Wednesday 4 September 2013

ရင္ပူရျခင္း အေၾကာင္းရင္း

by ပိုပိုေဇာ္(သဘာဝအားအင္)September 4, 2013 at 10:57pm

ရင္ပူရျခင္း အေၾကာင္းရင္း

အစာအိမ္ထဲကအစာေခ်အက္ဆစ္ရည္ေတြအစာေရမ်ိဳႁပြန္ (oesop- hagus) ထဲလွ်ံတက္ၿပီးရင္ပူတာကို heartburn လို႔ သံုးၾကပါတယ္။ တကယ္ေတာ့ႏွလံုးေၾကာင့္ျဖစ္တာမဟုတ္ဘဲ အစာေခ်ရည္၏ျပင္းအား ကို အစာေရမ်ိဳႁပြန္ကမခံစားႏိုင္တာ ေၾကာင့္ ပူစပ္ပူေလာင္ခံစားရတာျဖစ္ ပါတယ္။ ရင္ပူရတဲ့ အေၾကာင္းရင္း မ်ားကေတာ့

(၁) အစာအေျမာက္အျမားစားျခင္း

မည္သည့္အစားအစာျဖစ္ေစ တစ္ႀကိမ္တည္း၌ အေျမာက္အျမား စားသံုးပါက အစာေခ်ရည္မ်ားထြက္ ၿပီး လွ်ံတက္တတ္သည္။

(၂) ကတိုက္က႐ိုက္စားျခင္း

သြားရင္းလာရင္း ကတိုက္က ႐ိုက္စား သည့္ အခါ အစာေကာင္းစြာ မေခ်ဖ်က္ႏိုင္ေတာ့ဘဲ ေလခ်ဥ္တက္ ရင္း အစာေခ်ရည္မ်ား ပါလာၿပီးရင္ပူ တတ္သည္။

(၃) အဆီမ်ားသည့္အစားအစာမ်ား

အဆီမ်ားသည့္ အစာမ်ားသည္ အစာအိမ္ထဲ၌ ၾကာျမင့္စြာရွိေနႏိုင္ရာ ၄င္းတို႔ရွိေနသမွ် ကာလပတ္လံုး အစာေခ်ရည္ထြက္ေနၿပီး ရင္ပူတတ္ သည္။  

(၄) အေဖ်ာ္ရည္မ်ား

ေကာ္ဖီ၊ လက္ဖက္ရည္၊ ကိုလာ၊ ယမကာမ်ား၊ ဆိုဒါပါသည့္ၾကမ္းရွရွေဖ်ာ္ရည္မ်ားေသာက္သည့္အခါ ရင္ပူလာတတ္သည္။

(၅) အစပ္စားျခင္း

င႐ုတ္သီးအစပ္ျဖစ္ေစ၊ အခ်ဥ္ ရည္အစပ္ျဖစ္ေစ အစားမ်ားပါက ရင္ပူျခင္းသာမကဘဲ ဗိုက္ေအာင့္ ျခင္း၊ အစာအိမ္ေရာင္ျခင္းအထိ ျဖစ္ တတ္သည္။

သီဟ
Source:WebMD
Credit to>>Health Updates JournalVol.2, No.34

No comments:

Post a Comment