Wednesday 8 January 2014

ဇင့္ဓာတ္ပါ၀င္ေသာ အစားအစာမ်ားက ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳေရာဂါမွာ အသံုး၀င္

by #ပိုပိုေဇာ္(သဘာဝအားအင္)January 9, 2014 at 3:58am

ဇင့္ဓာတ္ဟာ ခုခံအားစနစ္ကို ထိန္းသိမ္းေပးျခင္း၊ အသားဓာတ္ ပ႐ိုတင္းကို ဖြဲ႕စည္းျခင္း၊ အင္ဇိုင္းမ်ား ထုတ္လုပ္မႈအားေပးျခင္းနဲ႔ ဒီအင္ေအ စတင္တည္ေဆာက္မႈမွာ ပါ၀င္ျခင္းစေသာ အာနိသင္ေတြရွိေနတဲ့ သတၴဳဓာတ္တစ္မ်ိဳး ျဖစ္ပါတယ္။ အဲဒါေတြအျပင္ ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳေရာဂါမွာလည္း အသံုး၀င္တဲ့အေၾကာင္းကို ေလ့လာမႈတစ္ခုမွာ ေဖာ္ထုတ္ႏိုင္ခဲ့ပါတယ္။ ဇင့္ဓာတ္ဟာ ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳ ေရာဂါရွင္မ်ားမွာ ေသြးတြင္းအခ်ိဳဓာတ္ကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးႏိုင္တဲ့အတြက္ ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳ ေ၀ဒနာရွင္ေတြဟာ ဇင့္ဓာတ္ပါ၀င္မႈမ်ားတဲ့ အစားအစာေတြကို ေရြးခ်ယ္စားသံုးသင့္ေၾကာင္း ေဖာ္ျပလိုပါတယ္။


ပင္လယ္စာ

ပင္လယ္ကဏန္း၊ ကမာစတဲ့ အစားအစာေတြမွာ ဇင့္ဓာတ္ ႂကြယ္၀ေနၿပီး အိုမီဂါ၃အဆီဓာတ္လည္း ပါ၀င္မႈမ်ားပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ကစီဓာတ္ကိုမတက္ေစႏိုင္ျခင္း၊ေသြးတြင္းဂလူးကိုစ့္ ျမင့္တက္ျခင္းကို ကာကြယ္ႏိုင္ျခင္းေတြလည္း ပင္လယ္စာေတြမွာ ရွိေနပါတယ္။  

ဟင္းႏုႏြယ္

ဟင္းႏုႏြယ္ရြက္ စိမ္းစိမ္းေလးဟာ ကယ္လိုရီနဲ႔ ကစီဓာတ္ပမာဏ အလြန္နည္းပါးတာေၾကာင့္ ဆီးခ်ဳိ ေ၀ဒနာရွင္ေတြေရြးခ်ယ္သင့္တဲ့ ထိပ္တန္း ဟင္းသီးဟင္းရြက္ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။  

အေစ့အဆန္မ်ား

သစ္ၾကားေစ့၊ ဗာဒံေစ့၊ ေျမပဲ စတဲ့ အေစ့အဆန္မ်ားကို သင့္တင့္မွ်တတဲ့ ပမာဏစားသံုးေပးရင္ ေသြးတြင္းအခ်ိဳဓာတ္ ျမင့္တက္ျခင္းကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ကိုလက္စတီေရာ ထုတ္ပယ္ထားတဲ့ အေစ့အဆန္မ်ားကို ေရြးခ်ယ္၀ယ္ယူ ဖို႔ေတာ့ လိုပါလိမ့္မယ္။

ဖရံုသီး

ဖ႐ံုေစ့မွာ ဇင့္ဓာတ္ျမင့္မားစြာ ပါ၀င္ေနပါတယ္။ ဖ႐ံုေစ့ဟာ အမ်ိဳးအစား-၁ ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳေရာဂါရွင္ေတြရဲ႕ အင္ဆူလင္ထိုးႏွံရမႈ ပမာဏ ကိုေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ဖ႐ံုသီးကို စားသံုးေပးမယ္ဆိုရင္ ကိုယ္ခႏၶာထဲက အင္ဆူလင္ထုတ္လုပ္မႈကို ျမင့္တက္ေစၿပီး ပ်က္စီးေနတဲ့ ပန္ကရိယဆဲလ္မ်ားကို ျပန္လည္ျပဳျပင္ေပးႏိုင္ပါတယ္။

သက္ကို
ref: ANI
photo copy from google search
 credit to >>>Health Updates Journal No. 99

No comments:

Post a Comment