Friday 30 August 2013

လိေမၼာ္သီး ကေပးေသာ က်န္းမာေရး အက်ဳိးေက်းဇူး

by ပိုပိုေဇာ္(သဘာဝအားအင္)August 30, 2013 at 9:02pm

၁၀၀-ဂရမ္ အေလးခ်ိန္ရွိေသာ လိေမၼာ္သီးလတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ထဲတြင္၊ ခြန္အား ၄၇ ကယ္လိုရီ၊ ကဆီဓာတ္ ၁၁.၇၅ ဂရမ္၊ ပရိုတင္း ၀.၉၄ ဂရမ္၊ အဆီဓာတ္ ၀.၁၂ ဂရမ္၊ ကိုလက္စထေရာ ၀ ဂရမ္၊ ေခ်ဖ်က္လြယ္ေသာအမွ်င္ဓာတ္ ၂.၄၀ ဂရမ္၊ ေဖာလိပ္ ၃၀ µg ၊ နီအာစင္ ၀.၂၈၂ မီလီဂရမ္၊ Pantothenic အက္ဆစ္ ၀.၂၅၀ မီလီဂရမ္၊ Pyridoxine ၀.၀၆၀ မီလီဂရမ္၊ Riboflavin ၀.၀၄၀ မီလီဂရမ္၊ ဗီတာမင္ ဘီ (သီအာမင္) ၀.၁၀၀ မီလီဂရမ္၊ ဗီတာမင္စီ ၅၃.၂၀ မီလီဂရမ္၊ ဗီတာမင္ေအ ၂၂၅ IU ၊ ဗီတာမင္အီး ၀.၁၈ မီလီဂရမ္၊ ဗီတာမင္ေက ၀ µg ၊ ဆိုဒီယမ္ ၀ မီလီဂရမ္၊ ပိုတက္စီယမ္ ၁၆၉ မီလီဂရမ္၊ ကယ္လ္စီယမ္ ၄၀ မီလီဂရမ္၊ ေကာ့ပါး ၃၉ မိုက္ခရရိုဂရမ္၊ သံဓာတ္ ၀.၁၀ မီလီဂရမ္၊ မဂနီစီယမ္ ၁၀ မီလီဂရမ္၊ မဂနီးစ္ ၀.၀၂၄ မီလီဂရမ္၊ ဇင့္ ၀.၀၈ မီလီဂရမ္၊ ဘီတာကယ္ရိုတင္း ၇၁ µg၊ အယ္လ္ဖာကယ္ရိုတင္း ၁၁ µg ၊ Crypto-xanthin-β ၁၁၆ µg ၊ လူတိန္း-zeaxanthin ၁၂၉ µg ၊ Lycopene ၀ µg တို ့ အသီးသီးပါရွိၾကပါသည္။

(၁) လူတစ္ေယာက္၏ တေန ့တာ ဗီတာမင္စီ လိုအပ္ခ်က္ ပမာဏကို လိေမၼာ္သီး ၁၃၀ ဂရမ္ မွရရွိႏိုင္ပါသည္။ လိေမၼာ္သီးသည္ ဗီတာမင္စီဓာတ္ တို ့စုေ၀းရာ အရင္းအျမစ္ျဖစ္ျပီး၊ polyphenols (ေခၚ) ဓာတ္တိုးဆန္ ့က်င္ပစၥည္း မ်ားလဲၾကြယ္၀စြာပါရွိျခင္းတို ့ေၾကာင့္ ကိုယ္ခံစြမ္းအားကိုတိုးတက္ျမင့္မားကာ အေအးမိ၊ ႏွာေစး၊ ေခ်ာင္းဆိုး၊ တုပ္ေကြး စေသာ ရာသီဖ်ားမ်ားကူးစက္ျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါသည္။

(၂) The University of Maryland Medical Center မွ သုေတသနျပဳခ်က္အရ၊ အသီးထဲတြင္ပါရွိေသာ ဘီတာကယ္ရိုတင္းက ခႏၶာကုိယ္ထဲရွိဆဲမ်ားကို မပ်က္စီးေစဘူးဟု ဆိုပါသည္။ ထို ့ျပင္ေသြးလႊတ္ေၾကာမ်ားကို ေပ်ာ့ေျပာင္းေစျပီး၊ အနာက်က္မႈကို ျမန္ေစေသာ အစြမ္းလဲရွိသျဖင့္ ကိုယ္တြင္းကိုယ္ပ အနာမ်ားကို ေပ်ာက္ေစပါသည္။

(၃) လိေမၼာ္သီးထဲတြင္ liminoid ဓာတ္ေပါင္းစုပါရွိသည့္ျပင္၊ အခြံေအာက္လိေမၼာ္သီးတြင္ ကပ္ေနေသာ ေဖာ့သားအျဖဴေရာင္၌ bioflavonoids ႏွင့္ Pectin ဓာတ္တို ့ပါရွိ၏။ ထိုဓာတ္မ်ားက သက္ေစာင့္ေဆးအျဖစ္ ကင္ဆာေရာဂါ တို ့ကို တို္က္ဖ်က္ ေပးႏို္င္ေသာ အစြမ္းသတၱိရွိ၍၊ အစာမ်ိဳျပြန္၊ ခံတြင္း၊ အေရျပား၊ အဆုပ္၊ ရင္သား၊ အစာအိမ္ ႏွင့္ အူမၾကီး ကင္ဆာတို ့ကို တို္က္ထုတ္ေပးပါသည္။ ဒါတင္မကေသးပါဘူး။ လိေမၼာ္သီးအသားတြင္ ကပ္ေနေသာ အျဖဴေရာင္အမွ်င္မ်ားထဲတြင္ alkaloid synephrine ပါရွိေပရာ၊ ၄င္းက အသည္း မွ ကိုလက္စထေရာထုတ္လုပ္မႈကို ေလ်ာ့ခ်ေပးသည့္အျပင္၊ ေသြး ႏွင့္ အေရျပား ေအာက္တို ့မွမလိုလားအပ္ေသာ အဆီမ်ားကိုစုတ္ထုတ္ ေပးႏိုင္စြမ္းရွိပါသည္။ လိေမၼာ္သီးအခြံကို ေန႔စဥ္နဲနဲစီ စားသံုးေပးျခင္းျဖင့္ ေသြးထဲရွိမေကာင္းေသာ ကိုလက္စထေရာလ္ (Low Density Lipoprotein- LDL) ပမာဏ ၃၃ ရာခိုင္ႏႈန္း ေလ်ာ့နည္းေစ ေၾကာင္း အေမရိကန္ စိုက္ပ်ိဳးေရးဌာန၏ အစီရင္ခံစာတစ္ခုတြင္ ေဖာ္ျပထားပါသည္။

(၄) လိေမၼာ္သီးထဲတြင္ ကယ္လိုရီနဲပါးျပီး၊ ျပည့္၀ဆီႏွင့္ ကိုလက္စထေရာတို ့လံုး၀မပါရွိသည့္ျပင္၊ ေခ်ဖ်က္လြယ္ေသာ အမွ်င္ႏွင့္ pectin တို ့ ၾကြယ္၀စြာပါရွိေသာေၾကာင့္ ခႏၵာကိုယ္အေလးခ်ိန္ ပံုမွန္ထိန္းသိမ္းလိုသူမ်ားကို လြန္စြာေကာင္း က်ိဳးျပဳေပးပါသည္။

(၅) အသီးထဲတြင္ပါရွိေသာ alkaline အစြမ္းက အစာေခ်စံနစ္ကိုတိုးတက္ေကာင္းမြန္္ေစျပီး၊ ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းမွ ကာကြယ္ေပး၏။ အစာမေက်၊ ေလနာ၊ ေလခ်ဳပ္၊ ႏွင့္ ခႏၶာကိုယ္ရွိ အဆိပ္မ်ားကို ဖယ္ရွားေစရန္အတြက္ လိေမၼာ္သီးကို မခြံမႏႊာဘဲ ေလးစိပ္ခြဲ၍ အရက္ႏွင့္စိမ္ျပီး နည္းနည္းခ်င္းေသာက္္ေပးသင့္ပါသည္။ ဝမ္းမမွန္သူမ်ားသည္ လိေမၼာ္ရည္ တဖန္ခြက္ စာပမာဏကို မီးေႏြး ေႏြးျပ၍ ဆားပုပ္ (ငရုတ္ေကာင္းေစ့ခန္) ႏွင့္ ခ်င္းေျခာက္မႈန္႔ (တစ္ဇြန္းခန္႔) ထည့္ျပီး အေအးခံေသာက္ရံုျဖင့္ ဝမ္းမွန္၍ ခံတြင္းျပန္ ေကာင္းလာေစႏိုင္ပါသည္။

(၆) လိေမၼာ္သီးထဲရွိ ပိုတက္စီယမ္အစြမ္းက ႏွလံုးခုန္ႏႈန္းႏွင့္ေသြးဖိအားတုိ ့ကို မွ်ေခ်ျဖစ္ေစျပီး၊ ႏွလံုးေရာဂါေ၀ဒနာ တို ့ကို သက္သာေစႏိုင္၏။ ဂ်ပန္ႏို္င္ငံ သုေတသနပညာရွင္မ်ား၏ ေလ့လာခ်က္အရ flavonoids ႏွင့္ ဗီတာမင္စီ ျမင့္မားစြာ ပါရွိေသာ လိေမၼာ္သီးကို ပံုမွန္စားသံုးသူသည္ ေသြးခဲျခင္းမွကာကြယ္ေပးေၾကာင္း၊ ဆံခ်ည္မွ်င္ေသြးေၾကာမ်ားေပ်ာ့ေပ်ာင္း၍ ႏွလံုးေသြးလႊတ္ ေၾကာကိုလည္းက်ယ္ေစေၾကာင္း၊ ထို ့ေၾကာင့္ ႏွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္း ေ၀ဒနာရွင္မ်ား လိေမၼာ္သီးကို မွန္မွန္စားေပးသင့္သည္ဟု အၾကံျပဳထားပါသည္။ လိေမၼာ္သီးအခြံေျခာက္ ၂ ဂရမ္ခန္ ့ကို ေရသံုးခြက္ တစ္ခြက္တင္ၾကိဳ၍ ေသာက္သံုးေပးျခင္းျဖင့္ ႏွလံုးေရာဂါ အမ်ိဳးမ်ိဳး ကို သက္သာေစပါသည္။

(၇) ဓာတ္ခြဲစမ္းသပ္ခ်က္မ်ားအရ၊ လိေမၼာ္သီးထဲတြင္ပါရွိေသာ မဂၢနီစီယမ္ ႏွင့္ flavonoid (ေခၚ) hesperidin တို ့က ေသြးေပါင္ ခ်ိန္ကို ေလ်ာ့ေစရံုသာမက၊ ေသြတိုးေရာဂါ နဲ ့ဆက္စပ္ေသာဆီးခ်ိဳတို ့ကိုလဲ ျဖစ္မလာေစပါ။ (၈) သဘာ၀လိေမၼာ္ရည္ကို မွန္မွန္ေသာက္ေပးျခင္းျဖင့္ ေက်ာက္ကပ္ေက်ာက္တည္ျခင္းကို ဟန္႔တားေပးႏိုင္ပါသည္။ အေမရိ ကန္ႏိုင္ငံ စုတားျပည္နယ္ေဆးပညာဌာနမွ သုေတသီမ်ား၏ေလ့လာခ်က္အရ ဆီးေက်ာက္တည္သူမ်ား လိေမၼာ္ရည္ ေသာက္သံုး ျခင္းအားျဖင့္ ေနာက္တဖန္ ဆီးေက်ာက္ျပန္မတည္ေစရန္ အေထာက္အကူျပဳေၾကာင္း ေတြ႔ရသည္ဟု ေဖာ္ျပထားပါသည္။

(၉) လိေမၼာ္သီးထဲတြင္ပါရွိေသာ ကယ္လ္စီယမ္သတၱဳဓာတ္က အရိုးႏွင့္သြားမ်ားကို က်န္းမာၾကံ့ခိုင္ေစျပီးသြားဖံုးေသြးယိုစီးျခင္း ႏွင့္ ေရစီးကမ္းျပိဳေရာဂါလဲ မျဖစ္ေစပါ။ ကိုယ္၀န္ေဆာင္မိခင္မ်ား လိေမၼာ္သီးစားေပးျခင္းျဖင့္ ကေလးငယ္တြင္ ေမြးရာပါ အရိုး ေပ်ာ့ေရာဂါ မျဖစ္ေစႏိုင္ပါ။

(၁၀) လိေမၼာ္သီးထဲတြင္ ပါဝင္ေသာ ဆစ္ထရက္အက္ဆစ္သည္ ပင္ပန္းႏြမ္းနယ္မႈကို ဖယ္ရွားေပးႏိုင္၏။ ထို ့ျပင္ ေဖာလစ္ အက္ဆစ္ပါရွိျခင္းေၾကာင့္ ဦးေႏွာက္စြမ္းအားကို တိုးတက္ေကာင္းမြန္ေစရံုသာမက၊ အသက္အရြယ္ၾကီးျခင္းေၾကာင့္ မွတ္ဥာဏ္ စြမ္းပကားနိမ့္က်ျခင္း ႏွင့္ အာရံုေၾကာအားနဲျခင္း တို ့ကိုလဲသက္သာေစပါသည္။ အထူးသျဖင့္ ဂ်ပန္ႏိုင္ငံမွထြက္ရွိေသာ satsuma အမ်ိဳးအစားလိေမၼာ္သီးထဲတြင္ beta-cryptoxanthin ဓာတ္တို ့ေပါ ၾကြယ္၀သျဖင့္၊ DNA ပ်က္စီးျခင္းကိုေလ်ာ့ခ်ေပးသည့္ျပင္၊ ဦးေႏွာက္အေျမွးပါးေရာင္ျခင္းႏွင့္ ဦးေႏွာက္အၾကိဳဇရာေရာဂါတို ့ကိုေလ်ာ့ခ်ေပးပါသည္။ အာရံုေၾကာအားနည္းျခင္း ႏွင့္ အာရံုစူးစိုက္ႏိုင္မႈအားနည္းျခင္းတို႕အတြက္ လိေမၼာ္ပြင္႕ေျခာက္ကုိ တစ္ေန႕ႏွစ္ႀကိမ္မွန္မွန္စားလွ်င္ အေၾကာအားေကာင္းျပီး မွတ္ဥာဏ္တိုးေစႏိုင္၏။ ေသြြးေလညီညြတ္၍ ဦးေႏွာက္ ၾကည္လင္လန္းဆန္းေစရန္အတြက္ လိေမၼာ္ရြက္(၅၀)ခန္႕ကို စပ်စ္၀ိုင္(သို ့မဟုတ္)ေခါင္ရည္ျဖင့္ ေန႕တစ္၀က္စိမ္ၿပီးေနာက္၊ ယင္းအရြက္မ်ားကို ပ်ားရည္ (၅၀)က်ပ္သား ထည္႕ထားေသာအိုးထဲသို႕ ေျပာင္းထည္႕ကာ မီးမွ်ဥ္းမွ်ဥ္းျဖင္႕ အေရာင္ေျပာင္းလာေအာင္က်ိဳ၍၊ တစ္ေန႕လွ်င္ႏွစ္ႀကိမ္ လၻက္ရည္ဇြန္းတစ္ဇြန္းခန္႕ ေသာက ေပးႏိုင္ပါသည္။

(၁၁) လိေမၼာ္သီးထဲရွိ သၾကားဓာတ္သည္ သဘာဝအခ်ိဳဓာတ္ျဖစ္၏။ ထို႔ျပင္ အသီး၌ပါဝင္သည့္ အမွ်င္မ်ားသည္လည္း သၾကား စုပ္ယူမႈကို ေလ်ာ့နည္းေစေသာေၾကာင့္ လိေမၼာ္သီးစားသံုးျခင္းအားျဖင့္ ေသြးအတြင္းရွိ သၾကားဓာတ္ကို လ်င္ျမန္စြာ မတက္ ႏိုင္ေပ။ ထို႔ေၾကာင့္လိေမၼာ္သီးသည္ ဆီးခ်ိဳ/ေသြးခ်ိေရာဂါသည္မ်ားႏွင့္၊ ခႏၶာကိုယ္ဝျဖိဳးသူမ်ားႏွင့္သင့္ေလ်ာ္၏။ ဂ်ပန္ႏို္င္ငံ သုေတသီ၏ ေလ့လာခ်က္အရ လိေမၼာ္သီးကို ပံုမွန္စားသံုးသူသည္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ မျဖစ္ပြားဟုဆိုပါသည္။ (သို ့ေသာ္ အခ်ိဳဓာတ္ မ်ားေသာ ပ်ားလိေမၼာ္တို ့ကုိမဆိုလိုပါ)

(၁၂) လိေမၼာ္ရည္ကို ရက္သတၱ ၁-ပတ္လွ်င္ ၄ၾကိမ္မွ် ေသာက္သံုးျခင္းျဖင့္၊ Rheumatoid (ေခၚ) ရိုးဆက္ေရာင္ရမ္းနာမ်ားႏွင့္ အဆစ္အျမစ္အေၾကာအျခင္ကိုက္ခဲျခင္းတို ့ကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါသည္။

(၁၃) လိေမၼာ္သီးကို မွန္မွန္စားေပးျခင္းျဖင့္ အမ်ိဳးသားမ်ားအတြက္ က်န္းမာေသာသုက္ေကာင္မ်ား ထုတ္လုပ္မႈကို အားေပးျပီး၊ အမ်ိဳးသမီးမ်ားအတြက္ ကေလးမီးဖြားျခင္းေၾကာင့္ သုက္ေကာင္မ်ားပ်က္စီးျခင္းမွကာကြယ္ေပးပါသည္။

(၁၄) လိေမၼာ္သီးထဲတြင္ beta-carotene (ေခၚ) ဗီတာမင္ေအဓာတ္ပါရွိေပရာ၊ အျမင္အာရံုႏွင့္ဆက္စပ္လွ်က္ရွိေသာ mucus membranes မ်ားကို ေကာင္းစြာတည္ေဆာက္ေစကာ၊ မ်က္စိက်န္းမာေရးကို မ်ားစြာအထာက္အကူ ေပးပါသည္။

(၁၅) အသီးထဲတြင္ ဘီတာမင္ဘီ ၆ ပါရွိျပီး၊ ေဟမိုဂလိုဘင္ကို ေကာင္းစြာထုတ္လုပ္ေပးေသာေၾကာင့္၊ ခႏၶာကိုယ္ အႏွံ ့ ေအာက္စီဂ်င္ ျပတ္လပ္ျခင္းမႈမျဖစ္ေစပါဘူး။

(၁၆) ကေလးငယ္မ်ားတြင္ျဖစ္ေလ့ရွိေသာ၊ ၀က္သက္ေရာဂါ ႏွင့္ အသက္ရႈလမ္းေၾကာင္းျပသနာေရာဂါမ်ားအတြက္ လိေမၼာ္ သီးက ေကာင္းက်ိဳးျပဳ၏။ လိိေမၼာ္ပြင္႕ (၃၀) က်ပ္သားကို ေရ(၃)ပိသာာႏွင္႕တစ္ညစိမ္ျပီး၊ ေနာက္တစ္ေန႕နံနက္တြင္ ေပါင္းအိုး ျဖင့္ေပါင္း၍ ေပါင္းခံရည္စု ထားၿပီးေနာက္ ထမင္းစားဇြန္းျဖင္႕(၅)ဇြန္းမွ(၁၀)ဇြန္းခန္႕ေန႕စဥ္ တိုက္ေပးျခင္းျဖင့္ သူငယ္နာအေၾကာ ဆြဲေရာဂါကို သက္သာေပ်ာက္ကင္းႏိုင္ပါသည္။

(၁၇) လိေမၼာ္သီးသည္ အေရာင္က်ေစသည့္ အာနိသင္ရွိသျဖင့္ ပန္းနာရင္က်ပ္၊ တီဘီအဆုတ္နာတို ့အတြက္ ေကာင္းက်ိဳးျပဳ၏။ ထို ့ျပင္ ေခ်ာင္းေျခာက္၊ အဆုတ္ေရာင္ျခင္း၊ ေလျပြန္ေရာင္ျခင္း၊ လည္ေခ်ာင္းနာျခင္း၊ ေခ်ာင္းဆိုး၍ လည္ေခ်ာင္း နာျခင္းကိုလဲ ေပ်ာက္ကင္းေစပါသည္။ ေခ်ာင္းဆိုးသူမ်ား လိေမၼာ္ရြက္ ေလး/ငါးရြက္ခန္႕ကို ဆူေအာင္က်ိဳၿပီးေနာက္၊ မီးဖိုမွခ်၍ ငါးမိနစ္ ခန္႕ အဖံုးအုပ္ထားပါ။ ထို ့ေနာက္အရြက္မ်ားကို ဖယ္ရွားျပီး ခပ္ေႏြးေႏြး အရည္ကိုတစ္ေန႕ သံုးႀကိမ္ေသာက္ေပးျခင္းျဖင့္ သက္သာ ေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္ပါသည္။

(၁၈)လိေမၼာ္သီး၌ပါဝင္ေသာ ကယ္လ္ဆီယမ္ဓာတ္သည္ လူ႔ခႏၶာကိုယ္ ဖြဲ႔စည္းမႈစံနစ္အတြင္းရွိ အက္ဆစ္ျပင္း(Alkaline Mineral) တို႔ကို ပ်က္ျပယ္သြားေစႏိုင္သည့္ အဆိပ္ေျပေဆးတစ္မ်ိဳးျဖစ္သျဖင့္ ေသြးသစ္၊ ေသြးသန္႔ တိုးပြားေစႏိုင္၏။

(၁၉) လိေမၼာ္သီးကို ေန႔စဥ္စားသံုးသူ ၁၀၇၃ ဦးအား ေလ့လာခဲ့ရာ ထုိသူမ်ားတြင္ အသည္းႏွင့္ ပတ္သက္သည့္ ေရာဂါမ်ား ျဖစ္ပြားမႈ မေတြ႔ရိွရေၾကာင္း၊ ထို႔အတူ အသည္းေရာဂါ ျဖစ္ပြားေနသူမ်ားအား လိေမၼာ္သီး ပံုမွန္ စားသံုးေစျခင္းျဖင့္ ေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈ သိသိသာသာ ေလွ်ာ့က်သြားေၾကာင္း၊ အသည္းကင္ဆာ၊ အသည္းႀကီးျခင္းႏွင့္ အသည္းတြင္ ျဖစ္ပြားတတ္ေသာ ေရာဂါမ်ားကို ထိေရာက္စြာ ကာကြယ္တားဆီး ႏိုင္ေၾကာင္း့၊ ေဆးလိပ္ႏွင့္ အရက္တို႔ေၾကာင့္ ျဖစ္ပြားတတ္ေသာ အသည္း ေရာဂါမ်ား အေနျဖင့္ လိေမၼာ္သီးကို ပံုမွန္စားသံုးပါက အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ားစြာ ရရိွမည္ျဖစ္ေၾကာင္း ဂ်ပန္သုေတသနပညာရွင္မ်ားက အတည္ျပဳ ေထာက္ခံထားပါသည္္။

(၂၀) လိေမၼာ္သီး တစ္ေန႔တစ္လံုး (သို႔) လိေမၼာ္ရည္ တစ္ေန႔တစ္ဖန္ခြက္ ေသာက္သံုးလွ်င္ ငွက္ေပ်ာသီးစားသကဲ့သို႔ပင္ အူေရာဂါ၊ အစာအိမ္ေရာဂါႏွင့္ အစာအိမ္ကင္ဆာျဖစ္ရန္ အခြင့္အလမ္းလည္း နည္းေစသည့္ျပင္ ခံတြင္းေကာင္း၍ အစာေၾက၊ ဝမ္းမွန္ေစ၏။ ဝမ္းပ်က္ဝမ္းေလွ်ာျဖစ္ပါက လိေမၼာ္သီးကို ေဆးအျဖစ္ စားသံုးႏိုင္ပါသည္။ ဝမ္းေလွ်ာ ဝမ္းပ်က္သူမ်ား လိေမၼာ္ခြံ အမႈန္႔ႏွင့္ စပ်စ္ေစ့အမႈန္႔ကိုဆတူေရာ၍ တေန႔သံုးႀကိမ္ လက္ဘက္ရည္ဇြန္းတစ္ဇြန္း ေသာက္ျပီး သက္သာေပ်ာက္ကင္း ႏိုင္ပါသည္။ ေလထိုးေလေအာင့္သူမ်ား လိေမၼာ္ပင္အေခါက္ အနည္းငယ္ကို သံုးခြက္တစ္ခြက္တင္က်ိဳ၍ တေန႔ႏွစ္ႀကိမ္ ေသာက္ျခင္းျဖင့္ သက္သာေပ်ာက္ကင္းျပီး၊ ဝမ္းတြင္းရွိ တုတ္ေကာင္၊ သန္ေကာင္မ်ားကိုလည္း က်ေစႏိုင္ပါသည္။

(၂၁) လိေမၼာ္သီး၏ အခြံရနံ ့ကို ယူကာ ဟင္းခတ္အေမႊးအၾကိဳင္၊ အိမ္သံုးေဆး၀ါးမ်ား ႏွင့္ aromatherapy (ေခၚ) ရနံ ့ကုထံုးတို ့တြင္ ထဲ့သြင္းအသံုးျပဳၾကပါသည္။

(၂၂) လိေမၼာ္ပြင့္ထဲတြင္ Neroli (ေခၚ) ရနံ႔သင္းဆီ တစ္မ်ိဳးပါရွိေပရာ၊ အမူးအေမာ္ ေျပေစ၏။ နာမည္ေက်ာ္ ေအာ္ဒီကလံုးေရေမႊး ေဖာ္စပ္ရာ၌ ထိုလိေမၼာ္ပြင့္ဆီကို ထည့္သြင္းအသံုးျပဳၾကပါသည္။ လိေမၼာ္ဆီႏွင့္က်န္းမာေရး။ လိေမၼာ္ခြံ၌ ရနံ႔သင္းေသာ Limonen ဆီအျပင္၊ ဂလူးကို႔စ္ ႏွင့္ တင္နင္ဓာတ္မ်ားပါရွိပါသည္။

 အနံ ့အရသာႏွင့္ျပည့္စံုေသာ လိေမၼာ္သီးတို ့ကို တစ္ႏွစ္ပတ္လံုးလိုလို ရရွိႏိုင္ျပီး၊ အလြယ္တကူအခြံႏႊာစားလို ့ရေသာေၾကာင့္ လူၾကိဳက္မ်ားဆံုးႏွင့္ ေပၚျပဴလာအျဖစ္ဆံုးသီးႏွံမ်ားထဲတြင္ လိေမၼာ္သီးလဲ တစ္မ်ိဳးအပါအ၀င္ျဖစ္ပါသည္။ လိေမၼာ္သီးသည္ အနံ ့ အရသာရိွၿပီး ခံတြင္းေတြ႔ေသာ သီးႏွံျဖစ္သျဖင့္ လူႀကီး၊ လူငယ္ အရြယ္သံုးပါးမေရြး ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ၾကပါသည္။ သဘာ၀သီးႏွံ ေၿမာက္မ်ားစြာရွိတဲ့အနက္မွ လူသားတို႔အတြက္ ဘက္စံုေကာင္းမြန္ေသာ အသီးတစ္မ်ိဳးမ်ိဳးၿပပါဆိုလွ်င္ လိေမၼာ္သီး ကို လက္ညိႈးထိုးျပမိမွာ ဧကန္မလြဲပါ။ ထို ့ေၾကာင့္ လိေမၼာ္သီး ႏွင့္ လိေမၼာ္ပင္တို ့သည္ လူသားတို႔က်န္းမာသက္ရွည္ေရးအတြက္ အာနိသင္ထက္ျမက္ေသာ သဘာဝေဆး တစ္ခြက္ျဖစ္ပါ ေၾကာင္း………………။

ဘာသာျပန္သူ (ေပါက္ေပါက္)
ကိုးကား (Internet)
Ref>>ေပါက္ေပါက္၏ လိေမၼာ္သီးအေၾကာင္းသိေကာင္းစရာ ေဆာင္းပါးမွေကာက္ႏူတ္တ္ေဖၚျပပါသည္။

No comments:

Post a Comment