Friday 30 August 2013

ေရႊဖရံုသီး က ေပးေသာ က်န္းမာေရးအက်ဳိးေက်းဇူးမ်ား

by ပိုပိုေဇာ္(သဘာဝအားအင္)August 30, 2013 at 8:28pm

WhFoods ၏ ဓာတ္ခဲြစမ္းသပ္ခ်က္မ်ားအရ၊ ေရႊဖရံုသီး ၁၀၀ ဂရမ္ထဲတြင္ လူသားတို ့က်န္းမာေရးအတြက္ မရွိမျဖစ္လိုအပ္ေသာ ပရိုတင္း ၁.၃ ဂရမ္၊ သဘာ၀အဆီဓာတ္ ၀.၃ ဂရမ္၊ ကစီဓာတ္ ၉.၉ ဂရမ္၊ ဗီတာမင္ေအ ၂၆၉၀၈ IU ၊ ဗီတာမင္ဘီ၀မ္း၊ ၀.၀၃ မီလီဂရမ္၊ ဗီတာမင္ဘီတူး ၀.၀၇ မီလီဂရမ္၊ နီအာစင္ ၀.၄ မီလီဂရမ္၊ ဗီတာမင္စီ ၅ မီလီဂရမ္၊ ကယ္လ္စီယမ္ ၃၂ မီလီဂရမ္၊ မီးစုန္း ၄၂ မီလီဂရမ္၊ ႏွင့္ သံဓာတ္ ၁.၇ မီလီဂရမ္တို ့ အသီးသီးပါရွိၾကတယ္လို ့ဆိုပါတယ္။ ၁-ဂရမ္ ပမာဏရွိေသာ ေရႊဖရံုေစ့ထဲရွိ ပရိုတင္းဓာတ္ပါ၀င္မႈဟာ ႏြားႏို ့၁ ဖန္ခြက္စာ ပရိုတင္းဓာတ္ပမာႏွင့္ ထပ္တူ့ညီမွွ်တယ္လို ့ဆိုပါတယ္။ ဒါတင္မက ေသးပါဘူး။ ေရႊဖရံုေစ့ဟာ က်န္းမာေရးကိုေကာင္းက်ိဳးျပဳေစသည့္ မျပည့္၀ဆီ၊ ဗီတာမင္ေက ႏွင့္ ဗီတာမင္အီးတို ့ စုေ၀းရာအရင္း အျမစ္လဲ ျဖစ္ပါတယ္တဲ့။


1. မ်က္ေစ့အေ၀းမႈန္ျခင္း/အနီးမႈန္ျခင္း ႏွင့္ ၾကက္မ်က္သင့္ေရာဂါေ၀ဒနာရွင္မ်ားသည္ ဗီတာမင္ေအ အျပည့္အ၀ပါရွိေသာ ေရႊဖရံုသီးကို မျဖစ္မေနစားသံုးေပးသင့္ပါတယ္္။

2. ေရႊဖရုံသီးထဲမွာ ဆန္ ့က်င္ဓာတ္တိုးပစၥည္းမ်ား၊ ဗီတာကယ္ရိုတင္း ႏွင့္ ဗီတာမင္အီး တို ့ပါရွိေသာေၾကာင့္၊ အသားအေရကို က်န္းမာေစကာ၊ ၀ဲႏွင္းခူေရာဂါတို ့လို ကူးစက္ေရာဂါမ်ားကိုလဲ မျဖစ္ေစပါဘူး။

3. အရြယ္တင္ႏုပ်ိဳေစလို ့ အလွအပျမတ္ႏိုးတဲ့ ပ်ိဳပ်ိဳေမတို ့အားထားေလာက္ပါတယ္။

4. ေရႊဖရံုသီး ႏွင့္ ေရႊဖရံုေစ့ထဲရွိအဆီတို ့သည္ ကာမအားကို တိုးပြားေစသည့္အျပင္၊ ထိုသဘာ၀အဆီဓာတ္က ေက်ာက္ကပ္၏ စြမ္းေဆာင္ရည္ကိုတိုးတက္ျမင့္မားလာေစျပီး၊ ခႏၶာကိုယ္ထဲရွိမလိုလားအပ္ေသာ၊ အညစ္အေၾကးတို ့ကို ဆီးအျဖစ္စြန္ ့ထုတ္ ေပးႏိုင္လို ့ဆီးေက်ာက္တည္ျခင္းမျဖစ္ေစပါဘူး။ အထူးသျဖင့္ အမ်ိဳးသားမ်ားတြင္ျဖစ္တတ္ေသာ ဆီးကိ်တ္ၾကီးထြားလာျခင္းကို သက္သာေစရံုမွ်မက၊ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာေရာဂါကိုလဲ ထိထိေရာက္ေရာက္ တားဆီးကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္္။

5. အမ်ိဳးသမီးမ်ား၏ မ်ိဳးပြားအဂၤါအဖြဲ ့အစည္းမ်ားကို အလြန္အမင္းေကာင္းက်ိဳးျပဳလို ့၊ သားသမီးယူရန္ အစီအစဥ္ရွိေသာ မိခင္ ေလာင္းမ်ား ေရႊဖရံုသီးႏွင့္ ေရႊဖရံုေစ့တို ့့ကို အထူးတလည္စားေပးသင့္ပါတယ္။ ကိုယ္၀န္ေဆာင္ေနစဥ္ ေရႊဖရံုသီးဟင္းလ်ာကို စားေပးျခင္းျခင့္ ရင္ေခါင္းေတာင့္ျခင္း ႏွင့္ ရင္ျပည့္ရင္ကယ္ျခင္းကို သက္သာေစကာ ခံတြင္းလိုက္ေစပါတယ္။ ေနာက္ျပီး အမွွ်င္ ဓာတ္ၾကြယ္၀စြာပါရွိလို ့ ကိုယ္၀န္သည္မ်ားအတြက္ အေကာင္းဆံုး သဘာ၀၀မ္းေပ်ာ့ေဆးတစ္ခြက္ပါဘဲ။

6. ေရႊဖရံုသီး ႏွင့္ ေရႊဖရံုေစ့တို ့သည္ အရိုးၾကီးထြားမႈကို အေထာက္အပ႔ံျဖစ္ေစတဲ့အျပင္၊ အဆစ္အျမစ္ေရာင္ရမ္းနာတို ့ကိုလဲ သက္ သာလာေစပါတယ္္။

7. ေရႊဖရံုသီးထဲတြင္ ဗီတာမင္စီ အလံုအေလာက္ပါရွိတာေၾကာင့္ ကိုယ္ခံစြမ္းအားကို တိုးျမွင့္ေပးႏိုင္ပါတယ္္။

8. ဗီတာမင္ဒီ ၾကြယ္၀စြာပါရွိေသာေၾကာင့္၊ အာရံုေၾကာအဖြဲ ့အစည္းမ်ားကို တိုးတက္ေကာင္းမြန္လာေစပါတယ္။

9. အေစ့အထဲမွာ phytosterols ဓာတ္ေပါင္းစုပါရွိလို ့ ခႏၶာကိုယ္ထဲရွိ မလိုလားအပ္ေသာ LDLကိုလက္စထေရာ ပမာဏကို ေလ်ာ့ခ် ေပးႏိုင္စြမ္းရွိပါတယ္။

10. အစာေခ်စံနစ္ကို တိုးတက္ေကာင္းမြန္ေစသည့္ျပင္၊ ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းမွလဲ ကာကြယ္ေပးပါတယ္္။

11. မ်က္ေစ့ေၾကာင္၍ နာတာရွည္အိပ္မေပ်ာ္သူမ်ားသည္ မဂနီစီယမ္ အလံုအေလာက္ပါရွိေသာ ေရႊဖရံုသီးေဖ်ာ္ရည္ကို ပ်ားရည္ အနည္းငယ္ေရာစပ္ကာ ေသာက္သံုးေပးသင့္ပါတယ္္။ ေနာက္ျပီး ေရႊဖရံုေစ့ထဲမွာ L-tryptophan ပါရွိလို ့ ၊ ႏွစ္ျခိဳက္စြာအိပ္ေမာ က်ေစပါတယ္။ စိတ္က်ေ၀ဒနာသည္မ်ားကို ေရႊဖရံုေစ့ေကြ်းေပးသင့္ပါတယ္။

12. အစာအိမ္နာ၊ ဖက္ခြက္နာ၊ ျပည္တည္နာႏွင့္ ကိုယ္တြင္းကိုယ္ပ အနာအမ်ိဳးမ်ိဳးတို ့ကို လဲ ေကာင္းက်ိဳးျပဳပါတယ္။

13. ေရႊဖရံုသီးထဲမွာ အခ်ိဳဓာတ္ပါရွိေသာ္လဲ၊ ေသြးထဲရွိသၾကားပမာဏကို က်ေစပါတယ္။

14. အာဟာရခ်ိဳ ့တဲ့သူမ်ား ေရႊဖရံုသီးစားေပးျခင္းျဖင့္ သိသိသာသာ အားျပန္လည္ျပည့္ေစပါတယ္။

15. သရက္ရြက္ကို က်န္းမာေစပါတယ္။

16. ေခ်ာင္းဆိုးရင္က်ပ္ျခင္း၊ ေလျပြန္ပြျခင္း ႏွင့္ လည္ေခ်ာင္းနာျခင္း တို ့ကို သက္သာေစပါတယ္။

17. ေရႊဖရံုသီးႏွင့္ အေစ့တို ့သည္ ခႏၶာကိုယ္ထဲရွိ၊ တုပ္ေကာင္၊ သန္ေကာင္၊ ကပ္ပါးေကာင္ တို ့ျပန္ ့ပြားလာမႈကို ဟန္ ့တားေပး ပါတယ္္။

18. ေရႊဖရံုေစ့အဆီထဲမွာ မဂနီစီယမ္၊ မဂနီးစ္ ႏွင့္ ေဖာ့စဖရက္စ္ (ေခၚ) မီးစုန္းတို ့ၾကြယ္၀စြာ ပါရွိလို ့ အသည္းကို ေကာင္းစြာ အလုပ္လုပ္ေစႏိုင္ပါတယ္။

19. ေရႊဖရံုေစ့အဆီထဲမွာ ဖက္တီးအက္ဆစ္ပါရွိလို ့ ေသြးေၾကာမမ်ားႏွင့္ တစ္ရႈးမ်ားကို ေကာင္းမြန္တိုးတက္ေစပါတယ္။

20. The American Journal of Clinical Nutrition တြင္ ေဖာ္ျပထားတာကေတာ့ အသက္ ၄၅ မွ ၉၂ အရြယ္ အမ်ိဳးသားၾကီး ၄၀၀ ကို သုေတသနျပဳစမ္းစစ္ခ်က္အရ၊ ဇင့္ဓာတ္ခ်ိဳ ့တဲ့မႈေၾကာင့္ ဦးေခါင္းခြံမွျမီးေညွာင့္ရိုးထိ ေက်ာရိုးတေလွွ်ာက္ အရိုးၾကြပ္ ဆတ္ျခင္းကို ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္တဲ့။ သို ့ေသာ္ ဇင့္ဓာတ္ျမင့္မားစြာပါရွိတဲ့ ေရႊဖရံေစ့ကို စားသံုးေပးျခင္းျဖင့္ အရိုးၾကြပ္ဆတ္ျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးႏိုင္တယ္လို ့ဆိုပါတယ္။

သတိျပဳရန္။

(၁) ေရႊဖရံုေစ့ ဟာ က်န္းမာေရးကိုေကာင္းက်ိဳးျပဳတာမွန္ေသာ္လဲ၊ တစ္ၾကိမ္တည္းတြင္ လက္တစ္ဆုပ္ စာပမာဏ ထက္ ပိုမိုစားမိိပါက၊ ဗိုက္ေအာင့္ေစျပီး၊ အခန္ ့မသင့္ရင္ ၀မ္းသြားတတ္ပါတယ္။

(၂) ေရႊဖရံုသီးကို ၾကိဳက္တိုင္းလဲ အလြန္အကြ်ံ မစားပါနဲ ့။ ေသြးတိုးေစပါတယ္။ 

တိုးတက္ေခတ္မီေသာ ယေန ့ကမၻာေပၚတြင္ က်န္းမာေရးဗဟုသုတအျမင္က်ယ္လာသည္ႏွင့္အမွ် ဘ၀တစ္သက္တာ က်န္းမာ ေပ်ာ္ရႊင္စြာ ေနထိုင္လိုပါလွ်င္၊ သစ္သီး၀လံႏွင့္ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားကို လစ္လွဳရႈပစ္ပယ္၍မရေၾကာင္းကို က်န္းမာေရးလိုက္စား သူလူသားတိုင္း သိရွိလာၾကျပီျဖစ္ပါသည္္။ ထိုု ့ေၾကာင့္လူသားတို ့က်န္းမာေရးကို ေကာင္းက်ိဳးျပဳကာ၊ ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳး မရွိ ေသာ ေရႊဖရံုသီးႏွင့္ အေစ့တို ့ကို 'အစာလည္းေဆး၊ ေဆးလည္းအစာ" အျဖစ္ စားေသာက္ေပးၾကပါရန္ တိုက္တြန္းလိုက္ရ ပါသည္။

ဘာသာျပန္သူ (ေပါက္ေပါက္)
Ref : encyclopedia" health benefits of pumpkin"
Credit to >>ေပါက္ေပါက္၏ ေရႊဖရံုသီးနဲ ့က်န္းမာေရး။ ေဆာင္းပါးမွေကာကႏူတ္ေဖၚျပပါသည္။

No comments:

Post a Comment