Friday, 23 August 2013

ပန္းေဂၚဖီ(အျဖဴေရာင္) ႏွင့္က်န္းမာေရး။

by ပိုပိုေဇာ္(သဘာဝအားအင္)August 23, 2013 at 5:15pm


အျဖဴေရာင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ိဳးႏြယ္၀င္ ပန္းေဂၚဖီတို ့ကို ျမန္မာျပည္မွာ တစ္ႏွစ္ပတ္လံုးလိုလို ရရွိႏိုင္ျပီး၊ ေဆာင္းဦးရာသီမွာ လႈိင္လႈိင္ေပါပါတယ္။ လက္တင္ဘာသာစကားျဖစ္ေသာ Caulis (မုန္လာထုပ္) နဲ႔ flower (ပန္း) တို႕ကို ေပါင္းစပ္ျပီးေတာ့ Cauliflower ဟု အမည္တြင္၏။ အခ်ိဳ ့ေဒသေတြမွာေတာ့ ပန္းမုန္လာ (သို ့မဟုတ္) ပန္းပြင့္လို ့ ေခၚေ၀ၚေလ့ရွိၾကပါတယ္။ အေရာင္အား ျဖင္႔ အျဖဴ၊ လိေမၼာ္၊ အစိမ္း၊ ခရမ္းေရာင္ တို႔ရွိျပီး ကၽြန္မတို႔ ျမန္မာႏိုင္ငံမွာေတာ႔ အျဖဴေရာင္ကိုသာ အမ်ားဆံုး ေတြ႔ရတတ္ပါတယ္။

ပန္းေဂၚဖီ(အျဖဴ) ကို သူ ့ခ်ည္းဘဲသက္သတ္လြတ္ေၾကာ္စား၍လည္းေကာင္း၊ ၾကက္ဥ/ဘဲဥ (သို ့မဟုတ္) ႏွစ္သက္ရာ အသား/ ပင္လယ္စာတို ျဖင့္ေရာေၾကာ္၍လည္းေကင္း၊ ပန္းေဂၚဖီသနပ္၊ ပန္းေဂၚဖီသုပ္ အျဖစ္လညး္ေကာင္း စားေလ့ရွိပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ စြပ္ျပဳတ္၊ ခ်ိဳခ်ဥ္ေၾကာ္၊ ထမင္းေပါင္း၊ ေခါက္ဆြဲ/ၾကာဇံေၾကာ္ တို ့မွာလည္း သူမပါရင္မျပီးေခ်။

WHFoods ၏ ဓာတ္ခြဲစမ္းသပ္ခ်က္မ်ားအရ၊ ၁၀၀ ဂရမ္ရွိေသာ၊ ပန္းေဂၚဖီ(အျဖဴ) ထဲတြင္ လူသားတို ့က်န္းမာေရးကို အေထာက္ အကူျဖစ္ေစေသာ၊ ကယ္လိုရီ ၂၅၊ ပရိုတင္း ၁.၉၈ ဂရမ္၊ ကစီဓာတ္ ၅.၂ ဂရမ္၊ အဆီဓာတ္ ၀.၂ ဂရမ္၊ အမ်ွွင္ ၂.၅ ဂရမ္၊ ဗီတာမင္ A ၈ မိုက္ကရိုဂရမ္၊ ၊ Beta Carotene ၉၃ မိုက္ကရိုဂရမ္၊ Lutein + Zeaxanthin ၄၂ မိုက္ကရိုဂရမ္၊ ဗီတာမင္ C ၈၈.၁ မီလီဂရမ္၊ ဗီတာမင္ E ၀.၀၄ မီလီဂရမ္၊ ဗီတာမင္ K ၂၀.၂ မိုက္ကရိုဂရမ္၊ ဗီတာမင္ B6 ၀.၂၂၂ မီလီဂရမ္၊ ေဖာလိတ္ ၅၇ မိုက္ကရိုဂရမ္ တို ့အသီးသီး ပါရွိၾကျပီး၊ ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳးျဖစ္ေစတဲ့ ကိုလက္စထေရာလံုး၀ မပါရွိလို ့၊ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညႊတ္တဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ျဖစ္ကာ၊ ေန ့စဥ္အစားအေသာက္ မီႏူးအျဖစ္ စားသင့္ေၾကာင္း၊ WHFoods က ေထာက္ခံထားပါတယ္။

1. ကေနဒါႏိုင္ငံ ေဆးသိပၸံပညာရွင္မ်ား၏ စမ္းသပ္ခ်က္မ်ားအရ၊ ပန္းေဂၚဖီ(အျဖဴ) ထဲတြင္
 indole-3-carbinol ဓာတ္ ပစၥည္းတစ္မ်ိဳး ပါရွိေပရာ၊ ထိုဓာတ္က မ-သဘာ၀ေဟာ္မုနး္မ်ားဇီ၀ျဖစ္စဥ္ကို ေကာင္းက်ိဳးျပဳေသာေၾကာင့္၊ ရင္သား ကင္ဆာ ႏွင့္ မ-မ်ိဳးဥအိမ္ကင္ဆာကလာပ္စည္းမ်ား တိုးပြားမႈကိုရပ္တန္႔သြားေစႏိုင္လို ့၊ အမ်ိဳးသမီးမ်ား သီတင္း တစ္ပတ္လွ်င္ ေလးၾကိမ္ခန္ ့ ပန္းေဂၚဖီကို ပံုမွန္စားသံုးေပးသင့္ေၾကာင္း တိုက္တြန္းထားပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ပန္းေဂၚဖီထဲ တြင္ ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပြားႏုိင္ေျခကို ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္တဲ့ အစြမ္းထက္ဓာတ္တိုးဆန္ ့က်င္ပစၥည္းမ်ား ေျမာက္မ်ားစြာပါဝင္ သျဖင့္ အစာအိမ္ကင္ဆာ၊ ဆီးအိမ္ကင္ဆာ၊ သည္းေျခအိတ္ ကင္ဆာေရာဂါမ်ားကို တားဆီးေပးႏိုင္ေၾကာင္း ႏိုင္ငံတကာ ကင္ဆာဂ်ာနယ္တြင္ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။ တစ္ေန ့လွွ်င္ ပန္းေဂၚဖီ တစ္ခြက္စာ ပံုမွန္စားေသာ အမိ်ဳးသားမ်ားသည္ လံုး၀ မစားေသာ အမ်ိဳးသားမ်ားထက္ ဆီးၾကိတ္ကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္ေခ် ၅၂% ေလ်ာ့က်ေစတယ္လို ့ ကင္ဆာေရာဂါ တိုက္ဖ်က္ ေရးအဖြဲ ့မွ အၾကံျပဳထားပါတယ္။ အမွွ်င္ဓာတ္အလံုအေလာက္ပါရွိသျဖင့္၊ အူမၾကီးကို ေကာင္းစြာအလုပ္လုပ္ေစေသာ ေၾကာင့္၊ အူမၾကီးကင္ဆာ မွ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။

2. Allicin ဓာတ္ေပါင္းစုပါရွိသျဖင့္၊ ႏွလံုးၾကြက္သားမ်ားသန္မာေစကာ၊ ႏွလံုးေသြးေၾကာ ပိတ္ဆို ့ျခင္းမရွိဘဲ၊ ခႏၶာကိုယ္အႏွံ ့ အဂၤါ အစိပ္အပိုင္းမ်ားထဲသို ့ ေသြးမ်ားေကာင္းစြာလည္ပတ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ဒါ့အျပင္ မလိုလားအပ္ေသာကိုလက္စထေရာ တို ့ကိုလဲ ခ်ေပးလို ့ ႏွလံုးေရာဂါႏွင့္ပတ္သက္ဆက္စပ္လ်က္ရွိသည့္ ေလျဖတ္ျခင္းကို မျဖစ္ေစႏိုင္ပါ။

3. အမ်ဳိးသမီးတစ္ေယာက္အတြက္ တစ္ေန ့တာလိုအပ္လွ်က္ရွိေသာ ေဖာလိတ္အက္ဆစ္ပမဏဟာ ၆၀၀ မိုက္ခ႐ိုဂရမ္ခန္႔ ျဖစ္ျပီး၊ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ခ်ိန္မွာ ဒီ့ထက္ပိုမိုလုိအပ္ပါတယ္။ ပန္းေဂၚဖီထဲတြင္ပါရွိေသာ ဗီတာမင္ B (ေခၚ) ေဖာလိတ္ဟာ သေႏၶသားေလာင္း၏ ဦးေႏွာက္ဆဲလ္မ်ားဖြံ ့ျဖိဳးၾကီးထြားမႈကို အားေပးသျဖင့္၊ ကိုယ္၀န္ေဆာင္မိခင္မ်ားႏွင့္ ကုိယ္၀န္ ေဆာင္ရန္ အစီစဥ္ရွိေသာ အမ်ိဳးသမီးမ်ား ပန္းေဂၚဖီကို မျဖစ္မေနစားသံုးသင့္ပါတယ္။

4. ပန္းေဂၚဖီ ဟာ ဗီတာမင္ C ႏွင့္ မဂနီစီယမ္တို ့ရရွိရာအရင္းအျမစ္ျဖစ္သည့္ျပင္၊ beta-carotene ႏွင့္phytonutrients စသည့္ ဓာတ္တိုးဆန္ ့က်င္ပစၥည္းမ်ားၾကြယ္၀စြာပါရွိလို ့၊ ခႏၶာကိုယ္အတြက္မလိုလားအပ္ေသာ free radical မ်ားကို သုတ္သင္ရွင္းလင္းေပးကာ၊ အရြယ္မတိုင္မွီအိုမင္းရင့္ေရာ္ျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ 5. ဗိုက္တာမင္ K ႏွင့္ အိုမီဂါ-၃ ဖက္တီးအက္ဆစ္ တို ့ ျမင့္မားစြာပါရွိျခင္းေၾကာင့္ ပန္းေဂၚဖီ ကို မွန္မွန္စားေပးျခင္းျဖင့္ အဆစ္ျမစ္ေရာင္ရမ္းနာမ်ား၊ ေလးဘက္နာေရာဂါ၊ အ၀လြန္ေရာဂါ၊ ဆီးခ်ိဳေေရာဂါ၊ အူမၾကီးအေျမွးေရာင္ရမ္းျခင္း စသည့္ ေရာဂါမ်ား ျဖစ္ႏိုင္ေခ်အလားအလာကို ေလ်ာ့က်ေစႏိုင္ပါတယ္။

6. ပန္းေဂၚဖီထဲတြင္ပါရွိေသာ purines ဓာတ္သည္ ခႏၶာကိုယ္မွယူရစ္အက္ဆစ္ ထုတ္လုပ္ျခင္းကို အားမေပးသည့္အတြက္ ေဂါက္ေရာဂါ ကိုမျဖစ္ေစပါဘူး။

7. ဗီတာမင္ဘီ ေပါမ်ားစြာပါဝင္တဲ့တြက္ ဆံေကသာကိုက်န္းမာေစပါတယ္။ ဆံပင္အကၽြတ္မ်ားေနသူေတြမွာ ဆံပင္ကၽြတ္ ႏႈန္းေႏွးေကြးေစ ၿပီး ဆံပင္ျပန္ေပါက္ေစႏိုင္ပါတယ္။

8. ကယ္လ္စီယမ္ အရင္းအျမစ္ရရွိႏိုင္ေသာ ပန္းေဂၚဖီ ကို စားသံုးေပးျခင္းျဖင့္ အရိုးအဆစ္သန္မာ ေစပါတယ္ ။

9. ပန္းေဂၚဖီထဲမွာ Vitamin C ႏွင့္ selenium တို ့ပါတာေၾကာင့္ ကိုယ္ခံစြမ္းအားကိုတိုးပြားေစလို ့၊ ျပင္ပေရာဂါမ်ား အလြယ္တကူ မကူးစက္ေစႏိုင္ပါ။ ဒါ့အျပင္ ခႏၶာကိုယ္အတြင္းရွိပ်က္စီးေနေသာ တစ္ရႈးမ်ားကိုလဲ အလိုအေလ်ာက္ ျပဳျပင္ထိန္းသိမ္း ေပးႏိုင္ပါတယ္။

10. hiocyanates ႏွင့္ glucosinolates တို ့ပါရွိလို ့၊ အသည္း၏လုပ္ေဆာင္ခ်က္မ်ားကို အေထာက္အပံ့ေပးျပီး၊ အသည္းကို သန္ ့စင္ ေစပါတယ္။

11. အမွ်င္ဓာတ္ၾကြယ္၀လို ့အစာေခ်စံနစ္ကို တုိးတက္ေကာင္းမြန္ေစျပီး၊ အစာအိမ္ႏွင့္ အူမ်ားကို ေကာင္းစြာအလုပ္လုပ္ေစ ကာ ၀မ္းမခ်ဳပ္ေစပါဘူး။

12. ပိုတက္ဆီယမ္ ပါရွိလို ့ေသြးေပါင္ခ်ိန္က်ျခင္းကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္။

13.ပန္းေဂၚဖီထဲမွာ ကယ္လိုရီအနဲငယ္သာပါရွိလို ့ ခႏၵာကိုယ္အေလးခ်ိန္ ပံုမွန္ထိနး္သိမ္းလိုသူမ်ားအတြက္ အထူးသင့္ေတာ္ ပါတယ္။ သဘာ၀တရားၾကီးက၊ လူသားတို ့က်န္းမာေရးအတြက္ သစ္သီး၀လံႏွင့္ဟင္းသီးဟင္းရြက္တို ့ကိုအဆင္သင့္ဖန္တီးေပးထားရာ၊ ၄င္းတို ့ အနက္ ပန္းေဂၚဖီ(အျဖဴ) ဟာ ကုသရန္ခက္ခဲေသာ ကင္ဆာေရာဂါဆိုးၾကီးမ်ားကို ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳးမရွိ၊ ကာကြယ္ေပး ႏိုင္သျဖင့္ ယခုလို ေဆာင္းဦးရာသီမွာ လႈိင္လႈိင္ေပါေသာ ပန္းေဂၚဖီ(အျဖဴ) ကို သဘာ၀ရဲ ့အာဟာရျဖည့္စြက္စာအျဖစ္ စားသံုး ေပးၾကပါရန္ တိုက္တြန္းလိုက္ရပါသည္။

မွတ္ခ်က္။

(၁)အေရအေသြးေကာင္းမြန္လတ္ဆတ္တဲ့ ပန္းေဂၚဖီ ကိုအေရြးမမွားေစဘို ့၊ ေဖြးေဖြးက်စ္က်စျ္ပီး၊ လက္ထဲတြင္ခ်ိန္ဆၾကည့္ပါက အေလးခ်ိန္စီးေသာ အပြင့္ကိုသာေရြးခ်ယ္ ၀ယ္ယူပါ။ အမည္းစက္ေၿပာက္မ်ားျခင္း၊ သၾကားမႈန္လိုေမႊးႏုပါျခင္း ႏွင့္ အ၀ါေရာင္ သမ္းေနျခင္း တို ့ကို ေရွာင္ပါ။ ေမွာက္ရက္လွန္ၿပီးအတြင္းမွာပိုးရွိမရွိကုိ ေသခ်ာၾကည္ရႈ စစ္ေဆးပါ။

(၂) ခ်က္ျပဳတ္ရာတြင္ အေရာင္ညစ္မသြားေစရန္၊ ႏြားႏို႔ အနည္းငယ္ထည့္ျပီး ခ်က္ျပဳတ္ႏိုင္ပါတယ္္။

သတိျပဳုရန္။

ပန္းေဂၚဖီ ဟာ အရသာရွိၿပီး က်န္းမာေစတာ မွန္ေသာ္လဲ၊ ေလပြေစတတ္ေသာဟင္းသီးဟင္းရြက္ မ်ိဳးျဖစ္လို ့၊ အစာမေက်သူမ်ား ႏွင့္ ေလပြတတ္သူမ်ား အလြန္အကြ်ံမစားသင့္ပါဘူး။ (ေက်ညက္ေအာင္ ၀ါးစားျပီး ေရမ်ားမ်ားေသာက္ေပးပါက ေလပြသက္သာ ေစပါတယ္)

ဘာသာျပန္သူ (ေပါက္ေပါက္) 
ကိုးကား (Health Benefits of white-Cauliflower)

No comments:

Post a Comment