Sunday, 8 September 2013

သဘာ၀ရဲ ့အာဟာရျဖစ္ေသာ မင္းကြတ္သီး နဲ ့ က်မၼာေရး။

by ပိုပိုေဇာ္(သဘာဝအားအင္)September 9, 2013 at 1:09am


လူသားတို ့က်န္းမာေရးကိုေကာင္းက်ိဳးျ ပဳေစသည့္ ဓာတ္တိုးဆန္ ့က်င္ပစၥည္းမ်ားၾကြယ္၀ေသာ မင္းကြတ္သီးထဲတြင္ ကစီႏွင့္ အမွ်င္ဓာတ္တို ့အျပင္၊ ဗိုက္တာမင္ႏွင့္သတၱဳဓာတ္မ်ာ းလည္း အေျမာက္အမ်ားပါရွိၾကသည္။
အသီးသာမက အရြက္၊ ပင္စည္ အခါက္၊ အျမစ္မ်ားအားလံုး လူသားတို ့ က်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူျပဳေစသျဖင့္ အာရွႏိုင္ငံမ်ားတြင္ ေရွးႏွစ္ေပါင္းမ်ားစြာ ကတည္းက မင္းကြတ္သီးကို ရိုးရာေဆး၀ါးအျဖစ္ အသံုးျပဳလာခဲ့ၾကသည္။

*မင္းကြတ္သီးသတၱဳရည္ထဲတြင္ အင္းဆက္ပိုးမႊားမ်ားကိုက္ျခ င္းႏွင့္ပ်ားတုပ္ျခင္းတို ့အတြက္ အဆိပ္ျပယ္ေစေသာ ဂုဏ္ သတၱိပါရွိသည္။ * အသားအေရပ်က္စီးျခင္း၊ ေျခဖေနာင့္ကြဲျခင္း ႏွင့္ ေျခသလံုးသားမ်ားပက္ၾကားကြဲအ က္ျခင္း တို ့အတြက္ မင္းကြတ္သီး အဆီ လိမ္းေပးျခင္းျဖင့္ ေပ်ာက္ကင္းသက္သာေစႏိုင္သည္။ 

* အ႐ိုးႏုမ်ားကိုုေထာက္ ပံ့ေပးႏိုင္ျပီး၊ အရိုးပြေရာဂါ ႏွင့္ အရိုးပါးျခင္းတို ့ကိုလည္း ထိထိေရာက္ေရာက္ ကာကြယ္ေပး ႏိုင္သည္။ ပါကင္ဆန္ေရာဂါ (ေခၚ) အေၾကာအားနဲ၍ေျခလက္တုန္ျခင္း ၊ အာရံုေၾကာမ်ားနာက်င္ျခင္း၊ အဆစ္အျမစ္မ်ား ေတာင့္ တင္းကိုက္ခဲျခင္း ႏွင့္ ခႏၶာကိုယ္အႏွံ ့နာက်င္ကိုက္ခဲျခင္း စေသာေရာင္ရမ္းနာမ်ားကို သက္သာေစသည္။

* လိပ္ေခါင္းေရာဂါကို သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္သည္။ 

* မင္းကြတ္သီးထဲတြင္ citric acid, acetic acid, polyphenol ႏွင့္ hydroxycitric acid(HCA)တို ့ ၾကြယ္၀စြာပါရွိျခင္း ေၾကာင့္ ဖက္တီးအက္ဆစ္ကိုႏွိမ္နင္းကာ ၊ ကိုလက္စထေရာပမာဏကိုက်ေစသည့္ အတြက္ အ၀လြန္သူမ်ားႏွင့္ ကို္ယ္အ ေလးခ်ိန္ပံုမွန္ ထိန္းသိမ္းလိုသူမ်ား မွီ၀ဲစားသံုးသင့္ပါသည္။

* ရင္ပူျခင္း၊ ႏွာေခါင္းေသြးလွ်ံျခင္း၊ ခႏၶာကိုယ္အႏွံ႔ အပူဖု၊ အပူအနာမ်ားေပါက္ျခင္း၊ မီးယပ္အျဖဴဆင္းျခင္း၊ မီးယပ္ေသြး ဆင္းလြန္ျခင္းစသည့္ အပူဓာတ္လြန္ကဲေသာေ၀ဒနာမ်ားအ တြက္ မင္းကြတ္သီးကို အပူျငိမ္းသည္းေျခေဆးအျဖစ္ မွီ၀ဲစား သံုးႏိုင္သည္။ မင္္းကြတ္သီးတြင္ အေအးဓာတ္ပါရွိေသာေၾကာင့္၊ ဒူးရင္းသီးစားျပီးေနာက္ မင္းကြတ္သီးကို စားေပးသင့္ သည္။ 

* ရီေ၀ေ၀မူးေနာက္ေနာက္ျဖစ္ျခင ္း ႏွင့္ ေမာပန္းႏြမ္းနယ္မႈကိုေျပေပ် ာက္ေစျပီး၊ အားသစ္ေလာင္းေပးႏိုင္သည္။ ခႏၶာကိုယ္ တြင္း ေရဓာတ္မ်ားကုန္ခမ္းသြားျခင္ းမွလည္း ကာကြယ္ေပးပါသည္။ 

* မင္းကြတ္သီးသည္ အစာေခ်စံနစ္ကိုေကာင္းမြန္ေစ ျပီး၊ အူကိုက်န္းမာေစကာ ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္မွလည္း ကာကြယ္ေပးပါသည္။

* မိတ္၊ အင္ပ်ဥ္ကဲ့သို ့အေရျပားေပၚတြင္အဖုပိမ့္အနီ ကြက္ထျခင္း၊ အပူေလာင္ျခင္း ႏွင့္ အေရျပားေပၚရွိ ထိခိုက္ဒဏ္ရာမ်ား အတြက္ မင္းကြတ္သီးအႏွစ္သားျဖင့္ လိမ္းက်ံေပးႏိုင္သည္။

* မင္းကြတ္သီးအခြံထဲတြင္ သစ္သီးမ်ားမွာေတြ ့ရခဲသည့္ alpha mangostin ႏွင့္ gamma mangostin ဟူေသာ xanthones ဓါတ္၂-မ်ိဳးပါရွိသည့္အတြက္ ဖ်ားနာမႈအမ်ိဳးမ်ိဳးတို ့အျပင္၊ ခႏၶာကိုယ္တစ္ခုလံုးအတြက္ ေကာင္းက်ိဳးျပဳေပး ပါသည္။

* ကိုယ္အပူၾကီးျခင္း၊ မွကၡရုနာ၊ ၀မ္းသြားျခင္းမ်ားအတြက္ မင္းကြတ္သီးအရြက္ ႏွင္ ့ အေခါက္ျပဳတ္ရည္တို ့ကို ေသာက္သံုး ေပးသင့္ပါသည္။

* အပင္အျမစ္ျပဳတ္ရည္ကို ေသာက္သံုးေပးျခင္းျဖင့္ အမ်ိဳးသမီးမ်ား ဓမၼရာသီတာစက္၀န္းမွန္ေစသည္။

* အသီးအခြံထဲတြင္ tannins ဓာတ္ပါရွိ၍့၊ အခြံကို အေျခာက္လွမ္းအမႈန္ ့ၾကိတ္ျပီး ေသာက္သံုးေပးျခင္းျဖင့္၊ ၀မ္းေလ်ာ/  ၀မ္းကိုက္ေရာဂါမ်ားကို ယူပစ္သလို ေပ်ာက္ကင္းေစပါသည္။ အခြံကိုတညသိပ္ေရစိမ္းထားျပီး၊ နာတာရွည္၀မ္းသြားေန ေသာ ကေလး၊ လူၾကီး အရြယ္ ၃-ပါးမေရြး ယံုၾကည္စိတ္ခ်စြာ တိုက္ေကြ်းႏိုင္သည္။

* စိုးရိမ္ေသာကပူပန္ျခင္း၊ Alzheimer(ေခၚ)အၾကိဳဇရာရာဂါ ၊ စိတ္ကစဥ့္ကလ်ားျဖစ္ျခင္း၊ စိတ္က်ေရာဂါ ႏွင့္ ေခါင္းတစ္ ျခမ္းကိုက္ျခင္းေ၀ဒနာသည္မ်ာ းကို မင္းကြတ္သီး ေကြ်းေပးသင့္ပါသည္။

* မင္းကြတ္သီးထဲတြင္ anti-bacteria အစြမ္းသတၱိပါရွိျခင္းေၾကာင္ ့ ကိုယ္ခံစြမ္းအားကို တိုးတက္ေကာင္းမြန္ေစျပီး မႈိ ေရာဂါပိုးမ်ား ကူးစက္ျခင္းမွကာကြယ္ေပးသည္။  အထူးသျဖင့္ အဆုတ္နာ၊ တီဘီနာေရာဂါမ်ားမွ ဘက္တီးရီးယားပိုးမႊား တို ့ျပန္ ့ပြားလာမႈကို တားဆီးဟန္ ့တားေပးပါသည္။ 

* ဓာတ္ခြဲစမ္းသပ္ခ်က္အရ၊ မင္းကြတ္သီးထဲတြင္ ဗိိုက္တာမင္အီးထက္ ပိုမိုေဆးစြမ္းထက္လွေသာ Xanthones (ေခၚ) သဘ၀ဓာတ္ေပါင္း တစ္မ်ိဳးပါရွိရာ၊ ၄င္းဓာတ္ေပါင္းသည္ ခႏၶာကိုယ္ထဲရွိ မလိုလားအပ္ေသာ free radical မ်ားကို ကာကြယ္ တိုက္ထုတ္ေပးႏိုင္ေၾကာင္း၊ မင္းကြတ္သီးေဖ်ာ္ရည္ ၁-ေအာင္စ သည္ အျခားေသာ သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္ ၁-ေအာင္စထက္ free radicals မ်ားကိုစုပ္ယူႏိုင္မႈ အဆ ၃၀-ခန္ ့ ပိုေၾကာင္း၊ ဗိုင္းရပ္စ္၊ ဖန္းဂတ္စ္မႈိ၊ ဘက္တီးရီးယားႏွင့္ အသည္း အဆိပ္သင့္အရာမ်ားကိုကာကြယ္ေ ပးႏိုင္ေၾကာင္း၊ အနာက်က္ေစႏိုင္ေသာအစြမ္းရွိ ေၾကာင္း စင္ကာပူအမ်ဳိး သား တကၠသိုလ္မွ အၾကံျပဳထားသည္။

* မင္းကြတ္သီးသတၱဳရည္သည္ ေသြးလႊတ္ေၾကာမ်ားပိတ္ဆို ့ျခင္း၊ ႏွလံုးေသြးေၾကာမ်ားမာေက်ာ က်စ္လစ္ျခင္း စေသာ ႏွလံုးေသြးေၾကာဆိုင္ရာ ေရာဂါအေထြေထြကို ထိထိေရာက္ေရာက္ ကုသေပးႏိုင္စြမ္းရွိပါသည္။ ေသြးထဲရွိ အဆီမ်ား ကုိလည္း က်ေစပါသည္။ 

* သီးႏွံမ်ားထဲတြင္ ရွားရွားပါးပါးေတြ ့ရခဲေသာ Garcinone E (ေခၚ)သဘာဝျဒပ္ေပါင္းတစ္မ်ဳိ း ႏွင့္ Polysaccharides (ေခၚ) ကင္ဆာဘက္တီးရီးယားမ်ားကို ဆန္႔က်င္ေပးေသာ ျဒပ္ေပါင္းတို ့သည္ မင္းကြတ္သီးထဲတြင္ ရွားရွားပါးပါး ပါရွိ ၾကရွိရာ၊ ၄င္းျဒပ္ေပါင္းမ်ားသည္ ေဘးထြက္ဆိုးက်ဳိးလံုး၀မရွိဘ ဲ ကင္ဆာေရာဂါမ်ားကို ဆန္ ့က်င္တိုက္ထုတ္ေပးႏိုင္ သည္။ အထူးသျဖင့္ ရင္သားကင္ဆာ၊ အသည္းကင္ဆာ စသည့္ကင္ဆာဆဲလ္မ်ားျပန္ ့ပြားလာမႈကို ကာကြယ္ေပးသည္။ 

* အခြံျပဳတ္ရည္ ေသာက္သံုးျဖင္းျဖင့္ အမ်ိဳးသမီးမ်ားတြင္ အျဖစ္မ်ားသည့္ ဆီးမၾကာခဏသြားျခင္း၊ ဆီးအိတ္ေရာင္ျခင္း၊ ဆီးပူ ေညာင္းက်ျခင္း၊ ဆီးေက်ာက္တည္ျခင္းႏွင့္ ကာလသားေရာဂါမ်ားကို သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစပါသည္။ ထို အခြံ ျပဳတ္ရည္ကို ကြဲရွနာမ်ားအတြက္ ေသြးတိတ္ေဆးအျဖစ္လည္းေကာင္း ၊ ၀ဲႏွင္းခူနာမ်ားကိုလည္း လိမ္းေပးသင့္ပါသည္။ 

* မေလးရွားႏို္င္ငံတြင္ လိင္တံထိပ္အေရျပားျဖတ္ျပီးေ နာက္၊ အနာအျမန္က်က္စေရန္အတြက္ မင္းကြတ္သီးအရြက္ျပဳတ္ ရည္၊ ဌက္ေပ်ာသီး ႏွင့္ benzoin အနဲငယ္ေရာကာ ဒဏ္ရာကို လိမ္းေပးေလ့ရွိသည္။

* မ်က္ေစ့အတြင္းတိမ္ ႏွင့္ ေရတိမ္ ျဖစ္ျခင္းမွလည္းကာကြယ္ေပးပါ သည္။

* မင္းကြတ္သီး၏ ေရာင္ရမ္းမႈေလ်ာ့က်ေစေသာ အာနိသင္တို ့ေၾကာင့္ တင္ပါး႐ိုးအာ႐ံုေၾကာ နာက်င္မႈကို သက္သာေစပါ သည္။

* ဖက္ခြက္နာ၊ျပည္တည္နာ၊ႏွင့္အ စာအိမ္နာ စသည့္ကိုယ္တြင္းကိုယ္ပ အနာအမ်ိဳးမ်ိဳးတို ့ကို သက္သာလာေစႏိုင္သည္။

* ေသြးထဲရွိသၾကားပမာဏကိုက်ေစေ သာေၾကာင့္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါသည္မ်ား စားသံုးသင့္သည္။

* ေသြးထဲရွိသၾကားပပမာဏကိုမွ်ေ ျချဖစ္ေစ၍၊ ေသြးအားနဲသူမ်ားအတြက္ ေကာင္းက်ိဳးျပဳပါ သည္။

* ေသြးတိုးက်ေစသည္။

* သြား ႏွင့္ သြားဖံုးတို ့ကို ေကာင္းက်ိဳးျပဳပါသည္။ 

* မင္းကြတ္သီးသည္ ဓာတ္မတည့္ မႈမ်ားကို မျဖစ္ေပၚေစဘဲ၊ ခႏၶာကိုယ္၏ အဂၤါအဖြဲ ့အစည္းမ်ားအတြက္ ေကာင္းမြန္ေသာ အာနိသင္ရွိေသာေၾကာင့္ ေန ့စဥ္ျဖည့္စြက္ စာအျဖစ္ စားသံုးသင့္ေၾကာင္း အေမရိကန္ႏွင့္ ကေနဒါႏိုင္ငံတို ့တြင္ အႏွစ္၂၀ ေက်ာ္ၾကာ အေတြ ့အၾကံဳရွိသည့္ J. Frederic Templeman ဟုအမည္ရေသာ primary care physician တစ္ဦးက အခိုင္အမာအတည္ျပဳထားပါသည္။

ထိုအဆိုကို NASA Space Center မွ အထူးကုဆရာ၀န္ Sam Walters မွ ေထာက္ခံထားသည္။ ထို ့ျပင္ မင္းကြတ္သီးသည္ အမ်ိဳးသားမ်ားက်န္းမာေရးအတြ က္အထူးသင့္ေတာ္ေၾကာင္း အႏွစ္ ၃၀ နီးပါးအေတြ ့အၾကံဳရွိသည့္ chiropractic physician တစ္ဦးျဖစ္သူ Kenneth J. Finsand က အၾကံျပဳထားပါသည္။

Dr. James Duke ဆိုသူကလည္း မင္းကြတ္သီးထဲတြင္ Catechins (ေခၚ) သဘာ၀ဓာတ္ေပါငး္တစ္မ်ိဳးပါရွ ိရာ၊ ထိုဓာတ္ က ဗိုက္တာမင္စီထဲတြင္္ပါရွိေသ ာ antioxidants ၏ ပမာဏထက္ ၅-ဆမွ်ပိုေၾကာင္း the catalog of prominent ethnobotanist တြင္ ေရးသားေဖာ္ျပထားပါသည္။ 

မင္းကြတ္သီး၏ က်န္းမာေရးအက်ိဳးေက်းဇူးမ်ာ းသည္ မယံုၾကည္ႏိုင္ေလာက္ေအာင္မ်ာ းျပားလွပါသည္။

ထို ့ေၾကာင့္ ကမၻာေျမၾကီးကေပးေသာ အာဟာရဓာတ္ေပါၾကြယ္၀သည့္ မင္းကြတ္သီးကို “သဘာ၀ရဲ ့အာဟာရအျဖစ္” စားသံုးၾကေစ လိုပါသည္။

မွတ္ခ်က္။

(၁) မင္းကြတ္သီးကို ႏို ့ရည္၊ သၾကားတို ့ႏွင့္ တြဲဖက္မစားသင့္ပါ။

(၂) အခြံႏႊာေသာအခါ ထြက္ရွိလာေသာ ခရမ္းနီေရာင္ အရည္မ်ားသည္ အ၀တ္အထည္မ်ားကို စြန္းထင္းေစတတ္သျဖင့္ အခ်ိဳ ့ဟိုတယ္ၾကီးမ်ားတြင္ မင္းကြတ္သီးစားသံုးယူေဆာင္ လာမႈကုိ တားျမစ္ၾကပါသည္။

ေပါက္ေပါက္
Refး>>မင္းကြတ္သီး နဲ ့ က်မၼာေရး ေဆာင္းပါး မွ ေကာက္ႏုတ္ေဖၚျပပါသည္။

No comments:

Post a Comment