Wednesday 15 January 2014

သၾကားမ်ားမ်ား စားျဖစ္ေနသူတို႔အဖို႔ သတိျပဳရမည့္ အခ်က္မ်ား

by #ပိုပိုေဇာ္(သဘာဝအားအင္)January 16, 2014 at 5:36am


သၾကားမ်ားမ်ား စားတဲ့အတြက္ သြားေတြကို ထိခိုက္ေစ႐ံု သာမက အဝ လြန္တဲ့ အႏၱရာယ္လည္း ရွိပါတယ္။ ဒါ တင္မက သူငယ္ျပန္အတိတ္ေမ့ေရာဂါ ကေန အသည္းထိခိုက္မႈအထိ ျဖစ္ႏိုင္ တဲ့အတြက္ အရြယ္ေရာက္သူေတြအေန နဲ႔ တစ္ေန႔ သၾကား လက္ဖက္စားဇြန္း ၁၀ ဇြန္းခန္႔ ဒါမွမဟုတ္ ၅၀ ဂရမ္ထက္ မေက်ာ္ဖို႔ ယူေကလမ္းၫႊန္ခ်က္အရ အ ႀကံျပဳထားပါတယ္။ သၾကားကို မ်ားမ်ား စားတာက ကယ္လိုရီအျပည့္ပါဝင္႐ံုသာ မက ခႏၶာကိုယ္တြင္းက ေဟာ္မုန္းအဆင့္ ကို ေျပာင္းလဲေစႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ သၾကားကို အယ္လ္ကိုေဟာလိုပဲ ထိန္း ခ်ဳပ္စားေသာက္သင့္တယ္၊ သၾကားကို မ်ားမ်ားစားရင္ အႏၱရာယ္ရွိတယ္၊ ေရွာင္ သင့္တယ္၊ စြဲလမ္းေစတယ္၊ က်န္းမာေရး ကို ထိခိုက္ေစႏိုင္တယ္..စတဲ့ အဓိက လကၡဏာေလးရပ္ဟာ အယ္လ္ကိုေဟာ နဲ႔ တူညီပါတယ္။ ေအာက္ပါတို႔ကေတာ့ သၾကားေၾကာင့္ သင့္ခႏၶာကိုယ္ ေပၚမွာ ေျပာင္းလဲေစတဲ့ အခ်က္ေတြကို ကြ်မ္း က်င္သူေတြက လမ္းၫႊန္ေဖာ္ျပထားတာ ျဖစ္ပါတယ္။


အိပ္ငိုက္ေစပါတယ္

အစာစားတဲ့အခါတိုင္း ပန္ကရိယ က အင္ဆူလင္ေဟာ္မုန္း ထုတ္ၿပီး အစာ ကေန သၾကားကို ယူကာ ေသြးေၾကာက တစ္ဆင့္ ဆဲလ္ေတြထဲကို ပို႔ၿပီး စြမ္းအင္ ထုတ္ေပးပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ အလြန္ခ်ိဳၿမိန္ တဲ့ အစာကို စားတဲ့အခါ အင္ဆူလင္ပ မာဏမ်ားမ်ား ထြက္ရွိေစႏိုင္ပါတယ္။ သ ၾကားကေန စြမ္းအင္မ်ားမ်ား ထြက္ရွိၿပီး ေနာက္ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ဟာ ျမန္ဆန္စြာ ျမင့္တက္ၿပီး ခ်က္ခ်င္းက်ဆင္း သြားပါတယ္။ ဒီအခ်ိန္မွာ အိပ္ငိုက္ေစ ပါေတာ့တယ္။ ဒီအေၾကာင္းနဲ႔ ပတ္သက္ၿပီး သ ၾကားဟာ ဦးေႏွာက္ဆဲလ္ေတြကို ႏိုးၾကား ေစတဲ့ ေအာ္ရီဇင္ရဲ႕ လုပ္ငန္းေဆာင္တာ ကို ပိတ္ပင္တားဆီးတာေၾကာင့္ ျဖစ္ တယ္လို႔ သိပၸံပညာရွင္ေတြကဆိုပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ တက္ျြကတဲ့ စိတ္ခံစားမႈ ရရွိ ခ်င္ရင္ သၾကားမ်ားတဲ့ ေခ်ာကလက္မုန္႔ ဒါမွမဟုတ္ သၾကားကဲတဲ့ အခ်ိဳရည္ကို ေသာက္တာထက္ ၾကက္ဥျပဳတ္တစ္လံုး ကို ပိုၿပီး စားသင့္ပါတယ္။

နွလံုးေရာဂါ ထေစနိုင္တယ္

သၾကားက ႏွလံုးအတြက္ မေကာင္း ပါဘူး။ သၾကားဟာ အသည္းကေန ယူ ရစ္အက္စစ္မ်ားမ်ား ထုတ္လုပ္ေပးတဲ့အ တြက္ ေသြးတိုးေစႏိုင္ ပါတယ္။ ဒါက ႏွလံုး ေရာဂါနဲ႔ ေလျဖတ္တာကို ျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ အခ်က္ပါ။ သၾကားက ေသြးတြင္း ကို လက္စထေရာကိုလည္း ျမင့္တက္ေစပါ တယ္။ " လူနာ တစ္ေယာက္က သူ႔ခႏၶာ ကိုယ္က ထိန္းခ်ဳပ္ႏိုင္တာထက္ ပိုၿပီး သ ၾကားကို စားရင္ ဆီးထဲကို ပါသြားကာ အႀကိမ္ေရမ်ားလာရင္ ဆိုးက်ိဳးကို ခံစား ရေတာ့မွာပါ။ ဒါက ဆီးခ်ိဳေရာဂါရဲ႕ အ ႀကိဳလကၡဏာပဲ ျဖစ္ပါတယ္"လို႔ ေမာ္ ရစ္တန္ေဆး႐ံုမွ ဆီးခ်ိဳေရာဂါအထူးကု ဆရာဝန္ႀကီး ေဒါက္တာေဒးဗစ္က ဆိုပါ တယ္။ ဆီးခ်ိဳေရာဂါရွိသူေတြက ႏွလံုး ေရာဂါထႏိုင္ေျခ ၄၈ ရာခိုင္ႏႈန္း ပိုမ်ားၿပီး ႏွလံုးပ်က္စီးႏိုင္ေျခ ၆၅ ရာခိုင္ႏႈန္း ပိုမ်ား ပါတယ္။ ဒီအခ်ိန္မွာ ေသြးတြင္း ကိုလက္ စထေရာ ပံုမမွန္ျဖစ္ၿပီး ေသြးၾကာ ဆဲလ္ လိုင္နင္ေျပာင္းလဲမႈေတြ ျဖစ္ရင္ ေသြး ေၾကာက်ဥ္းေျမာင္းမႈနဲ႔ မာေက်ာက်ဥ္း ေျမာင္းမႈေတြ ျဖစ္လာပါတယ္။ အဲဒီအခါ ႏွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္းၿပီး ႏွလံုးေရာဂါထ ႏိုင္ေျခ မ်ားလာပါေတာ့တယ္။

မၾကာခဏ ဆီးသြားဖို႔ လိုအပ္ပါတယ္

ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ပမာဏ ျမင့္တက္တဲ့အခါ မၾကာခဏ ဆီးသြားဖို႔ လိုလာပါတယ္။ " လူနာတစ္ေယာက္က ခႏၶာကိုယ္က ထိန္းခ်ဳပ္ႏိုင္တာထက္ သ ၾကားကို ပိုစားမိရင္ ဆီးထဲက စြန္႔ထုတ္ ခ်င္တဲ့အတြက္ မၾကာခဏ ဆီးသြားျဖစ္ ေစပါတယ္။ ဒါက ဆီးခ်ိဳေရာဂါရဲ႕ အႀကိဳ လကၡဏာျဖစ္ၿပီး ပန္ကရိယကို ဝန္ပိေစ ပါတယ္" လို႔ စိန္႔ေသာမတ္စ္ေဆး႐ံုမွ ဆီး ႏွင့္ေက်ာက္ကပ္အထူးကု ခမ္းက ဆိုပါ တယ္။ သၾကားမ်ားမ်ားစားတာက မွကၡ႐ု ေပါက္တာလို ထပ္ခါတလဲလဲ မိႈကူးစက္ ပိုးဝင္ႏိုင္ေျခကိုလည္း မ်ားေစပါတယ္။ မွကၡ႐ု မၾကာခဏ ေပါက္တဲ့ အမ်ိဳးသမီး ေတြအေနနဲ႔ သၾကားကို ေလွ်ာ့စားလိုက္ တဲ့အခါ သိသာတဲ့ အာနိသင္ကို ရရွိေစ ပါတယ္။

ေခါင္းကိုက္ေစပါတယ္

ခ်ိဳတဲ့ အစားအေသာက္ေတြနဲ႔ ဆက္စပ္ၿပီး သၾကားဓာတ္ ျမင့္တက္တာ ေၾကာင့္ ေခါင္းကိုက္ေစႏိုင္ပါတယ္။ သင္ စားတဲ့ အစာ၊ အိပ္စက္တဲ့ ပံုစံ အေျပာင္း အလဲ စတာေတြေၾကာင့္ ေခါင္းတစ္ျခမ္း ကိုက္ေစႏိုင္ပါတယ္။ တကယ္လို႔ သၾကား အမ်ားႀကီးစားမိရင္ ခႏၶာကိုယ္က အလြန္ ျမန္ဆန္စြာ တံု႔ျပန္တာေၾကာင့္ ေသြး တြင္းေသၾကားဓာတ္ ျမင့္တက္ၿပီး ေခါင္း ထိုးကိုက္ေစတာ ျဖစ္ပါတယ္။

သူငယ္ျပန္ မွတ္ဥာဏ္ေလ်ာ့နည္းတဲ့ ေရာဂါ ျဖစ္ေစနိုင္ပါတယ္

ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ ပံုမွန္ရွိတဲ့ အသက္ ၆၀မွ ၆၄ႏွစ္ၾကား လူ၂၄၉ဦးရဲ႕ ဦးေႏွာက္ေတြကို စကင္ဖတ္ၿပီး ေလးႏွစ္ ၾကာၿပီးခ်ိန္မွာ ျပန္လည္ေလ့လာခဲ့တဲ့အ အခါ ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ ျမင့္သူ ေတြမွာ မွတ္ဥာဏ္၊ ေတြးေခၚေျမာ္ျမင္ ႏိုင္စြမ္းနဲ႔ ဆက္စပ္ေနတဲ့ ဦးေႏွာက္အ စိတ္အပိုင္းေတြ ပိုက်ံဳ႕တာကို သိရပါတယ္။ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္မ်ားတာေၾကာင့္ ဦးေႏွာက္ဟာ ေအာက္ဆီဂ်င္နဲ႔ အာဟာ ရဓာတ္ေတြ ျပတ္လပ္ေစတဲ့အတြက္ သူ ငယ္ျပန္မွတ္Óဏ္ေလ်ာ့နည္းတဲ့ေရာဂါ နဲ႔ ဆက္စပ္မႈရွိတာျဖစ္ပါတယ္။

အသည္းအတြက္ အဲလ္ကိုေဟာလိုပဲ အႏၱရာယ္ပါ

သၾကားမ်ားတဲ့ အစာေတြ စားတာ ေၾကာင့္ ရရွိတဲ့ ကယ္လိုရီေတြကို ခႏၶာ ကိုယ္က ေလာင္ကြ်မ္းမႈ မျပဳႏိုင္ရင္ အဆီ အျဖစ္ အသည္းထဲမွာ သိုေလွာင္ထားပါ တယ္။ ၾကာလာတဲ့အခါ အသည္းအဆီ ဖံုးေရာဂါကို ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ဒီလိုျဖစ္ တဲ့ သူအမ်ားစုက ကိုယ္အေလးခ်ိန္မ်ား ေနၿပီး ကုသမႈ မခံယူရင္ အရက္ေၾကာင့္ ျဖစ္တဲ့ အသည္းေရာဂါနဲ႔ တစ္ပံုစံတည္း ျဖစ္သြားတတ္ပါတယ္။

ရုပ္ရင့္ေစပါတယ္

သၾကားမ်ားတဲ့ ကိတ္မုန္႔ေတြစား တာေၾကာင့္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္တက္ေစ ႏိုင္သလို ႐ုပ္ရည္ကို ပိုအိုမင္းေစတယ္ဆို တာ သိပါရဲ႕လား။ ၂၀၁၁ ေလ့လာမႈအရ အသက္၅၀မွ ၇၀ အတြင္း အမ်ိဳးသား၊ အမ်ိဳးသမီး ၆၀ဝဦးရဲ႕ ေသြးတြင္းသၾကား ဓာတ္ပမာဏကို တိုင္းတာၿပီး ဓာတ္ပံု ႐ိုက္ခဲ့တဲ့အခါ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ အမ်ားဆံုးသူေတြက ႐ုပ္ရည္ ပိုမို အိုမင္း တာကို ေလ့လာေတြ႕ရွိခဲ့ရပါတယ္။

ဇြန္ခိုင္ဦး (ေဆးဝါးတကၠသိုလ္)
photo copy from google search
originally posted by Good Health

No comments:

Post a Comment