Friday 6 September 2013

က်မၼာေစဖို ့သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္ေသာက္ၾကစို ့

by ပိုပိုေဇာ္(သဘာဝအားအင္)September 7, 2013 at 5:46am

သစ္သီး၀လံတစ္ခုခ်င္းစီမွာ က်မၼာေရးအတြက္ကိုယ္ပိုင္အာန ိသင္ပါရွိၾကကာ၊ အကယ္၍ သစ္သီး ၂-မ်ိဳး/ ၃-မ်ိဳး ေရာစပ္ေသာက္ ျခင္းက ေအာက္ပါက်မၼာေရးအက်ိဳးေက်းဇူးမ်ားကို ရရွိေစပါတယ္။ သို ့ေသာ္ ထိုသစ္သီးေဖ်ာ္ရည္မ်ားကိုေဖ ၚစပ္ျပီး ၄၈-နာရီအ တြင္း ေသာက္ရမွာျဖစ္ပါတယ္။ အကယ္၍ ၄၈-နာရီထက္ေက်ာ္လြန္တဲ့အခါ အရသာပ်က္ျပယ္ရံုသာမက၊ အာဟာရဓာတ္မ်ား လည္း ဆံုးရႈံးသြားပါတယ္။

(၁) လၻက္စိမ္းေရေႏြးၾကမ္းထဲကို ပူစီနံရြက္ ၃-ရြက္ႏွင့္ သံပုရာသီး ၁-စိပ္္ညွစ္ေသာက္ျခင္းက၊ အစာမေက်ျခင္း၊ ေခါင္းကိုက္ျခင္း၊ အသက္ရႈမ၀ျခင္း စသည့္ေ၀ဒနာမ်ားကို သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစျပီး၊ ပူစီနံရဲ ့တန္ခိုးေၾကာင့္ လူကိုလန္းဆန္းသြားေစပါတယ္။ ထို ့ျပင္ အဆီက်ေစလို ့ကိုယ္အေလးခ်ိန္ထိန္းလိုသူမ ်ား မွီ၀ဲသင့္ပါတယ္။(နံက္စာစားျ ပီးတိုင္း တေန ့တၾကိမ္ေသာက္ပါ။ သံပုရာ သီး အခြံပါထဲ့စိမ္၍ေသာက္ေပးပါ၊ သံပုရာခံြကိုေတာ့ ၀ါးစားရန္မလိုအပ္ပါ။)

(၂) စေတာ္ဘယ္ရီသီး နဲ ့ကီ၀ီသီးေဖ်ာ္ရည္က ႏွလံုးက်မၼာျခင္း၊ ကိုယ္ခံစြမ္းအားတိုးတက္ျမင္ ့မားလာျခင္း၊ ေသြးထဲရွိသၾကားပမာ ဏကို ထိန္းညွိေပး၍ ဆီးခ်ိဳ/ ေသြးခ်ိဳက်ေစျခင္း၊ အစာေက်ျခင္း စသည့္ အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား ရရွိေစပါတယ္။ (ညေနစာစားျပီး (သို ့မဟုတ္) ညအိပ္ယာ၀င္ခါနီးေသာက္ေပးႏို င္ပါတယ္)

(၃) သခြားသီး၊ သံပရိုသီးနဲ ့ သံပုရာသီးေဖ်ာ္ရည္က ခႏၵာကိုယ္ထဲမွာ ေရဓာတ္ခမ္းေျခာက္ျခင္း၊ ေလပြျခင္း၊ အစာမေက်ျခင္းတို ့ ကိုေပ်ာက္ကင္းေစပါတယ္။ ထို ့ျပင္ အစာစားခ်င္စိတ္ကို ခ်ိဳးႏွိမ္ေပးတာေၾကာင့္ ကိုယ္္အေလးခ်ိန္က်ေစပါတယ္။ (သံပရိုသီးနဲ ့ သံပုရာသီး အခြံပါထဲ့စိမ္၍ေသာက္ေပးပါ၊ သို ့ေသာ္ ၄င္းအခံြမ်ားကို ၀ါးစားရန္မလိုအပ္ပါ။)

(၄) သံပရိုသီး၊ သံပုရာသီး နဲ ့လိေမၼာ္သီးေဖ်ာ္ရည္က ဗီ္တာမင္စီၾကြယ္၀လို ့ ကိုယ္ခံစြမ္းအားေကာင္းေစျပီ း၊ အေအးမိႏွာေစး ေခ်ာင္းဆိုး စသည့္ရာသီကူးစက္ဖ်ားမ်ား ကင္းေ၀းေစပါတယ္။ အစာမေက်ရင္ပူျခင္းကိုလည္း သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစပါတယ္။ (ေရခဲေရ၊ ေရခဲတံုးမသံုးဘဲ ရိုးရိုးေသာက္ေရျဖင့္သာေသာက ္ပါ)

(၅) လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ ၾက်ိတ္ေခ်ထားေသာ ဂ်င္း စားပြဲတင္ဇြန္း ၂-ဇြန္း၊ ပါးပါးလွီးထားေသာ အေနေတာ္သခြားသီး ၁-လံုး၊ ပါးပါးလွီးထားေသာ အေနေတာ္ေရွာက္သီး ၁-လံုး၊ ပူစီနံရြက္ ၁၂-ရြက္တို ့ကို ေသာက္ေရသန္ ့ ၂လီတာ၊ ထဲမွာစိမ္၍ ေရခဲ ေသတၱာထဲ တညသိပ္ပါ။ ေနာက္ေန ့ မွာ ေရဆာတိုင္း ထိုေဖ်ာ္ရည္ကို ေသာက္ေပးပါ။ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ျမန္ျမန္က်လိုသူမ်ားႏွင့္၊ ဗိုက္ရႊဲေနသူမ်ားအတြက္ အသင့္ေတာ္ဆံုးျဖစ္ျပီး၊ ကိုယ္ခံစြမ္းအားလည္း ေကာင္းေစပါတယ္။ (ေရွာက္သီးကိုအခြံႏႊာရန္မလိ ုပါ)

(၆) အာလူးၾကီးၾကီး ၁-လံုး၊ မုန္လာဥနီ ၁-လံုး၊ အနီေရာင္ပန္းသီး ၁-လံုး တို ့ကို ၾကိတ္၍ အနံ ့အရသာေကာင္းေစရန္ သံပုရာရည္ (သို ့မဟုတ္) ေရွာက္ရည္ညွစ္ထဲ့ျပီး နံက္တစ္ၾကိမ္၊ ညေန ၅နာရီမတိုင္မွီတစ္ၾကိမ္ စုစုေပါင္းတေန ့ႏွစ္ၾကိမ္စီေသာက္ေပးပါ။ အသည္း၊ ေက်ာက္ကပ္၊ ပန္ကရိယကင္ဆာကိုသက္သာေပ်ာက္ ကင္းေစသည့္ျပင္၊ ႏွလံုးကိုက်မၼာေစျခင္း၊ ေသြးတိုးေရာဂါ၊ ၾကြက္ သားမ်ားနာက်င္ျခင္း၊ မ်က္ေစ့ေျခာက္၍အျမင္အာရံုမံ ႈ၀ါးျခင္းတို ့ကိုပါသက္သာေစပါတယ္။ (ပန္းသီးကို အခြံမႏႊာပါႏွင့္။ ထိုေဖ်ာ္ ရည္ကို ေဖာ္စပ္ျပီးခ်က္ခ်င္းလတ္လတ္ ဆတ္ဆတ္ေသာက္ပါ။ သို ့မဟုတ္ပါက အာဟာရဓာတ္ပ်က္ျပယ္သြားေစပါတ ယ္)

(၇) ဆီးခ်ိဳေရာဂါရွိသူမ်ား သခြားသီးအေသး ၁-လံုး၊ အခြံစိမ္းပန္းသီး ၁-လံုး၊ ၾကက္ဟင္းခါးသီး တ၀က္၊ တရုပ္နံနံပင္ (အရိုး+ အရြက္) ၂-ပင္၊ အစိမ္းေရာင္ငရုပ္ခ်ိဳပြ(ေခၚ )ပန္းငရုပ္သီး တ၀က္တို ့ကို ေရာၾကိတ္၍ တစ္ေန ့တစ္ၾကိမ္ေသာက္ပါ။ ရက္ သတၱ ၃-ပတ္ၾကာေသာက္ျပီးပါက သိသိသာသာ ဆီးခ်ိဳက်သြားပါလိမ့္မယ္။(န ံက္ပိုင္းေသာက္ေပးပါ၊ ပန္းသီး အခြံႏႊာရန္မလိုအပ္ပါ)

(၈) ယူရစ္အက္ဆစ္မ်ားေသာ ေဂါက္ေရာဂါေ၀ဒနာသည္မ်ားအတြက ္ အေကာင္းဆံုးေဆးတစ္ခြက္ပါ။ အေနေတာ္သေဘၤာသီး အစိမ္း ၁-လံုးကို အေစ့ဖယ္၍ ခပ္ပါးပါးအတံုးေလးေတြတံုးျပ ီး၊ ၃-လီတာပမာဏ တည္ထားေသာေရေႏြးဆူဆူထဲသို ့ထဲ့ျပီး၊ oolong(ေခၚ)လၻက္စိမ္းလၻက္ေျ ခာက္အထုပ္ေလး ၅-ထုပ္ခပ္ေသာက္ေပးပါ။ ေရဆာတိုင္းမကုန္မခ်င္းေသာက္ ပါ။ (သေဘာၤသီး စိမ္းကို အခြံႏႊာရန္မလိုပါ။ oolong လၻက္စိမ္းရြက္ေျခာက္မ်ားကို  City Mart မ်ားတြင္ရႏိုင္ပါသည္)

(၉) သိုင္းရိြဳက္ေရာဂါရွိသူမ်ား  အုန္းရည္ ၁-ဖန္ခြက္ထဲသို ့အေနေတာ္သခြားသီး တ၀က္၊ တရုပ္နံနံပင္(အရိုး+အရြက္) ၂-ပင္၊ မုန္လာဥနီ ၁-လံုးတို ့ကိုၾကိတ္ထဲ့၍ ေရွာက္ရည္ညွစ္ေသာက္ပါ။ (တေန ့တၾကိမ္ နံက္စာ(သို ့မဟုတ္)ေန ့လည္စာစားျပီး ေသာက္ ပါ။ မုန္လာဥနီ ႏွင့္ သခြားသီး တို ့ကိုအခြံႏႊာပါ)

(၁၀) ေရွာက္ရည္ နဲ ့စေတာ္ဘယ္ရီသီးေဖ်ာ္ရည္တို ့က အစာေခ်စံနစ္ကိုေကာင္းမြန္ေစ ျပီး၊ ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းမွကာကြယ္ေပးက ာ ခႏၵာ ကိုယ္ထဲရွိအဆိပ္အေတာက္မ်ားက ိုေျပေစပါတယ္။ (နံက္စာမစားမီ(သို ့မဟုတ္)ေန ့လည္စာစားျပီး တေန ့တၾကိမ္ေသာက္ေပးပါ)

(၁၁) ခႏၵာကိုယ္တြင္းအဆိပ္အေတာက္ေ ျပေစရန္ ႏွင့္ အသားအေရၾကည္လင္ေစဖို ့ ပန္းသီး ၁-လံုး၊ နာနတ္သီး ၁-စိပ္၊ သံပုရာ သီး ၁-လံုး၊ လိေမၼာ္သီး ၂-လံုး၊ တရုပ္ နံနံပင္ ၂-ပင္တို ့ကို ေဖ်ာ္စက္ျဖင့္ က်ိတ္ေခ်၍ နံက္ (သို ့မဟုတ္) ေန ့လည္စာစားျပီး ေနာက္ေသာက္ပါ။ ရက္သတၱ ၁-ပတ္တိတိ ေသာက္ျပီးေနာက္မွာ အက်ိဳးထူးခံစားလာေစပါတယ္။

(၁၂) ေခါင္းတျခမ္းကိုက္သူမ်ားအတြ က္ နာနတ္သီး ၁-စိပ္၊ ကိုက္လန္ ၃-ရြက္၊ တရုပ္နံနံ(အရိုး+အရြက္) ၁-ပင္၊ အေနေတာ္ သခြားသီး တ၀က္၊ သံပုရာသီး ၁-စိပ္၊ ဂ်င္းလက္ ၁-ဆစ္တို ့ျဖင့္ ေဖ်ာ္ေသာက္ေပးပါ။ (ေခါင္းတိုက္တိုင္း ေဖ်ာ္ေသာက္ေပးပါ)

(၁၃)အိပ္ေရးပ်က္၍ ေခါင္းမၾကည္လင္ျခင္း၊ ေသြးတိုးက်ေစရန္ ႏွင့္ ေသြးတြင္းကိုလက္စထေရာက်ေစရန ္တို ့အတြက္ နံက္စာ စားျပီးတိုင္း ေရေႏြးျဖဴ(သို ့မဟုတ္)လၻက္ေျခာက္ခတ္ထားေသာ  ေရေႏြးခြက္ထဲသို ့ေရွာက္သီး(သို ့မဟုတ္)သံပုရာသီး ၁-စိပ္ ညွစ္ထဲ့၍ေသာက္ပါ။ (အခြံပါထဲ့ ေသာက္ပါ။ အခြံကို၀ါးစားရန္မလိုအပ္ေပ)

ေပါက္ေပါက္
(မွီျငမ္း။ INFUSED WATER- A NEW CONCEPT. by Int’l Health Digest on 10th July 2013)

No comments:

Post a Comment