Saturday, 18 January 2014

လိေမၼာ္သီးရဲ႕ က်န္းမာေရး အက်ိဳးျပဳအာနိသင္

by #ပိုပိုေဇာ္(သဘာဝအားအင္)January 18, 2014 at 11:15pm

ခုခံအားစနစ္ကို ျမႇင့္တင္ေပးႏိုင္ပါတယ္

လိေမၼာ္သီးတစ္လံုးဟာ တစ္ေန႔တာ ဗီတာမင္စီ လိုအပ္ခ်က္ရဲ႕ ၁၁၆.၂%ကို ျဖည့္စြမ္းေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဗီတာမင္စီဟာ ခုခံအားစနစ္ကို ျမႇင့္တင္ေပးႏိုင္တဲ့ အစြမ္းရွိၿပီး အေအးမိျခင္း၊ နားျပည္ပိုး၀င္ျခင္းေတြကိုလည္း သက္သာေစႏိုင္ပါတယ္။  


ကင္ဆာကိုကာကြယ္ႏိုင္ပါတယ္

လိေမၼာ္သီးမွာပါ၀င္တဲ့ ဗီတာမင္စီဟာ ေရမွာေပ်ာ္၀င္ႏိုင္တဲ့ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ ဗီတာမင္ျဖစ္ၿပီး ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားေစႏိုင္ေခ်ကို ေလ်ာ့ပါးေစႏိုင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ လိေမၼာ္သီးမွာပါ၀င္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ဟာ အူမႀကီးကင္ဆာကို ကာကြယ္ႏိုင္သလို လိေမၼာ္ေရာင္ျဖစ္ေစတဲ့ ေရာင္ျခယ္ beta-cryptoxanthin ္ဟာ အဆုတ္ကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈႏႈန္းကို ေလ်ာ့က်ေစတယ္လို႔ သုေတသနမ်ားမွာ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။

ႏွလံုးေရာဂါျဖစ္ပြားႏိုင္ေခ်ကို က်ဆင္းေစပါတယ္

လိေမၼာ္သီးမွာပါ၀င္တဲ့ ဗီတာမင္ဘီ၉လို႔ေခၚတဲ့ ေဖာ္လိပ္ဟာ homocysteineာ လို႔ေခၚဆိုတဲ့ အမိုင္ႏိုအက္ဆစ္ထြက္ရွိမႈကို ေလ်ာ့ က်ေစတဲ့အတြက္ ေသြးေၾကာမ်ား ေတာင့္တင္းလာျခင္း၊ က်ဥ္လာျခင္း၊ ႏွလံုးတိုက္ခုိက္မႈျဖစ္ျခင္း၊ ေလျဖတ္ျခင္းနဲ႔ ေသြးခဲပိတ္ဆို႕ျခင္းေတြကို ကာကြယ္ႏိုင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ပိုတက္စီယမ္ႂကြယ္၀တဲ့ အသီးျဖစ္တဲ့အတြက္ လိေမၼာ္သီးဟာ ေသြးတိုးက်ေစျခင္း၊ ႏွလံုးခုန္ေႏွးသြားျခင္းမ်ားကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ဗီတာမင္ဘီ၆နဲ႔ သံဓာတ္လဲ ပါ၀င္တာေၾကာင့္ ေဟမိုဂလိုဘင္ ထုတ္လုပ္မႈကို အားေပးၿပီး ကိုယ္ အဂၤါမ်ားကို ေအာက္စီဂ်င္ပိုမို ရရွိေစပါတယ္။  

အစာအိမ္အနာကိုသက္သာေစပါတယ္

လိေမၼာ္သီးမွာ အစာအိမ္နဲ႔ အူလမ္းေၾကာင္းကို က်န္းမာေစတဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ေတြ ပါ၀င္ေနပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အူလမ္းေၾကာင္းလႈပ္ရွားမႈကို ပိုမိုေကာင္းမြန္ေစၿပီး ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းနဲ႔ အစာအိမ္အနာေတြကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။

သက္ကို
ref: PTI
photo copy from google search
credit to >>>Health Updates Journal No. 100

No comments:

Post a Comment