Monday, 27 January 2014

အစား မေလွ်ာ့ဘဲ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ က်ေစမည့္ နည္းလမ္းမ်ား

by #ပိုပိုေဇာ္(သဘာဝအားအင္)January 28, 2014 at 1:49pm
 
အစားအေသာက္ကုိ အလြန္အမင္း ေလွ်ာ့စရာ မလိုဘဲ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့က်လိုပါသလား။  အစားအေသာက္ မေလွ်ာ့ဘဲ ဝိတ္က်ခ်င္သူေတြအတြက္ ဘဝေနထုိင္မႈပံုစံတခ်ိဳ႕ ေျပာင္းလဲလုိက္႐ံုနဲ႔ အဆင္ေျပသြားေစမယ့္ နည္းလမ္းေကာင္းေတြကို ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္။

၁။ အိပ္ေရးဝဝ အိပ္ပါ။

မီခ်ီဂန္ တကၠသိုလ္ရဲ႕ ေလ့လာမႈ တစ္ခုအရ တစ္ညမွာ တစ္နာရီ ပိုအိပ္တာနဲ႔ တစ္ႏွစ္ၾကာရင္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ၁၄ ေပါင္ က်ဆင္းသြားေၾကာင္း သိရပါတယ္။ အိပ္ေရးဝျခင္းက ဆာေလာင္စိတ္ကို အထိုက္အေလ်ာက္ တားဆီးေပးႏုိင္တာေၾကာင့္ ျဖစ္ပါတယ္။


၂။ အိမ္မွာ စားပါ။

အိမ္မွာ ခ်က္ထားတဲ့ အစားအစာေတြကို တစ္ပတ္မွာ အနည္းဆံုး ငါးရက္စားသူေတြဟာ ခႏၶာကိုယ္ သြယ္လ်လာတတ္ၾကပါတယ္။ ဒါဟာ ဆုိင္ေတြမွာ ခ်က္ျပဳတ္တဲ့ အစားအေသာက္ အမ်ားစုဟာ က်န္းမာေရးနဲ႔ မညီၫြတ္တဲ့ အဆီပါဝင္မႈ မ်ားတာေၾကာင့္ပါ။

၃။ အစားကိုို ျဖည္းျဖည္းခ်င္း စားပါ။

အစားအေသာက္ တစ္နပ္စားခ်ိန္ကို မိနစ္ ၂၀ ၾကာ အခ်ိန္ေပးပါ။ အစာစားတဲ့အခါ ျဖည္းျဖည္းခ်င္း ေၾကညက္ေအာင္ ဝါးစားေပးရန္ ခႏၶာကိုယ္ကေန မၾကာခင္မွာပဲ ဗိုက္ျပည့္ေၾကာင္း အခ်က္ျပပါလိမ့္မည္။ အစားအေသာက္ကို အျမန္စားရင္ေတာ့ ဗုိက္ျပည့္ေၾကာင္း အခ်က္ျပသံကို သတိမထားမိဘဲ အလြန္အကၽြံ စားျဖစ္သြားပါတယ္။

၄။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ မ်ားမ်ားစားပါ။

အစာ တစ္နပ္စားတုိင္း ဟင္းသီးဟင္းရြက္ သံုးမ်ိဳးပါေအာင္ စားပါ။ အစားအေသာက္ကို မ်ားမ်ား စားရမွ ေက်နပ္တတ္သူေတြ အေနနဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ကို မ်ားမ်ား စားေပးလိုက္တာဟာ စိတ္ေက်နပ္မႈ ရေစသလို ကိုယ္အေလးခ်ိန္လည္း ေလ်ာ့က်ေစႏုိင္ပါတယ္။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္နဲ႔ အသီးအႏံွထဲမွာ အမွ်င္ဓာတ္နဲ႔ ေရဓာတ္သာ အဓိကပါၿပီး ကယ္လိုရီ ပါဝင္မႈ နည္းပါးတာေၾကာင့္ပါ။

၅။ ေကာက္ႏွံတစ္လံုးနဲ႔ ျပဳလုပ္ထားတဲ့ အစာ စားပါ။

ဆန္လံုးညိဳ၊ ဘာလီ၊ အုတ္ဂ်ံဳ၊ အညိဳေရာင္ေပါင္မုန္႔ စတာေတြဟာ ဝိတ္ေလွ်ာ့လိုသူတို႔အတြက္ အသင့္ေတာ္ဆံုးပါပဲ။ အေၾကာင္းကေတာ့ ေကာက္ႏွံတစ္လံုးနဲ႔ လုပ္ထားတဲ့ အစားအေသာက္ေတြဟာ ကယ္လိုရီ ပါဝင္မႈ နည္းၿပီး ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာ ျမင့္တက္ေစတာေၾကာင့္ပါ။

၆။ ဝက္ေပါက္ေျခာက္ ေရွာင္ပါ။

နံနက္စာ စားတဲ့အခါမွာ ဆင္းဒဝစ္ရွ္ စားတဲ့အခါ ဝက္ေပါင္ေျခာက္ မစားပါနဲ႔။ ဝက္ေပါင္ေျခာက္ ႏွစ္ေခ်ာင္းမွာ ကယ္လိုရီ ၁၀၀ ေလာက္ ပါဝင္တဲ့အတြက္ တစ္ႏွစ္ၾကာရင္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ၁၀ ေပါင္ တက္လာႏုိင္ပါတယ္။ ဟမ္ဘာဂါ ဒါမွမဟုတ္ ဆင္းဒဝစ္ရွ္ စားတဲ့အခါ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ပါဝင္တာကိုသာ ေရြးစားပါ။

၇။ သၾကား မစားရပါ။

အခ်ိဳရည္အစား ေရေျပာင္းေသာက္လုိက္ရင္ သၾကား လက္ဖက္စားဇြန္း တစ္ဇြန္းေလာက္ ေရွာင္ရွားရာ ေရာက္ပါတယ္။ သၾကားဟာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ တက္ေစတဲ့အျပင္ စိတ္ကိုပါ ထုိင္းမိႈင္း ညိႇဳးႏြမ္းေစပါတယ္။

၈။ အယ္လ္ကိုေဟာ ပမာဏ ကန္႔သတ္ပါ။

အရက္ပါတဲ့ လူမႈေရးဝိုင္းေတြ သြားတဲ့အခါ ေကာ့ေတး၊ ဘီယာ၊ ဝိုင္၊ အရက္ စတာေတြကို အရင္ဆံုး လက္လွမ္းမယ့္အစား ေရကို အရင္ဆံုး ေသာက္ပါ။ အရက္ေသာက္မိသြားတဲ့အခါ အရက္ေၾကာင့္ ကယ္လိုရီ ရွိေစတဲ့အျပင္ အဟာရတန္ဖိုးနည္းတဲ့ အစားအေသာက္ေတြကိုပါ မဆင္မျခင္ဘဲ စားမိသြားေစႏုိင္ပါတယ္။

၉။ လက္ဖက္စိမ္း လက္ဖက္ရည္ ေသာက္ပါ။

လက္ဖက္စိမ္း လက္ဖက္ရည္ ေသာက္တာဟာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့က်ေစမယ့္ နည္းလမ္းေကာင္း တစ္ခုပါပဲ။ လက္ဖက္စိမ္း လက္ဖက္ရည္ဟာ ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ ကယ္လိုရီ ေလာင္ကၽြမ္းေစတဲ့ ဇီဝ႐ုပ္ျဖစ္ပ်က္မႈကို အားေကာင္းေစတာေၾကာင့္ပါ။ လက္ဖက္စိမ္း လက္ဖက္ရည္ ပမာဏ အနည္းငယ္ ေသာက္ရင္ေတာင္ စိတ္ကို လန္းဆန္းသြားေစႏုိင္ပါတယ္။

၁ဝ။ ေယာဂ က်င့့့္္ပါ။

ေယာဂက်င့္တဲ့ အမ်ိဳးသမီးေတြဟာ ေယာဂ မက်င့္သူေတြထက္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ နည္းၾကေၾကာင္း အေမရိကန္ အာဟာရ အဖြဲ႕အစည္းက ဆိုပါတယ္။ အေၾကာင္းကေတာ့ ေယာဂက်င့္သူေတြဟာ အစားအေသာက္ကို အလြန္အၾကဴး စားတတ္တဲ့အက်င့္ မရွိၾကတာေၾကာင့္ပါ။ ေယာဂက်င့္တာေၾကာင့္ စိတ္တည္ၿငိမ္ ေအးခ်မ္းေနတဲ့အတြက္ အစားအေသာက္ကိုလည္း သင့္တင့္တဲ့ ပမာဏသာ စားေသာက္ေလ့ရွိတာ ျဖစ္ႏုိင္ေၾကာင္း သုေတသီေတြက ဆိုပါတယ္။

၁၁။ သၾကားမပါေသာ ပီီေက ဝါးပါ။

သၾကားမပါတဲ့ ပီေက ဝါးတာဟာ သြားေရစာ စားခ်င္စိတ္ ေလ်ာ့နည္းေစတတ္ပါတယ္။ တီဗီၾကည့္ရင္း ဒါမွမဟုတ္ အင္တာနက္သံုးရင္း ညစာ စားပါက သြားေရစာ စားခ်င္စိတ္ ျပင္းျပႏုိင္ပါတယ္။ သၾကားမပါတဲ့ အနံ႔ေမႊးတဲ့ ပီေက ဝါးေပးရင္ တျခား သြားေရစာေတြ စားခ်င္စိတ္ ေလ်ာ့သြားႏုိင္ပါတယ္။

၁၂။ တစ္ေန႔မွာ ကယ္လိုရီ ၁၀၀ ေလာင္ကၽြမ္းေအာင္ လုပ္ပါ။

အစား မေလွ်ာ့ဘဲ တစ္ႏွစ္မွာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ၁၀ ေပါင္ က်ခ်င္ရင္ တစ္ေန႔မွာ ကယ္လိုရီ ၁၀၀ က်ဖို႔အတြက္ မိနစ္ ၂၀ ၾကာ တစ္မုိင္ လမ္းေလွ်ာက္ျခင္း၊ မိနစ္ ၂၀ ၾကာ ဥယ်ာဥ္ စိုက္ပ်ိဳးျခင္း၊ မိနစ္ ၃၀ ၾကာ အိမ္သန္႔ရွင္းေရး လုပ္ျခင္း၊ ၁၀ မိနစ္ၾကာ လမ္းအျမန္ေလွ်ာက္ျခင္း စတဲ့ ႏွစ္သက္ရာ လႈပ္ရွားမႈတစ္ခု လုပ္ေပးလိုက္ပါ။

၁၃။ အသားမပါတဲ့ဲ့ အာဟာရကိုို မၾကာခဏ စားပါ။

သားသတ္လြတ္ စားတာဟာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို သြယ္လ်ေစေၾကာင္း Web MD သုေတသနအရ သိရပါတယ္။ ပ်မ္းမွ်အားျဖင့္ သားသတ္လြတ္ စားသူေတြဟာ အသားစားသူေတြထက္ ၂၀ ရာခိုင္ႏႈန္း ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့က်ေနပါတယ္။ ပဲနီေလး စြပ္ျပဳတ္၊ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳးပါတဲ့ ဟင္းလ်ာေတြဟာ အမွ်င္ဓာတ္ပါၿပီး အာဟာရဓာတ္ ရရွိေစကာ ခႏၶာကိုယ္သြယ္လ် က်န္းမာေစပါတယ္။

photo copy from google search
credit to >>>The Mandalay Hill
Source: http://www.yatanarpon.com.mm/cp/shadethemandalayhill/article-23390

No comments:

Post a Comment