by #ပိုပိုေဇာ္(သဘာဝအားအင္)January 30, 2014 at 8:34am
ခႏၶာကိုယ္မွာ အဆီပိုေတြကင္းၿပီး သြယ္လ် လွပေစဖို႔အတြက္ ေန႔စဥ္စားေသာက္တဲ့ နည္းလမ္းေတြက အေရးပါပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ႏိုင္ငံအသီးသီးက က်င့္သံုးၾကၿပီး တကယ္ထိေရာက္မႈရွိကာ လြယ္လည္းလြယ္ကူတဲ့ အဆီေလွ်ာ့ခ်ေရး နည္းလမ္းေတြကို ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္။
စပိန္ႏိုင္ငံ၏ အဆီေလွ်ာ့ခ်ေရး နည္းလမ္း
* အစာကို ျဖည္းျဖည္း စားပါတယ္
အစာကို မ်ဳိခ်တာ ျမန္ေလေလ၊ အစာက လွ်ာရဲ႕ အရသာခံအာ႐ံုနဲ႔ ထိေတြ႕မႈနည္းေလေလျဖစ္ၿပီး စိတ္ေက်နပ္မႈ အျပည့္အဝ မရဘဲ အစာကို မ်ားမ်ားစားျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ စပိန္လူမ်ဳိးေတြကို ဟင္းခြက္ ေသးေသးေလးေတြနဲ႔ ျဖည္းျဖည္းခ်င္း စားေလ့ရွိပါတယ္။ ဟင္းခြက္ ေသးေသးေလးေတြနဲ႔ စားရင္း အစာတစ္လုတ္နဲ႔ တစ္လုတ္ၾကား အနားေပးေလ့ရွိပါတယ္။ အစာကို ျဖည္းျဖည္းခ်င္း ေၾကညက္ေအာင္ ဝါးစားတတ္သူေတြရဲ႕ ခႏၶာကိုယ္ ထုထည္အၫႊန္းကိန္း (BMI)ဟာ အစာကို ျမန္ျမန္ စားတတ္သူေတြထက္ သိသိသာသာ ေလ်ာ့က်ေနတာကို ေတြ႕ရတယ္လို႔ Rhode Island တကၠသိုလ္မွ ေလ့လာသူေတြက ဆိုပါတယ္။ အေၾကာင္းကေတာ့ အစာကို ျဖည္းျဖည္းခ်င္း ေၾကညက္ေအာင္ ဝါးစားတတ္တာဟာ အစာအိမ္မွ ဦးေႏွာက္ဆီကို ဗိုက္ျပည့္ေၾကာင္း ျမန္ျမန္ အခ်က္ျပေပးႏိုင္လို႔ပါ။
Tip! ေၾကာ္ျငာေကာင္းတဲ့ ပိန္ေစတဲ့ အစာေတြကို မယံုပါနဲ႔
စူပါမားကက္ အမ်ားစုမွာ တင္ေရာင္းေလ့ရွိတတ္တဲ့ အဆီက်ေစတယ္၊ ပိန္ေစတယ္ဆိုတဲ့ အစာေတြကို တရားလြန္ မယံုၾကည္သင့္ပါဘူး။
အီတလီႏိုင္ငံ၏ အဆီေလွ်ာ့ခ်ေရး နည္းလမ္း
* အတိုင္းအတာထက္ အရည္အေသြးကို ပုိတန္ဖိုးထားပါတယ္
အေမရိကန္လူမ်ဳိး အမ်ားစုက တ႐ုတ္စာ ဘူေဖး၊ ဆီေၾကာ္စာ၊ ေပါင္မုန္႔ စတဲ့ ပမာဏ မ်ားမ်ားရတဲ့ အစာေတြကို စားေလ့ရွိေပမယ့္ အီတလီ လူမ်ဳိးေတြကေတာ့ ေျပာင္းျပန္ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ေစ်းသက္သာၿပီး တာရွည္ခံေစတဲ့ ပါဝင္ပစၥည္းေတြနဲ႔ ျပည့္ေနရင္ စားေလ့မရွိပါဘူး။ အီတလီလူမ်ဳိးေတြ အစားမ်ားေလ့ရွိတဲ့ အစာက ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ႀကိတ္ေျခၿပီး ေဆးဖက္ဝင္ပစၥည္းေတြ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႔ သံလြင္ဆီတို႔နဲ႔ ႏွပ္ထားတဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့စ္ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒီေဆာ့စ္က ျပဳလုပ္ရတာ ျမန္သေလာက္ သဘာဝပစၥည္းေတြနဲ႔ ျပဳလုပ္ထားလို႔ က်န္းမာေရးနဲ႔လည္း ညီၫြတ္ပါတယ္။
Tip! စိတ္ဖိစီးမႈကို ေလွ်ာ့ခ်ပါ၊ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ က်ပါလိမ့္မယ္
ေျခပစ္လက္ပစ္ စိတ္ဓာတ္က်ေနရင္ ဗိုက္ပူလာေစႏိုင္တယ္လို႔ ေလ့လာမႈ အသစ္တစ္ရပ္အရ သိရပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ သြယ္လ်ကာ ဆြဲေဆာင္မႈရွိေစဖို႔ စိတ္ဖိစီးမႈကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးပါ။
ဂရိႏိုင္ငံ၏ အဆီေလွ်ာ့ခ်ေရး နည္းလမ္း
* သဘာဝအပင္ထြက္ ပစၥည္းေတြကို အဓိက စားေလ့ရွိပါတယ္
အေမရိကန္ လူမ်ဳိးအမ်ားစုက အသား၊ အာလူးတို႔နဲ႔ လုပ္ထားတဲ့ အစားအေသာက္ေတြကို အစားမ်ားပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ဂရိလူမ်ဳိးေတြကေတာ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကို အဓိက ႏွစ္သက္ၾကပါတယ္။ ပဲသီး၊ အခြံခၽြတ္မထားတဲ့ ေကာက္ႏွံစာ (ဆန္လံုးညိဳ၊ အညိဳေရာင္ ေပါင္မုန္႔) နဲ႔ ေကာင္းတဲ့ အဆီေတြကို အဓိက စားေလ့ရွိပါတယ္။ အပင္ထြက္ အစားအစာေတြကို အဓိက စားေလ့ရွိတဲ့သူေတြက ကိုယ္အေလးခ်ိန္ က်စ္လ်စ္ၿပီး အဆီပိုေတြ ကင္းေစႏိုင္တယ္လို႔ ပန္ျပည္နယ္ ေလ့လာသူေတြက ေတြ႕ရွိထားပါတယ္။
Tip! လတ္ဆတ္တဲ့ သစ္သီးနဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကို ေရြးခ်ယ္စားပါ
စူပါမားကက္ေတြကို ေစ်းဝယ္သြားတဲ့အခါ ရာသီေပၚ လတ္ဆတ္တဲ့ သစ္သီးေတြ၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကို ေရြးခ်ယ္ ဝယ္ယူသင့္ပါတယ္။
လက္တင္ အေမရိကႏိုင္ငံ၏ အဆီေလွ်ာ့ခ်ေရး နည္းလမ္း
* ရာသီေပၚ ေဒသထြက္ သစ္သီးဝလံေတြကို စားပါတယ္
လက္တင္ အေမရိကမွာ ဇြန္လေရာက္တိုင္း စေတာ္ဘယ္ရီလို ဘယ္ရီသီးေတြ ေပါမ်ားတတ္ပါတယ္။ အဲဒီလို သီးႏွံေတြမွာ အာဟာရဓာတ္ ျပည့္ျပည့္ဝဝ ပါဝင္တာေၾကာင့္ စားေလ့ရွိပါတယ္။ ကိုယ္ေနတဲ့ ေဒသတစ္ဝိုက္နဲ႔ မိုင္ ၁၀၀ အတြင္း ေပါက္ေရာက္တဲ့ ရာသီေပၚ သီးႏွံေတြက လတ္ဆတ္ၿပီး အာဟာရဓာတ္ ပိုမိုျပည့္ဝတယ္လို႔ USDA ေလ့လာသူေတြက ဆိုပါတယ္။ လက္တင္ အေမရိကမွာ လတ္ဆတ္တဲ့ ရာသီေပၚ သီးႏွံေတြ၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြ ေပါမ်ားပါတယ္။
Tip! အဆီျဖစ္ေစတဲ့ အစာေတြကို ေရွာင္ပါ
မီႏူးကတ္မွာ သေရစာေတြမ်ားတဲ့ စားေသာက္ဆိုင္ကို ေရွာင္ပါ။ စူပါမားကက္မွာ အဆင္သင့္ အစာေတြ ဝယ္မယ္ဆိုရင္ အၫႊန္းမွာ သဘာဝပစၥည္းေတြ ပါတာကို ေရြးပါ။
ျပင္သစ္ႏိုင္ငံ၏ အဆီေလွ်ာ့ခ်ေရး နည္းလမ္း
* အဟန္႔အတားေတြကို ဖယ္ရွားႏိုင္စြမ္း ရွိၾကပါတယ္
အေမရိကန္လူမ်ဳိးေတြရဲ႕ ညစာစားပြဲ အမ်ားစုဟာ တီဗီေရွ႕မွာ ျဖစ္တတ္ေပမယ့္ ျပင္သစ္လူမ်ဳိးေတြကေတာ့ သီးသန္႔ စားေလ့ရွိတတ္ပါတယ္။ တီဗီလည္း ၾကည့္ေလ့မရွိသလို အစားအျမန္ကုန္ေအာင္ စားရတဲ့ ၿပိဳင္ပြဲတစ္ရပ္လိုလည္း မစားၾကပါဘူး။ ဒါေၾကာင့္ ျပင္သစ္လူမ်ဳိး အမ်ားစု အဆီမရွိဘဲ သြယ္လ်တာ အံ့အားသင့္စရာ မဟုတ္ပါ။ ေလ့လာမႈ တစ္ရပ္အရ တီဗီၾကည့္ရင္း အစာစားတဲ့အခါ ဒိန္ခဲလို အဆီစာေတြကုိ ၇၁ ရာခိုင္ႏႈန္း ပိုစားျဖစ္တတ္ေၾကာင္း သိရပါတယ္။ ျပင္သစ္လူမ်ဳိးေတြက အစာကို ဗိုက္ဆာမွ ျဖစ္သလို စားတတ္သူေတြ မဟုတ္ဘဲ ႀကိဳတင္ျပင္ဆင္ၿပီး စားေလ့ရွိၾကပါတယ္။ ဒပ္ခ်္ေလ့လာမႈ တစ္ရပ္အရ ေနာက္လာမယ့္ အစာေတြအတြက္ ႀကိဳတင္ျပင္ဆင္ေလ့ရွိသူေတြက ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ျမင့္တက္ႏႈန္း နည္းေလ့ရွိေၾကာင္း သိရပါတယ္။
Tip! ဝမ္းဗိုက္ေလ်ာ့က်ေစမည့္ လွည့္ကြက္
ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့က်လိုတဲ့အခါ အစာကို စားေနၾက ပမာဏထက္ ေလွ်ာ့စားတတ္ၾကပါတယ္။ တကယ္ေတာ့ စားတဲ့ အတိုင္းအတာထက္ ဘာေတြစားလဲ၊ ဘယ္လိုစားလဲ ဆိုတာကလည္း အေရးပါတဲ့ အခ်က္ေတြ ျဖစ္ပါတယ္။
ဇြန္
photo copy from google search
originally posted by Good Health
Source: http://www.yatanarpon.com.mm/cp/goodhealth/article-57133
ခႏၶာကိုယ္မွာ အဆီပိုေတြကင္းၿပီး သြယ္လ် လွပေစဖို႔အတြက္ ေန႔စဥ္စားေသာက္တဲ့ နည္းလမ္းေတြက အေရးပါပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ႏိုင္ငံအသီးသီးက က်င့္သံုးၾကၿပီး တကယ္ထိေရာက္မႈရွိကာ လြယ္လည္းလြယ္ကူတဲ့ အဆီေလွ်ာ့ခ်ေရး နည္းလမ္းေတြကို ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္။
စပိန္ႏိုင္ငံ၏ အဆီေလွ်ာ့ခ်ေရး နည္းလမ္း
* အစာကို ျဖည္းျဖည္း စားပါတယ္
အစာကို မ်ဳိခ်တာ ျမန္ေလေလ၊ အစာက လွ်ာရဲ႕ အရသာခံအာ႐ံုနဲ႔ ထိေတြ႕မႈနည္းေလေလျဖစ္ၿပီး စိတ္ေက်နပ္မႈ အျပည့္အဝ မရဘဲ အစာကို မ်ားမ်ားစားျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ စပိန္လူမ်ဳိးေတြကို ဟင္းခြက္ ေသးေသးေလးေတြနဲ႔ ျဖည္းျဖည္းခ်င္း စားေလ့ရွိပါတယ္။ ဟင္းခြက္ ေသးေသးေလးေတြနဲ႔ စားရင္း အစာတစ္လုတ္နဲ႔ တစ္လုတ္ၾကား အနားေပးေလ့ရွိပါတယ္။ အစာကို ျဖည္းျဖည္းခ်င္း ေၾကညက္ေအာင္ ဝါးစားတတ္သူေတြရဲ႕ ခႏၶာကိုယ္ ထုထည္အၫႊန္းကိန္း (BMI)ဟာ အစာကို ျမန္ျမန္ စားတတ္သူေတြထက္ သိသိသာသာ ေလ်ာ့က်ေနတာကို ေတြ႕ရတယ္လို႔ Rhode Island တကၠသိုလ္မွ ေလ့လာသူေတြက ဆိုပါတယ္။ အေၾကာင္းကေတာ့ အစာကို ျဖည္းျဖည္းခ်င္း ေၾကညက္ေအာင္ ဝါးစားတတ္တာဟာ အစာအိမ္မွ ဦးေႏွာက္ဆီကို ဗိုက္ျပည့္ေၾကာင္း ျမန္ျမန္ အခ်က္ျပေပးႏိုင္လို႔ပါ။
Tip! ေၾကာ္ျငာေကာင္းတဲ့ ပိန္ေစတဲ့ အစာေတြကို မယံုပါနဲ႔
စူပါမားကက္ အမ်ားစုမွာ တင္ေရာင္းေလ့ရွိတတ္တဲ့ အဆီက်ေစတယ္၊ ပိန္ေစတယ္ဆိုတဲ့ အစာေတြကို တရားလြန္ မယံုၾကည္သင့္ပါဘူး။
အီတလီႏိုင္ငံ၏ အဆီေလွ်ာ့ခ်ေရး နည္းလမ္း
* အတိုင္းအတာထက္ အရည္အေသြးကို ပုိတန္ဖိုးထားပါတယ္
အေမရိကန္လူမ်ဳိး အမ်ားစုက တ႐ုတ္စာ ဘူေဖး၊ ဆီေၾကာ္စာ၊ ေပါင္မုန္႔ စတဲ့ ပမာဏ မ်ားမ်ားရတဲ့ အစာေတြကို စားေလ့ရွိေပမယ့္ အီတလီ လူမ်ဳိးေတြကေတာ့ ေျပာင္းျပန္ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ေစ်းသက္သာၿပီး တာရွည္ခံေစတဲ့ ပါဝင္ပစၥည္းေတြနဲ႔ ျပည့္ေနရင္ စားေလ့မရွိပါဘူး။ အီတလီလူမ်ဳိးေတြ အစားမ်ားေလ့ရွိတဲ့ အစာက ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ႀကိတ္ေျခၿပီး ေဆးဖက္ဝင္ပစၥည္းေတြ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႔ သံလြင္ဆီတို႔နဲ႔ ႏွပ္ထားတဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့စ္ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒီေဆာ့စ္က ျပဳလုပ္ရတာ ျမန္သေလာက္ သဘာဝပစၥည္းေတြနဲ႔ ျပဳလုပ္ထားလို႔ က်န္းမာေရးနဲ႔လည္း ညီၫြတ္ပါတယ္။
Tip! စိတ္ဖိစီးမႈကို ေလွ်ာ့ခ်ပါ၊ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ က်ပါလိမ့္မယ္
ေျခပစ္လက္ပစ္ စိတ္ဓာတ္က်ေနရင္ ဗိုက္ပူလာေစႏိုင္တယ္လို႔ ေလ့လာမႈ အသစ္တစ္ရပ္အရ သိရပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ သြယ္လ်ကာ ဆြဲေဆာင္မႈရွိေစဖို႔ စိတ္ဖိစီးမႈကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးပါ။
ဂရိႏိုင္ငံ၏ အဆီေလွ်ာ့ခ်ေရး နည္းလမ္း
* သဘာဝအပင္ထြက္ ပစၥည္းေတြကို အဓိက စားေလ့ရွိပါတယ္
အေမရိကန္ လူမ်ဳိးအမ်ားစုက အသား၊ အာလူးတို႔နဲ႔ လုပ္ထားတဲ့ အစားအေသာက္ေတြကို အစားမ်ားပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ဂရိလူမ်ဳိးေတြကေတာ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကို အဓိက ႏွစ္သက္ၾကပါတယ္။ ပဲသီး၊ အခြံခၽြတ္မထားတဲ့ ေကာက္ႏွံစာ (ဆန္လံုးညိဳ၊ အညိဳေရာင္ ေပါင္မုန္႔) နဲ႔ ေကာင္းတဲ့ အဆီေတြကို အဓိက စားေလ့ရွိပါတယ္။ အပင္ထြက္ အစားအစာေတြကို အဓိက စားေလ့ရွိတဲ့သူေတြက ကိုယ္အေလးခ်ိန္ က်စ္လ်စ္ၿပီး အဆီပိုေတြ ကင္းေစႏိုင္တယ္လို႔ ပန္ျပည္နယ္ ေလ့လာသူေတြက ေတြ႕ရွိထားပါတယ္။
Tip! လတ္ဆတ္တဲ့ သစ္သီးနဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကို ေရြးခ်ယ္စားပါ
စူပါမားကက္ေတြကို ေစ်းဝယ္သြားတဲ့အခါ ရာသီေပၚ လတ္ဆတ္တဲ့ သစ္သီးေတြ၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကို ေရြးခ်ယ္ ဝယ္ယူသင့္ပါတယ္။
လက္တင္ အေမရိကႏိုင္ငံ၏ အဆီေလွ်ာ့ခ်ေရး နည္းလမ္း
* ရာသီေပၚ ေဒသထြက္ သစ္သီးဝလံေတြကို စားပါတယ္
လက္တင္ အေမရိကမွာ ဇြန္လေရာက္တိုင္း စေတာ္ဘယ္ရီလို ဘယ္ရီသီးေတြ ေပါမ်ားတတ္ပါတယ္။ အဲဒီလို သီးႏွံေတြမွာ အာဟာရဓာတ္ ျပည့္ျပည့္ဝဝ ပါဝင္တာေၾကာင့္ စားေလ့ရွိပါတယ္။ ကိုယ္ေနတဲ့ ေဒသတစ္ဝိုက္နဲ႔ မိုင္ ၁၀၀ အတြင္း ေပါက္ေရာက္တဲ့ ရာသီေပၚ သီးႏွံေတြက လတ္ဆတ္ၿပီး အာဟာရဓာတ္ ပိုမိုျပည့္ဝတယ္လို႔ USDA ေလ့လာသူေတြက ဆိုပါတယ္။ လက္တင္ အေမရိကမွာ လတ္ဆတ္တဲ့ ရာသီေပၚ သီးႏွံေတြ၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြ ေပါမ်ားပါတယ္။
Tip! အဆီျဖစ္ေစတဲ့ အစာေတြကို ေရွာင္ပါ
မီႏူးကတ္မွာ သေရစာေတြမ်ားတဲ့ စားေသာက္ဆိုင္ကို ေရွာင္ပါ။ စူပါမားကက္မွာ အဆင္သင့္ အစာေတြ ဝယ္မယ္ဆိုရင္ အၫႊန္းမွာ သဘာဝပစၥည္းေတြ ပါတာကို ေရြးပါ။
ျပင္သစ္ႏိုင္ငံ၏ အဆီေလွ်ာ့ခ်ေရး နည္းလမ္း
* အဟန္႔အတားေတြကို ဖယ္ရွားႏိုင္စြမ္း ရွိၾကပါတယ္
အေမရိကန္လူမ်ဳိးေတြရဲ႕ ညစာစားပြဲ အမ်ားစုဟာ တီဗီေရွ႕မွာ ျဖစ္တတ္ေပမယ့္ ျပင္သစ္လူမ်ဳိးေတြကေတာ့ သီးသန္႔ စားေလ့ရွိတတ္ပါတယ္။ တီဗီလည္း ၾကည့္ေလ့မရွိသလို အစားအျမန္ကုန္ေအာင္ စားရတဲ့ ၿပိဳင္ပြဲတစ္ရပ္လိုလည္း မစားၾကပါဘူး။ ဒါေၾကာင့္ ျပင္သစ္လူမ်ဳိး အမ်ားစု အဆီမရွိဘဲ သြယ္လ်တာ အံ့အားသင့္စရာ မဟုတ္ပါ။ ေလ့လာမႈ တစ္ရပ္အရ တီဗီၾကည့္ရင္း အစာစားတဲ့အခါ ဒိန္ခဲလို အဆီစာေတြကုိ ၇၁ ရာခိုင္ႏႈန္း ပိုစားျဖစ္တတ္ေၾကာင္း သိရပါတယ္။ ျပင္သစ္လူမ်ဳိးေတြက အစာကို ဗိုက္ဆာမွ ျဖစ္သလို စားတတ္သူေတြ မဟုတ္ဘဲ ႀကိဳတင္ျပင္ဆင္ၿပီး စားေလ့ရွိၾကပါတယ္။ ဒပ္ခ်္ေလ့လာမႈ တစ္ရပ္အရ ေနာက္လာမယ့္ အစာေတြအတြက္ ႀကိဳတင္ျပင္ဆင္ေလ့ရွိသူေတြက ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ျမင့္တက္ႏႈန္း နည္းေလ့ရွိေၾကာင္း သိရပါတယ္။
Tip! ဝမ္းဗိုက္ေလ်ာ့က်ေစမည့္ လွည့္ကြက္
ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့က်လိုတဲ့အခါ အစာကို စားေနၾက ပမာဏထက္ ေလွ်ာ့စားတတ္ၾကပါတယ္။ တကယ္ေတာ့ စားတဲ့ အတိုင္းအတာထက္ ဘာေတြစားလဲ၊ ဘယ္လိုစားလဲ ဆိုတာကလည္း အေရးပါတဲ့ အခ်က္ေတြ ျဖစ္ပါတယ္။
ဇြန္
photo copy from google search
originally posted by Good Health
Source: http://www.yatanarpon.com.mm/cp/goodhealth/article-57133
No comments:
Post a Comment