Thursday 26 September 2013

ေရ(လံုး၀) မေသာက္သင့္ဆံုးအခ်ိန္နဲ႔အသင့္ေတာ္ဆံုး အခ်ိန္မ်ား

by ပိုပိုေဇာ္(သဘာဝအားအင္)September 27, 2013 at 12:32a

“ ထမင္းအသက္ (၇)ရက္၊ ေရအသက္ (၁)မနက္ ” ဆိုတဲ့ ေရွးစကားရွိပါတယ္။ လူသားေတြအတြက္ ေရက ဘာ့ေၾကာင့္ မရွိမျဖစ္အပ္လိုပါသလဲ ?

(၁) ဦးေႏွာက္ရဲ ့၇၅% ကို ေရဓာတ္နဲ ့ဖြဲ ့စည္းတည္ေဆာက္ထားပါတယ္။
(၂) ခႏၵာကိုယ္တြင္းအပူခ်ိိန္ကို မွ်တေစပါတယ္။
(၃) ေသြးရဲ ့၈၃% ကအေရဓာတ္မ်ားျဖစ္ပါတယ္။
(၄) ၾကြက္သားကို ေရဓာတ္ ၇၅% နဲ ့ျပဳလုပ္ထားပါတယ္။
(၅) အရိုးထဲမွာ ေရဓာတ္ ၂၂% ပါရွိပါတယ္။
(၆) ခႏၵာကိုယ္ထဲသိုေရာက္ရွိလာတဲ့အစားအစာေတြကို ခြန္အားအျဖစ္ေျပာင္းလဲေပးပါတယ္။

(၇) ခႏၵာကို္ယ္ထဲမွာပိုလွ်ံျပီမလိုလားအပ္တဲ့အရည္ေတြနဲ႕အဆိပ္အေတာက္ ေတြကိုဆီး/၀မ္း/ေသြး/ေခြ်း/ခြ်ဲသလိပ္ အျဖစ္စြန္ ့ ထုတ္ေပးပါတယ္။
(၈) ခႏၵာကိုယ္အတြက္ အာဟာရျဖစ္ေအာင္ ကူညီေပးပါတယ္။
(၉) အသက္ရႈျခင္းကိုအေထာက္အပ႔ံျဖစ္ေစ ပါတယ္။
(၁၀) အရိုးအဆက္မ်ား ပြန္းတိုက္စားျခင္းမွသက္သာေစပါတယ္။
(၁၁) ခႏၵာကိုယ္္တြင္းဆဲလ္မ်ားကို ေအာက္စီဂ်င္ မျပတ္လပ္ေစေတာ့ပါဘူး။ (၁၂) သက္လံုေကာင္းေစပါတယ္။
(၁၃) ေခါင္းကိုက္သက္သာေစပါတယ္။
(၁၄) ပင္ပန္းႏြမ္းနယ္မႈ ကိုေျပေပ်ာက္ေစကာစိတ္ၾကည္လင္လန္းဆန္းေစ ပါတယ္။
(၁၅) ကင္ဆာျဖစ္နိုင္ေခ်အလားအလာကို ေလ်ာ့ပါးသြားေစပါတယ္။
(၁၆) အေမာအပမ္းခံနိုင္ျပီး၊ ေလ့က်င့္ခဏ္းၾကာၾကာလုပ္နိုင္လာပါတယ္။
(၁၇) အသားအေရေကာင္းျပီး၊ ရြယ္တင္နုပ်ိဳေစပါ တယ္။
(၁၈) ၀က္ရူးပ်ံ၊ တီဘီ၊ပန္းနာရင္က်ပ္၊ ေက်ာက္ကပ္၊ လည္ေခ်ာင္းနာ၊ ႏွာေခါင္း၊ ၀မ္းခ်ဳပ္၊လိပ္ေခါင္းေရာဂါ တို ့ကို သက္သာေစပါတယ္။
(၁၉) အျမင္အာရံုတိုးတက္ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။

ဘယ္အခ်ိန္မ်ားက ေရေသာက္ရန္အသင့္ေတာ္ဆံုး အခ်ိန္မ်ားျဖစ္ပါသလဲ ?
ေရခဲေရ နဲ ့ ေရေႏြးေတြကိုမဆိုလိုပါ။ (ရိုးရိုး ေသာက္ေရသန္ ့ကိုသာေသာက္ပါ)

(၁) တညတာလံုးျငိမ္သက္ေနတဲ့ ခႏၵာကို္ယ္တြင္း ကလီစာမ်ားကို ျပန္လည္ တက္ၾကြလာေအာင္လွံဳ ့ေဆာ္ေပးဖို ့ နံက္အိပ္ယာ ထတာနဲ ့ေသာက္ေရ၂-ခြက္ေသာက္ေပးရပါမယ္။

(၂) အစာေၾကညက္ေစဖို ့ ထမင္းမစားခင္နာရီ၀က္ၾကိဳတင္၍ ေရ ၁- ခြက္ ေသာက္ေပးရပါမယ္။

(၃) ေသြးခုန္ႏႈန္းမွန္ေစရန္ နဲ ့ေသြးက်ေစဖို ့ ေရမခ်ိဳးခင္ ေရ ၁-ခြက္ ေသာက္ေပးရပါမယ္။

(၄) ေလျဖတ္/ႏွလံုးေရာဂါေတြမျဖစ္ေအာင္ ညမအိပ္ခင္ ေရ ၁-ခြက္ ေသာက္ေပးရပါမယ္။

(၅)အိပ္ေပ်ာ္ေနစဥ္ေၿခသလံုးၾကြက္သားေတြၾကြက္တက္ျခင္းမျဖစ္ရေလ ေအာင္ညဘက္တေရးနိုးတဲ့အခါေရထေသာက္ေပးပါ။

ေရ(လံုး၀) မေသာက္သင့္ဆံုးအခ်ိန္က ဘယ္အခ်ိန္ျဖစ္ပါသလဲ ?

အေမရိကန္က်န္းမာေရးသုေတသီေတြရဲ ့ စစ္တမ္းမ်ားအရ ကမၻာေပၚမွာ တရုပ္နဲဂ်ပန္လူမ်ိဳးေတြမွာ အူကင္ဆာေရာဂါဖိစီးခံရမႈ အနည္း ဆံုးျဖစ္ၾကပါ တယ္တဲ့။ အေၾကာင္းရင္းကေတာ့ ထို္လူမ်ိဳးေတြက ထမင္းစားေနစဥ္မွာ ေရခဲေရ/ရိုးရိုးေရေအး မေသာက္ၾက ဘဲ၊ ေရေႏြးျဖဴ(သို႕မဟုတ္) လၻက္ရည္ၾကမ္းပူပူကိုသာ ေသာက္သံုးေလ့ရွိလို ့ပါဘဲ။

အထူးသျဖင့္ ထမင္းစားရင္း ေရခဲေရ ေအးေအးေသာက္တဲ့အခါ ဟင္းလ်ာထဲမွာပါရွိတဲ့အဆီအႏွစ္ေတြက ( ဥပမာျပရရင္ ေရခဲေရနဲ ့ေတြ ့တဲ့အခါ ဟင္းအဆီေတြက) အစာအိမ္ နဲ ့အူလမ္းေၾကာင္းမွာ ရြ ံ့ေစးအနယ္အႏွစ္မ်ားသဖြယ္ ခဲပ်စ္သြားတတ္ၾကျပီး၊ အစာေကာင္းစြာမခ်က္ျပဳတ္နိုင္ေတာ့ဘဲ အူကင္ဆာျဖစ္လာေစပါတယ္။

ဒါ့ျပင္ ထမင္းဟင္းပူပူစားရင္း ေရခဲေရေအးေအးေသာက္လိုက္တဲ့အခါမ်ားမွာလည္း၊ အပူအေအးတျပိဳင္နက္တည္းေတြ ့လိုက္တာေၾကာင့္ အစာအိမ္ကိုကသိကေအာက္ျဖစ္ေစပါတယ္။ အပူအေအး တန္ျပန္သက္ေရာက္မႈက အစာအိမ္အက္ဆစ္ထြက္ရွိမႈကို ကေမာက္ကမျဖစ္လာျပီး ဗိုက္နာဗိုက္ေအာင့္ေစပါေတာ့တယ္။

ဒါေၾကာင့္ ထမင္းစားေနစဥ္မွာ ေရခဲေရ/ေသာက္ေရေအးတို ့ျဖင့္ ေမွွ်ာမခ်ဘဲ ဟင္းခ်ိဳပူပူ(သို ့မဟုတ္)ေရေႏြးျဖဴ(သို ့မဟုတ္)ေရေႏြးၾကမ္းတို ့ျဖင့္သာ ထမင္း လုပ္မနင္ေအာင္ေမွ်ာခ်ၾကပါရန္ နဲ ့ ထမင္းစားျပီး အနည္းဆံုးနာရီ၀က္ေက်ာ္ၾကာမွသာ ေသာက္ေရေအးေသာက္ၾကပါရန္ အေမရိကန္ရွိက်မၼာေရးသုေတသီမ်ားက Daily Health Tips (ေခၚ) အင္တာနက္သတင္းမွာအၾကံေပးေဖာ္ျပသြားခဲ့ပါတယ္။

သုိ ့ပါ၍ ဤက်န္းမာေရးေဆာင္းပါးကိုဖတ္ရႈျပီးေနာက္၊ မိမိကိုယ္ကိုဆင္ျခင္ၾကျပီး၊ မိသားစု/ေဆြမ်ိဳး/မိတ္ေဆြမ်ားအားလံုးကို လည္း က်န္းမာေရးအသိေပးမွ်ေေ၀ေပးျခင္းျဖင့္ လူ ၁၀-ေယာက္မွာ အနည္းဆံုး ၁-ေယာက္ကို အသက္ကို ကင္တင္နိုင္မွာ ျဖစ္ပါေၾကာင္း အသိေပးႏႈိးေဆာ္လိုက္ရပါတယ္။

ေပါက္ေပါက္
မွီျငမ္း…Daily Health Tips

No comments:

Post a Comment