Sunday, 1 September 2013

မိမိခ်က္မဲ႔ ဟင္းလ်ာမ်ားကို က်န္းမာေရးႏွင့္ ပုိညီညြတ္ေစေအာင္

by ပိုပိုေဇာ္(သဘာဝအားအင္)September 1, 2013 at 11:26pm

ဟင္းလ်ာေတြ ခ်က္ျပဳတ္ျပင္ဆင္တဲ့အခါ ပါဝင္ပစၥည္းတခ်ိဳ႕ကို ေျပာင္းလဲလိုက္ျခင္းအားျဖင့္ အဆီနဲ႔ ကယ္လိုရီကို ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ၿပီး အမွ်င္ဓာတ္မ်ားမ်ား ရရွိမွာပါ။
 
ၾကက္ဥ၊ ဘဲဥ အလံုးလုိက္သံုးမယ့္အစားဒါကိုသံုးပါ 

- ဟင္းထဲမွာ ၾကက္ဥ၊ ဘဲဥအလံုးလိုက္မသံုးဘဲ ၾကက္ဥ၊ ဘဲဥအကာႏွစ္လံုး ဒါမွမဟုတ္ ၾကက္ဥ၊ ဘဲဥကို ခြက္တစ္ခြက္ရဲ႕ ေလးပံုတစ္ပံုခန္႔သာ ထည့္သံုးပါ။ ဒီနည္းအားျဖင့္ ဟင္းလ်ာထဲမွာ ကယ္လိုရီနဲ႔ ကိုလက္စထေရာပါဝင္မႈကို ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္မွာပါ။

အီတလီေခါက္ဆြဲအစားဒါကိုသံုးပါ 

- ေကာက္ႏွံတစ္ခုလံုးနဲ႔ လုပ္ထားတဲ့ ေခါက္ဆြဲညိဳ (Whole Wheat Pastas) ကို အသံုးျပဳပါ။ ဒီအမ်ဳိးအစားမွာ အိုမီဂါသရီး ဖက္တီးအက္စစ္ပါဝင္တဲ့ အတြက္ ႏွလံုးက်န္းမာေစပါတယ္။

ဆန္ျဖဴအစားဒါကုိသံုးပါ 

- ဆန္လံုးညိဳဟာ ဆန္ျဖဴထက္ အမွ်င္ဓာတ္နဲ႔ အာဟာရဓာတ္ပိုမို ပါဝင္ပါတယ္။ ဆန္လံုးညိဳမွာ အမွ်င္ဓာတ္ပါဝင္တာေၾကာင့္ ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္း ကင္းေဝးေစပါတယ္။

႐ိုး႐ိုးဒိန္ခဲအစားဒါကိုသံုးပါ

- အဆီထုတ္ထားတဲ့ ဒိန္ခဲေတြကို ဒီေန႔ေခတ္မွာ အလြယ္တကူဝယ္ယူ ရရွိေနပါၿပီ။ အဆီအျပည့္ပါတဲ့ ဒိန္ခဲအစား အဆီထုတ္ထားတဲ့ ဒိန္ခဲကိုသံုးရင္ ဟင္းလ်ာအရသာမပ်က္ဘဲ ကုိယ္အေလးခ်ိန္ကိုလည္း ထိန္းသိမ္းႏိုင္မွာပါ။

ဆားအစားဒါကိုသံုးပါ 

- ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီနဲ႔ တျခားဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္ေတြနဲ႔ ေရာထားတဲ့ ဆားအမ်ဳိးအစားကို သံုးပါ။ တကယ္လို႔ အဲဒီဆားမရႏိုင္ရင္ ဆားေလွ်ာ့ထည့္ၿပီး ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္မ်ားမ်ားသံုးေပးပါ။

စားအုန္းဆီအစားဒါကိုသံုးပါ 

- ေနၾကာဆီ၊ ေျပာင္းဆီ၊ သံလြင္ဆီ၊ ကႏိုလာဆီစတဲ့ မျပည့္ဝဆီေတြဟာ ႏွလံုးက်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညြတ္တဲ့အတြက္ အသံုးျပဳႏိုင္ပါတယ္။

TIPS!
 
ဟင္းလ်ာနဲ႔ သေရစာမုန္႔ကေန ကယ္လိုရီပမာဏ ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္တာဟာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ထိန္းႏုိင္ပါတယ္။ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညြတ္တဲ့ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ရွိရင္ ဆီးခ်ဳိေသြးခ်ဳိေရာဂါ၊ ေသြးတိုးေရာဂါစတဲ့ နာတာရွည္ေရာဂါေတြ ျဖစ္ႏႈန္း နည္းေစပါတယ္။

အမွ်င္ဓာတ္ပိုရေလ ၾကာၾကာဗိုက္ျပည့္ေလပါ။ အမွ်င္ဓာတ္ဟာ ႏွလံုးနဲ႔ အစာအိမ္အူလမ္းေၾကာင္း က်န္းမာေရးအတြက္လည္း အေရးပါပါတယ္။

ဟင္းလ်ာထဲမွာ ဆားေလွ်ာ့ထည့္ရင္ ေသြးတုိးႏုိင္ေျခ ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။

Ref: Good Health

No comments:

Post a Comment