Sunday, 5 January 2014

ဦးေႏွာက္က်န္းမာဖြံ႔ျဖိဳးမႈ႕ အတြက္ အစားအေသာက္မ်ား

by ပိုပိုေဇာ္(သဘာဝအားအင္)January 6, 2014 at 6:19am

လူ႔ဦးေႏွာက္ဟာ ေန႔စဥ္ စားသံုးတဲ့ အစားအစာ ကယ္လိုရီရဲ ႔ ၂၀ ရာခိုင္ႏွုန္း ကို ဆုပ္ယူ သံုးစြဲ ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေန႔စဥ္ ကိုယ္စားေသာက္တဲ့ အစားအစာတိုင္းဟာ မိမိ မွတ္ဥာဏ္နဲ႔ ဦးေႏွာက္က်န္းမာ ဖြံ႔ျဖိဳးမွုအတြက္ အလြန္အေရးၾကီးပါတယ္။ ဦးေႏွာက္က်န္းမာေရးနဲ႔ ဖြံ႔ျဖိဳးမွုအတြက္ အေရးၾကီးတဲ့ အစားအစာအခ်ိဳ ႔ကေတာ့ ေအာက္ပါအတိုင္း ျဖစ္ပါတယ္။

၁။ Grain

ဆန္၊ဂ်ံဳ နဲ႔ ဆက္စပ္ အစားအစာမ်ားက အေကာင္းဆံုးပါပဲ။ တကူးတက ရွာစားစရာေတာင္ မလိုပါဘူး။ ေန႔စဥ္စားသံုးမွုမွာ ပါဝင္ေနျပီး ေသြးထဲမွာ ဂလူးကိုစ့္ဓာတ္ တိုးေစပါတယ္။ ယင္း ဂလူးကိုစ့္မ်ားက ဦးေႏွာက္ မ်ားထိ လည္ပတ္ စီးဆင္းျပီး ဦးေႏွာက္ကို က်န္းမာေစပါတယ္။


၂။ ငါး

ငါးထဲမွာကိုမွ အဆီမ်ားတဲ့ငါးမ်ိဳးက အေကာင္းဆံုးပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ငါးဆီဟာ EPA, DHA လို႔ေခၚတဲ့ ဓာတ္မ်ိဳး ပါဝင္ျပီး ေဆးေတာင္ တကူးတက ေသာက္ စရာ မလိုပါဘူး။ သူက အယ္လ္ဇိုင္းမား ၊ ဦးေႏွာက္တစ္ျခမ္းေသ နဲ႔ ဆက္စပ္ေရာဂါမ်ားကိုကာကြယ္ျပီး မွတ္ဥာဏ္လည္း တိုးေစပါတယ္။

၃။ စပ်စ္သီး

စပ်စ္သီးကုိ ပံုမွန္စားသံုးဖုိ႔ တိုက္တြန္းထားပါတယ္။ သူက အတုိမွတ္ရမယ့္ မွတ္ဥာဏ္မ်ားကို မွတ္သားေပးမွုမွာ အားေကာင္းေစျပီး အျခားေသာ လုပ္ေဆာင္ခ်က္မ်ားလည္း ရွိေနပါေသးတယ္။

၄။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး

ခရမ္းခ်ဥ္သီးက Lycopene ဟာ သဘာဝအေလ်ာက္ Antioxidant ျဖစ္ျပီး ဦးေႏွာက္ဖြံ႔ျဖိဳးမွုအတြက္ အေထာက္အကူ ျဖစ္ပါတယ္။ တစ္ခုခုရယ္ေၾကာင့္မို႔ ဦးေႏွာက္ကို ထိခိုက္ရင္ေတာင္ သူက ဆဲလ္ေတြ ျပန္ရွင္ေအာင္ လုပ္ေပးႏိုင္စြမ္း ရွိပါတယ္။

၅။ ဗီတာမင္ ဘီ

ဗီတာမင္ ဘီ ဓာတ္ၾကြယ္တဲ့ အစားအစာအားလံုးက ဦးေႏွာက္က်န္းမာေရး အတြက္ အက်ိဳးျပဳပါတယ္။ ဘီအျပင္ ဗီတာမင္ ဘီ-၆၊ ဘီ ၁၂၊ ဖိုးလစ္ အက္ဆီ တို႔လို ဆက္စပ္ဗီတာမင္မ်ားလည္း ထုိနည္းတူ ျဖစ္ျပီး ဦးေႏွာက္နဲ႔ ဆက္စပ္ေရာဂါကုိ ကုသတဲ့အခါလူနာကို B6,B12 ဓာတ္ၾကြယ္ဝတဲ့ အစားအစာမ်ားကို မွီဝဲခိုင္းပါတယ္။ ဥပမာ - ပဲ၊ေျပာင္း၊ ငွက္ေပ်ာ တို႔လို အစားအစာမ်ား ျဖစ္ပါတယ္။

၆။ ဗီတာမင္ စီ

ဗီတာမင္ စီ ဓာတ္အမ်ားစုက သစ္သီးမ်ားက ရရွိပါတယ္။ ယင္းဓာတ္က ဦးေႏွာက္ရဲ ႔ တုန္႔ျပန္မွုအား ေကာင္းေစ ျပီး လန္းဆန္းေစပါတယ္။

၇။ ေရႊဖယံုသီး

ေရႊဖယံုသီးလို႔ အစားအစာဟာ သံဓာတ္ ျပည့္ဝျပီး မွတ္ဥာဏ္ေကာင္း လို႔ ေတြးေခၚမွု စြမ္းရည္ ျမင့္တင္ ေပးပါတယ္။

၈။ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း

ပန္းေဂၚဖီစိမ္းက ဗီတာမင္ ေက ဓာတ္ျပည့္ဝျပီး ဦးေႏွာက္စြမ္းရည္ ျမင့္ တင္ေပးလုိ႔ စာေပ သင္ယူေလ့လာမွု၊ က်က္မွတ္မွု၊ မွတ္သားမွု ဥာဏ္ေကာင္းေစပါတယ္။

၉။ ကလ်ာဏီပင္

Sage လို႔ေခၚတဲ့ ကလ်ာဏီပင္မ်ိဳး တစ္ခုရွိပါတယ္။ သူက အသားဟင္းခ်က္ရာမွာလည္း ထည့္သံုးႏိုင္တဲ့ အရြက္တစ္မ်ိဳး ျဖစ္ျပီး မွတ္ဥာဏ္အား တုိးေစတယ္လို႔ ဆုိပါတယ္။

၁၀။ ဝက္သစ္ခ်သီး

ဝက္သစ္ခ်သီး တစ္မိ်ဳးတည္း မဟုတ္ပါဘူး။ ေဟဇယ္သီး၊ သစ္အယ္သီးတို႔ လို အေစ့ အစားအစာမ်ားကို အသက္ၾကီးသူမ်း စားသံုးဖို႔ အေမရိကန္ ေဆး ပညာရွင္မ်ားက တိုက္တြန္းထားပါတယ္။ ဘာေၾကာင့္လဲ ဆုိေတာ့ ယင္းအေစ့မ်ားဟာ ဗီတာမင္ အီး ဓာတ္ ၾကြယ္ဝျပီး အသက္ၾကီးတဲ့ ဦးေႏွာက္လုပ္ေဆာင္ခ်က္ ေႏွးေကြးသြားမွုကို ျပန္လည္ ျမင့္တင္ေပးပါတယ္။

ေအာင္ခမ္း
Ref: medic-facts
photo copy from google search
credit to >>International news for myamar

No comments:

Post a Comment