Sunday, 29 September 2013

ကင္ဆာကို ကာကြယ္ႏိုင္ေသာ အစားအစာမ်ား

by ပိုပိုေဇာ္(သဘာဝအားအင္)September 30, 2013 at 6:59am

ခရမ္းခ်ဥ္သီး

ခရမ္းခ်ဥ္သီးတြင္ပါဝင္ေသာ ျဒပ္ေပါင္းမ်ားအနက္ ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္ပြားေစသည့္ အလားအလာကို ေလ်ာ့က်ေစႏိုင္သည္ဟု ယူဆရေသာ ျဒပ္ေပါင္းတမ်ိဳးမွာ လိုင္ကိုပင္ (Lycopene) ျဖစ္သည္။ အဆိုပါ ျဒပ္ေပါင္းမွာ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၏ အနီေရာင္ကိုျဖစ္ေစေသာ ျဒပ္ေပါင္းျဖစ္သည္။ ထို Lycopene မွာ အင္တီေအာက္ဆီဒင့္ပင္ ျဖစ္ျပီး ဖရဲသီး၊ မက္မြန္သီးအငယ္စားႏွင့္တူေသာ လိေမၼာ္ေရာင္ရွိသည့္ ဆီးသီး တမ်ိဳးတို႔တြင္လည္း ပါဝင္ျပီး အခ်ိဳ႔ေသာ ကင္ဆာမ်ားျဖစ္ပြားရန္ စတင္ေပးေသာ ဓာတ္မ်ားကို တိုက္ဖ်က္ႏိုင္သည္။ကၽြႏ္ုပ္တို႔၏ ခႏၶာကိုယ္တြင္ (Lycopene) ပါဝင္မႈ နည္းေနပါက ပန္ကရိယကင္ဆာျဖစ္ရန္ အခြင့္အလမ္း ပိုမ်ားသည္။ ပန္ကရိယ ကင္ဆာျဖစ္သူမ်ားတြင္ Lycopene ပါဝင္မႈမွာ က်န္းမာေသာသူမ်ားထက္ နည္းပါးေၾကာင္း ေတြ႔ရွိရသည္။ Lycopene ပါဝင္မႈ အနည္းဆံုးရွိေသာသူမ်ားသည္ က်န္းမာသန္စြမ္း၍ Lycopene ပါဝင္မႈ အမ်ားဆံုးရွိေသာ သူမ်ားထက္ ပန္ကရိယကင္ဆာျဖစ္ရန္ အခြင့္အလမ္း ငါးဆပိုမ်ားသည္။ Lycopene သည္
ခရမ္းခ်ဥ္သီးႏွင့္ ျပဳလုပ္ထားေသာ အခ်ဥ္ရည္မ်ား၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအႏွစ္မ်ားတြင္ ပါဝင္သည္။ 

အစိမ္းေရာင္ရွိေသာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား

အီတလီတြင္ လတ္တေလာျပဳလုပ္ေသာ သုေတသနျပဳခ်က္အရ အစိမ္းရင့္ေရာင္ အရြက္မ်ားပါေသာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားသည္ ကင္ဆာေရာဂါ ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား ျဖစ္ပြားရန္ အခြင့္အလမ္းကို ေလ်ာ့က်ေစႏိုင္သည္။ ပန္းမုန္လာဥကဲ့သို႔ေသာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ ေဂၚဖီထုပ္ကဲ့သို႔ေသာ အသီးအရြက္၊ အစိမ္းေရာင္ရွိေသာ ဆလတ္ရြက္တို႔တြင္ အင္တီေအာက္ဆီဒင့္မ်ား ျဖစ္ေသာ ဘီတာကယ္ရိုတင္း၊ ဖိုလိတ္ (Folate) ႏွင့္ လူတင္(Lutein) တို႔ အေျမာက္အျမား ပါဝင္သည္။ မွတ္သားထားသင့္သည့္ စည္းမ်ဥ္းတရပ္မွာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မွာ အေရာင္စိမ္းေလေလ အင္တီေအာက္ဆီဒင့္မ်ား ပါဝင္မႈ မ်ားေလေလ ျဖစ္သည္။

ပူစပ္စူးရွေသာ အရသာရွိသည့္ အစားအစာမ်ား

ထိုအစားအစာမ်ားတြင္ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီတို႔ ပါဝင္သည္။ တိရစၦာန္မ်ားတြင္ ေလ့လာေတြ႔ရွိခ်က္မ်ားအရ ထိုအစားအစာမ်ားတြင္ ပါဝင္ေသာ ဓာတုေဗဒပစၥည္းမ်ားသည္ အူမႀကီး၊ အစာအိမ္၊ အဆုတ္ႏွင့္  အသည္းကင္ဆာမ်ားျဖစ္ပြားျခင္းႏွင့္ ဆက္ႏြယ္ေနေသာ ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပြားေစသည့္ ပစၥည္းမ်ားကို တားဆီးပိတ္ပင္ႏိုင္ေၾကာင္း ေတြ႔ရွိရသည္။ Pennsylvania ျပည္နယ္ တကၠသိုလ္မွ ေလ့လာေတြ႔ရွိခ်က္တြင္ ၾကြက္မ်ားအား ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ျပဳလုပ္ထားေသာ အစားအစာမ်ားကို ေကၽြးေမြးသည့္အခါ ရင္သားကင္ဆာျဖစ္ပြားႏႈန္းကို ၇၁-ရာခိုင္ႏႈန္းအထိ ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ေၾကာင္း ေတြ႔ရွိရသည္။ လူမ်ားတြင္ ေလ့လာေသာအခါ ၾကက္သြန္နီႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴမ်ားကို ပိုမိုစားသံုးပါက အစာလမ္းေၾကာင္းကင္ဆာမ်ား ျဖစ္ပြားရန္ အခြင့္အလမ္း နည္းပါးေၾကာင္း ေတြ႔ရွိရသည္။သုေတသနျပဳခ်က္မ်ားက ၾကက္သြန္ျဖဴျဒပ္ေပါင္းမ်ားသည္ ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္ပြားျခင္းကိုပင္ ေႏွာင့္ေႏွးေစသည္ဟု တင္ျပၾကသည္။ လတ္တေလာတြင္ ဂ်ာမဏီ၌ျပဳလုပ္ေသာ ေလ့လာခ်က္မ်ားအရ ၾကက္သြန္ျဖဴျဒပ္ေပါင္း တမ်ိဳးျဖစ္ေသာ (Ajoene) သည္ ကင္ဆာဆဲလ္မ်ားကို အဆိပ္အေတာက္ ျဖစ္ေစႏိုင္သည္။ ၾကက္သြန္ျဖဴသည္ ခႏၶာကိုယ္၏ ကိုယ္ခံစြမ္းအင္ကို ျမႇင့္တင္ေပးျခင္းျဖင့္ ျဖစ္ပြားေနျပီးေသာ ကင္ဆာကိုပင္ ဆန္႔က်င္ႏိုင္စြမ္း ရွိေၾကာင္းကို ကယ္လီဖိုးနီးယား လိုမာလင္ဒါ တကၠသိုလ္ ေဆးပညာေက်ာင္း (Loma Linda University School of Medicine) မွ ျပဳလုပ္ေသာ သုေတသနမ်ားအရ သိရွိရသည္။ ထိုသုေတသနျပဳခ်က္မ်ား၌ ၾကက္သြန္ျဖဴတြင္ပါဝင္ေသာ ဆာလဖာျဒပ္ေပါင္းသည္ ၾကြက္မ်ားတြင္ ကို္ယ္ခံစြမ္းအားစနစ္ ဆဲလ္ႏွစ္မ်ိဳး၏ စြမ္းအားကို ျမႇင့္တင္ေပးေၾကာင္း ေတြ႔ရွိရသည္။ ထိုဆဲလ္ႏွစ္မ်ိဳးသည္ ကင္ဆာဆဲလ္မ်ားကို တိုက္ဖ်က္ႏိုင္စြမ္းရွိသည္။ 

သံပရာမ်ိဳးဝင္ အသီးမ်ား

အဆိပ္အေတာက္မ်ားဆိုင္ရာ ပညာရွင္ ဟားဘတ္ပီယာဆင္ (Herbert Pierson) က လိေမၼာ္သီး၊ ဂေရ့ဖရုအသီး၊ သံပရိုသီး၊ သံပရာသီးမ်ားကို မၾကာခဏစားေပးရန္ ေျပာၾကားခဲ့သည္။ ထိုအသီးမ်ားတြင္ သဘာဝျဒပ္ေပါင္းမ်ားျဖစ္ေသာ ကယ္ရိုတီႏြိဳက္(Carotenoids)၊ ဖလာဗိုႏြိဳက္(Flavonoids) ႏွင့္ အျခားေသာ ျဒပ္ေပါင္းမ်ား ပါဝင္ျပီး ၄င္းတို႔သည္ သီျခားတခုခ်င္းဆီအေနနဲ႔ ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္ပြားေစေသာ ဓာတ္ပစၥည္းမ်ားကို ခုခံေခ်ဖ်က္ႏိုင္ေၾကာင္း တိရစၧာန္မ်ားတြင္ ေလ့လာေတြ႔ရွိရသည္။ထိုအသီးမ်ားသည္ အထူးသျဖင့္ ပန္ကရိယကင္ဆာ ျဖစ္ပြားေစသည့္ အလားအလာကို ေလ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္သည္။ ဆီြဒင္လူမ်ိဳး အုပ္စုတစုတြင္ ေလ့လာခ်က္အရ သံပရာမ်ိဳးဝင္ အသီးမ်ားကို ေန႔စဥ္လိုလို စားသံုးေပးပါက ပန္ကရိယကင္ဆာျဖစ္ပြားရန္ အလားအလာမွာ ထိုအသီးမ်ားကို တပတ္လွ်င္တႀကိမ္ထက္နည္း၍ စားသံုးသူမ်ားထက္ ထက္ဝက္မွ သံုးပံုႏွစ္ပံုအထိ ေလ်ာ့နည္းေၾကာင္း ေတြ႔ရွိရသည္။ 

ေဂၚဖီထုပ္ ပန္းမုန္လာ မုန္ညင္း စသည့္ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား

အဆိုပါ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားသည္ ရင္သားကင္ဆာျဖစ္ပြားေစေသာ အခြင့္အလမ္းကို ေလ်ာ့က်ေစသည္။ သုေတသနပညာရွင္မ်ား၏ ေတြ႔ရွိခ်က္မ်ားအရ တိရစၧာန္မ်ားကို အဆီဓာတ္ပါဝင္မႈ နည္းေသာ အစားအစာမ်ားႏွင့္ အတူ ေဂၚဖီထုပ္၊ မုန္ညင္းတို႔ကို ေကၽြးေမြးေသာအခါ ရင္သားကင္ဆာ ျဖစ္ပြားမႈႏႈန္းကို ေလ်ာ့ခ်ႏိုင္ေၾကာင္း ေတြ႔ရွိရသည္။ သို႔ရာတြင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားကို ခ်က္ျပဳတ္ျခင္း မျပဳပဲ အစိမ္းအတိုင္းေသာ္၄င္း၊ အနည္းငယ္က်က္ရံံုသာ ခ်က္၍ေသာ္၄င္း စားသံုးသင့္ပါသည္။ အက်က္လြန္ေအာင္ ခ်က္ျပဳတ္လိုက္ပါက ထိုဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားတြင္ ပါဝင္ေသာ ကင္ဆာေရာဂါကို ကာကြယ္ႏိုင္သည့္ ဓာတ္ပစၥည္းျဖစ္ေသာ အင္ဒိုးလ္ (Indoles) မွာ ပ်က္စီးသြားေစႏိုင္သည္။ေဂၚဖီထုပ္၊ ပန္းမုန္လာ၊ မုန္ညင္း စေသာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားသည္ အစာအိမ္ကင္ဆာ၊ အူမႀကီး ကင္ဆာကို ျဖစ္ပြားေစျခင္းမွ လမ္းေၾကာင္းေသြဖည္သြားေစသည္။ အေမရိကန္ျပည္ေထာင္စု Utah ျပည္နယ္တြင္ျပဳလုပ္ေသာ သုေတသနျပဳခ်က္က ထိုဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားကို အမ်ားဆံုးစားသံုးသူ အမ်ိဳးသားမ်ားသည္ အနည္းဆံုးစားသံုးသူ အမ်ိဳးသားမ်ားထက္ အူမႀကီးကင္ဆာ ျဖစ္ပြားရန္အခြင့္ အလမ္းမွာ ၇ဝ-ရာခိုင္ႏႈန္း ေလ်ာ့နည္းေၾကာင္း ေဖာ္ျပခဲ့သည္။

ပဲပုပ္ပင္

ပဲပုပ္ပင္တြင္ ကင္ဆာေရာဂါကို တားဆီးႏိုင္သည္ဟု ယံုၾကည္ရေသာ ျဒပ္ေပါင္းမ်ား အနည္းဆံုး ငါးခုပါဝင္သည္။ အမွန္တကယ္အားျဖင့္ ထိုျဒပ္ေပါင္းမ်ားထဲမွ တခုအပါအဝင္ျဖစ္ေသာ ျဒပ္ေပါင္းတမ်ိဳးသည္ Tamoxifen ေဆးႏွင့္ ဓာတုေဗဒသေဘာအားျဖင့္ ဆင္တူသည္။ ထိုေဆးသည္ မ,ေဟာ္မုန္းျဖစ္ေသာ အီစထရိုဂ်င္ကို အမွီျပဳသည့္ ရင္သားကင္ဆာမ်ားတြင္ အသံုးျပဳေသာ ေဆးျဖစ္သည္။ ယခုအခါ ထိုျဒပ္ေပါင္းသည္ ကင္ဆာေရာဂါကို ကာကြယ္ႏိုင္ျခင္း ရွိ-မရွိ သုေတသနစမ္းသပ္ခ်က္မ်ား အႀကီးအက်ယ္ ျပဳလုပ္ေနျပီျဖစ္သည္။ပဲပုပ္ပဲသည္ ကင္ဆာအက်ိတ္မ်ား၏ ႀကီးထြားႏႈန္းႏွင့္ ဆဲလ္မ်ားပြားျခင္းကို ေႏွးေကြးေစျခင္းျဖင့္ အူမႀကီးကင္ဆာ၊ အေရျပားကင္ဆာႏွင့္ အျခားကင္ဆာမ်ားကို တားဆီးႏိုင္ေၾကာင္း တိရစၧာန္မ်ားတြင္ ေလ့လာေတြ႔ရွိရသည္။ပဲအေျခာက္မ်ား၊ စည္သြပ္ပဲမ်ား၊ ပဲနီကေလးနဲ႔ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳးတြင္လည္း ကင္ဆာေရာဂါကို တားဆီးေပးႏိုင္ေသာ အင္တီေအာက္ဆီဒင့္မ်ား ပါဝင္သည္။ 

ဂ်ံဳ၏အျပင္ အခြံ

ဂ်ံဳ၏အျပင္အခြံသည္ အူမႀကီးကင္ဆာ ျဖစ္ပြားေစသည့္ အလားအလာကို ေလ်ာ့က်ေစႏိုင္သည္။ နယူးေယာက္ေဆးရံု၊ ေကာ္နဲေဆးကုဌာနရွိ လူနာမ်ားအားေလ့လာရာတြင္ ဂ်ံဳအျပင္အခြံျဖင့္ ျပဳလုပ္ထားေသာ ေကြကာအုတ္ တေအာင္စကို တေန႔ႏွစ္ႀကိမ္ ေသာက္သံုးေပးျခင္းျဖင့္ ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပြားရန္ အစပ်ိဳးေနေသာ အူမႀကီးရွိ အသားပိုမ်ားကို ေျခာက္လအတြင္း က်ံဳ႔သြားေစႏိုင္သည္။ ထိုကဲ့သို႔ေသာ အစားအေသာက္ပမာဏ အနည္းငယ္မွ်သည္ တိုေတာင္းေသာအခ်ိန္အတြင္း အက်ိဳးသက္ေရာက္မႈ ရွိသည္ကို ၾကည့္ျခင္းျဖင့္ အစားအစာမ်ား၏ ပါဝင္ပတ္သက္မႈသည္ ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္ပြားရန္ အစပ်ိဳးေသာလကၡဏာမ်ား ေပၚေပါက္ေနလင့္ကစား အက်ိဳးသက္ေရာက္မႈ ရွိသည္ကို မီးေမာင္းထိုးျပေနျခင္းျဖစ္ေၾကာင္း သုေတသနပညာရွင္မ်ားက ေျပာၾကားခဲ့သည္။ 

အဆီဓာတ္ပါဝင္မႈနည္းေသာ ႏြားႏို

ႏြားႏို႔တြင္ပါဝင္ေသာ ျပည့္ဝအဆီသည္ အခ်ိဳ႔ေသာကင္ဆာေရာဂါမ်ား ျဖစ္ပြားျခင္းကို အားေပးသည္။ သုေတသနေတြ႔ရွိခ်က္မ်ားအရ အဆီျပည့္ဝေသာ ႏြားႏို႔ကို ေသာက္သံုးသူမ်ားသည္ ႏြားႏို႔လံုးဝမေသာက္ သူမ်ားထက္ ခံတြင္းကင္ဆာ၊ အစာအိမ္ကင္ဆာ၊ အူမႀကီးကင္ဆာ၊ စအိုကင္ဆာ၊ အဆုတ္ကင္ဆာ၊ ဆီးအိမ္ကင္ဆာ၊ ရင္သားကင္ဆာႏွင့္ သားအိမ္ေခါင္း ကင္ဆာမ်ား ျဖစ္ပြားရန္ အခြင့္အလမ္းပိုမ်ားေၾကာင္း ေတြ႔ရွိရသည္။ သို႔ေသာ္ အဆီဓာတ္ပါဝင္မႈနည္းေသာ ႏြားႏို႔ကို ေသာက္သံုးသူမ်ားသည္ ႏြားႏို႔လံုးဝ မေသာက္သူမ်ားထက္ ခံတြင္းကင္ဆာ၊ စအိုကင္ဆာ၊ သားအိမ္ေခါင္းကင္ဆာမ်ား ျဖစ္ပြားရန္ အခြင့္အလမ္းနည္းပါးေၾကာင္း ေတြ႔ရွိရသည္။ ထိုသို႔ျဖစ္ရျခင္းမွာ ႏြားႏို႔ထဲတြင္ပါဝင္ေသာ ကယ္လ္ဆီယမ္၊ ဗီတာမင္ ဘီတူး၊ ဗီတာမင္ ေအ၊ စီႏွင့္ ဒီတို႔သည္ ကင္ဆာေရာဂါကို ဆန္႔က်င္ေသာ ျဒပ္ပစၥည္းမ်ားအေနနဲ႔ တည္ရွိျခင္းေၾကာင့္ျဖစ္သည္ဟု သိပၸံပညာရွင္မ်ားက ယူဆၾကသည္။ မည္သို႔မည္ပံု သက္ေရာက္မႈ ရွိသည္ကိုမူ တိက်စြာ မသိရွိရေသးေပ။ ထိုဗီတာမင္မ်ားႏွင့္ သတၳဳဓာတ္သည္ အဆီျပည့္ဝေသာ ႏြားႏို႔ထဲတြင္ပါဝင္ေသာ္လည္း အက်ိဳးအာနိသင္မွာ အနည္းငယ္ နည္းပါးေပသည္။ 

အၾကံျပဳခ်က္

ထိုကဲ့သို႔ ကၽြႏ္ုပ္တို႔၏ အစားအစာမ်ားထဲမွ ကင္ဆာေရာဂါ ကာကြယ္ႏိုင္ေသာ ျဒပ္ေပါင္းမ်ားရရွိေစရန္ တေန႔လွ်င္ သစ္သီးႏွင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားကို ငါးႀကိမ္ႏွင့္အထက္ စားသံုးေပးသင့္ေၾကာင္း အေမရိကန္ႏို္င္ငံ အမ်ိဳးသားကင္ဆာတကၠသိုလ္မွ အၾကံျပဳထားသည္။

တႀကိမ္စားသံုးလွ်င္ ခ်က္ျပဳတ္ထားေသာ သို႔မဟုတ္-ခ်က္ျပဳတ္ထားျခင္းမရွိေသာ သစ္သီး သို႔မဟုတ္-ဟင္းသီးဟင္းရြက္ တခြက္ခြဲ၊ အရြက္ပါေသာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္စိမ္း တခြက္၊ အရြယ္အေနေတာ္ရွိေသာ လတ္ဆတ္ေသာ သစ္သီးတလံုး၊ သို႔မဟုတ္-သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္ သို႔မဟုတ္-ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေဖ်ာ္ရည္ ေျခာက္ေအာင္စ ပါဝင္သင့္သည္။ စံျပအစားအစာတြင္ အဆီပါဝင္မႈ၊ ကယ္လိုရီ ပါဝင္မႈ နည္းပါးရမည္။ အမွ်င္ဓာတ္မ်ား ပါဝင္မႈ မ်ားျပားရမည္။

ထိုအခ်က္မ်ားႏွင့္ကိုက္ညီေသာ အစားအစာမ်ားမွာ သစ္သီးမ်ား၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား၊ ေကာက္ပဲသီးႏွံမ်ား၊ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳးႏွင့္ အဆီပါဝင္မႈနည္းေသာ အသားမ်ား ျဖစ္သည္။

ဤကဲ့သို႔ ေန႔စဥ္စားသံုးေနေသာ အစားအေသာက္မ်ားထဲမွ ကင္ဆာေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္သည္ဟု ယံုၾကည္ထားေသာ အစားအစာမ်ား၏အေၾကာင္းကို နားလည္သိရွိျခင္းျဖင့္ ေရြးခ်ယ္စားေသာက္တတ္ႏိုင္ ေစရန္ တင္ျပလိုက္ရပါသည္။

ျဖဴ (ေဆး-၁)
credit to >>Myanmar Online Tea Shop

No comments:

Post a Comment