Wednesday 21 August 2013

အသြင္ေျပာင္း အဆီဆိုတာဘာလဲ

by ပိုပိုေဇာ္(သဘာဝအားအင္)August 21, 2013 at 5:48pm


သီးႏွံဆီကို ဟိုက္ဒ႐ိုဂ်င္အက္ တမ္တစ္လံုး ေပါင္းထည္႔လိုက္တဲ့ အခါအသြင္ေျပာင္းဆီ (trans fat) ရရွိပါတယ္။ အသြင္ေျပာင္းဆီဟာ အစားအစာထုတ္ကုန္လုပ္ငန္းမွာ အသံုးဝင္တဲ့အဆီတစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။


သြင္ေျပာင္းဆီဟာ သီးႏွံကရတယ္ ဆိုေပမယ့္ ႏွလံုးက်န္းမာေရးကို မ်ားစြာ ထိခိုက္ေစပါတယ္။


ဆိုးက်ိဳးျဖစ္ေစတဲ့ LDL ကိုလက္ စထေရာကိုျမင့္တက္ေစၿပီး ေကာင္း က်ိဳးေပးတဲ့ HDL ကိုလက္စထေရာ ကိုေလ်ာ့နည္းေစတာေၾကာင့္ ႏွလံုး ေသြးေၾကာေရာဂါမ်ား ျဖစ္ပြားေစၿပီး ကိုယ္အေလးခ်ိန္လည္း ျမင့္တက္ေစ ပါတယ္။

အသြင္ေျပာင္း ဆီေၾကာင့္ ဝလာတဲ့အခါ ဗိုက္က အရင္စၿပီး အဆီေတြစုလာတတ္ပါ တယ္။

စားေသာက္ဆိုင္က စားစရာ ေတြမွာ အသြင္ေျပာင္းဆီပါေလ့မရွိ ေပမယ့္ ထုပ္ပိုးေရာင္းခ်တဲ့ အစား အစာအမ်ားစုမွာ ေတြ႕ရတတ္ပါတယ္။

တစ္ေန႔တာ အစားအစာထဲမွာ အသြင္ေျပာင္းဆီ ႏွစ္ဂရမ္ထက္ မပို သင့္ပါဘူး။ အသြင္ေျပာင္းဆီပါဝင္မႈမ်ားတဲ့ အစားအစာေတြကေတာ့

- အာလူးေခ်ာင္းေၾကာ္

- အသားၫႇပ္ေပါင္မုန္႔

- ၾကက္သားေၾကာ္

- ပိုင္မုန္႔ (pie)

- ဒိန္ခဲ

- ဒိုးနတ္မုန္႔

- ေထာပတ္

- ခ်ပါတီ

- ဘီစကစ္ တို႔ျဖစ္ၾကပါတယ္။

ေဇာ္ကို Source:RD
Ref>>>Health Updates JournalVol.2, No.32

No comments:

Post a Comment