Wednesday 21 August 2013

တညင္းသီးႀကိဳက္ရင္ ဘယ္လိုစားမလဲ

by ပိုပိုေဇာ္(သဘာဝအားအင္)August 21, 2013 at 5:20pm

မန္မာလူမ်ိဳးတို႔အႀကိဳက္ ႐ိုးရာအစားအစာျဖစ္ေသာ တညင္းသီးစားျခင္းမွာ အေနာက္တိုင္းေဆးပညာရွင္ ဆရာဝန္ႀကီးမ်ား လုံး၀လက္မခံေသာ အစား အစာျဖစ္သည္။ ေက်ာက္ကပ္ႏွင့္ဆီးလမ္းေၾကာင္းပိတ္ၿပီး အသက္ အႏၲရာယ္ျပဳ ႏိုင္ေသာ အစားအစာျဖစ္သည္။ မ်ားမ်ားစားမိ၍ ဆီးလမ္းေၾကာင္းပိတ္သြားသျဖင့္ ခြဲစိတ္ခန္းဝင္ၿပီး ဆီးခ်ဴရသူပင္ရွိသည္ဟု ဆိုသည္။ ျမန္မာလူမ်ိဳးတို႔သည္ တညင္းသီးကို အဘယ္ေၾကာင့္ႀကိဳက္ၾကသနည္း ဟူမူ ႏႈတ္ၿမိန္ေသာအစားအစာျဖစ္၍ဟု ဆိုႏိုင္သည္။

တညင္းသီး၏ထူးျခားေသာ အစြမ္းသတၱိမွာ ခံတြင္းပ်က္ၿပီးစားခ်င္ေသာက္ခ်င္စိတ္မရွိသူတို႔ကို ေစးထန္းေသာ၊ ဖန္ၿပီး စပ္ေသာအရသာတို႔ျဖင့္ လၽွာေပၚရွိအရသာဖုမ်ား ကို ႏိုးၾကားေစၿပီး စားခ်င္ ေသာက္ခ်င္စိတ္ျဖစ္လာေသာေၾကာင့္  ျဖစ္သည္။

တညင္းသီးစားပုံအမ်ိဳးမ်ိဳးရွိသည္။ ျပဳတ္၍ေသာ္လည္းေကာင္း၊ မီးဖုတ္၍ ေသာ္လည္းေကာင္း၊ ဆားရည္စိမ္၍ ေသာ္လည္း ေကာင္း၊ အဖန္ဓာတ္ႏွင့္ အေစး ဓာတ္ကုန္ေအာင္ျပဳျပင္စားသုံးၾကသည္။ ေရွးယခင္က မႏၲေလးေဈးခ်ိဳေတာ္ အလယ္ ေပါက္တြင္ေရာင္းေသာ တညင္းသီးအုန္းႏို႔ဆမ္းသည္ နာမည္ႀကီးေသာ ေဈးခ်ိဳ သေရစာျဖစ္ခဲ့ဖူးသည္။ ယခုထိလည္း ေက်ာ္ၾကားဆဲ ေရာင္းေကာင္းဆဲျဖစ္သည္။

Alternative Medicine ဟုေခၚေသာ   ေပါင္းကူးေဆးပညာပါရဂူ ေဒါက္တာ ခင္ေမာင္လြင္၏ ေဟာေျပာခ်က္တြင္ တညင္းသီးကိုဓာတ္ခြဲသုေတသန ျပဳၾကည့္ေသာအခါ လူကိုအက်ိဳးျပဳသည့္ မည္သည့္အာဟာရမၽွမပါဝင္ဟုဆို သည္။ ၎တြင္ပါဝင္ေသာ ဖန္ေခ်ာင္းကဲ့သို႔ေသာ ကလာပ္စည္းမ်ားသည္ ေက်ာက္ကပ္ တြင္ သြားပိတ္ႏိုင္သျဖင့္  အႏၲရာယ္ရွိ သည္။ ေက်ာက္ကပ္ပ်က္စီးေစႏိုင္သည္။ စားသင့္သည့္အတိုင္းအတာမရွိ၊ လုံး၀မစားသင့္ေသာအသီးမ်ိဳးျဖစ္ သည္ဟု တင္ျပ ထားသည္။ သို႔ေသာ္ ျမစ္၀ကၽြန္းေပၚႏွင့္ ဧရာ၀တီတိုင္းေဒသႀကီးတို႔မွလာေသာ တညင္းသီးကို ျမန္မာတို႔စားသုံးခဲ့သည္မွာ ႏွစ္ေပါင္း ၂၀၀ ေက်ာ္ခဲ့ၿပီဟုသိရသည္။

တညင္းသီးႀကိဳက္သူမ်ားအတြက္ တင္ျပလိုသည္မွာ ျမန္မာ့႐ိုးရာေဆးပညာ ႐ႈေထာင့္အရ ေစးထန္းပ်စ္ခၽြဲေသာ အာေပါ အာဗႏၶရအစာျဖစ္သည္။ အာကာသ ကိုပ်က္ေစသျဖင့္ အေပါက္အေခါင္းမ်ားကိုပိတ္ေစႏိုင္ေသာအစာ ျဖစ္သည္။ ထိုအစာကိုစားလၽွင္ အာကာသပြင့္ေစေသာအစာႏွင့္တြဲဖက္စားသင့္သည္။

တညင္းသီးျပဳတ္ကို တို႔စရာအျဖစ္စားလၽွင္ အေျဖဓာတ္အျဖစ္ ေရွာက္႐ြက္ အနည္းအငယ္ကိုတို႔စားေပးပါ။ ပိတ္ေသာ အာကာသဓာတ္ကို ျပန္ပြင့္ေအာင္ ကူညီေပးႏိုင္သည္။ တညင္းသီးျပဳတ္လၽွင္ သၾကားအနည္း ငယ္ႏွင့္ ေရွာက္ရည္ ၫွစ္ ထည့္ၿပီးျပဳတ္ပါ။ ႏူးလြယ္ၿပီး အဖန္ဓာတ္။ အေစးဓာတ္ေလ်ာ့နည္းေစသည္။ တညင္းသီးကို ရင့္သည့္အသီးေရွာင္ၿပီး ႏုေသာ အသီးမ်ားကို ထက္ျခမ္းခြဲၿပီး ဖန္ပုလင္းတြင္ထည့္ၿပီး ဆားရည္စိမ္ထားပါ။ အာကာသ ပိတ္ျခင္း၊ ေက်ာက္ကပ္ တြင္ အေစးဓာတ္ပိတ္ဆို႔ျခင္းမွ ကာကြယ္ႏိုင္ပါသည္။ ထမင္းစားေသာအခါ ႀကိဳက္ တတ္၍ တညင္းသီးမ်ားမ်ားစားမိလၽွင္ျဖစ္ေစ  တညင္းသီးအုန္းႏို႔ဆမ္းစားမိလၽွင္ ျဖစ္ေစ  စားၿပီးၿပီးခ်င္း သံပရာေဖ်ာ္ ရည္ တစ္ခြက္ေသာက္ေပးပါ။ အဆိပ္မတက္ ေစႏိုင္ ေသာ အေျဖဓာတ္ျဖစ္ေၾကာင္း တင္ျပလိုက္ရေပသည္။

 (ၾကည္လြင္ျမင့္-မုျဒာ)
source >>>http://www.moi.gov.mm/npe:zg/news/20/08/2013/id-4891

No comments:

Post a Comment