Monday, 20 January 2014

အစားေရွာင္ေနရေသာ သက္ႀကီးမ်ားအတြက္ ေျဖရွင္းနည္း ၁၀ နည္း

by #ပိုပိုေဇာ္(သဘာဝအားအင္)January 21, 2014 at 12:59pm


၁။ ဂရိတ္ဖ႐ုသီးနဲ႔ ေသာက္ေနတဲ့ ေဆးေတြ မတည့္ခဲ့ရင္

တခ်ဳိ႕အစားအစာေတြ၊ သစ္သီးေတြက သင္ေသာက္သံုးေနရတဲ့ ေဆးေတြရဲ႕ အာနိသင္ကို ေႏွာင့္ယွက္ တတ္ပါတယ္။ ဂရိတ္ဖ႐ုသီးက ေသြးေပါင္က်ေဆး၊ စိတ္ၿငိမ္ေဆးနဲ႔ အိပ္ေဆးေတြနဲ႔ ဓာတ္ျပဳမႈ ရွိတာေၾကာင့္ ဒီေဆးေတြ ေသာက္ထားတဲ့အခါ ဂရိတ္ဖ႐ုသီးစားတာ၊ ေဖ်ာ္ရည္ေသာက္တာေတြ မလုပ္သင့္ပါ။ ဂရိတ္ဖ႐ုသီးမွာ ဗီတာမင္စီနဲ႔ ပိုတက္စီယမ္ေတြ ပါဝင္တယ္ ဆုိေပမယ့္ ဂရိတ္ဖ႐ုသီးအစား လိေမၼာ္သီးနဲ႔ ေရွာက္သီးေတြကို စားသံုးႏုိင္ပါတယ္။


၂။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြ အစိမ္းအတိုင္း စားရတာ ခက္ခဲေနရင္

သြားေတြနဲ႔ေနတာ၊ က်ဳိးပဲ့ေနတာနဲ႔ သြားမရွိသူေတြမွာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ အစိမ္းစားတာေတြက ဝါးရ ခက္ခဲတတ္ပါတယ္။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြက ရႏုိင္တဲ့ ဗီတာမင္နဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္ေတြ မရရွိႏုိင္မွာကို မစိုးရိမ္ပါနဲ႔။ အစိမ္းစားမယ့္အစား ႏူးအိေနေအာင္ ခ်က္ျပဳတ္စားေပးပါ။ မုန္လာဥနီ၊ ကန္စြန္းဥနဲ႔ ေရႊဖ႐ံုသီးေတြကို စြပ္ျပဳတ္လုပ္စားတာမ်ဳိးေတြက အစာေၾကညက္လြယ္ေစပါတယ္။

၃။ ပဲစားတိုင္း ေလပြေနရင္

ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိး စားေသာက္တာက ေလပြေစၿပီး ဝမ္းဗုိက္နာတာ ျဖစ္တတ္တာေၾကာင့္ တခ်ဳိ႕ေတြက ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိး စားေသာက္မႈကို ေရွာင္ရွားတတ္ၾကပါတယ္။ တကယ္လို႔ သင့္စားေသာက္မႈမွာ ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိးကုိ ေရွာင္လိုက္ပါက အမွ်င္ဓာတ္၊ ပ႐ိုတင္းဓာတ္၊ သံဓာတ္ေတြ မရရွိႏုိင္ပါဘူး။ သင္စားတဲ့ အစားအေသာက္ထဲမွာ ပဲတစ္မ်ဳိးမ်ဳိးကို နည္းနည္းခ်င္း ထည့္စားဖို႔ လိုပါတယ္။ တစ္ပတ္ကို အႀကိမ္အနည္းငယ္ေလာက္ စားေပးၿပီး ေလပြပါက ဆရာဝန္ ၫႊန္ၾကားခ်က္ မလိုတဲ့ အစာေၾကေဆးေတြကို ဝယ္ယူ ေသာက္သံုး ႏုိင္ပါတယ္။

၄။ အရက္ေသာက္တတ္သူ ျဖစ္ေနရင္

အရက္အနည္းငယ္ ေသာက္သံုးတာက ႏွလံုးေရာဂါ တိုက္ခိုက္ခံရႏုိင္ေျခနဲ႔ ေလျဖတ္ႏုိင္တာကို ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ အသက္ႀကီးလာခ်ိန္မွာေတာ့ အရက္ေသာက္သံုးတာက သင့္ကို အေႏွာင့္အယွက္ ျဖစ္ေစပါတယ္။ ညစာနဲ႔အတူ ဝိုင္တစ္ခြက္ ေသာက္တာ ဒါမွမဟုတ္ ဘီယာတစ္ခြက္ေလာက္ ေသာက္တာေတာင္ ညဘက္ အိပ္မေပ်ာ္တာနဲ႔ ေသြးေပါင္ တက္တာေတြ ျဖစ္ေစပါတယ္။ ဆီးခ်ဳိေသြးခ်ဳိေရာဂါ ရွိသူေတြမွာ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ က်ဆင္းတာေတြ ျဖစ္ေစပါတယ္။ အရက္က သင္ေသာက္သံုးေနရတဲ့ ေဆးဝါးေတြနဲ႔လည္း ဓာတ္ျပဳႏုိင္တာေၾကာင့္ အရက္ေသာက္တတ္ေၾကာင္း ဆရာဝန္ကို ေျပာျပ တုိင္ပင္ဖုိ႔ေတာ့ လိုပါတယ္။

၅။ ႏုိ႔နဲ႔ ႏုိ႔ထြက္ပစၥည္းေတြ စားတုိင္း အစာမေၾက ျဖစ္ေနရင္

ႏုိ႔နဲ႔ ႏုိ႔ထြက္ပစၥည္းေတြ စားသံုးတာက အသက္ႀကီးလာခ်ိန္မွာ အစာမေၾကတာမ်ဳိး ခံစားရတတ္ပါတယ္။ ဒီလုိျဖစ္တာေၾကာင့္ ကယ္လ္စီယမ္နဲ႔ ပ႐ိုတင္းႂကြယ္ဝတဲ့ ႏုိ႔နဲ႔ႏို႔ထြက္ပစၥည္းေတြကို လံုးဝေရွာင္စရာေတာ့ မလုိပါဘူး။ အမ်ားစုက ႏုိ႔နဲ႔ ႏုိ႔ထြက္ပစၥည္းေတြ အနည္းငယ္ စားသံုးတာေၾကာင့္ အစာအိမ္နဲ႔ ပတ္သက္တာေတြ မျဖစ္ႏုိင္ပါဘူး။ အဆီထုတ္ထားတဲ့ ဒိန္ခ်ဥ္၊ ခ်ိစ္ေတြက စားေသာက္ဖုိ႔ သင့္ေတာ္ပါတယ္။ ဒါမွမဟုတ္ လက္တုိ႔မပါဝင္တဲ့ ႏုိ႔ထြက္ပစၥည္းေတြလည္း စားသံုးႏုိင္ပါတယ္။

၆။ အသားေတြ ဝါးရတာ ခက္ခဲရင္

သက္ႀကီးေတြမွာ သြားမေကာင္းတာေၾကာင့္ အသားေတြဝါးရတာ ခက္ခဲတတ္ပါတယ္။ အဆီထုတ္ထားတဲ့ အသားမွာေတာင္ အဆီက ၁၀ ရာခိုင္ႏႈန္း ပါဝင္ပါေသးတယ္။ သက္ႀကီးေတြအေနနဲ႔ အသားဓာတ္ မခ်ဳိ႕တဲ့ေစဖုိ႔နဲ႔ ဝါးရလြယ္ကူတဲ့ ငါးစားႏုိင္ပါတယ္။

၇။ ဆားစားသံုးမႈ မ်ားေနရင္

အသက္ ၄၀ ေက်ာ္လာပါက တစ္ေန႔ကုိ ဆား (ဆုိဒီယမ္) ၁၅၀၀ မီလီဂရမ္ထက္ ပိုမစားသင့္ဘူးလုိ႔ CDC က ဆုိပါတယ္။ ဆားစားသံုးမႈမ်ားပါက ေသြးဖိအားတက္ေစၿပီး ႏွလံုးတုိက္ခိုက္ခံရႏုိင္ေျခနဲ႔ ေလျဖတ္ႏုိင္ေျခ မ်ားပါတယ္။ အသင့္စား အစားအစာေတြမွာ ဆားပါဝင္မႈ မ်ားတတ္တာေၾကာင့္ အသင့္စားအစားအစာေတြ ဝယ္ယူစားသံုးတဲ့အခါ ပါဝင္ပစၥည္းမွာ ဆားပါဝင္မႈ အနည္း၊ အမ်ားကို ဖတ္ၾကည့္ၿပီးမွ ဝယ္ယူသင့္ပါတယ္။

၈။ ပန္းေဂၚဖီ စားတာေၾကာင့္ ေလပြေနရင္

ပန္းေဂၚဖီ မ်ဳိးရင္းဝင္ေတြျဖစ္တဲ့ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း၊ ေဂၚဖီထုပ္၊ ပန္းေဂၚဖီနဲ႔ ကိုက္လန္ေတြ စားသံုးတဲ့အခါ ေလပြတတ္ပါသလား။ ဒီဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြမွာ ဗီတာမင္စီ၊ ဘီတာကယ္႐ိုတင္း၊ အမွ်င္ဓာတ္၊ ကယ္လ္စီယမ္၊ သံဓာတ္နဲ႔ ေဖာလိတ္ေတြ မ်ားစြာပါဝင္ပါတယ္။ ေလ့လာမႈတခ်ဳိ႕မွာ ပန္းေဂၚဖီမ်ဳိးရင္းဝင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြက ကင္ဆာျဖစ္ပြားႏုိင္ေျခကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးတယ္လို႔ ေတြ႕ရွိရပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ လံုးဝမစားဘဲ မေနပါနဲ႔။ တစ္ေန႔ကို နည္းနည္းစီ စားေပးၿပီး ေရမ်ားမ်ား ေသာက္ေပးပါက ေလပြတာကို သက္သာေစပါတယ္။

၉။ သစ္သီးေတြ ဝါးစားဖုိ႔ ခက္ခဲေနရင္

လတ္ဆတ္တဲ့ သစ္သီးေတြမွာ ဗီတာမင္၊ အမွ်င္ဓာတ္နဲ႔ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ အေရးပါတဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြ မ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ အသက္ႀကီးသူေတြမွာ သစ္သီးကို အလံုးလိုက္ ကိုက္စားဖုိ႔ အခက္အခဲရွိတဲ့အခါ ေမႊစက္ထဲထည့္ေမႊၿပီး ေဖ်ာ္ရည္ လုပ္ေသာက္ႏုိင္ပါတယ္။ သၾကား ထပ္မထည့္ဘဲ သဘာဝအတုိင္း ေသာက္သံုးပါ။

၁ဝ။ ပဲပင္ေပါက္ စားမယ္ဆုိရင္

ပဲပင္ေပါက္မွာ ဗီတာမင္ဘီအုပ္စုနဲ႔ တျခား အာဟာရဓာတ္ေတြ မ်ားစြာ ပါဝင္တယ္ဆုိေပမယ့္ သက္ႀကီးသူေတြနဲ႔ ကိုယ္ခံအား နည္းသူေတြအေနနဲ႔ အစိမ္းအတုိင္း မစားသံုးသင့္ပါဘူး။ ပဲပင္ေပါက္ေဖာက္ရတဲ့ အေနအထားအရ ေဘးပတ္ဝန္းက်င္မွာ ဘက္တီးရီးယားပိုးေတြ မ်ားစြာ ေပါက္ပြားတတ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ပဲပင္ေပါက္ကို ေသခ်ာစြာ ခ်က္ျပဳတ္ၿပီးမွသာ စားသင့္ပါတယ္။

ဇာျခည္ဝင္း (ေဆးဝါးတကၠသိုလ္)
photo copy from google search
originally posted by Good Health

No comments:

Post a Comment