by ပိုပိုေဇာ္(သဘာဝအားအင္)August 23, 2013 at 5:59pm
သခြားသီးတို ့သည္ အေအးစာသီးႏွံမ်ားျဖစ္ၾကေသာ ဗူး၊ ဖရံု၊ ဖရဲသီး မ်ိဳးႏြယ္ျဖစ္ျပီး၊ လြန္ခဲ့ေသာ ႏွစ္ေပါင္း ၁၀၀၀၀ ေက်ာ္ခန္ ့ မွ စ၍ အိႏိၵယႏိုင္ငံမွာ စတင္ေပါက္ေရာက္ခဲ့ၾကပါတယ္။ ယေန ့ကမၻာမွာေတာ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ေဂၚဖီထုပ္တို ့ျပီးရင္၊ သခြားသီးက စတုတၳအစားဆံုး ဟင္းသီးဟင္းရြက္လို ့့ဆိုပါတယ္။ သခြားသီးပင္တို ့ဟာ အပူခ်ိန္မွ်တေသာ ေနရာေဒသတြင္ ေကာင္းစြာျဖစ္ထြန္းၾကျပီး၊ အၾကီးမ်ိဳးႏွင့္ အေသးမ်ိဳးဟူ၍ ၂-မ်ိဳးရွိပါတယ္။
အသီးထဲမွာ အရည္ဓာတ္ ၉၆% နီးပါး ပါရွိသျဖင့္ ေရငတ္ေျပ အစိမ္းလိုက္၀ါးစားႏိုင္သလို၊ ဟင္းခ်ိဳရည္၊ သခြားသီးအသုပ္၊ သခြားသီး-ၾကက္ဥေၾကာ္၊ အတို ့အျမွဳပ္အျပင္၊ ရွာလကာ ရည္ (သို ့မ ဟုတ္) ဆားရည္စိမ္ၿပီး သခြားသီးသနပ္ လုပ္စားႏိုင္ပါတယ္။
WHFoods ရဲ ့ ဓာတ္ခြဲစမ္းသပ္ခ်က္မ်ားအရ၊ ၁၃၃ ဂရမ္ရွိတဲ့ သခြားသီးထဲမွာ၊ ကယ္လိုရင္း ၁၈၊ ပရိုတင္း ၈၂၅ မီလီဂရမ္၊ ေရ ၁၂၆ ဂရမ္၊ Ash ၀.၅ ဂရမ္၊ Phytosterols ၁၉ မီလီဂရမ္၊ ကဆီဓာတ္ ၃.၉ ဂရမ္၊ ေခ်ဖ်က္လြယ္ေသာအမွွ်င္ဓာတ္ ၇၉၈ မီလီဂရမ္၊ ေကာ္ဓာတ္ ၆၀၅ မီလီဂရမ္၊ သၾကား ၂ ဂရမ္၊ အဆီဓာတ္ ၁၈၀ မီလီဂရမ္၊ ဗီတာမင္ေအ ၁၁၈ IU၊ ဗီတာမင္စီ ၄ မီလီဂရမ္၊ ဗီတာမင္အီး ၄၀ မိုက္္ကရိုဂရမ္၊ ဗီတာမင္ေက ၁၆ မိုက္ကရိုဂရမ္၊ သီအာမင္ ၃၉ မိုက္ကရိုဂရမ္၊ ရီဘိုဖလာဗင္ ၃၉ မိုက္ကရိုဂရမ္၊ နီအာစင္ ၉၀ မီလီဂရမ္၊ ဗီတာမင္ဘီ၆ ၆၁ မီလီဂရမ္၊ ေဖာလိပ္ ၁၄ မို္က္ကရိုဂရမ္၊ Pantothenic အက္ဆစ္ ၃၃၂ မိုက္ကရိုဂရမ္၊ Choline ၈ မီလီဂရမ္၊ Betaine ၀.၁၃ မီလီဂရမ္၊ ကယ္လ္စီယမ္ ၂၀ မီလီဂရမ္၊ သံဓာတ္ ၃၃၃ မိုင္ကရိုဂရမ္၊ မဂၢနီစီယမ္ ၁၇ မီလီဂရမ္၊ မီးစုန္း ၃၀ မီလီဂရမ္၊ ပိုတက္စီယမ္ ၁၈၈ မီလီဂရမ္၊ ဆိုဒီယမ္ ၂.၇ မီလီဂရမ္၊ ဇင့္ ၂၄၆ မိုက္ကရိုဂရမ္၊ ေကာ့ပါး ၇၄ မိုင္ကရိုဂရမ္၊ မဂၢနီးစ္ ၁၀၁ မိုက္ကရိုဂရမ္၊ Selenium ၀.၂၇ မိုက္ကရိုဂရမ္၊ Fluoride ၁.၇ မိုက္ကရိုဂရမ္ တို ့အသီးသီးပါရွိၾက ပါတယ္။
ယေန ့ဖြံ ့ျဖိဳးတိုးတက္လွ်က္ရွိေသာ ကမၻာ့ႏိုင္ငံအသီးသီးတြင္ က်န္းမာေရးအတြက္သာမက၊ အသားအရည္ထိန္းသိမ္းမႈ အတြက္ပါ အစြမ္းထက္ျမက္တဲ့သခြားသီး၏ အေရးပါပံုကိုသိရွိၿပီးျဖစ္ရာ၊ တြင္က်ယ္စြာအသံုးျပဳလွ်က္ရွိေနၾကပါတယ္။ ထို ့ေၾကာင့္ သခြားသီး၏ ဘက္စံုံအသံုး၀င္ပံုကို ေအာက္ပါအတိုင္း ေဖာ္ျပလိုက္ရပါသည္။
သခြားသီး ႏွင့္ က်န္းမာေရးု။
(၁)ေရဓာတ္ပါ၀င္မႈမ်ားေသာ သခြားသီးကိုစားသံုးေပးျခင္းျဖင့္၊ ကို္ယ္တြင္းေအးျမေစကာ အဆိပ္အေတာက္မ်ားကို ေျပေစ တဲ့အျပင္၊ သခြါးသီးထဲမွာပါရွိေသာ ေရဓာတ္ဟာ သဘာ၀ေသာက္သံုးေရထက္ ပိုမိုအာဟာရျဖစ္ေစပါတယ္။
(၂)ႏို္င္ငံတကာရွိ ေဆးသိပၼံပညာရွင္မ်ားသည္ သခြားသီးကို ကင္ဆာေရာဂါကုုထံုးအျဖစ္ တိရိစာၦန္မ်ားျဖင့္ အမိ်ဳးမ်ိဳးစမ္းသပ္ ခဲ့ၾကရာ၊ သခြားသီးထဲမွာ lariciresinol, pinoresinol ႏွင့္ secoisolariciresinol ဓာတ္ေပါင္းစုပါရွိတဲ့အတြက္ေၾကာင့္၊ ရင္သားကင္ဆာ၊ သားအိမ္ကင္ဆာ၊ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာ ႏွင့္ မ်ိဳးဥအိမ္ကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္ေခ်အလားအလာတို ့ကို ေလ်ာ့ခ် ေပးႏို္င္ေၾကာင္း၊
(၃)သခြားသီးအခံြထဲမွာ ေခ်ဖ်က္လြယ္ေသာအမွ်င္ဓာတ္မ်ားပါရွိလို ့၊ အူသိမ္/အူမ တို ့မွ အဆိပ္အေတာက္ ကိုေျပေပ်ာက္ကာ ၀မ္းမခ်ဳပ္ေစဘဲ အူမၾကီးကင္ဆာလဲ မျဖစ္ေစႏို္င္ေၾကာင္း၊ ထို ့ေၾကာင့္ သခြားသီးကိုေန ့့စဥ္သံုး အစား အစာအျဖစ္စားေပးသင့္ေၾကာင္း၊ အၾကံျပဳတိုက္တြန္းထားပါတယ္။
(၄)သခြားသီးထဲတြင္ ပိုတက္စီယမ္ ႏွင့္ မဂၢနီစီယမ္ ဓာတ္ေပါင္းစုပါရွိလို ့၊ ေသြးအတက္/အက်ကို ထိန္းညွိေပးႏိုင္စြမ္းရွိ၍့ ေသြးတိုးေရာဂါသည္မ်ားကို ေကာင္းက်ိဳးျပဳပါတယ္။ အငန္ဓာတ္လြန္ကဲေသာ အစားအစာကိုစားျပီးတိုင္း သခြားသီး မ်ား မ်ားစားေပးသင့္ပါတယ္။
(၅)သခြားသီးသတၱဳရည္သည္ သြားဖံုးေရာဂါ၊ သြားေရာဂါ ႏွင့္ ေရစီးကမ္းျပိဳေရာဂါတို ့အတြက္ အလြန္ေဆးဘက္၀င္ပါတယ္္။ အစာအိမ္အက္ဆစ္အထြက္မ်ား၍ ဗိုက္ေအာင့္ျခင္း၊ အစာအိမ္နာျဖစ္ျခင္းတို ့အတြက္ သခြားသီးစားေပးသင့္ပါတယ္။
(၆)သခြားသီးက အစာေခ်စံနစ္ကို ေကာင္းမြန္ေစရံုသာမက၊ နာတာရွည္၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းကိုလဲ ေကာင္းစြာကုသေပးႏို္င္ပါတယ္။
(၇)သခြားသီးထဲမွာ စီလီကာ၊ ဗီတာမင္ေက ႏွင့္ ကယ္လ္စီယမ္ တို ့အလံုအေလာက္ပါရွိေသာေၾကာင့္၊ အရိုးအဆစ္ ၾကြက္ သားမ်ားကို ခြန္အားျဖစ္ေစပါတယ္။ ထို ့ျပင္ အရိုးကိုက်န္းမာသန္စြမ္းေစကာ၊ အရိုးအဆစ္ေရာင္ရမ္းျခင္း ႏွင့္ အရိုးပြျခင္း မွလဲ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
(၈)သခြားေစ့ဟာ သံေကာင္၊ တုပ္ျပားေကာင္တို ့ကို ရွင္းလင္းသုတ္သင္ေပးႏို္င္တဲ့ သဘာ၀ေဆးတစ္ခြက္ျဖစ္ပါတယ္။
(၉)သခြားသီးကို မုန္လာဥအနီျဖင့္ေရာစပ္၍ ေဖ်ာ္ရည္အျဖစ္ေသာက္သံုးေပးပါက၊ ခႏၶာကိုယ္ထဲရွိ ပိုလွ်ံေသာယူရစ္ အက္ ဆစ္တို ့ကို ဖယ္ရွားေပးသျဖင့္ အဆစ္ေရာင္ေရာဂါ၊ ဒူလာပါဒရက္ ႏွင့္ ခႏၶာကိုယ္ေရာင္ရမ္းနာေ၀ဒနာမ်ားကို သက္သာ ေစပါတယ္။
(၁၀)ဆီးခ်ိဳေရာဂါသည္မ်ား သခြားသီးကို ေဘးဥပါသ္ကင္းေ၀းစြာျဖင့္ စားသံုးႏိုင္ပါတယ္။
(၁၁)သခြားသီးထဲရွိ sterols ဓာတ္ေပါင္းစု က ကိုလက္စထေရာကို က်ေစပါတယ္။
(၁၂)ခႏၶာကိုယ္ထဲရွိ မလိုလားအပ္ေသာအရည္မ်ားကို ဆီးအျဖစ္ျပန္ထုတ္ေပးသျဖင့္၊ ဆီးရႊင္ေစပါတယ္။ ဆီးအိမ္နဲ ့ေက်ာက္ ကပ္တို ့တြင္ ဆီးေက်ာက္တည္ျခင္းကို မျဖစ္ေစပါဘူး။
(၁၃)သခြားသီးထဲမွာ ေရဓာတ္ၾကြယ္၀ျပီး၊ ကယ္လိုရီ မရွိသေလာက္အလြန္နဲပါလို ့ ကို္ယ္အေလးခ်ိန္ကိုက်ေစပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ ခႏၶာကိုယ္ဇီ၀ကမၼလုပ္ေဆာင္မႈမ်ားကို တိုးပြားေစကာ၊ အဆီလဲ ေလာင္ကြ်မ္းေစတာေၾကာင့္ ကို္ယ္ခႏၶာသြယ္လ် လွပလို သူမ်ား အားထားေလာက္ပါေပတယ္။
(၁၄) ေဆးဘက္၀င္ ဘီတာကယ္ရိုတင္း၊ zea-xanthin ႏွင့္ လူတိန္း စေသာ ဓာတ္တိုးဆန္ ့က်င္ပစၥည္းမ်ား အလံုအေလာက္ ပါရွိလို ့၊ ခႏၶာကိုယ္ထဲရွိမလိုလားအပ္ေသာ free radials မ်ားကို တိုက္ထုတ္ေပးကာ၊ အရြယ္တင္ႏုပ်ိဳေစပါတယ္။
(၁၅) သခြားသီးထဲတြင္ ဗို္က္တာမင္ႏွင့္ သတၱဳဓာတ္တို ့အျပင္ သဘာ၀ဆားဓာတ္လဲပါရွိလို ့ ခႏၶာကိုယ္ရွိဆဲလ္္မ်ားကို ၾကီးထြား ဖံြ ့ျဖိဳးေစပါတယ္။
(၁၆)အယ္လ္ဇိုင္းမားေ၀ဒနာရွင္မ်ား၏ ဦးေႏွာက္တြင္းရွိ အာရံုေၾကာမ်ား ပ်က္စီးယိုယြင္းမႈကို ေကာင္းစြာကုသေပးႏိုင္ပါတယ္။
(၁၇)ႏွာေခါင္းႏွင့္ လည္ေခ်ာင္းတို ့ရွိ အေျမွးပါးမ်ားအား ေရာင္ရမ္းနာက်င္မႈမ်ားအတြက္ သခြားေစ့ကိုေရေဖ်ာ္ေသာက္ျခင္းျဖင့္ သက္သာေပ်ာက္ကင္းႏိုင္ပါတယ္။
(၁၈)အသည္း ႏွင့္ ပန္ကရိယ တို ့ကိုေကာင္းက်ိဳးျပဳပါတယ္။
ဘာသာျပန္သူ - ေပါက္ေပါက္
(ကိုးကားခ်က္ - The Amazing Cucumber by Vibhavari)
သခြားသီးတို ့သည္ အေအးစာသီးႏွံမ်ားျဖစ္ၾကေသာ ဗူး၊ ဖရံု၊ ဖရဲသီး မ်ိဳးႏြယ္ျဖစ္ျပီး၊ လြန္ခဲ့ေသာ ႏွစ္ေပါင္း ၁၀၀၀၀ ေက်ာ္ခန္ ့ မွ စ၍ အိႏိၵယႏိုင္ငံမွာ စတင္ေပါက္ေရာက္ခဲ့ၾကပါတယ္။ ယေန ့ကမၻာမွာေတာ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ေဂၚဖီထုပ္တို ့ျပီးရင္၊ သခြားသီးက စတုတၳအစားဆံုး ဟင္းသီးဟင္းရြက္လို ့့ဆိုပါတယ္။ သခြားသီးပင္တို ့ဟာ အပူခ်ိန္မွ်တေသာ ေနရာေဒသတြင္ ေကာင္းစြာျဖစ္ထြန္းၾကျပီး၊ အၾကီးမ်ိဳးႏွင့္ အေသးမ်ိဳးဟူ၍ ၂-မ်ိဳးရွိပါတယ္။
အသီးထဲမွာ အရည္ဓာတ္ ၉၆% နီးပါး ပါရွိသျဖင့္ ေရငတ္ေျပ အစိမ္းလိုက္၀ါးစားႏိုင္သလို၊ ဟင္းခ်ိဳရည္၊ သခြားသီးအသုပ္၊ သခြားသီး-ၾကက္ဥေၾကာ္၊ အတို ့အျမွဳပ္အျပင္၊ ရွာလကာ ရည္ (သို ့မ ဟုတ္) ဆားရည္စိမ္ၿပီး သခြားသီးသနပ္ လုပ္စားႏိုင္ပါတယ္။
WHFoods ရဲ ့ ဓာတ္ခြဲစမ္းသပ္ခ်က္မ်ားအရ၊ ၁၃၃ ဂရမ္ရွိတဲ့ သခြားသီးထဲမွာ၊ ကယ္လိုရင္း ၁၈၊ ပရိုတင္း ၈၂၅ မီလီဂရမ္၊ ေရ ၁၂၆ ဂရမ္၊ Ash ၀.၅ ဂရမ္၊ Phytosterols ၁၉ မီလီဂရမ္၊ ကဆီဓာတ္ ၃.၉ ဂရမ္၊ ေခ်ဖ်က္လြယ္ေသာအမွွ်င္ဓာတ္ ၇၉၈ မီလီဂရမ္၊ ေကာ္ဓာတ္ ၆၀၅ မီလီဂရမ္၊ သၾကား ၂ ဂရမ္၊ အဆီဓာတ္ ၁၈၀ မီလီဂရမ္၊ ဗီတာမင္ေအ ၁၁၈ IU၊ ဗီတာမင္စီ ၄ မီလီဂရမ္၊ ဗီတာမင္အီး ၄၀ မိုက္္ကရိုဂရမ္၊ ဗီတာမင္ေက ၁၆ မိုက္ကရိုဂရမ္၊ သီအာမင္ ၃၉ မိုက္ကရိုဂရမ္၊ ရီဘိုဖလာဗင္ ၃၉ မိုက္ကရိုဂရမ္၊ နီအာစင္ ၉၀ မီလီဂရမ္၊ ဗီတာမင္ဘီ၆ ၆၁ မီလီဂရမ္၊ ေဖာလိပ္ ၁၄ မို္က္ကရိုဂရမ္၊ Pantothenic အက္ဆစ္ ၃၃၂ မိုက္ကရိုဂရမ္၊ Choline ၈ မီလီဂရမ္၊ Betaine ၀.၁၃ မီလီဂရမ္၊ ကယ္လ္စီယမ္ ၂၀ မီလီဂရမ္၊ သံဓာတ္ ၃၃၃ မိုင္ကရိုဂရမ္၊ မဂၢနီစီယမ္ ၁၇ မီလီဂရမ္၊ မီးစုန္း ၃၀ မီလီဂရမ္၊ ပိုတက္စီယမ္ ၁၈၈ မီလီဂရမ္၊ ဆိုဒီယမ္ ၂.၇ မီလီဂရမ္၊ ဇင့္ ၂၄၆ မိုက္ကရိုဂရမ္၊ ေကာ့ပါး ၇၄ မိုင္ကရိုဂရမ္၊ မဂၢနီးစ္ ၁၀၁ မိုက္ကရိုဂရမ္၊ Selenium ၀.၂၇ မိုက္ကရိုဂရမ္၊ Fluoride ၁.၇ မိုက္ကရိုဂရမ္ တို ့အသီးသီးပါရွိၾက ပါတယ္။
ယေန ့ဖြံ ့ျဖိဳးတိုးတက္လွ်က္ရွိေသာ ကမၻာ့ႏိုင္ငံအသီးသီးတြင္ က်န္းမာေရးအတြက္သာမက၊ အသားအရည္ထိန္းသိမ္းမႈ အတြက္ပါ အစြမ္းထက္ျမက္တဲ့သခြားသီး၏ အေရးပါပံုကိုသိရွိၿပီးျဖစ္ရာ၊ တြင္က်ယ္စြာအသံုးျပဳလွ်က္ရွိေနၾကပါတယ္။ ထို ့ေၾကာင့္ သခြားသီး၏ ဘက္စံုံအသံုး၀င္ပံုကို ေအာက္ပါအတိုင္း ေဖာ္ျပလိုက္ရပါသည္။
သခြားသီး ႏွင့္ က်န္းမာေရးု။
(၁)ေရဓာတ္ပါ၀င္မႈမ်ားေသာ သခြားသီးကိုစားသံုးေပးျခင္းျဖင့္၊ ကို္ယ္တြင္းေအးျမေစကာ အဆိပ္အေတာက္မ်ားကို ေျပေစ တဲ့အျပင္၊ သခြါးသီးထဲမွာပါရွိေသာ ေရဓာတ္ဟာ သဘာ၀ေသာက္သံုးေရထက္ ပိုမိုအာဟာရျဖစ္ေစပါတယ္။
(၂)ႏို္င္ငံတကာရွိ ေဆးသိပၼံပညာရွင္မ်ားသည္ သခြားသီးကို ကင္ဆာေရာဂါကုုထံုးအျဖစ္ တိရိစာၦန္မ်ားျဖင့္ အမိ်ဳးမ်ိဳးစမ္းသပ္ ခဲ့ၾကရာ၊ သခြားသီးထဲမွာ lariciresinol, pinoresinol ႏွင့္ secoisolariciresinol ဓာတ္ေပါင္းစုပါရွိတဲ့အတြက္ေၾကာင့္၊ ရင္သားကင္ဆာ၊ သားအိမ္ကင္ဆာ၊ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာ ႏွင့္ မ်ိဳးဥအိမ္ကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္ေခ်အလားအလာတို ့ကို ေလ်ာ့ခ် ေပးႏို္င္ေၾကာင္း၊
(၃)သခြားသီးအခံြထဲမွာ ေခ်ဖ်က္လြယ္ေသာအမွ်င္ဓာတ္မ်ားပါရွိလို ့၊ အူသိမ္/အူမ တို ့မွ အဆိပ္အေတာက္ ကိုေျပေပ်ာက္ကာ ၀မ္းမခ်ဳပ္ေစဘဲ အူမၾကီးကင္ဆာလဲ မျဖစ္ေစႏို္င္ေၾကာင္း၊ ထို ့ေၾကာင့္ သခြားသီးကိုေန ့့စဥ္သံုး အစား အစာအျဖစ္စားေပးသင့္ေၾကာင္း၊ အၾကံျပဳတိုက္တြန္းထားပါတယ္။
(၄)သခြားသီးထဲတြင္ ပိုတက္စီယမ္ ႏွင့္ မဂၢနီစီယမ္ ဓာတ္ေပါင္းစုပါရွိလို ့၊ ေသြးအတက္/အက်ကို ထိန္းညွိေပးႏိုင္စြမ္းရွိ၍့ ေသြးတိုးေရာဂါသည္မ်ားကို ေကာင္းက်ိဳးျပဳပါတယ္။ အငန္ဓာတ္လြန္ကဲေသာ အစားအစာကိုစားျပီးတိုင္း သခြားသီး မ်ား မ်ားစားေပးသင့္ပါတယ္။
(၅)သခြားသီးသတၱဳရည္သည္ သြားဖံုးေရာဂါ၊ သြားေရာဂါ ႏွင့္ ေရစီးကမ္းျပိဳေရာဂါတို ့အတြက္ အလြန္ေဆးဘက္၀င္ပါတယ္္။ အစာအိမ္အက္ဆစ္အထြက္မ်ား၍ ဗိုက္ေအာင့္ျခင္း၊ အစာအိမ္နာျဖစ္ျခင္းတို ့အတြက္ သခြားသီးစားေပးသင့္ပါတယ္။
(၆)သခြားသီးက အစာေခ်စံနစ္ကို ေကာင္းမြန္ေစရံုသာမက၊ နာတာရွည္၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းကိုလဲ ေကာင္းစြာကုသေပးႏို္င္ပါတယ္။
(၇)သခြားသီးထဲမွာ စီလီကာ၊ ဗီတာမင္ေက ႏွင့္ ကယ္လ္စီယမ္ တို ့အလံုအေလာက္ပါရွိေသာေၾကာင့္၊ အရိုးအဆစ္ ၾကြက္ သားမ်ားကို ခြန္အားျဖစ္ေစပါတယ္။ ထို ့ျပင္ အရိုးကိုက်န္းမာသန္စြမ္းေစကာ၊ အရိုးအဆစ္ေရာင္ရမ္းျခင္း ႏွင့္ အရိုးပြျခင္း မွလဲ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
(၈)သခြားေစ့ဟာ သံေကာင္၊ တုပ္ျပားေကာင္တို ့ကို ရွင္းလင္းသုတ္သင္ေပးႏို္င္တဲ့ သဘာ၀ေဆးတစ္ခြက္ျဖစ္ပါတယ္။
(၉)သခြားသီးကို မုန္လာဥအနီျဖင့္ေရာစပ္၍ ေဖ်ာ္ရည္အျဖစ္ေသာက္သံုးေပးပါက၊ ခႏၶာကိုယ္ထဲရွိ ပိုလွ်ံေသာယူရစ္ အက္ ဆစ္တို ့ကို ဖယ္ရွားေပးသျဖင့္ အဆစ္ေရာင္ေရာဂါ၊ ဒူလာပါဒရက္ ႏွင့္ ခႏၶာကိုယ္ေရာင္ရမ္းနာေ၀ဒနာမ်ားကို သက္သာ ေစပါတယ္။
(၁၀)ဆီးခ်ိဳေရာဂါသည္မ်ား သခြားသီးကို ေဘးဥပါသ္ကင္းေ၀းစြာျဖင့္ စားသံုးႏိုင္ပါတယ္။
(၁၁)သခြားသီးထဲရွိ sterols ဓာတ္ေပါင္းစု က ကိုလက္စထေရာကို က်ေစပါတယ္။
(၁၂)ခႏၶာကိုယ္ထဲရွိ မလိုလားအပ္ေသာအရည္မ်ားကို ဆီးအျဖစ္ျပန္ထုတ္ေပးသျဖင့္၊ ဆီးရႊင္ေစပါတယ္။ ဆီးအိမ္နဲ ့ေက်ာက္ ကပ္တို ့တြင္ ဆီးေက်ာက္တည္ျခင္းကို မျဖစ္ေစပါဘူး။
(၁၃)သခြားသီးထဲမွာ ေရဓာတ္ၾကြယ္၀ျပီး၊ ကယ္လိုရီ မရွိသေလာက္အလြန္နဲပါလို ့ ကို္ယ္အေလးခ်ိန္ကိုက်ေစပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ ခႏၶာကိုယ္ဇီ၀ကမၼလုပ္ေဆာင္မႈမ်ားကို တိုးပြားေစကာ၊ အဆီလဲ ေလာင္ကြ်မ္းေစတာေၾကာင့္ ကို္ယ္ခႏၶာသြယ္လ် လွပလို သူမ်ား အားထားေလာက္ပါေပတယ္။
(၁၄) ေဆးဘက္၀င္ ဘီတာကယ္ရိုတင္း၊ zea-xanthin ႏွင့္ လူတိန္း စေသာ ဓာတ္တိုးဆန္ ့က်င္ပစၥည္းမ်ား အလံုအေလာက္ ပါရွိလို ့၊ ခႏၶာကိုယ္ထဲရွိမလိုလားအပ္ေသာ free radials မ်ားကို တိုက္ထုတ္ေပးကာ၊ အရြယ္တင္ႏုပ်ိဳေစပါတယ္။
(၁၅) သခြားသီးထဲတြင္ ဗို္က္တာမင္ႏွင့္ သတၱဳဓာတ္တို ့အျပင္ သဘာ၀ဆားဓာတ္လဲပါရွိလို ့ ခႏၶာကိုယ္ရွိဆဲလ္္မ်ားကို ၾကီးထြား ဖံြ ့ျဖိဳးေစပါတယ္။
(၁၆)အယ္လ္ဇိုင္းမားေ၀ဒနာရွင္မ်ား၏ ဦးေႏွာက္တြင္းရွိ အာရံုေၾကာမ်ား ပ်က္စီးယိုယြင္းမႈကို ေကာင္းစြာကုသေပးႏိုင္ပါတယ္။
(၁၇)ႏွာေခါင္းႏွင့္ လည္ေခ်ာင္းတို ့ရွိ အေျမွးပါးမ်ားအား ေရာင္ရမ္းနာက်င္မႈမ်ားအတြက္ သခြားေစ့ကိုေရေဖ်ာ္ေသာက္ျခင္းျဖင့္ သက္သာေပ်ာက္ကင္းႏိုင္ပါတယ္။
(၁၈)အသည္း ႏွင့္ ပန္ကရိယ တို ့ကိုေကာင္းက်ိဳးျပဳပါတယ္။
ဘာသာျပန္သူ - ေပါက္ေပါက္
(ကိုးကားခ်က္ - The Amazing Cucumber by Vibhavari)
No comments:
Post a Comment