by ပိုပိုေဇာ္(သဘာဝအားအင္)August 23, 2013 at 6:59pm
ရင္ကိုေအးျမေစေသာ နာနတ္သီးသည္ ကိုလက္စထေရာ ပါ၀င္မႈနဲပါးျပီး၊ လူသားတို ့က်န္းမာေရးအတြက္ မရွိမျဖစ္လိုအပ္ေသာ ဗီတာမင္ႏွင့္သတၱဳဓာတ္တို ့ စုေ၀းရာအရင္းအျမစ္လည္းျဖစ္ပါသည္။
၁၀၀-ဂရမ္ ရွိေသာ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ နာနတ္သီး ၁-ခြက္ထဲ တြင္ ကယ္လိုရီ (၅၀-မီလီဂရမ္)၊ ကယ္လ္စီယမ္ (၁၃-မီလီဂရမ္)၊ ပိုတက္စီယမ္ (၁၁၀-မီလီဂရမ္)၊ သံဓာတ္ (၀.၂၉ မီလီဂရမ္)၊ ေဖာ့စဖရက္ (၁၀-မီလီဂရမ္)၊ ဇင့္ (၀.၂၂ မီလီဂရမ္)၊ ကစီဓာတ္ (၁၃.၂ ဂရမ္)၊ ပရိုတင္း (၀.၅၄ ဂရမ္)၊ အဆီ (၀.၁၂ ဂရမ္)၊ ဗိုက္တာမင္စီ (၃၇.၂၀ မီလီဂရမ္)၊ ဗိုက္တာမင္ဘီ-1 (၀.၀၇၉ မီလီဂရမ္)၊ ဗိုက္တာမင္ဘီ-2 (၀.၀၇၉ မီလီဂရမ္)၊ ဗိုက္တာမင္ဘီ-3 (၀.၄၉၅ မီလီဂရမ္)၊ ဗိုက္တာမင္ဘီ-5 (၀.၂၀၅ မီလီဂရမ္)၊ ဗိုက္တာမင္ဘီ-6 (၀.၁၁၁ မီလီဂရမ္)၊ ဗိုက္တာမင္အီး (၀.၆၂ မီလီဂရမ္)၊ သၾကား (၉.၅ ဂရမ္) ႏွင့္ ေခ်ဖ်က္လြယ္ေသာ အမွ်င္ (၁.၄ ဂရမ္) တို ့အသီးသီးပါရွိပါသည္။
1. နာနတ္သီး သည္ Bromelain ဟုေခၚေသာ အင္ဇိုင္းတစ္မ်ိဳးပါ၀င္သည့္ တစ္ခုတည္းေသာ အသီးျဖစ္ပါသည္။ အထူးသျဖင့္ အသီးအလယ္အူတိုင္ထဲရွိ Bromelain ဓာတ္က ေအာက္ပါအတိုင္းက်န္းမာေရးကိုေကာင္းက်ိဳးျပဳပါသည္။
အကိုက္အခဲေပ်ာက္ေဆး(NSAIDs)မ်ားထက္ ပိုၿပီးအားေကာင္းသည့့္ အစြမ္းသတၱိရွိျခင္းေၾကာင့္ ၾကြက္သားမ်ား နာက်င္ျခင္းႏွင့္ အ႐ိုးအဆစ္လြဲျပီးေနာက္ျဖစ္တတ္ေသာ ေရာင္ရမ္းနာက်င္မႈတို ့ကို ထိထိေရာက္ေရာက္ သက္သာေစ ပါသည္္။
ေသြးခဲျခင္းေၾကာင္ ့ေသြးေၾကာပိတ္ဆို ့ျခင္းႏွင့္ ဆက္စပ္ေသာႏွလံုးေရာဂါမ်ားကို ကာကြယ္ဟန္ ့တား ေပးႏိုင္ပါသည္။ ေသြးလည္ပတ္စီးဆင္းမႈကိုလဲ တိုးတက္ေကာင္းမြန္ေစပါသည္။ ဓမၼတာရာသီလာစဥ္ ကိုက္ခဲမႈကို သက္သာေစပါသည္။ ေဂါက္ေရာဂါ၊ အေအးမိ၊ ႏွာေစး ေရာဂါမ်ားအျပင္ ၊ ေလျပြန္ေရာင္ျခင္း၊ ထိပ္ကပ္နာေရာဂါႏွင့္ ဆက္စပ္ေနေသာ ေ၀ဒနာမ်ားကို သက္သာေစပါသည္။
ခြဲစိပ္ခန္း၀င္ျပီးေနာက္ အနာက်က္အျမန္က်က္ေစရန္အတြက္ နာနတ္သီးစားေပးသင့္ေၾကာင္း ဂ်ာမနီေဆးသုေတသီ မ်ားက တို္က္တြန္းထားၾကပါသည္။ လြန္ခဲ့ေသာ ၃-လခန္ ့က အရိုးပြျခင္းေၾကာင့္ ဒူးနာေ၀ဒနာခံစားေနရေသာ လူနာ ၈-ဦးကို နာနတ္သီးေကြ်းျပီး Pityriasis lichenoides chronica (PLC) နည္းနဲ ့စမ္းသပ္ခဲ့ရာ ေရာဂါေပ်ာက္ကင္းေၾကာင္းေတြ ့ရွိခဲ့ပါသည္။
2. နာနတ္သီးသည္ သဘာ၀အစာအိမ္မွထြက္ေသာအရည္ႏွင့္ လြန္စြာဆင္တူသည့္အတြက္ အစာေခ်စံနစ္ကို တိုးတက္ေကာင္းမြန္ ေစျပီး၊ ၀မ္းေဖာ၀မ္းေယာငင္ျခင္း၊ ရင္ျပည့္ရင္ကယ္ျဖစ္ျခင္း၊ အစာအိမ္နာ ႏွင့္ ေလပူထိုးျခင္းတို ့ကို သက္သာေစႏိုင္ပါသည္။ ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းမွ လည္းကာကြယ္ေပးပါသည္။
3. ပန္းနာရင္ၾကပ္ကို သက္သာေျပေလ်ာ့ေစပါသည္။ ခြ်ဲသလိပ္ေက်ေစပါသည္။
4. ယေန ့အေမရိကန္ႏုိင္ငံတြင္ အျဖစ္အမ်ားဆံုးကင္ဆာမွာအရည္ျပားကင္ဆာေရာဂါျဖစ္ၿပီး လူဦးေရမီလီယံ ၃.၅သန္းခန္ ့ ႏွစ္စဥ္ ခံစားေနၾကရပါသည္။ နာနတ္သီးက ထိုအေရျပားကင္ဆာေရာဂါအတြက္ ေျဖေဆးတစ္ခြက္ျဖစ္ေၾကာင္း ကင္ဆာဂ်ာနယ္ေဆး ေဆာင္းပါး ထဲတြင္ေဖာ္ျပထားပါသည္။ အိႏိၵယေဆးသုေတသီမ်ားကလည္း Bromelain အင္ဇိုင္းျဖင့္ ၾကြက္မ်ားကိုစမ္းသပ္ခဲ့ရာ၊ ၃၅ ရာခိုင္ႏႈန္း တိုးတက္မႈရွိခဲ့သျဖင့္ လူသားမ်ားအတြက္လည္း အလားတူေကာင္းက်ိဳးသက္ေရာက္မႈျဖစ္ေစမည္ဟု အခိုင္အမာ အတည္ျပဳထားပါသည္။
5. နာနတ္သီးအူတိုင္ကို ပ်ားရည္ျဖင့္တို ့၍ ကေလးမ်ားကိုေကြ်းပါက၊ သံက်ေစပါသည္။
6. နာနတ္သီးသည္ လိေမၼာသီးကဲ့သို ့ပင္ ဗိုက္တာမင္စီ ပါ၀င္မႈျမင့္မားသျဖင့္ အေအးမိ၊ ႏွာေစး၊ ေခ်ာင္ဆးိုး ျခင္းကိုတိုက္ထုတ္ေပး ပါသည္။ သို ့ေသာ္ နာနတ္သီးထဲတြင္ Bromelain ဓာတ္ပါရွိေနသည့္အတြက္ လိေမၼာ္သီးထက္ ပိုမိုအစြမ္းထက္ေစပါသည္။
7. နာနတ္သီးထဲတြင္ beta-carotene အေျမာက္အမ်ားပါရွိသည့္အတြက္ အျမင္အာရံုကိုေကာင္းမြန္ေစႏိုင္ပါသည္။ ေန႔စဥ္ နာနတ္သီး တစ္ခြက္စာကို သံုးႀကိမ္တိတိ ပံုမွန္စားျခင္းေပးျခင္းျဖင့္ သက္လတ္ပိုင္း ႏွင့္ သက္ၾကီးပိုငး္ေရာက္ေသာအခါမွာ အျမင္လႊာ ယိုယြင္းမႈျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ၃၆-ရာခိုင္ႏႈန္း ထိ ေလ်ာ့နည္းေပးႏိုင္ပါသည္။
8. သဘာ၀ဆီးရႊင္ေဆးအျဖစ္ နာနတ္သီးကို အားကိုးႏိုင္ပါသည္။ ထို ့ျပင္ သုေတသနမွတ္တမ္းမ်ားအရ၊ ဆီးလမ္းေၾကာင္း ပိုးဝင္ပါက၊ ပဋိဇီဝပိုးသတ္ေဆးကို ေဆးပတ္လည္ေအာင္ေသာက္ရင္း၊ နာနတ္သီး ကိုပါတြဲဖက္စားေပးျခင္းျဖင့္ ကူးစက္ပိုးမ်ားမွ အခ်ိန္တိုအတြင္း ကင္းေဝးေစသည္ဆိုပါသည္။
9. ကုသရန္ခက္ခဲေသာ ၾကြက္ႏို ့မ်ားအတြက္မစိုးရိမ္ပါႏွင့္။ နာနတ္သီးအရည္ကုိ ၾကြက္ႏုိ႔ေပၚတို႔ျပီး ေရမေဆးဘဲဒီတိုင္းသာ ထားပါ။ ထိုနည္းအတိုင္း ေန႔စဥ္မွန္ုမွန္လုပ္ေပးျခင္းျဖင့္ ရက္အနည္းငယ္အတြင္းမွာ ေပ်ာက္ကင္းႏိုင္ပါသည္။ အသားမာမ်ား အတြက္လည္း သံုးႏိုင္ပါသည္။
10. နာနတ္သီးသည္ ေသြးေပါင္ခ်ိန္က်ဆင္းေစသည့္အၿပင္၊ ေသြးအတြင္း ကိုလက္စထေရာမ်ားကို ေလ်ာ့က်ေစႏိုင္ေသာေၾကာင့္ ေသြးတိုးေရာဂါမျဖစ္ေစႏိုင္ပါ။ နာနတ္သီးကို ပံုမွန္စားသံုးေလ့ရိွသူ အေယာက္၂၀၀၀ အား သံုးႏွစ္ၾကာ သုေတသနၿပဳခဲ့ရာ၌ ထိုသူတို ့တြင္ ေသြးတိုးေရာဂါၿဖစ္ပြားမႈ ၁၈ % သာရွိေၾကာင္း ေတြ ့ရိွရသည္ဟု စပိန္သုေတသနပညာရွင္မ်ားက ဆိုပါသည္။
11. နာနတ္သီးကို သီတင္းတစ္ပတ္လွ်င္ ၂-ၾကိမ္ ခန္ ့စားသံုးေပး သူမ်ားသည္ ႏွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္းေရာဂါ ၿဖစ္ပြားမႈ အခြင့္အေရး အလြန္နည္းပါးပါသည္။
12. နာနတ္သီး တြင္ မဂၢနီးစ္သတၱဳဓာတ္ၾကြယ္၀စြာပါရွိျခင္းေၾကာင့္ အ႐ိုးမ်ားကိုက်န္းမာၾကံ ့ခိုင္ေစျပီး၊ အရိုးႏွင့္ ဆက္စပ္ေသာ တစ္ရႈး/အရြတ္/အေၾကာတို ့ကိုပါ သန္စြမ္းအားေကာင္းေစပါသည္။ ထို ့ေၾကာင့္ လူငယ္ပိုင္း ႏွင့္ လူလတ္ပိုင္းမ်ားအတြက္ အ႐ိုး သန္စြမ္းၾကီးထြားမႈျမန္ဆန္ေစျပီး၊ လူႀကီးပိုင္းမ်ားအတြက္ အ႐ိုးခိုင္မာေစသည့္အတြက္ အရြယ္ ၃-ပါးမေရြး နာနတ္သီးေဖ်ာ္ရည္ ၁-ခြက္ ကို ေန ့စဥ္ ေသာက္သံုးေပးသင့္ပါသည္။ ထိုသို ့ေသာက္သံုးျခင္းျဖင့္ လူတစ္ေယာက္အတြက္တစ္ေန ့တာလိုအပ္ေသာ မဂၢနီးစ္သတၱဳဓာတ္ ကို ၇၃% ရရွိေစႏိုင္ပါသည္။
13. နာနတ္သီးဟာ အျမင္အာ႐ံုၾကည္လင္သန္စြမ္းေစဖို႔အတြက္လည္း အေထာက္အကူျပဳပါသည္။ အသက္အရြယ္ ဇရာေၾကာင့္ ျဖစ္လာေသာ မႈံမႈိင္းရီေဝျခင္းမ်ားကိုလည္း ကာကြယ္ေပးပါသည္။ မ်က္လံုးအာ႐ံုအတြက္ နံက္သီးကို မ်ားမ်ားစားႏိုင္ေလ အက်ိဳးရွိေလ ျဖစ္ပါသည္။
14. ခႏၶာကိုယ္ အပူရွိန္ႏွင့္ အဖ်ားက်ရန္အတြက္ နာနတ္ရည္ကို ယမကာအျဖစ္ ကေဇာ္ေဖာက္ၿပီး ေသာက္သံုးႏိုင္ပါသည္။
15. သြားဖံုးက်န္းမာ မွ သြားက်န္းမာမည္ျဖစ္ပါသည္။ ဗိုက္တာမင္စီၾကြယ္၀သည့္ နာနတ္သီးစားသံုးေပးျခင္းျဖင့္ သြားဖံုးေရာင္ျခင္း ႏွင့္ သြားဖံုးေရာဂါအမ်ိဳးမ်ိဳးတို ့ကို မျဖစ္ေပၚေစဘဲ၊ ႏွစ္ရွည္လမ်ား သြားဖံုးခိုင္ခန္ ့ေကာင္းမြန္ေစႏိုင္ပါသည္။
16. နာနတ္သီး ကို ပန္းသီး (သို ့မဟုတ္) ဖရဲသီးတို ့ျဖင့္ တြဲစားပါက၊ ခႏၶာကိုယ္ထဲရွိမလိုအပ္ေသာ အငန္ဓာတ္မ်ားအား ဖယ္ရွား ေပးျပီး၊ ေက်ာက္ကပ္ ႏွင့္ သည္းေျခတို ့ကို အားျဖစ္ေစပါသည္။ ခႏၶာကိုယ္ထဲက အဆိပ္အေတာက္ေတြကို ဖယ္ရွားေပးႏိုင္ သည့္အၿပင္ ေက်ာက္ကပ္ကိုလည္း သန္ ့ရွင္းေစႏိုင္ပါသည္။
17. နာနတ္သီးေဖ်ာ္ရည္ကို သေဘာၤသီး၊ ႏြားႏို ့တို ့ႏွင့္ တြဲေသာက္ပါက၊ ဗီတာမင္စီ၊ ဗီတာမင္အီး ႏွင့္ သံဓာတ္တို ့ ၾကြယ္၀စြာရရွိ ေစသည့္အတြက္ ဇီ၀ကမၼ ျဖစ္စဥ္ကို ေကာင္းစြာအေထာက္အကူျပဳပါသည္။ ဇရာကို အံတုမည့္ ေဖ်ာ္ရည္အျဖစ္ ေသာက္သံုးႏိုင္ ပါသည္။
18. နာနတ္သီးေဖ်ာ္ရည္ကို ငွက္ေပ်ာသီး၊ နာနတ္သီး၊ ႏြားႏို ့တို ့ျဖင့္တြဲေသာက္ပါက ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းကို တားဆီးေပးႏိုင္ပါသည္။ ထို ့ျပင္ဗီတာမင္ႏွင့္ အာဟာရဓာတ္မ်ား ၾကြယ္၀စြာပါ၀င္သည့္အတြက္ အသားအေရအလွအပကို ေကာင္းစြာ ပံ့ပိုးေပးပါသည္။
19. ဗီတာမင္စီၾကြယ္၀ေသာ နာနတ္သီး ႏွင့္ အူတိုင္အားလံုးကို စားျခင္းအားျဖင့္ ခရီးေ၀းသြားျပီးေနာက္၊ ပင္ပမ္းႏြမ္းနယ္ျပီး အားအင္မ်ား ကုန္ခမ္းသြားျခင္းကို ျပန္လည္အားျဖည့္ေပးေစေၾကာင္း၊ ရုပ္ပ်ိဳအရြယ္တင္ေစေၾကာင္း က်န္းမာေရးသုေတသီ တစ္ဦးျဖစ္သူ ေဒါက္တာ Glenville ကဆိုပါသည္။
20. အခ်ိန္တိုအတြင္းမွာပင္ ေပါင္ခ်ိ္န္က်ေစႏိုင္သည့္အတြက္၊ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ မတက္ေအာင္ ထိန္းသိမ္းေပးႏိုင္ပါသည္။ က်န္းမာ ႏုပ်ိဳေသာ ခႏၶာကိုယ္ကို ပိုင္ဆိုင္လိုသူမ်ားအတြက္ နာနတ္သီး က အားထားေလာက္ပါသည္။
21. နံက္အိမ္ယာထ မအီမသာျဖစ္ျခင္းအတြက္ နာနတ္သီးေဖ်ာ္ရည္ ၂၃၀ cc ေသာက္ေပးသင့္ပါသည္။
22. နာနတ္သီးထဲတြင္ ပါရွိေသာ Goiter ဓာတ္တစ္မ်ိဳးက သိုင္းရိြဳက္အက်ိတ္ ကို ပံုမွန္ျဖစ္ေစပါသည္။ ထို ့ျပင္ လည္ေခ်ာင္းနာျခင္း၊ ေလျပြန္ေရာင္ျခင္းကိုလဲ သက္သာေစႏိုင္ပါသည္။
23. နာနတ္သီးထဲတြင္ ဓာတ္တိုးဆန္ ့က်င္ပစၥည္းမ်ား ျမင့္မားစြာပါရွိျခင္းေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ အက်ိဳးယုတ္ေစေသာ free-radicals မ်ား အႏၱရာယ္မွ ကာကြယ္ေပးပါသည္။ ပန္းနာရင္က်ပ္ေရာဂါ ႏွင့္ အူမ ကင္ဆာတို ့ကို မျဖစ္ေစႏိုင္ပါ။ 24. မွတ္ညဏ္စြမ္းအားကိုတိုးတက္ျမင့္မားေစပါသည္။
ဘာသာျပန္သူ (ေပါက္ေပါက္)
မွီျငမ္း (Health benefits of Pineapples)
ရင္ကိုေအးျမေစေသာ နာနတ္သီးသည္ ကိုလက္စထေရာ ပါ၀င္မႈနဲပါးျပီး၊ လူသားတို ့က်န္းမာေရးအတြက္ မရွိမျဖစ္လိုအပ္ေသာ ဗီတာမင္ႏွင့္သတၱဳဓာတ္တို ့ စုေ၀းရာအရင္းအျမစ္လည္းျဖစ္ပါသည္။
၁၀၀-ဂရမ္ ရွိေသာ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ နာနတ္သီး ၁-ခြက္ထဲ တြင္ ကယ္လိုရီ (၅၀-မီလီဂရမ္)၊ ကယ္လ္စီယမ္ (၁၃-မီလီဂရမ္)၊ ပိုတက္စီယမ္ (၁၁၀-မီလီဂရမ္)၊ သံဓာတ္ (၀.၂၉ မီလီဂရမ္)၊ ေဖာ့စဖရက္ (၁၀-မီလီဂရမ္)၊ ဇင့္ (၀.၂၂ မီလီဂရမ္)၊ ကစီဓာတ္ (၁၃.၂ ဂရမ္)၊ ပရိုတင္း (၀.၅၄ ဂရမ္)၊ အဆီ (၀.၁၂ ဂရမ္)၊ ဗိုက္တာမင္စီ (၃၇.၂၀ မီလီဂရမ္)၊ ဗိုက္တာမင္ဘီ-1 (၀.၀၇၉ မီလီဂရမ္)၊ ဗိုက္တာမင္ဘီ-2 (၀.၀၇၉ မီလီဂရမ္)၊ ဗိုက္တာမင္ဘီ-3 (၀.၄၉၅ မီလီဂရမ္)၊ ဗိုက္တာမင္ဘီ-5 (၀.၂၀၅ မီလီဂရမ္)၊ ဗိုက္တာမင္ဘီ-6 (၀.၁၁၁ မီလီဂရမ္)၊ ဗိုက္တာမင္အီး (၀.၆၂ မီလီဂရမ္)၊ သၾကား (၉.၅ ဂရမ္) ႏွင့္ ေခ်ဖ်က္လြယ္ေသာ အမွ်င္ (၁.၄ ဂရမ္) တို ့အသီးသီးပါရွိပါသည္။
1. နာနတ္သီး သည္ Bromelain ဟုေခၚေသာ အင္ဇိုင္းတစ္မ်ိဳးပါ၀င္သည့္ တစ္ခုတည္းေသာ အသီးျဖစ္ပါသည္။ အထူးသျဖင့္ အသီးအလယ္အူတိုင္ထဲရွိ Bromelain ဓာတ္က ေအာက္ပါအတိုင္းက်န္းမာေရးကိုေကာင္းက်ိဳးျပဳပါသည္။
အကိုက္အခဲေပ်ာက္ေဆး(NSAIDs)မ်ားထက္ ပိုၿပီးအားေကာင္းသည့့္ အစြမ္းသတၱိရွိျခင္းေၾကာင့္ ၾကြက္သားမ်ား နာက်င္ျခင္းႏွင့္ အ႐ိုးအဆစ္လြဲျပီးေနာက္ျဖစ္တတ္ေသာ ေရာင္ရမ္းနာက်င္မႈတို ့ကို ထိထိေရာက္ေရာက္ သက္သာေစ ပါသည္္။
ေသြးခဲျခင္းေၾကာင္ ့ေသြးေၾကာပိတ္ဆို ့ျခင္းႏွင့္ ဆက္စပ္ေသာႏွလံုးေရာဂါမ်ားကို ကာကြယ္ဟန္ ့တား ေပးႏိုင္ပါသည္။ ေသြးလည္ပတ္စီးဆင္းမႈကိုလဲ တိုးတက္ေကာင္းမြန္ေစပါသည္။ ဓမၼတာရာသီလာစဥ္ ကိုက္ခဲမႈကို သက္သာေစပါသည္။ ေဂါက္ေရာဂါ၊ အေအးမိ၊ ႏွာေစး ေရာဂါမ်ားအျပင္ ၊ ေလျပြန္ေရာင္ျခင္း၊ ထိပ္ကပ္နာေရာဂါႏွင့္ ဆက္စပ္ေနေသာ ေ၀ဒနာမ်ားကို သက္သာေစပါသည္။
ခြဲစိပ္ခန္း၀င္ျပီးေနာက္ အနာက်က္အျမန္က်က္ေစရန္အတြက္ နာနတ္သီးစားေပးသင့္ေၾကာင္း ဂ်ာမနီေဆးသုေတသီ မ်ားက တို္က္တြန္းထားၾကပါသည္။ လြန္ခဲ့ေသာ ၃-လခန္ ့က အရိုးပြျခင္းေၾကာင့္ ဒူးနာေ၀ဒနာခံစားေနရေသာ လူနာ ၈-ဦးကို နာနတ္သီးေကြ်းျပီး Pityriasis lichenoides chronica (PLC) နည္းနဲ ့စမ္းသပ္ခဲ့ရာ ေရာဂါေပ်ာက္ကင္းေၾကာင္းေတြ ့ရွိခဲ့ပါသည္။
2. နာနတ္သီးသည္ သဘာ၀အစာအိမ္မွထြက္ေသာအရည္ႏွင့္ လြန္စြာဆင္တူသည့္အတြက္ အစာေခ်စံနစ္ကို တိုးတက္ေကာင္းမြန္ ေစျပီး၊ ၀မ္းေဖာ၀မ္းေယာငင္ျခင္း၊ ရင္ျပည့္ရင္ကယ္ျဖစ္ျခင္း၊ အစာအိမ္နာ ႏွင့္ ေလပူထိုးျခင္းတို ့ကို သက္သာေစႏိုင္ပါသည္။ ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းမွ လည္းကာကြယ္ေပးပါသည္။
3. ပန္းနာရင္ၾကပ္ကို သက္သာေျပေလ်ာ့ေစပါသည္။ ခြ်ဲသလိပ္ေက်ေစပါသည္။
4. ယေန ့အေမရိကန္ႏုိင္ငံတြင္ အျဖစ္အမ်ားဆံုးကင္ဆာမွာအရည္ျပားကင္ဆာေရာဂါျဖစ္ၿပီး လူဦးေရမီလီယံ ၃.၅သန္းခန္ ့ ႏွစ္စဥ္ ခံစားေနၾကရပါသည္။ နာနတ္သီးက ထိုအေရျပားကင္ဆာေရာဂါအတြက္ ေျဖေဆးတစ္ခြက္ျဖစ္ေၾကာင္း ကင္ဆာဂ်ာနယ္ေဆး ေဆာင္းပါး ထဲတြင္ေဖာ္ျပထားပါသည္။ အိႏိၵယေဆးသုေတသီမ်ားကလည္း Bromelain အင္ဇိုင္းျဖင့္ ၾကြက္မ်ားကိုစမ္းသပ္ခဲ့ရာ၊ ၃၅ ရာခိုင္ႏႈန္း တိုးတက္မႈရွိခဲ့သျဖင့္ လူသားမ်ားအတြက္လည္း အလားတူေကာင္းက်ိဳးသက္ေရာက္မႈျဖစ္ေစမည္ဟု အခိုင္အမာ အတည္ျပဳထားပါသည္။
5. နာနတ္သီးအူတိုင္ကို ပ်ားရည္ျဖင့္တို ့၍ ကေလးမ်ားကိုေကြ်းပါက၊ သံက်ေစပါသည္။
6. နာနတ္သီးသည္ လိေမၼာသီးကဲ့သို ့ပင္ ဗိုက္တာမင္စီ ပါ၀င္မႈျမင့္မားသျဖင့္ အေအးမိ၊ ႏွာေစး၊ ေခ်ာင္ဆးိုး ျခင္းကိုတိုက္ထုတ္ေပး ပါသည္။ သို ့ေသာ္ နာနတ္သီးထဲတြင္ Bromelain ဓာတ္ပါရွိေနသည့္အတြက္ လိေမၼာ္သီးထက္ ပိုမိုအစြမ္းထက္ေစပါသည္။
7. နာနတ္သီးထဲတြင္ beta-carotene အေျမာက္အမ်ားပါရွိသည့္အတြက္ အျမင္အာရံုကိုေကာင္းမြန္ေစႏိုင္ပါသည္။ ေန႔စဥ္ နာနတ္သီး တစ္ခြက္စာကို သံုးႀကိမ္တိတိ ပံုမွန္စားျခင္းေပးျခင္းျဖင့္ သက္လတ္ပိုင္း ႏွင့္ သက္ၾကီးပိုငး္ေရာက္ေသာအခါမွာ အျမင္လႊာ ယိုယြင္းမႈျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ၃၆-ရာခိုင္ႏႈန္း ထိ ေလ်ာ့နည္းေပးႏိုင္ပါသည္။
8. သဘာ၀ဆီးရႊင္ေဆးအျဖစ္ နာနတ္သီးကို အားကိုးႏိုင္ပါသည္။ ထို ့ျပင္ သုေတသနမွတ္တမ္းမ်ားအရ၊ ဆီးလမ္းေၾကာင္း ပိုးဝင္ပါက၊ ပဋိဇီဝပိုးသတ္ေဆးကို ေဆးပတ္လည္ေအာင္ေသာက္ရင္း၊ နာနတ္သီး ကိုပါတြဲဖက္စားေပးျခင္းျဖင့္ ကူးစက္ပိုးမ်ားမွ အခ်ိန္တိုအတြင္း ကင္းေဝးေစသည္ဆိုပါသည္။
9. ကုသရန္ခက္ခဲေသာ ၾကြက္ႏို ့မ်ားအတြက္မစိုးရိမ္ပါႏွင့္။ နာနတ္သီးအရည္ကုိ ၾကြက္ႏုိ႔ေပၚတို႔ျပီး ေရမေဆးဘဲဒီတိုင္းသာ ထားပါ။ ထိုနည္းအတိုင္း ေန႔စဥ္မွန္ုမွန္လုပ္ေပးျခင္းျဖင့္ ရက္အနည္းငယ္အတြင္းမွာ ေပ်ာက္ကင္းႏိုင္ပါသည္။ အသားမာမ်ား အတြက္လည္း သံုးႏိုင္ပါသည္။
10. နာနတ္သီးသည္ ေသြးေပါင္ခ်ိန္က်ဆင္းေစသည့္အၿပင္၊ ေသြးအတြင္း ကိုလက္စထေရာမ်ားကို ေလ်ာ့က်ေစႏိုင္ေသာေၾကာင့္ ေသြးတိုးေရာဂါမျဖစ္ေစႏိုင္ပါ။ နာနတ္သီးကို ပံုမွန္စားသံုးေလ့ရိွသူ အေယာက္၂၀၀၀ အား သံုးႏွစ္ၾကာ သုေတသနၿပဳခဲ့ရာ၌ ထိုသူတို ့တြင္ ေသြးတိုးေရာဂါၿဖစ္ပြားမႈ ၁၈ % သာရွိေၾကာင္း ေတြ ့ရိွရသည္ဟု စပိန္သုေတသနပညာရွင္မ်ားက ဆိုပါသည္။
11. နာနတ္သီးကို သီတင္းတစ္ပတ္လွ်င္ ၂-ၾကိမ္ ခန္ ့စားသံုးေပး သူမ်ားသည္ ႏွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္းေရာဂါ ၿဖစ္ပြားမႈ အခြင့္အေရး အလြန္နည္းပါးပါသည္။
12. နာနတ္သီး တြင္ မဂၢနီးစ္သတၱဳဓာတ္ၾကြယ္၀စြာပါရွိျခင္းေၾကာင့္ အ႐ိုးမ်ားကိုက်န္းမာၾကံ ့ခိုင္ေစျပီး၊ အရိုးႏွင့္ ဆက္စပ္ေသာ တစ္ရႈး/အရြတ္/အေၾကာတို ့ကိုပါ သန္စြမ္းအားေကာင္းေစပါသည္။ ထို ့ေၾကာင့္ လူငယ္ပိုင္း ႏွင့္ လူလတ္ပိုင္းမ်ားအတြက္ အ႐ိုး သန္စြမ္းၾကီးထြားမႈျမန္ဆန္ေစျပီး၊ လူႀကီးပိုင္းမ်ားအတြက္ အ႐ိုးခိုင္မာေစသည့္အတြက္ အရြယ္ ၃-ပါးမေရြး နာနတ္သီးေဖ်ာ္ရည္ ၁-ခြက္ ကို ေန ့စဥ္ ေသာက္သံုးေပးသင့္ပါသည္။ ထိုသို ့ေသာက္သံုးျခင္းျဖင့္ လူတစ္ေယာက္အတြက္တစ္ေန ့တာလိုအပ္ေသာ မဂၢနီးစ္သတၱဳဓာတ္ ကို ၇၃% ရရွိေစႏိုင္ပါသည္။
13. နာနတ္သီးဟာ အျမင္အာ႐ံုၾကည္လင္သန္စြမ္းေစဖို႔အတြက္လည္း အေထာက္အကူျပဳပါသည္။ အသက္အရြယ္ ဇရာေၾကာင့္ ျဖစ္လာေသာ မႈံမႈိင္းရီေဝျခင္းမ်ားကိုလည္း ကာကြယ္ေပးပါသည္။ မ်က္လံုးအာ႐ံုအတြက္ နံက္သီးကို မ်ားမ်ားစားႏိုင္ေလ အက်ိဳးရွိေလ ျဖစ္ပါသည္။
14. ခႏၶာကိုယ္ အပူရွိန္ႏွင့္ အဖ်ားက်ရန္အတြက္ နာနတ္ရည္ကို ယမကာအျဖစ္ ကေဇာ္ေဖာက္ၿပီး ေသာက္သံုးႏိုင္ပါသည္။
15. သြားဖံုးက်န္းမာ မွ သြားက်န္းမာမည္ျဖစ္ပါသည္။ ဗိုက္တာမင္စီၾကြယ္၀သည့္ နာနတ္သီးစားသံုးေပးျခင္းျဖင့္ သြားဖံုးေရာင္ျခင္း ႏွင့္ သြားဖံုးေရာဂါအမ်ိဳးမ်ိဳးတို ့ကို မျဖစ္ေပၚေစဘဲ၊ ႏွစ္ရွည္လမ်ား သြားဖံုးခိုင္ခန္ ့ေကာင္းမြန္ေစႏိုင္ပါသည္။
16. နာနတ္သီး ကို ပန္းသီး (သို ့မဟုတ္) ဖရဲသီးတို ့ျဖင့္ တြဲစားပါက၊ ခႏၶာကိုယ္ထဲရွိမလိုအပ္ေသာ အငန္ဓာတ္မ်ားအား ဖယ္ရွား ေပးျပီး၊ ေက်ာက္ကပ္ ႏွင့္ သည္းေျခတို ့ကို အားျဖစ္ေစပါသည္။ ခႏၶာကိုယ္ထဲက အဆိပ္အေတာက္ေတြကို ဖယ္ရွားေပးႏိုင္ သည့္အၿပင္ ေက်ာက္ကပ္ကိုလည္း သန္ ့ရွင္းေစႏိုင္ပါသည္။
17. နာနတ္သီးေဖ်ာ္ရည္ကို သေဘာၤသီး၊ ႏြားႏို ့တို ့ႏွင့္ တြဲေသာက္ပါက၊ ဗီတာမင္စီ၊ ဗီတာမင္အီး ႏွင့္ သံဓာတ္တို ့ ၾကြယ္၀စြာရရွိ ေစသည့္အတြက္ ဇီ၀ကမၼ ျဖစ္စဥ္ကို ေကာင္းစြာအေထာက္အကူျပဳပါသည္။ ဇရာကို အံတုမည့္ ေဖ်ာ္ရည္အျဖစ္ ေသာက္သံုးႏိုင္ ပါသည္။
18. နာနတ္သီးေဖ်ာ္ရည္ကို ငွက္ေပ်ာသီး၊ နာနတ္သီး၊ ႏြားႏို ့တို ့ျဖင့္တြဲေသာက္ပါက ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းကို တားဆီးေပးႏိုင္ပါသည္။ ထို ့ျပင္ဗီတာမင္ႏွင့္ အာဟာရဓာတ္မ်ား ၾကြယ္၀စြာပါ၀င္သည့္အတြက္ အသားအေရအလွအပကို ေကာင္းစြာ ပံ့ပိုးေပးပါသည္။
19. ဗီတာမင္စီၾကြယ္၀ေသာ နာနတ္သီး ႏွင့္ အူတိုင္အားလံုးကို စားျခင္းအားျဖင့္ ခရီးေ၀းသြားျပီးေနာက္၊ ပင္ပမ္းႏြမ္းနယ္ျပီး အားအင္မ်ား ကုန္ခမ္းသြားျခင္းကို ျပန္လည္အားျဖည့္ေပးေစေၾကာင္း၊ ရုပ္ပ်ိဳအရြယ္တင္ေစေၾကာင္း က်န္းမာေရးသုေတသီ တစ္ဦးျဖစ္သူ ေဒါက္တာ Glenville ကဆိုပါသည္။
20. အခ်ိန္တိုအတြင္းမွာပင္ ေပါင္ခ်ိ္န္က်ေစႏိုင္သည့္အတြက္၊ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ မတက္ေအာင္ ထိန္းသိမ္းေပးႏိုင္ပါသည္။ က်န္းမာ ႏုပ်ိဳေသာ ခႏၶာကိုယ္ကို ပိုင္ဆိုင္လိုသူမ်ားအတြက္ နာနတ္သီး က အားထားေလာက္ပါသည္။
21. နံက္အိမ္ယာထ မအီမသာျဖစ္ျခင္းအတြက္ နာနတ္သီးေဖ်ာ္ရည္ ၂၃၀ cc ေသာက္ေပးသင့္ပါသည္။
22. နာနတ္သီးထဲတြင္ ပါရွိေသာ Goiter ဓာတ္တစ္မ်ိဳးက သိုင္းရိြဳက္အက်ိတ္ ကို ပံုမွန္ျဖစ္ေစပါသည္။ ထို ့ျပင္ လည္ေခ်ာင္းနာျခင္း၊ ေလျပြန္ေရာင္ျခင္းကိုလဲ သက္သာေစႏိုင္ပါသည္။
23. နာနတ္သီးထဲတြင္ ဓာတ္တိုးဆန္ ့က်င္ပစၥည္းမ်ား ျမင့္မားစြာပါရွိျခင္းေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ အက်ိဳးယုတ္ေစေသာ free-radicals မ်ား အႏၱရာယ္မွ ကာကြယ္ေပးပါသည္။ ပန္းနာရင္က်ပ္ေရာဂါ ႏွင့္ အူမ ကင္ဆာတို ့ကို မျဖစ္ေစႏိုင္ပါ။ 24. မွတ္ညဏ္စြမ္းအားကိုတိုးတက္ျမင့္မားေစပါသည္။
ဘာသာျပန္သူ (ေပါက္ေပါက္)
မွီျငမ္း (Health benefits of Pineapples)
No comments:
Post a Comment