခြားသီးမွာပါတဲ့ ဆီလီကာေတြက တြယ္ဆက္တစ္သွ်ဴးေတြကို သန္စြမ္းေစတဲ့နည္းနဲ႔ အဆစ္ေတြကို က်န္းမာေစပါတယ္။ ဆီလီကာဟာ ေျခသည္းနဲ႔ လက္သည္းေတြ ကြဲအက္မႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။

(၈) ေသြးတြင္း ကိုလက္စထေရာကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္

သခြားသီးကို ပံုမွန္စားေပးတာေၾကာင့္ ေသြးတြင္း ကိုလက္စထေရာ အဆင့္ကို ေလ်ာ့က်ေစတယ္လို႔ သုေတသနေတြက ေဖာ္ျပထားပါတယ္။

(၉) ဆီးေက်ာက္တည္မႈကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္

သခြားသီးမွာ ေရဓာတ္ပါဝင္မႈ ျမင့္မားတာေၾကာင့္ ဆီးသြားေစတဲ့ အာနိသင္ရွိပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အဆိပ္ေတြနဲ႔ ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ စြန္႔ပစ္ပစၥည္းေတြကို ထြက္ရွိသြားေစပါတယ္။ သခြားသီးကို ပံုမွန္စားေပးပါက ဆီးေက်ာက္တည္တာကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္။

(၁၀) ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ေလ်ာ့ေစပါတယ္

သခြားသီးမွာ ကယ္လိုရီပါဝင္မႈ နည္းပါးၿပီး ေရဓာတ္ပါဝင္မႈ ျမင့္မားတာေၾကာင့္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့က်ေစတဲ့ အစာတစ္မ်ဳိးအျဖစ္ နာမည္ႀကီးပါတယ္။ သခြားသီးကို မ်ားမ်ားစားေပးပါက တျခား ကယ္လိုရီမ်ားတဲ့ အစာေတြကို စားႏႈန္း ေလ်ာ့က်သြားတာေၾကာင့္ပါ။

photo copy from google search
originally posted by Good Health
Source: http://news.yatanarpon.com.mm/cp/goodhealth/news-59695

No comments:

Post a Comment